ukrán feleség – nekem összejött :)

Kezdőlap utazas.com Fórum Kelet-Európa Milyenek a lányok ukrajnában? ukrán feleség – nekem összejött :)

#119974 Hozzászólás

ukrán feleség – nekem összejött :)

Sziasztok!

Nekem csak annyi lenne a hozzászólásom, hogy nekem ukrán feleségem van, onnan vettem el, onnan költöztettem ide.

Én rengeteget járok Ukrajnába, és egyet értek az elõttem lévõ néhány hozzászólóval. A lányaik átlagon felül bájosak, csinosak, és nagyon jól öltözködnek. Aki szereti a kihívó lányokat, csak az menjen oda. A mentalitásuk egészen más, mint az itthoniaké.

Nem fikázni akarom az itthoni lányokat, de a tapasztalat erre kényszerít sajnos; Kérek mindenkit, hogy ne sértõdjenek meg azok, akiket a következõ jellemzések éritenek, hanem gondolkozzanak el a leírtakon. Amúgy meg nem a rosszindulat vezérelt a következõ sorok leírásakor, hanem a való igazság. De ezek ellenére elnézést kérek, ha valakit is megbántok a következõ sorokkal!

A mai magyar lányok többsége, kb 90%-a túlkényeztetett, tápos, nyafka kis némber (tisztelet a kivételnek), akik “mekdonálcon” és “börgerkingen” nõnek fel. “Répanadrágot” hordanak (felül aránytalanul hatalmas seggel indítanak, legalul meg már olyan vékony a lábuk, mint egy gyufaszál, és ez a “nadrág” totálisan rásimul a már szinte egészségtelenre fogyasztott kis “lábacskáikra”), és úgy mennek ki az utcára, hogy 30 kiló smink van rajtuk (ezzel együtt 40 kilósak), és a szemöldöküket is kiszedetik (de akkor miért rajzolják vissza ceruzával??? Talán mégis kell a szemöldök nekik? Fújjj!).
Ha nem mehetnek valahová közvetlen járattal utazásukkor, akkor már mindenféle bajuk van. Majmolják a nyugatot, holott kelet is létezik, és ott legalább még van mit felfedezni. Csak a puccos tengerpartra hajlandóak elmenni, de egy gyalogtúrára vagy egy 2 napos sátorozásra már nem, kelet felé meg már el sem indulnának. Közülük sokan pedig olyan buták, hogy Ukrajna fõvárosára is Moszkvát felelnek.

Ezzel ellentétben az ukrán lányok még nincsenek ennyire elkorcsosulva. Öltözködésük bár kirívó, de még nem k*rvás; Munkavállaláskor bármit elvállalnak (fizikai munkát is!), és igyekeznek egészségesen élni. Nem a legnagyobb kényelmet keresik (mint a mi magyarjaink), hanem a biztos megélhetést.
Ismerek pár ukrán lányt, és meg kell mondanom, hogy párkapcsolat szempontjából ezerszer hûségesebbek, mint a mi magyarjaink. Ez szintén tapasztalat.
Sokan azt beszélik (mármint a rossz nyelvek), hogy vigyázni kell velük, mert a pénztárcára hajtanak. Ez nem így van! Csak sokan szeretik mocskolni a keleti népeket.

Én a feleségemet lassan 5 éve ismerem, és tavaly vettem feleségül. Ukrajnában született, ukrán állampolgár, 22 éves és 5 nyelven beszél. Mióta ismerem, hûséges velem.
Felesleges dologra pénzt sosem kért tõlem, sosem követelõzött, de még utalni sem utalt rá, tehát ebbõl a szempontból is rendes.

Rengeteg barátom van Kárpátalján (magyarok is, ukránok is), van Lvov-ban is (Lemberg) és Kijevben is, tehát van tapasztalatom ebben a témában – több éves.

Aki el kíván indulni Ukrajnába akár ismerkedni, akár csak az országot kívánja jobban megismerni, megnézni, javaslom, bátran induljon el, mert megéri. De elöljáróban elmondanám, hogy aki még nem járt ott, ne ijedjen meg elõször a sokszor áldatlan állapotoktól (utcák, terek, házak, intézmények állapota, stb.), mert a szegényes, lepusztult külsõ mellett gazdag belsõ (emberek embersége) rejtõzik. Az emberek kedvesek, vendégszeretõek a szegénység ellenére is, és ez azt hozza magával, hogy aki egy barátot szerez ott, az egy életre szóló barátságot köz, és az az ember vissza fog járni oda. :)

Akinek van kedve kimenni körülnézni, de nem tud sem oroszul, sem ukránul, sem angolul, tehát magyar nyelven kíván érvényesülni, az is bátran elindulhat.

