váltás + HK

#397589 Hozzászólás

kbalazs

váltás + HK

bgyuszi: így már érthetõ és igazad is lenne, de sajnos nem csak a tranzakciónkénti limit létezik (viszont ez önmagában megdrágítja a pénzfelvétel költségét), hanem napi limit is, ami pedig ötezer RMB. Mondjuk egy másik bank ATM-jébõl feltehetõen megint ki lehet venni napi ötezret (ezt csak tippelem, nincs róla információm) egyéb esetben – ahogy Benoe is írta – pedig marad a bankfiókbeli ügyintézés.

benoe: hidd el, ha úgy gondolom, hogy igazad van, akkor azt írom/mondom. Direkt beleírtam a mondatba legális szót, tehát, hogy legális pénzváltókról beszélek, de úgy tûnik elsiklottál felette. Az illegális pénzváltásról írtakról viszont nem látom értelmét értekezni, így azt nem kommentálnám amit te írtál. Mint ahogy eddig arról volt szó, hogy annyit “visszaváltani” miként lehet, amit korábban beváltottál, nem pedig az utcán talált száz yuanéról (egyébként azt az általam említett legális pénzváltók beváltják, szóval ezzel sem csak az illegális megoldások vagy Hong Kong marad).
Hong Kongot persze szó szerint véve nyilván nem azért találták ki, hogy “az ilyen és ehhez hasonló dolgokat levegye az ember válláról”, hanem azért tették rá az angolok a kezüket, hogy a(z ópium) kereskedelem flottabbul menjen… Abban természetesen szintén igazad van, hogy Hong Kong évtizedekig abbõl élt, hogy közvetített a “nyugat” és a szárazföldi között nyelvi, kulturális és üzleti, stb. szempontból. Annak, akinek nem volt kínai ismerete, vagy akár épp annak birtokában nem volt bátorsága (nem látta okos dolognak) belevágni a kínai ismeretlenbe, hanem az általa ismert nyugati sztenderdek szerint akart kereskedni, az hong kongi közvetítõt vett igénybe. Nyilván kifizetett érte x % jutalékot, cserébe kapott egy szolgáltatást, biztonságot (akár jogi, akár csak átvitt, szokásokbeli tekintetben, pl. nem böfögött a partner a fülébe ebéd közben). Ahol nem értünk egyet úgy tûnik, az leginkább abban érhetõ tetten, hogy szerintem ma már nem kell Hong Kong közvetítõ szerepére hagyatkozni, változott annyit a világ, hogy (nyilván nem vakon, hanem körültekintõen) írreálisan magas, plusz rizikó nélkül simán lehet kereskedni Kínával. Nyilván ezért is van Hong Kong egyre inkább visszaszorulóban, nem gondolod?