Zsu955 Mariahome Zsiga bacsi

Kezdőlap utazas.com Fórum Közép- és Dél-Amerika Venezuela? Zsu955 Mariahome Zsiga bacsi

#288853 Hozzászólás

Valaki

Zsu955 Mariahome Zsiga bacsi

Szia mindenkinek! Bocsika, ha beleszolok Zsiga bacsi, de ma mar lehet valaki kettos allampolgar, tehat a magyar nem vesziti el azzal a magyart, hogy felveszi a venez allampolgarsagot. Ezt megkerdeztem. Ha ferjhez megy az illeto, gondolom akkor sem, de erre konkretan nem kerdeztem ra, pedig kene…ugyanis hatha nalam is elofordul ez az eset. A masik, ma mar magyar allampolgar itt tartozkodhat 90 napig vizum nelkul, ebben biztos vagyok. Par eve a pesti venez kovetsegen bepecseteltek az utlevelbe, hogy ilyen es ilyen egyezmeny alapjan magyaroknak nem kell vizum max 90 napos itt tartozkodasra, de nem tudom, hogy csinaljak-e meg. Hopp, most jut eszembe, anyam volt itt tavaly (2006 – csak azert irom, mert en meg 2006-ban elek, pedig mar 2007 van) juliusban tobbedmagaval es nem volt semmilyen ilyen pecset az utleveleben. Ezek szerint akkor ugy tunik, hogy mar nem kell az sem. Turistakent tenyleg nehez barmit is itt csinalni, marmint kocsivasarlas bankszamla stb, de ha keritesz valamilyen melot, ahol adnak munkahelyi igazolast, akkor kivalthatod a transeunte vizumot, ami 1 evig jo es evente kell hosszabbitani es azzal mar dolgozhatsz nyugodtan, illetve bankszamlat is nyithatsz, felteve, ha megszerzed az itteni cedulat is hozze. Kulfoldieknek, akar transeunte, akar residente, adnak cedulat, de az sarga szinu, mig a venez cedula feher. Ezt en mondom, mert egeszen 2004-ig transeunte vizummal dolgoztam itt egy allami cegnel. Ma mar residente vizumom van (5 evente kell hosszabitani) es tovabbra is ugyanannal az allami cegnel dolgozom. Ma mar kulfoldikent, hiaba van residente vizumod, nem olyan konnyu allami cegnel elhelyezkedni (ismerek valakit, aki ezzel kuszkodik mar egy ideje), de en pl. 1999 ota dolgozom ugyanannal a cegnel es ugyanolyan jogokkal, mint barmelyik venez allampolgar. Igaz, a bekeruleshez tolem tobb papirt kertek, mint egy veneztol, de ez ertheto is. A dolog nem konnyu, de nem lehetetlen. En az itt toltott evek alatt megtanultam, hogy mit, hol, hogyan kell intezni…a papirjaim, utlevel, vizum, cedula mindig rendben voltak. Sot, 1 eves transeunte vizummal kaptam venez jogositvanyt, bankokban hitelkartyat, tehat ha van transeunte vizum, akkor a dolog mar konnyebb.
Nyugdij, vagy ahogy anyam hivja nyogdij…nincs magyar karakter a billentyumon, az o-n lenne 2 pont. Tehat, tudok olyan itt elo magyarrol, sot egyeb europairol (olasz, spanyol, portugal), akik kapjak otthonrol a nyugdijat. Tehat Zsu955 siman kapnad az otthoni nyugdijadat, de mint Zsiga bacsi mondotta volt, a bankon keresztuli atutalasok hivatalos arfolyamon mennek es van egy csomo levonas. Ugyanakkor, el is huzodhatnak. Mi egyeszer probaltunk Mexikobol atutaltatni penz egy itteni szamlara (az en szamlamra) es 3 honapig tartott, de akkor mar az osszes ismeretsegemen atmentem mig vegre talaltam valakit (ismeros ismerosenek az ismerosenek az ismeroset), aki a bankomnak a devizareszlegen dolgozik, pont atutalasokkal foglalkozik, es o ment utana, hogy mi a franc tortent, hogy mar 3 honapja hogy elkuldtek a penzt es meg nem erkezett meg. Egyszoval ez nem a legjobb ut. En tudnek ajanlani jobbat, de ez nem public, tehat csak maganban. Zsu955, ha erdekel ez a dolog, augusztusban Pesten megbeszeljuk.
Zsiga bacsi! te tenyleg 82 eves vagy? Ugyanis a leirasaidbol egy sokkal fiatalabb valakire gondoltam…nagyon nagyon jol tartod magad akkor…es bocs, ha az en korocskammal letegezlek, de annyira korban hozzam kozelebbinek erezlek az iras alapjan, hogy batorkodtam tegezodni. Jo hely az a Maturin, en Puerto Ordaztol 1 orara lakom meg delebbre, Ciudad Piarban. talan egyszer meg osszefutunk, akar Maturinban.
Ja, orvos es betegbiztositas. Zsiga bacsinak ebben is igaza van…qva draga. Engem 3 hete mutottek, “csak” egy kis orr-mutet volt, nem plasztika. Maga a mutet, es 1 ejszaka a korhazban 8,6 millio Bs korul volt, ami hivatalosan kb 860-900 eFt-nak felel meg. Az orvosi vizsgalatok mutet elott es utan, plussz a gyogyszerek kb 1-1,2 millio Bs-t (hiv. 100-120 eFt) vittek el. Meg jo, hogy mindezt a biztosito fizette. Fontos tehat a biztositas, en mondom.
Udv mindenkinek.