1) Ha valaki olyan helyre kíván menni, ahol sok magyar él, azoknak Beregszászt (БЕРЕГОВО) javaslom. Itt él talán a legtöbb magyar Kárpátalján. Ezenkívül még Beregszász környezõ településein (pl. Beregdéda, Gát, Mezõkaszony, stb.) is sok magyar él.

2) Munkácson szintén sok a magyar. Ne lepõdjünk meg, ha sok “kisebbség” úgynevezett fiákert tolva magyarul beszélget. Õk is mind magyarok. De rajtuk kívül is elég sok magyar él még a városban, akik származásukat tekintve magyarok, és fehér bõrûek.

3) Ungváron is sok magyar él, de õk már kevesebben vannak, mint az imént emlegetett városokban. Ungvár már megyeszékhely, így sok a lakos, és így jobban elvesznek az ukránok és az oroszok között a magyarok. De meg lehet õket találni. Nem szégyellik magyarságukat, és õk magyarul, szép magyarsággal beszélnek.

PÉNZ:
Hivatalos pénzük a Grivnya. Árfolyama nem nagyon szokott ingadozni mostanság. 1 Grivnya (lásd: 1 UAH) = kb. 40 HUF. Váltani úgy szokták, hogy 1000 Forintonként váltanak. Tehát 1000 Ft-ért kapsz 25 UAH-ot, 2000 Ft-ért 50 UAH-ot, 10000 Ft-ért pedig 250 UAH-ot kapsz. Itt így megy a váltás mindenhol. Bankok nemigen váltanak Forintot, csak dollárt és eurót, és nem éri meg a kétszeri váltás, tehát vigyél inkább jó öreg forintot. Pénzt váltani a fekete pénzváltóknál szoktak. Ezeket meg lehet ismerni, mert minden határnál ott állnak (az ukrán oldalon) és várják a határátlépõket. (Õk a klienseik).
Ne ijedj meg, ha odalép hozzád egy kétajtós szekrény széles ember és pénzváltást kínál. Fogadd el, mert náluk lehet jól pénzt váltani. Nem szokták átrázni az embert, de azért figyelni kell az összegre, hogy mennyit adnak.

KOMMUNIKÁCIÓ:
Az ország hívószáma: +380
Lehet mobilba SIM kártyát kapni, nem túl sok pénzért. Én a JEANS-t használom (http://www.jeans.net.ua), mert szerintem ez a legjobb. De sok szolgáltató van még ezenkívül (UMC, LIFE, KIYVSTAR, BeeLine, stb.). A percdíjak nagyon jók körzeten belül. Sok szolgáltató már alanyi jogon adja (regisztráció fejében) a 0 UAH/perc díjú, azaz ingyenes hívásokat.
Egyre több szolgáltató 0,02 vagy 0,01 UAH pedcdíjú (azaz kb. 0,4 Ft percdíjú) telefonálást tesz lehetõvé a saját hálózatán belül, tehát messze lekõrözték a magyar mobil szolgáltatókat.
Feltöltõs SIM kártya vásárlásakor kapsz egy csomagot, amit mindent tartalmaz, és azonnal használhatod. A külföldre történõ telefonálás nagyon drága (Pl. haza, magyarba telefonálni), de ezek között is akad olcsó tarifájú szolgáltató (LIFE), aki 2 UAH (80 FT) díjért engedi a hívást magyar földre, vagy regisztráció esetén csúcsidõn kívül 1 UAh-ért (40 FT) hívhatod Magyarországot.
Érdekesség még, hogy a LIFE kártyával rendelkezõ telefonáló a saját körzetén belül teljesen ingyen telefonálhat, csak kapcsolási díjat kell fizetni, ami csak pár kopek (10-12 Ft), és ezért a pénzért akár 60-70 percet is beszélhet ingyen. Aztán ha letellt, újra felhívja, és kapcsolási díj fejében megint 60-70 percet cseveghet ingyen.

