Adriára Bosznián keresztül?

Kezdőlap utazas.com Fórum Kelet-Európa Adriára Bosznián keresztül?

 • Indította
  Témakör
 • #8605 Hozzászólás

  majano

  Utazott-e valaki a közelmúltban, vagy tavaly Split, Dubrovnik környékére Bosznián keresztül? Biztonságos-e az út? A térkép szerint lehetne rövidíteni néhány órát a kb. 1000 km-es úton.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 26
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #119305 Hozzászólás

  Anna

  zephirnek

  Szia Nagyon jó hogy ennyi mindent tudsz,én juniusban Budvába és Dubrovnikba készülök.Autóval Pestrõl,minden információ jól jönne mert még soha nem jártam arra.Irj meg mindent légyszives ha ráérsz!Elõre is köszike:Ancsa

  #119304 Hozzászólás

  zephir

  Én megjártam

  Az indexes Horvátország fórumba irtakat ide is bemásolom, érinti a témát:

  Sziasztok!

  Most jöttem meg az Adriáról. Amit tapasztaltam:

  Útvonal: Bp-Mohács-Tuzla-Sarajevo-Mostar-Dubrovnik
  Majd tovább Herceg Noviba (Montenegro), itt volt a szállás, és visszajártunk a horvátokhoz fürdõzni, mert odaát elég koszos a tengerpart, és engem lehangol. Egyébként baromi szép a kotori öböl (!!), érdemes megnézni. A bibi az, hogy a montenegroi határon 26 Euro-t kell fizetni útdíj címen, ami egy évig érvényes.
  Szállásunk 7 Euroért volt/fõ/éjszaka, de a vizellátás akadozott, és a mentalitás, a házak elhanyagoltsága láttán kicsit soknak tûnt a hét Euro is. De nem bántuk meg, csak aludni jártunk haza.
  A tengerpart szinte kihalt volt mindenhol, majd mindennap esett valami esõ, vízhõfok, mint az uszodában, én mindennap fürödtem (szemüveg + pipa + lebegés), de kb negyedóra múlva ki kellett jönni, mert fáztam…
  Dubrovnikban kifogtunk egy jó szeles napot, 3 m-es hullámfürdõ a várfal tövében isteni volt!!
  Parkolni most sem lehetett a belváros közelében, ráadásul végzõs iskolások randalíroztak csoportokba verõdve városszerte.
  Érdemes átugrani Boszniába tankolni (meg persze a táj + hegyek látványa sem kutya! Átszámítva kb 187Ft/literért adták a 95-öst, horvátoknál szinte mindenhol 6,63 Kuna volt, Montenegróban meg 0,87 Euro. Boszniában elfogadják a benzinkuton az eurót is, de érdemes megkérdezni elõtte, hogy váltja, mert az elég eltérõ. A horvát bosnyák határt átlépve nem érdemes egybõl tankolni, pár faluval beljebb lényegesen olcsóbb, kút van sûrûn.
  Sarajevon csak átautóztunk, nagyon látszim még a rombolás, de az emberek már visszaköltöztek a félig romos épületekbe is, megdöbbentõ volt látni a szétlyuggatott házakat, de a hangulatban nem igenérezni, hogy itt háború volt. Mostarba is érdemes benézni, belváros kezd éledezni a romok fölött, mindenhol a volt hídról készült festményeket, rajzokat árultak…néhány turista lézengett csak.
  A homokos tengerpartról annyit, hogy arrafelé úgy hívják az aprókavicsos tengerpartot is, amin alig lehet mezítláb végigmenni, mert vág.
  Igazi homokos partot Molunatban láttam, ahol meg olyan szemetes (studjátok az a barna szálas fa vagy növényszármazék) volt, hogy nem volt kedvem fürödni.
  Montenegróban találtunk Petrovacban egy nagyon szuper nagyon aprókavicsos partot, ahol se zavaros nem volt, se kényelmetlen a járás. De messze nem olyan kellemes mint a homokos.
  Ha valaki esetleg találkozik Homokos tengerparttal, szóljon! De véleményem szerint ahol a tengerbe beleszakad a hegy, ott nem is alakul ki homokföveny, csak mesterségesen esetleg.

  Na mindegy, búvárkodni én amúgyis jobb szeretek a sziklás parton.

