Zertifikat

#432290 Hozzászólás

Andi43
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

Zertifikat

Kedves Anita,

én kb. 10 évvel ezelõtt csináltam meg a Goethe Zertikikat-ot és tényleg nem volt nehéz! Volt egy teszt, ahol 100 mondat volt, amibõl kihagytak egy-egy kifejezést, nyelvtani szerkezetet és választani kellett A,B,C,D lehetõségekbõl. hogy mely kifejezés kell oda.
Kellett írni egy levelet is, megadták, kinek, megadták a témát és 5 dolgot, aminek mindenképpen szerepelni kellett a levélben, pl. Írj a legjobb barátnõdnek a küldöldi nyelviskolából, ahol épp most tanulsz, írd meg, milyen, hogy érzed ott magad, mik a követelmények, milyen egyéb programok várnak ott a tanulókra….stb.
Volt egy Hörverstehen, azaz egy magnószöveg, és ehhez egy teszt, plusz kérdések, amikre válaszolni kellett, valamint volt egy Leseverstehen, azaz egy elég hülye szöveg és ehhez állítások, A,B,C,D, el kellett dönteni, hogy melyik igaz a szövegre. A kellemetlen az volt, hogy a 4 lehetõségbõl legalább 3 jó volt, de csak egyet szabad választani, de tuti, hogy soha nem az a jó, amit a vizsgázó választ!
Ez a legszarabb (bocs) feladat az egész vizsgában.
Ez volt az írásbeli része. A szóbalin magadról kell beszélned röviden, majd egy képrõl jó hosszan értekezni (mit, kit látsz, mit csinál, MIT GONDOLSZ, miért csinálja és VAN-E hasonló élményed neked is? Legalább 5 percig kell beszélni. Nem muszáj hibátlanul, csak folyamatosan és lehetõleg magabiztosan. Aztán játszhatnak veled szituációs játékot is, de mindenképpen lesz olyan feladat, hogy adott 3 témy és egyet választanod kell, errõl a témáról beszélgetnek veled. Nekem az iskolákról és az utazásról kellett véleményt formálnom. Pl. A vizsgáztató elmondja, hogy Németországban sokkal szigorúgg az oktatás, mint nálunk, mert a diákoknak ott tovább tart a tanóra és többet követelnek a tanárok. Mondja, egyetért Ön ezzel? Magyarországon mennyiben más ez? Vagy: mostanában egyre többen választják a légi közlekedést a buszok, vonatok helyett Neo-ban. Mi a véleménye, miért? Mi az elõnye és mi a hátránya a repülésnek? Ön melyiket választaná: busz vagy repcsi? Miért? Az Ön hazájában az emberek milyen gyakran utaznak külföldre? Miért?….
Szóval ilyesmi a szóbeli, ca. 15-20 percig tarthat.
Nekem még kellett honosítani, ez 2 szöveg szótáros fordításából állt: magyarról németre és németrõl magyarra. Ez sem volt nehéz.
Jó vizsga a Zertifikat, az enyém kitûnõ lett!
Ne izgulj, biztosan kirázod a kisujjadból!!
Sok sikert!