Valasz

#78578 Hozzászólás

Laszlo

Valasz

Kedves Armand, koszonom elismero soraid, kerdeseidnek azert is orulok mert megtorjuk vegre a tobb hetes csendet, mely raadasul azzal a szornyu “Brrr” bejegyzessel vette kezdetet. Az teny, hogy Madagaszkar nem tartozik a Barbi babak elsodleges uticeljahoz.
Kerdesed lenyegi reszere valaszolok eloszor:
Helyi kozlekedes: Mint oldalam kepeirol is kitunik, a tomegkozlekedes az un. ‘taxi-brousse’ (bozot-taxi, affele csoportos irany-taxi) halozaton alapul. Ez sem nem kenyelmes, sem nem gyors, de elfogadhato aron elvisz barhova. A kenyelmetlensegert a baratsagos es kedves helybeliekkel valo kapcsolatfelvetel lehetosege boven karpotol. Az ido europai fogalmat pedig ott a szigeten jobb mielobb atertekelni. Itt nincs stressz es rohanas. Itt a mondas: ‘Mora, mora’, ami annyit tesz ‘nyugi, nyugi’. Az ut es hid halozat siralmas allapotat, vagy eppen hianyat a belfoldi repulojaratok ellensulyozzak, melyek biztonsagosnak mondhatok es sokszor meglepoen kis helyekre is celba repitenek. Internet oldalam 2. lapjan lathato utvonal terkep alapjan nehany kozlekedesi relacio es ar:
Repulo: Antananarivo – Antsiranana (a fel szigetet atszelo kb 800 km-es szakasz) – 108 $;
Antalaha – Maroantsetra (nincs kozlekedesi ut az esoerdon at, kb 100 km) – 31 $
Taxi-brousse: Antsiranana – Montagne d’Ambre NP/Joffreville (30 km, aszfalt, 1h) – 1,2 $;
Antsiranana – Ankarana NP/Mahamasina (60 km, azfalt, 2,5h) – 4$;
Ambilobe – Sambava (egyike a legrosszabb foldutaknak Vohemarinaig 170 km / 12h!, a tovabbi 130 km aszfalton 130km / 3h) – 11,5 $.
Szallas: tobbnyire a legkulonfelebb minosegu bungallow / kunyhokban 2 – 12$ (2 szemelyre is ugyanennyi lett volna)
Etkezes: kulonbozo minosegu vendeglokben 1 – 4$ husetel rizzsel, ital nelkul (egy cola 0,5-1$);
Nagy bagett – 0,16$; Rizs kg – 0,33$; Banan 3db – 0,1$; Viz, udito 1,5l – 1$;
Nemzeti parkok: belepo – 8$ /nap; kotelezo guide – 8$ /nap;
felnapos kirandulas kocsival, soforrel, guide-al egyedul (nem NP): 13$
Az osszes arat USA dollarra atszamolva adtam meg a magas inflacio miatt, es az egyszerubb osszehasonlithatosag erdekeben. Meg kell jegyeznem, hogy a hivatalos fizetoeszkozt a Malgas Frankot mindenutt elfogadtak, es nem nagyon lattam fokozott erdeklodest a nyugati valutak irant. Az itt megadott arak termeszetesen tajekoztato jelleguek, ennel magasabb arakat is lehet talalni – en nem kerestem. Egy ilyen oriasi szigeten termeszetesen luxus korulmenyeket es luxus arakat is fel lehet lelni, aki ebben erdekelt ki ne hagyja Nosy Be szigetet. (En is eltoltottem repteren egy orat, uton Antsiranana fele). Az olcsobb arak fele is lehet meg lepeseket tenni, de akkor feltehetoleg mast kell felaldozni. Az egeszseget semmikepp nem erdemes.
Az elso kerdesedre, hogy mi volt utazasom celja, nem tudok rovid valaszt adni, de egy urlapra azt irtam volna: turista ut. Hogy miert erdemes oda utazni, azt egy levelvaltassal feljebb mar osszefoglaltam.
Azert megadom vegezetul a teljes valaszt arra is mi volt utazasom celja.
1. Vagytam ra, hogy egy igazi elsodleges tropusi esoerdoben atelhessem azt, amit a TV kepernyoje nem kozvetit. Elso ismerkedesnek egy olyan hely latszott celszerunek, ahol a veszelyek minimalizalhatok. Nos Madagaszkar egy bekes orszag, ahol meg veszelyes allatok sincsenek. Sem nagymacskak, sem emberre halalos merget hordozok. A sziget ennek ellenere is bovelkedik kulonleges allat es noveny fajokban, sot olyanokban, melyek csakis ott talalhatok.
2. Sokat olvastam a szigetrol es kulonleges elovilagarol, mely olvasmanyok soraban itt feltetlen meg kell emlitenem Balázs Dénes geográfus: Bozóttaxival Madagaszkáron. c. könyvét (Gondolat 1983.), mely 20 ev alatt is alig vesztett aktualitasabol.
3. A leginkabb szubjektiv, megmagyarazhatatlan, de nem kevesbe donto benyomas egy hang formajaban erkezett hozzam. Az Indri semmihez sem hasonlithato rikoltozasa verte fel az esoerdo csendjet egy Madagaszkarrol szolo termeszetfilmben. Ez volt az a pillanat mikor vegleg osszefonodott bennem az esoerdo fogalma ezeknek a sehol mashol nem talalhato, nem tarthato felenk foemlosoknek a jelenletevel, hangjaval, es amikor mindez egy valosagos helyszin formajaban konkret uticella alakult.
4. Ekkor dobbentem ra, hogy milyen regota foglalkoztat mar tulajdonkeppen a sziget, hisz Benyowszki Moric rovid de dicsoseges madagaszkari kiralysaga mindig is izgatott, es nem csak engem, hisz emlekiratait nem kisebb iro mint Jokai Mor forditotta magyarra.
5. Orommel konstataltam, hogy a sziget egy kicsit meg “felfedezheto”, nem bejaratott helye az utazasi irodaknak, es tavol esik a tomegturizmus fo csapasaitol. Az eco turistak pedig akikkel itt lehet talalkozni, szerencsere tobbnyire kellemes emberek.