  Boszniáról még annyit, hogy sok a rendõr, és nagyon sok az értelmetlen sebességkorlátozás, sokszor elfelejtik feloldani, és sok helyen fingom se volt, mi van érvényben. Emiatt sokszor tötyögtünk 40-50-el, mert egyszer megvágott a rendõr 40-nél (de ez Montenegroban volt) 26Euróra, mert 52-vel mentem. Persze csak blöffölt, mert nem mértek semmit, majdnem elmentünk mellettük, csak mikor a rendszámra néztek intettek le gyorsan.
  S mikor bizonygattam, hogy nem mentem gyorsan, akkor kitalálta, hogy papucsban nem szabad vezetni.
  Ja és csak addig ért angolul, amíg õ akar valamit mondani, ha kérdezek, akkor csak az õ nyelvén…
  Nagyon szemét volt, tiszta színjátékot rendezett, katasztrófát emlegetett folyton…
  Lealkudtam zsebbe 10 Euróra, de nagyon felvágta az agyam, mert ez az elsõ nap volt, és minden faluban rendõr áll majdnem…
  Ennyi volt az összes bünti egész héten, de egyfolytában feltartottam a sort mögöttem, dudáltak rám meg mindenki szitkozódott, mert szabályosan megyek…
  Sajnos nem ismertem a dörgést…barátnõ meg majrézott, szûkös volt az euronk mert sokat autóztunk.
  Amit ajánlok, az az, hogy menjetek úgy, ahogy a többiek haladnak, be kell állni autók mögé, azt õ majd tudja mikor kell fékezni rendõr miatt, mert jeleznek egymásnak…
  Zsebben legyen 5-10-20 Euro, azt akkor lehet haladni.
  Egyébként az utakat illetõen Boszniában lehet menni a fõutakon rendesen, alagutba érve semmit sem lehet látni, de általában vannak macskaszemek, a második után kiszálltam megnézni, hogy mi van a lámpámmal, miért nem ég. Égett, csak a hirtelen sötétben szinte semmit nem ért.
  Esõ esetén meg nagyon kell vigyázni a szerpentines szürke aszfaltos úttal (nem fõút), mintha beszappanozták volna, sajnos ez akkor derül ki, mikor felfelé menet hazafelé, hajnalban, egy kanyarban oldalbakaptam 30-al egy kis fiatot, aki 200 Eurot követelt a káráért, sikerült 70 Euróban megegyezni (csak annyi volt már, s az is kellett volna benzinre), és nem hívta a rendõröket, de majdnem megvertek. Nekem nem lett nagy károm, de aztán megint csak totyogtunk. Nézhettem a gyönyörû panorámákat…:-)
  Csak cash jó Boszniában + Montenegróban is (végül a tartalék 50 dolcsiból jöttünk haza)
  Hazafelé Montenegrón keresztül jöttünk (Herceg NOvi-Niksic-Foca-Sarajevo-Tuzla-Mohács-Bp)
  Niksic és Foca közötti szakaszt ajánlom, tiszta vadregény!
  Ottlétünkkor 13 szor léptünk át határt összesen, és sehol sem vártunk 15 perccel többet, semmi negatív nem volt, leszámítva, hogy jól megbámultak minket, meg mosolyogtak (Wartburggal voltunk).
  Dubrovnikban forintot is váltottunk! 34FT-ra jött ki egy kuna. Euroval nem próbáltunk fizetni.

  És még valami: Májusban egyszerûen gyönyörû a dalmát tengerpart! Mindenhol virágzik a sárga rekettye(remélem jól írom), és szinte beborít mindent, meg a sok egyéb színû virág az út mentén…
  Legközelebb utószezonban megyek!
  Ha valakit további info érdekel, csak nyugodtan írjon!
  Jó nyaralást mindenkinek!
  zephir

  #119303 Hozzászólás

  Szabi

  Montenegró

  Sziasztok.
  Minket is érdekelne Montenegró, mi szeptember elején mennénk.
  Érdekelne az is, hogy milyenek az árak. És a szálláslehetõségek is. A tengerpartra szeretnénk menni(a Kotori-öböl környékére) egy hétre.
  Három lánnyal mennénk, nem veszélyes elindulni nekik sem?
  Elõre is köszi szépen!
  Szabi

  #119302 Hozzászólás

  luyzi

  Mihály,hazajöttél Montenegrobol?

  Szia, igaz februárban irtad hogy készülsz Montenegroba, remélem tudsz felvilágositással szolgálni.Én egy másik topicon is érdeklõdtem, kaptam is egy csomó választ. Érdekelne azért a te véleményed, tapasztalatod is, emberekrõl, árakról, idõjárásról, szállásról stb.Engem is érdekelne a belsõ rész is, nemcsak a tengerpart. Egyébként augusztus végén, szept. elején még jó idõ van ott? Várom mielõbbi beszámolódat. Luy.

  #119301 Hozzászólás

  Gyuri

  Keresztül Bosznián

  Két hete érkeztünk meg Dubrovnikból.
  Oda is és visszafelé is Bosznián keresztül autóztunk.
  Teljesen hétköznapi utazásunk volt. Mindenkinek ajánlom aki valami miatt fontolóra veszi ezt a nyaralásához.
  Kérdezzetek itt vagy az emilen !

