A szlovén utak milyenek?

Kezdőlap utazas.com Fórum Kelet-Európa A szlovén utak milyenek?

 • Indította
  Témakör
 • #8786 Hozzászólás

  mare

  Szeretném megkérdezni, aki ismeri Szlovéniát, hogy leggyorsabban milyen útvonalon érdemes lemenni a szlovén tengerpartra?Köszönöm erõre is az infót!

10 hozzászólás megtekintése - 1-10 / 10
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #120732 Hozzászólás

  külföldi

  Pk -nak

  peched volt, es bisztos nagyon kelemetlen.
  Velem hasonlo megtörtent 5 evel ezelöt az M0 on Magyarorszagon. Ejel egyedül a kocsiban lealitot ket Rendör mondvan hogy tul gyorsan hajtok ( se Radar se semi ) es ez 20000 Ft ban kerül.Mivel anyi penz nem volt nalam kertek hogy mutasam meg a penztarcamat ahonen kivetek az öszes Forintot kb 3000 Ft mondvan hogy most az egyszer nagyvonaluak velem.
  Az en elegtetelem az volt hogy mikor megalitotak megtudtam tölük a nevüket ,kesöb felirtam a rendszamot es irtam egy emailt a Budepesti Rendörsegre.
  De mind ezert en szivesen jarok Magyarorszagra es bisztos vagyok hogy ez egy kivetel volt ,nem minden rendör ilyen???

  #120731 Hozzászólás

  pk

  Zolinak

  Annyit tudok, hogy a világ összes többi országában nem volt annyi tortúrám, mint ott. Se Boszniában, se Szerbiában, se Montenegróban, se Ukrajnában, se Romániában, se Bulgáriában, se HR-ben, se Olaszban (északi és nyugati Uniós országokat nem sorolnám tovább…). Pedig ezekben az országokban egyenként többet utaztam, mint SI-ben. Gondolom, érezhetõ a felsorolásból, hogy nem vagyok egy hõzöngõ alak, tudom, hogyan kell megadnom egy hatósági személynek a tiszteletet, ha tényleg soha nem büntettek még meg (zöld kártya, tûzoltó készülék, kréta, ék, hólánc mindig van az autóban; hullazsákot meg még soha nem kértek). Amúgy született magyar állampolgár vagyok, nejem is. El tudod képzelni, hogy egyetlen egy országra, illetve rendõreire legyek peches???

  #120730 Hozzászólás

  zoli

  pk-nak

  nem lehet, hogy csak peches vagy? a sztori elég ijesztõ és lehet a véletlen is…

  #120729 Hozzászólás

  PK

  Szlovén rendõrök

  Szóval azért érdemes nagyon vigyázni. Kamionosok szerint is a szlovén rendõr a legkutyább állatfajta Európában…
  Elmesélem két durvább esetemet a többtucatból.

  Maximálisan szabálytisztelõ módon autózom, sebességtúllépésem nagyon ritka, záróvonalakat, zebrákat tiszteletben tartom, tartozékaim rendre nálam vannak… Soha bírságot nem fizettem, rendõri kényelmetlenségem nem volt, kivéve SI…
  Keresztül-kasul járok-kelek a Balkánon (néha elõfordulok FÁK utódállamokban), de szlovénoknál gennyládább rendõröket soha nem láttam… Sajnos minden tranzitunkon van valami rendõri túlkapáshoz szerencsénk.
  Keletebbrõl jötteket alapjából bûnözõkként kezelik; ha nem veti fel a jólét azért, ha pedig náluk jobb életmódot sugározna, akkor azért.
  A polgárháború óta annyian vannak, mint a legyek (Kétmilliós országban több a rendõr, mint a mi tizmilliósunkban a rendõr és határõr együtt).

  Valami hihetetlenül gyorsak és arrogánsan durvák. Velencébe mentünk éjjel, két éves kisfiam hátul aludt. Maribor és Dravográd között fél úton megálltam pár percre enni és a szememet pihentetni (megjegyzem, éjjel korábban is ahányszor megálltam 5 percen belül mindig ott termett egy járõrkocsi). Alig csomagoltam elõ a szendvicsemet a szalvétából, már ott túráztatta két rendõr a sötétkék Peugeot mikrobuszát az út túloldalán. Vártak újabb két percet, aztán beálltak kereplõ dízelmotorú autójukkal a kocsi háta mögé és odajöttek ordibálva. Se németül, se angolul nem értettek (ami hihetetlenül ritka arrafelé). Mindkettõnket kiszállítottak, aztán addig világítgattak zseblámpával a gyerek szemébe, míg az ordítva fel nem ébredt.
  Útleveleket, vezetõi engedélyt, kocsipapírt elkérték, a lakcímemet követelték. Aztán, ahogy tisztáztam, ahhoz nincs joguk (forgalmin ugyan kiverte a szemüket), feltúrták az autót magyar iratok után kutatva. Majd egy órán keresztül bezárkóztak a papírjainkkal a mikrobuszukba, röhögve a bömbölõ gyereken…

