Zanzibári nyaralásunk (09.02.07-15)

Kezdőlap utazas.com Fórum Afrika Zanzibár Zanzibári nyaralásunk (09.02.07-15)

#73341 Hozzászólás

Zanzibári nyaralásunk (09.02.07-15)

Elsõsorban leszögezem, hogy nagyon jól éreztük magunkat, ha beszámolóm itt-ott negatívnak tûnik, azt csak a csalódások és kellemetlenségek elkerülése miatt írom.

Elõkészületek:
Az Aeroviva tájékoztatása szerint a feladott csomag max. 15 kg, túlsúly fizetése nem lehetséges. Nem igaz: a TVL-t felhívva közölték: 20 kg max. Zanzibárba!
A gépen 500 Ft-ért árulnak fejhallgatót a mozizáshoz, ha viszel, átalakítót is szerezz be, ui. a csatlakozó alj 2 külön mono jack!

Szállodaválasztáshoz:
Mi a Mapenzi Beach Club Hotelben voltonk (4*), gyönyörû kert, óriási szoba/fürdõszoba de:
az igért 2 ágyas helyett (hatalmas) franciaágy,
a tenger (mint az ismertetõkben közölték) apálykor több 100 méterre visszahúzódik:
senki ne gondolja, hogy a tûzõ napsütésben fehérember be tud addig gyalogolni! De a helybéliek igen: hínárt gyüjtenek. A felhasználatlan hínárleveleket azután a dagály a parthoz sodorja, így a fürdéshez mintha sûrû bozóton kellene áttörni a sekélyesben, ami amúgyis tejszínû a púderszerûen finom korallhomok miatt.
Tehát kristálytiszta vízre itt senki ne számítson! Apálykor a meglehetõs halszagra igen.
Viszont egyedülálló élmény a 35 C fokos (hitelesen mértük!) tenger, néha méteres hullámokkak!
(A levegõ árnyékban 30 fok volt, a forró tengerfenékre visszatérõ víz 35 fokra is felmelegszik!)
Valószínûnek tartom, hogy a keleti part többi szállodája elõtt is hasonló a helyzet – bár ha takarítják máshol a partot, akkor jobb is lehet.
Jó oldala is volt a dolognak: ha jobb lett volna a tengerpart, alighanem ki sem mozdulunk, ami kár lett volna (lásd alább)!

Mint mondtam, a szálloda nagyon szép, naponta maximális takarítás és rovarirtás – ennek ellenéte apró hangyák a szobában is vannak, de csak az élelmiszerekre, elmosatlan poharakra mennek rá.
A szálló (édesvízû) medencéje tiszta, tágas, kellemes hõfokú, alig voltak benne néhányan.
(A napolajozást mindenhol komolyan kell venni!)
A személyzet kedves, szolgálatkész.
Az all inckuzivben nemcsak a helyi italok (09:00 órától: víz, szóda, üdítõk, sör, bor), de (18:00 órától) minõségi tömény szeszes italok (pl. eredeti skót whisky), és koktélok is kaphatók. (1 $ jatt esetén elõbb is).
Ingyenes szobaszéf és minibár volt, fogmosáshoz, a kávé/teafõzõhöz palackos vizet naponta odakészítettek (forraló, kávé, tea, cukor a szobában is).

Az étkeztetés a halkedvelõknek kedvezõ, viszonylag csekély húsos választék, de azért mindig találtunk “fogunkra valót”.

Apropó jatt: elvárják, és ellenében minden elérhetõ.
1 $ a szolgáltatásokért (csomaghordás, takarítás, virágcsokor), 5 $ a tilalmak megkerüléséért (pl. kagylók kihozatala a reptéri csomagellenõrzésen). Sok 1 $-ost vigyetek!

A magyar idegenvezetõ várt a reptéren, elkísért a szállodáig (közben egyfolytában telefonált a másik csoportnak elszúrt transzfere ügyében), majd elijesztett minket a tengertõl (sün, rája, medúza – amibõl egyik sem volt igaz), és a közbiztonság miatt (tengerpart, szállodai szoba – szintén alaptalan); összesen 2 fakultatív programot ajánlott, és intett a privát “beach boyoktól”. Legközelebb csak visszautazáskor a reptéren láttuk viszont (hál’ Istennek!)

Ezekután mindenhová a “beach boyokkal” mentük!
A hófehér (friss) túristákat azonnal körülveszik a parton. Nem túl erõszakosak, fakultációk tekintetében egy “vállalkozásban” vannak, a mi partunkon egy Pilos nevû, aranyos srác volt a fõnökük, akivel az összes fakultatív programunkat szerveztettük, alku nélkül is kevesebb, mint az irodák árainak feléért.
Tiszta, modern, légkondicionált mikrobusszal, pontos csatlakozásokkal (csónak, ebéd), szakszerû idegenvezetéssel (angol, olasz, néhány szó magyarul is!) Ahogy egyre többen mentük, úgy csökkentek az árak.
Pl.
Delfintúra + Jozani erdõ (hajó, ebéd): 40 $, gyerek 20 $
Fûszerkert + fõváros: 20 $, gyerek ingyen (remek idegenvezetéssel, fõvárosról a vélemény alább)
Teknõsfarm + hajóépítõ (belépõvel együtt): 20 $, bónusz: csodálatos tengerperti fürdõzés az északnyugati parton, itt valóban kristálytiszta víz (kellemes hõfokú, csendes), és tiszta homokpart. Ide szívesen jönnék máskor is nyaralni.

A kirándulásokra tradíciónak számít itthonról édességet, megunt játékokat vinni a gyerekeknek. Pl. a fûszerkertben osszátok be, mert lépten-nyomon újabb gyerekcsoportok bukkannak fel, és soha ne adjátok egy gyereknek, mert nem osztják meg egymással!

