Válasz Bouganville-nek és Erica-nak

Kezdőlap utazas.com Fórum Afrika Madagaszkar Válasz Bouganville-nek és Erica-nak

#78581 Hozzászólás

László

Válasz Bouganville-nek és Erica-nak

Sok helyen jártam már, de annyi szép hely van amit nem láttam még, hogy kétszer ugyanoda soha nem terveztem és nem is tettem utazást. Madagaszkár esetén kivételt fogok tenni az bizonyos. Még el sem indultam hazafelé onnan, mikor már tudtam, ez a hely az, ahová vissza kell térnem. Azt is elhatároztam, hogy urrá leszek mérhetetlen lustaságomon és elkezdek franciául tanulni, hogy a következõ utamon még több emberrel, még több dologról tudjak kommunikálni. Mindenütt találtam ugyan valakit, akivel elboldogultam angolul, de igazából a francia az a nyelv melyen gond nélkül bárkit meg lehet szólítani. Malgasul megtanultam az utazás elött jó pár szót, ami igen hasznosnak bizonyult. Szinte minden esetben nagy sikert arat, mikor azt hallják a helybéliek, hogy egy fehér ember veszi a fáradtságot és az õ nyelvükön szólal meg. Ez azonnal megnyitja az amúgy is batátságos emberek szivét.
A honlapomon közölt útvonal térképen látható, hogy csak a sziget északi részét céloztam meg. Én is szerettem volna egy hónap alatt minél többet látni, de valahol meg kellett húzni a határt. Én ott húztam meg. A déli körúttal még mindenképpen tartozom magamnak és a szigetnek.
Egy könyv megirását valóban elterveztem, és tulajdonképpen már bele is vágtam, de ezzel lassan haladok. Sikerkönyv valószinüleg nem lesz belõle, és pénzem sincs rá, hogy nagyobb példányszámban megjelentessem, de családom és ismerõseim számára remélhetõleg közel akkora élmény lesz, mint nekem a megirása.
Örülök Erica, hogy visszatértél, és ha az LP-t is megvetted, akkor valószinû komolyak a szándékaid. Nekem az egy hónapos ott tartozkodás a 2 helyi repülõjárat költségeit is beleszámitva kb mégegyszer annyiba került, mint az oda-vissza repülõ út ára (280.000 Ft). Végig sakkoztam egy pár kerülõút lehetõségét a Vista-nal és más helyeken is, – JB-n át is – de nem jött ki sajnos olcsóbban (JB viszonylag olcsó, de JB-Antananarivo a drága viszonylat.) Esetleg az Aeroflot-ot érdemes még megkérdezni, valamikor volt járatuk, de én akkoriban nem találtam.
Végezetül a legnehezebb kérdés: Mikor érdemes utazni?
Egyszerübb azzal kezdeni, hogy mikor nem. Január , február a ciklonok ideje, az elmúlt néhány évben komoly pusztítást végeztek, bár ez is jobbára csak az északi részt sújtja rendszerint. Novembertõl Májusig tartanak a Monszun esõzések, ilyenkor számolni kell vele, hogy sok út járhatatlanná válik és a malária szúnyogok is aktívabbak. A sziget legdélibb része sivatagos, különleges száraz bozótos boritja, az esõs évszak itt nem domináns. Én Augusztus végétõl október elejéig voltam ott, mert látni akartam az Antongil öbölben rendesen juli 15 és szept 15 között ott idõzõ púpos bálnákat (sajna lekéstem), továbbá úgy gondoltam, hogy szeptember végén már tavaszodik a déli féltekén, és némi orchidea virágzásnak szemtanúja lehetek az esõerdõkben. Nos ez sem jött be annyira, mert még nem volt elég csapadék. Sokan utaznak november-decemberben, és már sejtem, hogy miért.