Ha valaki kedvet kapott az utazáshoz, a következõ eszközökkel lehet eljutni Ukrajnába:

1) Kocsival. Elég költséges lehet a benzinköltség, ha valaki messzebbrõl jön, de Ukrajnában már elég olcsó a benzin és a gázolaj is. A benzin olyan 3.5 UAH körül van, a gázolaj pedig kb. ugyanennyibe kerül literenként.
Kocsival határt átlépni lehet Záhonynál, Beregsuránynál, meg még pár helyen. Ez a két felsorolt átkelõ 24 órás nyitvatartású. A töbirõl érdeklõdjetek a határõrségnél.

2) Vonattal. A legjobb megoldás a reggel 07:05-kor Budapest Nyugatiból induló vonat, mert az átmegy Csapra, azaz az ukrán oldalig átvisz. A vonatjegy Záhonyig kb. 3500 Ft-ba kerül (per út, azaz 7000 oda-vissza), onnan a határátlépõ olyan 1200 Ft Záhony és Csap között oda-vissza. De ha nincs semmilyen kedvezményed sem, akkor inkább vedd meg a jegyet Budapest és Csap között, mert az 2 hónapig érvényes, és tartalmazza a határátlépõt is.
Amire figyelj: amikor Csapról jössz vissza Magyarországra, az állomásépületben a “vámudvar” melletti közvetlen kasszánál (asszem 9-es kassza) le kell pecsételtetned a menetjegyedet, ha Magyarországon vetted. Ez annyit jelent, hogy visszaindulás elõtt 1 órával odamész, beadod a jegyed (jelenleg) 5 UAH összeg társaságában, aminek fejében kapsz rá egy pecsétet belülre a jegyszelvényre, és utána vámvizsgálatkor beengednek a “vámudvarba”. FIGYELEM!!! Ezt a pecsételést mindenképpen meg kell csináltatni, mert ennélkül nem engednek vissza!!! Tehát maradjon annyi összeg (jelenleg 5 UAH), hogy lepecsételjék a jegyet! Jah és kapsz rá egy blokkot is, amit általában hozzátûznek vagy beletesznek.

3) Busszal. Általában csak társas út keretében közlekedik busz. Tudtom szerint menetrend szerinti járat NINCS Ukrajnába.

4) Stoppal.
Nyíregyháza (HU) és Beregszász (UA)között sofõrök fuvaroznak, de ezeket nem lehet kiszámítani. Ha sok idõd van, csak akkor válaszd ezt a formát, mert nem mindig vannak Magyarrszágon.
Ennek a formája az, hogy leszállsz Nyíregyházán a vonatról, és az állomásból kilépve erõsen balra (átlósan balra) van egy parkoló. Ott kell keresni a cirill rendszámos autókat. Azok fuvarosok, és Beregszászba visznek általában. A fuvardíj 1000 és 2000 Ft között mozog fejenként, amiért kb. 1 óra alatt a 110 km-re lévõ Beregszászban lehetsz. Ez a leggyorsabb mód az átjutásra. A fuvarosok legtöbbször a már korábban említett, Budapestrõl 07:05-kor induló, Csapra tartó InterCityhez jönnek ki Nyíregyházára, és sokszor már a peronon lesik a kuncsaftokat, és sokszor le is szólítanak embereket így: “Bereszászba?”. Erre egy IGEN felelet a fuvar elfogadását jelenti.

FIGYELEM! Határátlépéskor bármilyen eszközzel történõ utazáskor ki kell tölteni egy úgynevezett “immigrácijá kártocská”-t, amire a személyi adataidat kérik (név, útlevél szám, állampolgárság, nem (ffi/nõ)), illetve az úticél pontos címét. Ezt a papírost a határon adják (ukrán oldalon).
Az úticél (cím) beírásánál ne ijedj meg, elvileg bármit be lehet hazudni, és magyarul is kitöltheted, de én az angolt javaslom kitöltési nyelvnek, vagy az oroszt/ukránt. A papírnak a tetején is és az alján is ki kell tölteni a rubrikákat, azaz a végére 2 példányban lesznek az adatok kitöltve, ugyanazon a papíron. Amikor beadod az útleveledet kezelésre, oda kell adni ezt a kitöltött papírost is, amit kettétép a határõr, és az egyiket visszaadja. FIGYELEM! Amit visszakapsz a kitöltött papírból, azt el kell tenni és NAGYON VIGYÁZNI KELL RÁ! Amikor jössz vissza Magyarországra, azt vissza kell adnod a határõrnek, mert elvileg annélkül nem engedhet át!

