A gánti gépzúzó – fenykepezes hatarai

Kezdőlap utazas.com Fórum Fotó A gánti gépzúzó – fenykepezes hatarai

 • Indította
  Témakör
 • #6375 Hozzászólás

  Csicsi

  A gánti gépzúzó

  Index
  2002. május 17., péntek 17:40

  Összetörte a Magyar Hírlap riporterének fényképezõgépét Orbán Gyõzõ. A miniszterelnök édesapja akkor tûzött össze a fotóssal, amikor az Orbán gánti bányájáról akart képeket csinálni. A rendõrség nyomozást indított az ügyvezetõ kormányfõ apja ellen rongálás alapos gyanúja miatt.

  Rongálás alapos gyanújával indított nyomozást a bicskei rendõrkapitányság annak kapcsán, hogy a “gánti bányatulajdonos megrongálta a Magyar Hírlap fotóriporterének fényképezõgépét” – közölte az Index érdeklõdésére R. Szabó Ágnes, a Fejér megye Rendõr-fõkapitányság sajtóreferense. Tájékoztatása szerint 11 óra 30 perckor rövid szóváltást követõen történt az incidens. A bányatulajdonos nehezményezte a fényképezést majd váratlanul kitépte a gépet a fotós kezébõl és földhöz csapta. A rendõrséghez a 112-es segélyhívó vonalon érkezett riasztás: a fotóriporter kért segítséget a hatóság képviselõitõl. A jelzést követõen a helyszínre érkezõ egyenruhások az érintettek elsõ meghallgatását már le is végezte. Arról szakértõ fog dönteni, hogy a fényképezõgép megrongálása mekkora kárt okozott.

  A Magyar Hírlap munkatársai folytatni akarták pénteken megjelent cikküket, melyben arról tudósítottak, hogy gõzerõvel zajlik a gánti bányában a termelés. Innen szállítják ugyanis a követ a Székesfehérvárt elkerülõ úthoz. A lap fotoriportere, Dezsõ Tamás az Indexnek elmondta, hogy a gánti bánya elõtt egy rendkívül ideges úriember szólította föl távozásra. A fotós azt hitte, hogy az objektum túlbuzgó portásával áll szemben. Dezsõ bemutatkozott, és közölte, hogy katonai létesítmények is fényképezhetõk engedély nélkül kívülrõl, nem látja hát okát annak, hogy távozzon a helyszínrõl. Az ideges úr azonban megunta a vitát, megragadta a fotós egymillió forint értékû gépét, és földhöz vágta.

  A fotóssal lévõ újságíró fölismerte az ideges urat: Orbán Gyõzõ volt az, az ügyvezetõ miniszterelnök édesapja, a gánti bánya tulajdonosa. A gépzúzó bányatulaj néhány perc múlva távozott a helyszínrõl, majd késõbb visszatért.

  A fotós értesítette a rendõrséget, amely több mint félóra alatt ért a helyszínre. Kérdésünkre a Fejér Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje megerõsítette, hogy bejelentés érkezett a gánti bányától, és azt is, hogy egy járõr elindult a helyszínre.

  Nem sokkal késõbb a bányához három egyenruhás érkezett, akik a fényképészt már ki is kérdezték. A járõrök jegyzõkönyvet vettek fel a történtekrõl, ám Orbán Gyõzõt nem hallgatták ki, Dezsõ Tamásnak pedig azt tanácsolták: menjen be a bicskei rendõrségre és tegyen feljelentést.

  Dezsõ rongálás miatt kezdeményez bûntetõeljárást a távozó miniszterelnök édesapja ellen. Jogi szakértõnk szerint a kárérték nagyságrendje miatt, a rongálás minõsített esete áll fenn. Ezzel együtt Orbán Gyõzõ ellen garázdaság miatt is eljárhatnak.

  A Magyar Hírlap vezetése megdöbbenve értesült a Gánton történtekrõl, ám a lap nem kíván bõvebben nyilatkozni az esettel kapcsolatban annak érdekében, hogy ne befolyásolja a rendõrségi nyomozást – jelentette ki Kis Zoltán fõszerkesztõ-helyettes. A lap egyébként segítséget nyújt a jogiképviselet ellátásához, amennyiben a fotós peres úton kívánja érvényesíteni kárigényét.

1 / 1 hozzászólás megtekintése
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #108012 Hozzászólás

  Csicsi 2

  Folytatas

  Ügyvédje szerint Orbán Gyõzõ ártatlan

  MTI
  2002. május 29., szerda 21:22

  Lehet-e fél kézzel földhöz vágni egy fényképezõgépet, úgy, hogy közben az ember nem mozdul el – teszi fel a kérdést Orbán Gyõzõ ügyvédje, aki szerint rongálással gyanúsított ügyfele nem követett el bûncselekményt.

  Meggyõzõdésem, hogy idõs Orbán Gyõzõ nem követett el bûncselekményt, s kárt sem okozott – jelentette ki az MTI-nek Keserü Balázs, a volt miniszterelnök apjának védõje. A székesfehérvári ügyvéd szerint az a fotóriporter, aki fényképezõgépének megrongálása miatt tett feljelentést Orbán Gyõzõ ellen, nem az írott és íratlan szabályoknak, s a szakmai szokásoknak megfelelõen járt el. Keserü Balázs elmondta: a Magyar Hírlap fotóriportere május 17-én a gánti kõbányánál részben közterületrõl, részben magánterületrõl, tehát birtokháborító módon is, úgy fotózott teleobjektívvel, hogy a fényképezésre sem a cégvezetõtõl, sem az ott dolgozó, s így a fotókra kerülõ emberektõl nem kért engedélyt.

  Hozzátette: a fotóriporter újságírói mivoltát kérés ellenére sem igazolta, sõt Orbán Gyõzõnek arra a kérdésére sem válaszolt, hogy mit, kit és mi célból akar fotózni. Ugyanakkor közölte, hogy a felvételeket az õt foglalkoztató napilapban kívánja nyilvánosságra hozni. – Álláspontom szerint az ily módon történõ fotózást Orbán Gyõzõ joggal kifogásolta – hangoztatta Keserü Balázs.

  Az ügyvéd szerint a fotós volt jogsértõ

  Kifejtette: a fotóriporter téved abban, hogy akár közterületrõl is bárkit és bármit fényképezhet, ugyanis sem az üzem területén dolgozók, sem Orbán Gyõzõ nem közszereplõk. Engedély nélküli fényképezésük önmagában is sértheti személyhez fûzõdõ jogaikat.

  A kõbánya résztulajdonosának védõje a továbbiakban elmondta: elgondolkodtató, hogy Orbán Gyõzõ, aki az egyik kezében a saját fényképezõgépét tartotta, hogy azzal fényképezze le a szerinte tilosban járót, miként tudta volna úgy kivenni a fényképezõgépet a fotóriporter kezébõl, hogy az közben – miként azt maga a sértett is állította – el sem mozdult a helyérõl.

  – Erre, s arra, hogy május 17-én pontosan mi is történt, a további eljárás derít majd fényt – tette hozzá Keserü Balázs.

1 / 1 hozzászólás megtekintése
Hozzászólás: A gánti gépzúzó – fenykepezes hatarai
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.