29 Summit on May 25 Nepal Time!

Kezdőlap utazas.com Fórum Hegymászás, barlangászás 29 Summit on May 25 Nepal Time!

 • Indította
  Témakör
 • #44343 Hozzászólás

  Csicsi

  29 Summit on May 25 Nepal Time!
  Base Camp Update
  Base Camp- (11:17pm PST) May 24, 2002

  Henke
  Brown
  DISPATCHES

  Mountainzone! Today, May 25, the Alpine Ascents International Everest 2002 expedition saw nine Western climbers and eight Sherpa touch the top of the world!!!
  Summitters are:
  Luis Benitez (10:30am – same exact time and date as last year!)
  Arnold Witzig (10:30am)
  Joe Leroy (11:01am)
  Mike Roberts (11:10am)
  Cleve McDonald (11:10am)
  Jose Luis Peralvo (11:14am – Jose is the second Ecuadorian to summit Everest!)
  Karl Yoder (11:18am)
  Vern Tejas (11:18am)
  Willi Prittie (11:55am)

  Lakpa Rita Sherpa (10:30am)
  Pemba Renjee Sherpa (10:30am)
  Kami Rita (Thapkee) Sherpa (11:01am)
  Ang Pasang Sherpa (11:01am)
  Chewang Nima Sherpa (11:01am)
  Mingma Tshering Sherpa (11:10am)
  Kami Rita Sherpa (11:10am)
  Tsering Dorjee Sherpa (11:18am)

  Unfortunately, two expedition members did not summit: Al Hanna turned around last night, shortly after leaving Camp IV. Jeff Mathy turned back part way to Camp I last week due to illness.

  Also summitting this morning: 1) National Geographic – Pete Athans, Brent Bishop, Peter Hillary, Dawa Sherpa with Kami Sherpa, Ang Rita Sherpa, Nima Tashi Sherpa, Dawa Suna Sherpa; 2) Italian – Alberto Magliano and Chuldim Nuru Sherpa; and, 3) Hungarian – Laszlo Varkonyi and Zsolt Eross – the first Hungarians to summit Everest. Congratulations guys!

  We will keep everyone posted as the team makes their way back down to the South Col. The weather seems to be holding and all members are doing well. We will not rest easy here until everyone is down safely at Camp IV.

1 / 1 hozzászólás megtekintése
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #424539 Hozzászólás

  The Brain

  Egy kis kiígazítás

  A várva várt hivatalos tájékoztatóból kiderült, hogy valóban sikeres volt a magyar Everest-expedíció. A korábbi hírekkel ellentétben azonban csak Erõss Zsolt jutott el a 8850 méteres magasságba. A hegymászó oxigénpalackkal jutott el a csúcsra, mert a korábbi sikertelen kísérlet után nem volt elég ideje regenerálódni. Társa, Várkonyi László újra palack nélkül próbálkozott, õ 8750 méterig jutott el. A többiek az elsõ kísérlet után lefelé indultak el, mert egészségi állapotuk nem engedett meg egy újabb próbálkozást.

  Fotó: MTI
  Erõss Zsolt az indulás elõtti sajtótájékoztatón
  Ma reggel, azaz május 27-én magyar idõ szerint 9 óra 30 perckor befutott a McShannon ügynökség telefonjára az a várva várt hívás, amely megerõsítette azt, amit két nap óta tudunk a különbözõ híradásokból: magyarok jártak a világ tetején.

  Erõss Zsolt, a Mount Everest Expedíció 2002 csapatának egyik legtapasztaltabb mászója 25-én délelõtt fél 11-kor feljutott a Mount Everest tetejére. Várkonyi körülbelül 8750 méterig, vagyis a Déli csúcsig ért el oxigénpalack nélkül, míg Erõss a fõ csúcsra oxigénpalackkal mászott.

  Az oxigénpalack használatát az indokolta, hogy Erõss a másfél héttel ezelõtti sikertelen kísérlet után, amikor is oxigénpalack nélkül 8700 méterig jutott, az alaptáborban nem volt képes olyan mértékig regenerálódni, hogy nagyobb kockázat nélkül vállalhatta volna a csúcskísérletet.

  A Déli csúcs megmászása egyébként a szakmai megítélés szerint szinte azonos értékû a fõ csúcs megmászával. A két magyar egészségi állapota jó, az ilyenkor szokásos kimerültségen kívül egyéb bajuk nincsen.

  A ma délelõtt érkezett telefonos híradás arról is beszámolt, hogy a csúcsról az alaptáborba tartó kétnapos leereszkedés igen megeröltetõ volt az egyre romló idõjárás miatt. Erõss Zsolt és Várkonyi László holnap hagyják el az alaptábort, és két-három napon belül érkeznek Katmanduba.

1 / 1 hozzászólás megtekintése
Hozzászólás: 29 Summit on May 25 Nepal Time!
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.