yuan

#405391 Hozzászólás

benoe

yuan

Gabor, a nepi kinai yuan (ren min bi yuan) a PRC (People’s Republic of China) fizetoeszkoze. Bar papiron HK es Macau “az orszag resze”, ez nem vonatkozik mindenre. Pl az orszaghivoszamok maradtak a regiek (+852, +853), az utleveleiket sem kellett szerencsere lecserelniuk nepire, es tkp a zaszlon kivul durvan minden maradt ugy, ahogy volt a gyarmati idokben. Ugyanez vonatkozik a valutara is: mind a HK dollar, mind a macau patacas maradt hivatalos fizetoeszkozkent.

Tehat: nepi Kina=renminbi yuan, HK=HK dollar, Macau=patacas.

En minden utazonak azt javaslom, hogy ne szorakozzon hitelkartyakkal, es ne probalja raeroszakolni minden orszagra epp azt a valutat, ami nala van, mert A VILAG NEM IGY MUKODIK. Minden orszag a legjobban a sajat valutajat szereti (svajciak, angolok, norvegok, stb is ragaszkodnak a frankjukhoz, lirajukhoz (fontnak becezik az angolok amit a franciak naluk bevezettek mint lirat), koronajukhoz: Azsiaban is hasonloan ragaszkodnak a hongkongiak vagy macau-iak a sajatjukhoz). Tehat akkor jar a legjobban mindenki, ha erkezes utan eldonti, kb mennyit akar kolteni, azt atvaltja valahol helyi keszpenzre, es azzal villog. Ha maradt, visszavaltja. Ennel elegansabb, egyszerubb, praktikusabb, stb megoldast nem tudok.

Na most vesz esetben, ha valaki nem a fenti modszerrel jar el, es inkompatibilis valutaval probal fizetni, a masik feltol fugg, hogy mit csinal. Lehet, hogy neki annyira kell a penz, hogy belemegy, es elfogadja: de akkor a hivatalos arfolyamnal SOKKAL ROSSZABB arfolyamon termeszetesen (ha van esze), ugyanis a) rizikot vallal (nem tudja 100% biztosan eldonteni, nem hamis penzzel fizetsz-e), es b) macerat (=extra munkat) vallal, mert neki kell majd azzal tokolnie, hogy a redves yuanjaidat valahol atvaltsa “normal” penzre.

Kulon macera az altalad vazolt scenario (kinai yuant hasznalni Macau-n), ugyanis a macau-i penz, a patacas konvertibilis valuta, a yuan pedig nem (azt max tapetanak vagy origamira tudod hasznalni Kinan kivul). Forditva konnyebb a dolog, mert a nepi kinaiak elnek-halnak a konvertibilis (ertsd: kulfoldon is barhol hasznalhato/atvalthato) valutakert, viszont forditva nem igaz, a kutyanak nem kell kinai yuan kulfoldon.

Na most ezen szep kis elemzes ELLENERE barmily hihetetlen, megis par (nem sok) helyen elfogadjak a nepi yuant. Ezek olyan helyek, ahol aranyaiban nagyon sok nepi kinai turista fordul meg, tehat a mennyiseg miatt megerte nekik rendszert csinalni abbol, hogy (a mar emlitett lehuzos arfolyamon) elfogadjak a yuant. De az en javaslatom az, hogy akkor jarsz a legjobban, ha te magad atvaltod a yuanjaidat patacas-ra, es azzal fizetsz. Sok macerat lehet vele megsporolni :-)