Vásárlás:
A szállodai butikokban (mint máshol is) magasak az árak. A “beach boyoknál”, parti árudáknál az alku kötelezõ: elsõ ár kb. háromszorosa a ténylegesnek. Nyugodtan indíts az iduló ár tizedével. Ha leengedte, sem kell megvenni, másnap már õ ajánl alacsonyabb árat.
Fa- és kõfaragásokat annyira lehet legfeljebb lealkudni, ammennyiért az induló tranzit bazárjában is megkapod.
(A mombassai duty-free-ben még olcsóbbak.)
(A fafargás tényleg fa, bár hogy ében, vagy csak jól festett egyéb fa…?)
A duty free-ben drágábbak, de jobb minõségûek az áruk, mint a tranzit bazárjában.
Pólót, festményeket, kagylókat viszont a parti “kereskedõktõl” érdemes vásárolni (kemény alkudozás után: póló 9 $, gyerekméret 5 $, kagylók 15 $-ért egy szatyorral!). Érdemes többen összeállva nagy tételben vásárolni. Ami nincs, másnapra beszerzik.
A fûszerkert árai irreálisan magasak, az itt élõk támogatása céljából.

Kagylót-csigát elvileg tilos kihozni. Mégis kaphatók a tranzit bazárban is. A csomagellenõrzésnél ott vagy, az ellenõrzést végzõ két csaj azzal van elfoglalva, hogy az 5 $-odat eltüntesse, tõlük akármi lehet a bõröndödben. A kézipoggyász-átvilágításnál sem néznek a képernyõre (ha mûködik egyáltalán), csak a jattot várják, a zsebbõl kirakott öngyújtót viszont elkobozzák (szigorúságukat bizonyítandó) – ami egyébként engedélyezett lenne, de a kézipoggyászban szerencsére volt másik, amivel nem törödtek.

Szúnyogok-moszkítók: nappal egyáltalán nem voltak (még a mangróve erdõben sem). A szobában hatásosan irtják. Éjszaka a szabadban (teraszon) zárt ruha (pizsama, zokni), vagy szúnyogriasztó (pl. Ben’s) hatásosan megvéd. (Azért mi szedtük a malária elleni gyógyszert, de mások nem nagyon.)

A fõváros: piszkos, szemetes sikátorok. Fársztó gyaloglás. Dögletes halpiac. Kullancs utcai árusok. Vásárlási lehetõségek: azonosak a tranzittal, vagy a lealkudott parti árakkal. A “csodák palotája” tetõteraszán (ami ma nemzeközi szálloda!) csak a helyi pénzzel lehetett fizetni! Szóval érdemes kihagyni. A “Dekameron” utikönyvbõl többet megtudhatunk róla. (Amit egyébként is ajánlok.)
Apropó: mindenhol $-ral fizessetek, mert EU-ban ugyanannyit kérnek!
Amit kihagytunk: gyakran kínálnak (fém)EU-t $-ra beváltásra. 1:1-ben érdemes, mi is jól jártunk volna, és õk is, mert nem tudják ott beváltani a (borravalóként kapott) (fém)EU-t.

Az utazásról, dohányzóknak:
útközben a tranzitok mindenhol nemdohányzók. Hurghadában e WC elõterében és környékén lehet rágyújtani, ha már páran adtak 1-1 $-t a smasszereknek. Mombassában 1 $-ért a smasszer elkísért a duty-free végébe dohányozni.

A zanzibári check-in-nél 20 $-ért kínálták a vészkijárat melletti (tágasabb) helyeket. Csakhogy ugyanezeket Mombassában is eladták. Így az utóbbi utasok csak oda ülhettek, ahol volt még szabad hely. A gép személyzete szerint ez rendszeresen megtörténik, sõt, már Zanzibáron is eladják többszörösen ezeket a helyeket, a konfigurációtól függõen sokszor nem is a megfelelõket.

Még egy egyedi élmény: Hurghadában a földi “taxizás” közben a hajtómû bekapott egy szállongó mûanyagzsákot. Bár a pilóta meggyõzõdött róla, hogy fennakadt a kompresszol-lapátokon, az elõírások szerint csak szerelõ általi átvizsgálás után mehetett tovább a gép. A légitársaság dícséretére legyen mondva, hogy 4 óra alatt hoztak a géptípusnak megfelelõ szerelõt, a várakozás alatt italokat és vacsorát szolgáltak fel.
(A gép személyzetérõl egyébként is csak jót mondhatok, az udvarias kiszolgáláson felül pl. odafelé egy teljes órát lefaragtak a menetidõbõl, Zanzibáron erõs oldalszél mellett is simám landoltunk)

Rossz rágondolni, mi lett volna, ha felszállás közben kapja be a hajtómû a szemetet – ui. felszálláskor is láttunk szélhordta kóbor nylonokat a reptéren – ez Egyiptom!

Senkit ne riasszanak a fent leírtak – mint a bevezetõben említettem, nagyon szép élmény volt ez a nyaralás (és nem vagyok elájult, elsõ bálos trópusi utas, többek között jártam Maldívon, Mauritiuson, Dominikán, Fortalézán, tehát van viszonyítási alapom).
Holtfáradtan, leégve, de remek emlékekkel és felvételekkel tértünk haza.

Remélem, segítségére szolgál tájékoztatóm az ezután Zanzibárra utazóknak (bár most éppen vége a szezonnak)
Jó üdülést minden érdeklõdõnek!

Nagyon jó leírás és felvételek találhatók a http://www.zanzibarisland.atw.hu/
címen!