Vezet az MSZP

#239667 Hozzászólás

Csaba44
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

Vezet az MSZP

…„A politikában – sarkítok – MDF-es országgyûlési képviselõjelöltre nincs szükség” – mondja a hétvégén bemutatott magnófelvételen Bagó Zoltán fideszes országgyûlési képviselõ, a Fidelitas volt alelnöke, Szijjártó szóvivõ jobbkeze, miközben megzsarolja az MDF színeiben induló kalocsai múzeumigazgatót.
Egy ilyen szépreményû ifjú, aki az MDF-es jelölttel úgy „beszélgetett el” Kalocsán, ahogyan az ÁVO-n volt szokás, központi utasítás nélkül semmit sem tesz. Ezt maga is elismerte. Sok magvas mondatának egyike így kezdõdik: „Megbízást kaptam.”

Kitõl?

Orbán Viktortól és kampánystábjától. Egy végletesen központosított, kézi vezérlésû pártban semmi sem történik a vezérkar tudta, utasítása, hallgatólagos jóváhagyása nélkül. Ez nem „elszórt eset”. Mára kiderült: hetven-nyolcvan ügyrõl van szó.
Miért csak mára? Miért nem léptek fel mások is?

Félnek. 1990 óta nem volt rá példa, hogy a politikai ellenfeleket egzisztenciális fenyegetéssel próbálják a tereprõl leradírozni.

Bocsánatot kértek. Bagó rajtavesztett. Jelölését visszavonták, õt kizárták. A lovagiasság szabályai szerint rendezõdött az ügy.

A szabályok betartásához az MDF magában nem elég. Ahhoz két úriember kell. Bagó viszont azóta tagad.

Mi lehet az a „politikaszakma”, amit az „elbeszélgetõ” a hangszalagon emleget?

Errõl talán a Palermo környékén vagy a Nápolyban dolgozó politikaszakmai specialisták tudnának többet mondani.

A szöveg legszínesebb része a Fidesz új mûködési struktúrájának elemzése. Pártja a szövetséggé alakulás óta – Bagó képviselõ szerint – „áttért a vállalatszerû mûködésre”. Menedzsmentek vannak, önálló kompetenciával. Helyi szinten Bagó úr termeli ki a profitot. „Ehhez a felügyelõbizottság részérõl kaptam bizonyos utasításokat. A tárgyalásokat a partnerekkel, a beszállítókkal én lefolytatom, és a végeredmény fog számítani… Osztalékot akkor fogunk fizetni, ha nyereséges a cég. Ehhez választást kell nyerni.” Ez csak metafora?
Állítólag kopogtatócéduláit „elgyûjtik” az orra elõl. Mi a technikájuk?

Az én nevemmel jutottak be a házakba, így törtek át a kapucsengõ és a lépcsõház elsõ „védvonalán”. Ugyancsak az én nevemmel nyomultak a lakásba, hogy az elõszobában közöljék: visszaléptem a Fidesz javára. Ha ez sem hatott, azt mondták: nincs esélyem. „Inkább adja nekünk.”

Riválisa is képviselõ?

Országos listás, soha nem választotta senki, Orbánon kívül.

Az nem kevés manapság. Deák úr viszont úgy érvel, hogy ön azért ingerült, mert nincs ki mind a hétszázötven cédulája.

Múlt héten adtuk le. De elõtte még megkértem, legyen kedves akciózni, hogy valamivel nagy nehezen bekerüljek a médiába.
Kiadták az ukázt: cetligyûjtésben határ a csillagos ég.

Ezt mindkét nagy párt gyakorolja. Miért?

Hogy a kisebbeknek ne jusson. A kopogtatócédula intézménye azért került a választójogba, hogy az önjelölteket, az „Eddie, a sas” típusú síugrókat kiszûrve megõrizzük a választás komolyságát. De ez is a visszájára fordult. Sportot ûznek belõle, miközben a politikai oxigént akarják elvonni mindenki mástól. Több száz gyûjtõ hajtja a cédulát falanxban. Az efféle sáskaprojekt félelemkeltõ: amikor a „negatív címeket” fölírják, az már nem a demokrácia ünnepe, hanem a nyomasztó politikai klíma része.

Fölírják?

Szövegkiemelõvel színezik be az „ellenálló címeket”.

Tornagyakorlat. Összetartó edzés unatkozó aktivistáknak.

A sáska sem azért vág neki a mezõnek, hogy testsúlya tízszeresét fölzabálja. Amit a Fidesz és a Munkáspárt gyakorol, új kanyar a történetben. Ellenfelem ellenfelét föltáplálom, mert õ a barátom. A Fidesz segít a Munkáspárt „begyûjtõinek” attól tartva, hogy az öreg kádáristák, ha nincs jelöltjük, úgyis az MSZP-re szavaznak. De kipattan a rügy: föl tud állni a Munkáspárt jelöltje, aki értelemszerûen az MSZP-tõl vonja el a szavazatot. Egy a tábor, de máris több a zászló.