Zolinak

#131374 Hozzászólás

caesarina

Zolinak

Szicília: Emlékeim elég porosak, nagyon régen jártam arra, de barátaim mesélgettek róla. (Egyikük rokonsága olasz) Ha autóval mentek, és van elég pénz rá, körbe lehet menni a sziget partjai mentén. Ha túl nagy, mert az, akkor vagy észak, vagy dél felé elindulva számos szépségbe lehet belebotlani. Miután nekem az ókor és a középkori „romantika” mond a legtöbbet, ezért ezek jutnak eszembe leginkább. Szicília eredendõen görög és föníciai telepesekre épült, aztán hódították meg a rómaiak. Lakták kalózok (néha ma is lakják)
Mire is emlékszem?
Agrigento: a templomok völgye
Eraclea Minoa a Capao Biancónál: antik színház
Comitini legújabb felfedezése egy római kori település érdekes tumulus alakú házaival
Cataniában az Ursino kastély
Palermo, illetve ettõl 17 km-re keletre van a mai Solunto (Mai? romok), a föníciai Kfra romjai és Bagheria, ami pedig 18. századi villáiról nevezetes. Magában Palermóban a Kínai Villa és a Favorita Park, elõbbi I. Ferdinánd rezidenciája.
Cataniában van két római színház, az egyik hasonlít a Colosseumra. Igazi érdekesség a középkori Ursino vár.
Taormina, ami Csontváry miatt a magyaroknak igen kedves. Szicília Monte Carlójaként emlegetik. A belvárosa igen hangulatos, ha jól emlékszem olcsók is az ajándékboltok. A romjai fantasztikusak, az Etnára isteni a kilátás…nekem egyik kedvencem, lehet, hogy azért, mert olyan mint Róma: lépten nyomon római köveken tapodsz.
Marsala római romjai, a Sándor Mátyásból ismert Raguza hangulatos utcái, Siracusa színháza jut még az eszembe. Raguza mellett érdemes bekukucskálni Eremo della Giubilianába, vagy a középkori Scopellóba. Mindkettõ bagliója amolyan kalózok ellen épített erõdítmény-templom. A Máltai lovagok építették, tudom, hogy talán négycsillagos hotel, de…
Valaha Porticellónál szép volt a tenger. Egyébként a legfelkapottabb tengeri helyek (ennek utána jártam, mert férjem barátja két éve oda akart menni pancsolni): Agrigento, a Porto Empedocle körül, Carini, Castellamare del Golfo, Cefalù, Favignana, Isola delle Femine, Letojanni, Lipari. (ha eltekintünk dicsõ múltjáról, akkor a szigeten leginkább fürdõzni lehet) Palermo (Mondello). Nagy és nyüzsgõ, a Mount Pellegrino nyugati lábánál. Szép, de idegesítõ. Porto Paolo Menfi mellett, San Vito lo Capo Trapanitól keletre, a Zingaro Nemzeti Park mellett, Sciacca, Taormina: aminek partja a Giardini, nagyon szép és nagyon jókat lehet ott enni.
Errõl jut eszembe: én nem nagyon szeretem az olasz tésztákat, de Palermóban a La Fenice a Piazza Marinán nekem való hely. Jellegzetes grill ételeik vannak. Ettõl nem messze van a Palazzo Mirto. Ez azon arisztokrata villák egyike, ami ma is látogatható. 19. századi a berendezés nagy része, de komoly barokk emlékei vannak, ha jól emlékszem a kínai szalon. Mirto hercege és a sziciliai high life életmódjának egyik kulcslyuka, amin bekukucskálhatsz.
Ajánlom, hogy ezeket a helyeket pötyögtesd be valami keresõbe és nézz utána a NET-en. Kiindulásként megfelel. De nem vagyok nagy szakértõ.
Út közben, ha tehetitek, álljatok meg a Nápolyi-öbölben. Nekem Sorrento és Capri a kedvenceim közé tartozik. Ha lélegzetállítóan szép tengerpartokra vágytok, akkor a déli út mentén rengeteg “festõi” szépség van. A tengertõl beljebb pedig eldugott városkák, egy-egy templom és taverna, pár ház, néhány bóklászó macska az egész, de remek az étel, jó a bor és lélekmelengetõ a nyugalom. Dél ugyan más, mint észak. Itt nagyobb a szegénység. Mindenütt érvényes: az autóra vigyázzatok, ne hagyjatok benne semmit, ami értékes, ugyanis menetrendszerûen feltörik érte az utókat. A legjobb, ha egyetlen újság vagy prospektus se marad benne, ugyanis ha látják, hogy “kisöpörtétek”, akkor úgy gondolják, hogy fölösleges próbálkozni, nincs benne semmi. Barátnõm látványosan még a kesztyûtartót is nyitva szokta hagyni, hadd lássák: nincs benne semmi. Három éve nem is nyúltak a kocsihoz. (Igaz, olyan autó, amit nehéz kinyitni)Sok pénzt ne vigyetek, inkább utazási csekk vagy bankkártya. Legyen valahol az irataitokról fénymásolat a csomagban. És kevéssé erõltessétek a barátkozást, mint északon. Zárkózottabbak, illetve nehezebben nyílnak meg az idegeneknek. Néha persze a turisták irritálóan is hatnak.
No, ennyi jutott eszembe, jó kutatgatást és tervezgetést!