  Ideértve a határõrizeti rendõreiket is. Pangás a magyar-szlovén határon, 10-15 percig várakoztattak – igaz se elõttem, se utánam senki. Mikor elõbújik a szlovén határõr tízezer tolárra büntet, mert a határátkelõnél álló helyzetben(!!!) nem ég a tompítottam, ami ott lakotton belül-kívül egyaránt kötelezõ. Aztán mikor reklamáltam, kihívattam a fõnökét, azzal hogy “valamelyik koszos balhézik”, az még arrogánsabb volt, s kijelentette, hogy húszezer tolár, mert az övem sincs bekötve. A nálunk lévõ készpénzt elvették (kevesebb volt, mint a bírság), elismervényt nem kaptunk róla. Két és fél órára félreállítottak, hogy csináljunk még pénzt. Hátul három éves kisfiam, mellettem 4 hónaposan terhes feleségem. Sem a magyar nagykövetséget, sem a szemközti magyar határállomást nem hagyták felhívni. Az egyik magyar autó vezetõjétõl kértünk segítséget, hogy valakit küldjenek át értünk a túloldalról. A magyar ügyeletes tiszt járta ki, hogy egyáltalán visszafordulhassunk. Állítólag naponta elõfordul hasonló eset, amikor a szlovén “nehézfiúk” szolgálatban vannak.
  Azóta a családom minden tagjának kiütése van ettõl az országtól. A gyereket nem ördöggel, nem is boszniai szerb, vagy ukrán, hanem szlovén rendõrökkel ijesztgetjük.

  Itthon megkerestem a nagykövetségüket, magatartásuk ha lehet még inkább lekezelõ volt. Se magyar, se angol, se német nyelven nem voltak hajlandóak a panaszomat átvenni: fordítsam le szlovénre. Az AI segített benne (állítólag nagyon sok panasz van a kinti rendõrökre, de azok állam az államban; tegyem össze a két kezem, mert ha egyedül lettem volna, garantáltan találtak volna nálam valami – általuk elrejtett – narkót is)…
  Többszöri sürgetésemre 8 hónap múltán válaszoltak, mely szerint jogos volt valamennyi intézkedés, a bírság részleges befizetése nem igazolható, ezért az nem hogy vissza nem jár, de annak pótlékokkal növelt összegével még mindig tartozom feléjük, s következõ hasonló esetben öt évre kitiltanak az ország területérõl…

  Tudnék mesélni horrort arról is, amikor beleszaladt barátaink autójába egy szlovén. Övén csak kisebb horpadások. Szemtanúja voltunk, hogy ártatlan. Útlevelét elvették, a vizsgálat végéig nem hagyhatta el az országot, két naponta járt tárgyalásra a vizsgálóbírójukhoz; mi is tanúskodtunk. Aztán mindent rákentek, alaposan megbüntették. Két hetet marasztálták ott családostól, az ott-tartózkodását persze neki kellett zsebbõl fizetnie, persze a nyaralásáról is lemaradt.

  #120728 Hozzászólás

  TZoli

  Teljesen egyetértek Vikivel

  Még soha nem tapasztaltam, hogy a rendõrõk szemetek lettek volna. Viszont két meglepõ dolog: az egyik autópálya fizetõ kapujánál a hivatalos pénzbeszedõ ember tökéletesen magyarul válaszolt, hogy mennyit is kell fizesek (Ez azért ritka). A másik, hogy amerre jártam (fõleg hegyek-dombok világa) az autókat nem nagyon zárták, nyáron az autókat ablak leeresztve hagyták a parkolókban és senkinek semmi baja nem volt (Ezt elég sûrûn láttam).

  #120727 Hozzászólás

  viki

  mare

  Nem igaz, amit a külföldiek megvágásáról írt kami. Évente minimum 2x megyek arra, de még soha nem láttam olyat, hogy a rendõrök kikapnák a sorból egy külföldit. Az utak nagyon jó minõségûek. Az autópálya az olasz határ irányában szupi jó. Egy baj van csak vele, hogy a kb 150 km hosszon minimum 4-5 fizetõ kapu lassítja a haladást. Nyáron készülj fel – leginkább hétvégén – a hatalmas dugóra. Fõképp visszafele, a tengerpart irányából fogsz találkozni ezzel a problémával.

  #120726 Hozzászólás

  julesblaidd

  Szlovénia sima ügy…

  Több irányból is lehet menni. Lehet az osztrákokon lkeresztül és Klagenfurtnál át a határon Szlovéniába… ez gyönyöru út, mert a Keleti és a Júliai Alpokon keresztülvisz. Kicsit hosszabb, mintha simán Rédicsnél át a határon és onnan Maribor – Ljubljana és Udine felé el az autópályán. A határtól nem messze kell délnek fordulni, hogy a tengerpartra érjetek.
  De a szlovén tengerpart elég kicsike ám, szóval ha tengerpart a cél, akkor inkább Horvátországot érdemes becélozni.
  A hegyek viszont gyönyöruek Szlovéniában.

  #120725 Hozzászólás

  zsozso

  utak

  kiváló minõségüek a szlovén utak!!!! mint bárhol nyugaton

  #120724 Hozzászólás

  mare

  kaminskaya,

  thanX!

  #120723 Hozzászólás

  kaminskaya

  szloven ut

  Jo minoseguek, de nagyon vigyazz mert imadjak a kulfoldi frszu- kocsikat kivenni a sorbol es akkot beza tejelni kell.
  Ha mas nem ad tippet, http://www.viamichelin.com oldalon tudsz utvonalakat nezni.

10 hozzászólás megtekintése - 1-10 / 10
Hozzászólás: A szlovén utak milyenek?
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.