ups…

#239663 Hozzászólás

Csaba44
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

ups…

A Fidesz szerint a szocialisták választási csalásra készülnek, mert súlyosan megsértve a választási törvényt illegális nyilvántartást készítenek azokról, akik ajánlószelvényeikkel támogatták a jelöltjeiket – jelentette ki Deutsch-Für Tamás, csütörtökön sajtótájékoztatón.
Deutsch-Für Tamás két videofelvételt bemutatva elmondta: 1998-ban a miskolci MSZP szervezet készített másolatot az önkormányzati választásokon begyûjtött ajánlószelvényekrõl, míg most a szolnoki MSZP irodán számítógépes adatbázisban tárolják azok személyes adatait, akik ajánlószelvényükkel támogatták az MSZP jelöltjeit. (MTI)

Most elõször nem lesznek EBESZ-megfigyelõk a magyar választásokon.
Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetõje elmondta: a kormány ezúttal is meghívta az Összeurópai Biztonsági Szervezet nemzetközi megfigyelõit, de az EBESZ válaszlevelében azt írta: mivel többször meggyõzõdtek a magyar választások törvényes, szakszerû lebonyolításáról, idén nem kívánnak megfigyelõket küldeni.

Más országok választási szerveinek képviselõi viszont fel fogják keresni az országos választási központot – tette hozzá Rytkó Emilia.

A Fidesz kommunikációs vezetõjének, Deutsch-Für Tamásnak a “hibáit” szedte csokorba legutóbbi számában a Magyar Demokrata címû hetilap, amelynek fõszerkesztõje arra figyelmeztette Orbán Viktort, hogy “a polgári erõk néhány idiótája” miatt elvesztheti az országgyûlési választást.
A magát konzervatív hetilapként meghatározó Demokrata saját televíziójának felvételére hivatkozva írta meg egy másik cikkben, hogy Deutsch-Für Tamás tévedett, amikor azzal vádolta meg a szocialista kormányfõt, hogy “bemutatott” az õt kifütyülõ embereknek.
A lap fõszerkesztõje vezércikkében nyílt levelet intézett az általa “hadseregtábornoknak”, illetve “vezénylõ tábornok úrnak” szólított Orbán Viktorhoz.
Deutsch-Für Tamás mellett a hibát hibára halmozók között említette a Magyar Vizsla levonatát a Fidesz székházból elfaxoló aktivistát, a reklámlevelet “hisztériásan túlreagáló Simicska Lajost”, valamint az MSZP számítógépére “éjjel bekukkantó és onnan adatokat ellopkodó Fidesz alkalmazottakat”.
“Politikai síkság” címmel, “A magyar választók kegyeiért folyó ‘csata’ kárt okoz a csúcsjelölteknek” alcímmel közölt a magyarországi választási kampányról cikket csütörtöki számában a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

A választási kampányban elhangzó érvek, vádak, akciók (Magyar Vizsla), valamint az Orbán és az Apró-Gyurcsány család “meggazdagodásának” témájával foglalkozó vizsgáló bizottságok munkájának ismertetése után a cikk következtetése az, hogy a becsmérlések és a kölcsönös átkozódások után, amelyekbõl a magyar médiumok is kiveszik részüket, a mérleg nyelve azonos szinten áll. A Frankfurt Allgemeine Zeitung bécsi tudósítójának véleménye szerint mind az egymás ellen harcoló hadvezérek, mind a mögöttük álló segítõk a csata hevében egy-két dolgot figyelmen kívül hagytak. A “botránypolitizálás” tartós bosszúságot is szül. A választók általánosítanak, a politikai tisztségviselõket korrupcióval gyanúsítják. Érezhetõ a politikai elitbe vetett bizalom csökkenése.

A liberális Süddeutsche Zeitung Kedvcsinálók sürgõsen kerestetnek címû csütörtöki beszámolójában azzal foglalkozik, hogy miért jönnek, illetve miért nem jönnek neves külföldi csúcspolitikusok a magyar pártok kampányrendezvényeire. A lap azt írja, hogy mind Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter, az UMP vezetõje, mind Angela Merkel, a német kereszténydemokraták (CDU) elnöke idõpontegyeztetési nehézségekre hivatkozva lemondta a részvételt a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség rendezvényén, “ám lehet, hogy a magyar (Orbán Viktor Fidesz-elnök) a maga nacionalista, s újabban baloldali populista jelszavaival is egyre inkább idegennek tûnik számukra”.

A müncheni újság szerint a szocialisták lényegesen több sikerrel jártak nyugati elvbarátaikkal, s utalt Tony Blair brit miniszterelnök budapesti fellépésére.

Mint a Süddeutsche Zeitung írja, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc valószínûleg fej-fej melletti küzdelmet vív majd, s külföldrõl keresnek igazolást, megerõsítést, mivel saját ideológiai alapjaik nem világosak. Gyurcsánynak, a kapitalizmusbarát Blair-kurzus hívének fel kell tennie a kérdést, hogy egyáltalán mennyire áll még balra. Orbán minden jel szerint meg akar szabadulni attól a címkétõl, hogy közel áll a szélsõséges jobboldaliakhoz, akiket néhány évvel még azzal küzdött le, hogy a megfelelõ pártok politikusait, eszméit, valamint a csoportokat integrálta.

A magyarokat mindez hidegen hagyja. Politológusok úgy vélik, hogy a választókra már nem hat külföldi vendégek fellépése a választási kampányban – írta a Süddeutsche Zeitung. (MTI)