Zakopane

#120392 Hozzászólás

Walesa

Zakopane

Azt hiszem oreg, lengyel veterannak szamitok.
Eletemben eloszor 6 eves koromban jartam Zakopaneban, azota vagy 20 alkalommal. Jartam par helyen Del Lengyelorszagban, de Zakopanenak nincs parja a vilagon , pedig tobb mint 20 orszagban voltam. En azt csinalnam, hogy Zakopaneban szallnek meg es onnet fedeznem fel a kornyeket. Mindig tartogat meglepeteseket. Peldaul tavaly tudtam csak meg majdnem 3 evtized utan hogy van uszoda is a varosban.
En megneznem a tengerszemet ( Morkie Oko ) , Kuzniceben a varosnak a szlovak hatar feloli reszen van egy kotelvasut ( Lanowka ) ami a szlovak hatarra visz fel. Aztan ott a piac mogott a Gubalowka, ami egy kisebb hegyre megy fel. Aztan kb. 20 km-re Jablonka fele van egy barlang is, nagyon szep. Meg kell kerdezni, mikor van bolhapiac a kornyezo varosokban, pl. nowy targ ban sok erdekes csecsebecset lehet venni, es olcsobb mint Zakopaneban.
Aztan a Krupowki ( setalo ) utcaban lefenykepeztetheted magad a “medvevel” . A varosbol lehet aztan kicsit hosszabb kirandulasokat is tenni mondjuk Krakkoba , akit erdekel megnezheti Auschwiz-t ( Oswiencim ) .
Majd elfelejtettem az egyik leggyonyorubb hely ahol jartam a sobanya Wieliczka-ban.
En egy hetet el tudnek tolteni Zakopaneban. Ja es a kajak nagyon jok. Pl sult pisztrang ( pstrong ) joghurtos vegyes salataval, a jadgoda – s goffri, a zapjakanki , nalesniki.
Szerintem a legszebb Zakopane szeptemberben. Telen keves a ho, eddig meg egyszer sem sikerult kifogni.