Újra itthon

#290795 Hozzászólás

Eszter

Újra itthon

Sziasztok!

Tegnap 16 nap és némi reptéri bonyodalom után sikeresen hazaérkeztünk Kubából. Mindenkinek minden segítséget nagyon köszönök, mert nagy hasznát tudtuk venni minden jótanácsnak!

Tapasztalataink nagyon vegyesek voltak, egyik szemem sírt, a másik meg nevetett: nagyon rossz volt megélni azt a nyomort, ami különösképpen Havannában fogadott, de az emberek nyíltszívûsége, a zene, tánc és kellemes klíma kárpótolt.

Olvastam Feladó útibeszámolóját: sokmindenben egyetértek vele, úgyhogy azokat a részeket meg sem ismétlem. Csak egy dologra válaszolnék, hogy miért épp Kuba. Elmondhatom magamról, hogy én is keresztül-kasul jártam már Dél-Amerikát, de amit kerestem, azt itt találtam meg: én elsõsorban a zenei (és táncos) élet miatt mentem, és nem csalódtam.

Magánvélemény, de lenne néhány tanácsom a gyanútlan utazók számára:
– ha lehet, ne Habana Viejában szálljatok meg, hacsak nem vagytok immunisak a nagy nyomor látványára. Minket nagyon megviselt, bár jómagam lakótelepi lyány vagyok.
– a közbiztonság mindenhol ragyogó, nem kell félni!
– vigyetek apró ajándékokat: szappan, édesség, rágó, toll, parfümminta. Nagyon örülnek neki. Mi egy zsákkal vittünk, és mind elfogyott.
– ha lehet, beszélgessetek minél többet a helyiekkel. Többször hallottam olyan visszajelzést a túristákról, hogy “nem ereszkednek le” a helyiekhez. Mi, ahol lehetett, mindenütt összebarátkoztunk velük, és meghívtuk õket erre-arra.
– szállást ebben az idényben 25 CUC-ért kapsz (Havannában 30-ért). Nem szeretik a nagyon lepukkant túristákat, hiszen magánúton szerzett bevételeik egyik fõ forrása a turizmus.
– a határon tûlünk is kérték a szállásigazolást. Felmutattam az elõre kikészített faxot, amit a CP-sünktõl kaptam, és minden rendben volt.
– Casa Humberto (CP Havannában): inkább nem ajánlom. Ígérték, hogy kijönnek elénk, de nem tették, még csak meg sem indokolták (igaz, mi sem kérdeztük). Nem voltak összességében szimpik, kicsit tisze-toszák voltak.
– a szállásokat úgy intéztük, hogy egyik CP-s átadott a másiknak. Ez végig nagyon bejött.
– véleményünk szerint a legtutibb hely Trinidad. Ha egy hely van, ahova el tudtok menni, akkor oda érdemes!
– a tengerparti nyaralásra vágyóknak nagyon tudom ajánlani Guardalavacat!!! Szuper hely és gyönyörû. Varadérólól csak képeket láttam, de azok alapján ez sokkal szebb. A szállás (Club Amigo Hotel) egy all inclusive álom-szállodában helyi utazási irodánál foglalva csak 38 CUC volt fejenként. Az utazás végére hagytuk ezt a pár napos pihenést, de a sok nyomor után mi majdnem sírva fakadtunk a hely láttán, annyira szép volt.

És végül: nagyon-nagyon rossz érzés volt ez a túristás megkülönböztetés. Engem nagyon megviselt, hogy mindenért többet kellett fizetnünk, és hogy mindig különválasztottak a helyiektõl. No meg a sok borravalózás… úgy éreztem magam, mint egy hagyma, amirõl mindenki megpróbál 1-1 héjjat lehúzni.

Viszont a zene, a mindennapos tánc és Trinidad csodálatos volt!!!!

Jó utat mindenkinek, aki majd csak most fog oda menni!

Eszter