Röviden ennyit az utazásokról.

Ukrajnában a vonat és a busz magyar pénztárcának még elfogadható árban van, bár sokat emelkedtek az árak 2 évre visszamenõleg.

BUSZ:
Települések között kis mikrobuszok, helyi néven “Marsutkák” közlekednek, amik 15-18 személyesek általában. A buszok elején ott van az iránytábla, de azért érdemes érdeklõdni, hogy hová is megy a busz.
Ha megtaláltad a buszodat, az utazási forma a következõ:
A buszok legtöbbször nyitva vannak. Csak ki kell nyitni, be kell szállni, és mielõtt indulna a busz, a sofõr belép az utastérbe és összeszedi a viteldíjakat. Csekket, számlát, bizonylatot ne várj, az nem szokás. Viszont cserébe korrektek.

VONAT: A vasút már kicsit bonyolultabb, de nem vészesen bonyolult. Kétféle vonatot különböztetünk meg Ukrajnában: távolsági és helyközi vonatokat.

A távolsági vonatok (szinte) csak hálókcsikból állnak. Ezek kétfélék lehetnek: “platzkart” és “kupé (kepéjnyij)”, illetve van még a “lux”, de az már drága.
( Képek a Kupé osztályról: http://www.railfaneurope.net/pix/ua/car/kupeiny/pix.html )

– A távolsági vonatok távoli városokba közlekednek (pl. Csap-Kijev, Csap-Harkov, Csap-Csernyivci, stb.) .
– A “Platzkart” alacsonyabb kategóriájú, fekvõhelyes kocsi, ágyakkal, ami 1 légterû (zárható kabinok nélkül). Az ágyak 2 emeletesek, fakkonként 4 ágy található, plusz a folyosó mellett ablakonként 2 ágy.
– A “kupé (kepéjnyij)” egy magasabb kategóriájú, zárható kabinokkal rendelkezõ hálókocsi, ágyakkal. Általában kabinonként 4 ágy van benne, de ez legalább már biztonságos, mert zárható, így éjszaka sem lopnak meg.

– A helyközi vonatok az úgynevezett “obsCsi” vonatok. Lehetnek villamosak és dízelüzemûek. A kis dízelvonatot “dízel”-nek hívják, az elektromos vonatot pedig “elektricska”-nak hívják az ukránok. Ez alapján biztosan megértenek.

Árak:
Ha pl. Kijevbe akarsz menni, akkor távolsági vonatra kell venned jegyet. Ebben az esetben Platzkart vagy Kupe jegyet kell venned, mert oda csak hálókocsi közlekedik. Jelenleg kb 44 UAH a legolcsóbb jegy a határtól Kijevig, azaz a határtól kb. 1800 Ft/út. A kupé, ahol már a fülke is zárható, arra 89 UAH a jegy a határtól, ami 3600 Ft körüli összeget jelent/út.

Ha csak határközeli városba mész, oda szintén járnak a távolsági vonatok, amik megállnak a határközeli városokban is, és helyközi voatok is. Ha határközeli városba mész, válaszd inkább a helyközi vonatot, mert az jóval olcsóbb, mintha távolságival mennél.

Összehasonlításként itt egy ár:

CSAP-MUNKÁCS, táv: kb. 50 km.
Ára távolsági vonattal:
– Platzkart osztályon (fõleg éjszaka közlekedik): 11 UAH
Ára helyözi vonattal: 3 UAH

Nem mindegy!

Remélem tudtam azért kedvet adni egy kis utazgatáshoz, és remélem a részletes tájékoztatás nem vette el senkinek sem a kedvét attól, hogy kimenjen szétnézni. És még valami: ne hallgassatok olyan emberre, akik rossz nyelvek, akik még azt sem tudják, hogy hol van Ukrajna a világban.

Kellemes napot mindenkinek, ismerkedésre fel!

ZOLI

ui: ha valakinek kérdése akadna, tegye fel bátran, válaszolok rá. A címem: szaboz@wbs.hu