  Gyuri

  #119300 Hozzászólás

  esteban

  akit erdekel Bosznia …

  … itt van friss info: http://www.utikonyv.com … David mosst jart kinn es nem lottek meg :))) … egzebkent szerintem is nyugis a hely … meg a haboru kellos kozepen jartam sokat Szerbiaban es meg elek :)) … semmivel nem rosszabb a helyzet mint nalunk a Bp.-en :) bye

  #119299 Hozzászólás

  kriszta

  vízum Boszniába

  A követségen tájékoztattak, hogy a vízumot csak október elsejével fogják bevezetni.
  Más: augusztus 16-án indulok Korcula szigetére, a Peljesac félszigetén keresztül (kb. 60 km-re Dubrovniktól). Van egy hely az autómban! Ha valakit érdekel jelentkezzen méjlen.
  Kriszta

  #119298 Hozzászólás

  Mihály

  Menjünk inkább Montenegroba(Crna Goraba)

  Én az utobbi években többször bejártam Montenegrót Szerbián illetve Bosznián át.A rendõrök minden utódállamban nagyon szigoruak, és rengetegen vannak. A legnagyobb büntetések Horvátországban vannak. A tengerpartra legjobb Szerbián át menni, mert igy el lehet két határátkelést kerülni, és a benzin is olcsobb. Montenegroban még olcsobb, Érdemes mindenhol érdeklõdni mert nagy az eltérés az árakban.
  Az utak nagyon tekergõsek, de nem katasztrofálisan rosszak, néha teljesen jók. A montenegrói tengerpart szerintem szebb mint a horvátországi és az árak harmadannyiak, turista alig van. Én megyek ujra, de nem csak a tengerpartra, mert a belsõ részek legalább annyira izgalmasak és szépek.Mehetünk esetleg együtt is…

  #119297 Hozzászólás

  Denis

  vízum Bosznia-Hercegovinába ??

  Tud-e valaki arról valamit, hogyan lehet most beutazni Boszniába ?

  a követség valami olyasmit mondott, hogy lehet, hogy magyaroknak nyártól kezdve vízum kell. Ki hallott errõl valamit ?

  #119296 Hozzászólás

  Tibor

  KM – forint árfolyam

  Hello Péter,

  köszi a választ.

  Cserébe közlöm a szarajevói Centar Profit Banka d.d. által jegyzett forint (vételi) árfolyamot, amit nagy nehezen újra megtaláltam (www.saray.net/service honlapon az exchange menü alatt).

  100 HFT = 0,7457 KM, ami ha jó számolom annyit tesz, hogy
  1 KM = 134,- HFT

  (2000. szeptember 19. napján jegyzett árfolyam)

  Még jól jöhet, ha legközelebb Boszniába mész.

  Persze biztos, ami biztos, én is viszek majd magamal DM-et.

  Tibor

  #119295 Hozzászólás

  HUNSzeker

  Bosznia

  Zágrábból naponta többször is megy busz Szarajevóba(50 márka).Eszékrõl sajnos nem tudok semmit.
  Szarajevóból Travnikot és Jajcét is meg lehet járni egy nap alatt kb.10KM-ért.Az egyik bosnyák busztársaság menetrendjét, árakkal együtt megtalálhatod a következõ címen:www.centrotrans.com
  Travnikot ajánlom, de Jajcébe nem hiszem, hogy érdemes lenne elmenni.Vegyes lakosságú város volt, stratégiailag fontos út mentén.Ezek után képzelheted mi maradt belõle.Persze lehet,hogy tévedek.A legjobb,ha megkérdezel valakit miután megérkeztél Boszniába.Mindkét város a Föderáció területén van.
  Szállást helyi irodán keresztül szereztem(A pontos címnek majd utánanézek a jegyzeteimben), de esetleg találhatsz úgy is, hogy kérdezõsködsz itt-ott.Ha van idõd talán érdemes magpróbálni.
  A KM-HUF árfolyam nagyon jól hangzik.Ha én ezt tudtam volna …
  A biztonság kedvéért azért vigyél elég német márkát is.

  Ha addig is utaznál valahová
  Jó utat!

  Péter

  #119294 Hozzászólás

  Tibor

  Re: Boszniába hátizsákkal

  Engem nagyon érdekel Bosznia-Hercegovina (és az egész délszláv térség), már kb. két éve szeretnék Boszniába elutazni. Idén õsszel már nem fog beleférni az idõmbe, de remélhetõleg tavasszal igen. Lenne néhány gyakorlati kérdésem:

  1. Hogyan lehet a legcélszerûbben (leggyorsabban, és viszonylag költségkímélõen) eljutni az országba, ha nem kocsival akarok utazni ? Tudomásom szerint a nemzetközi vasúti összeköttetés a mai napig nem állt helyre Horvátországgal (a Neretva-menti Sarajevo-Mostar-Pocitelj-Ploce vonal kivételével), Szerbiával pedig nem is volt közvetlen vasúti összeköttetés még a békebeli idõkben az egységes Jugoszláviában sem. Van-e valamilyen ésszerû busz-összeköttetés Szarajevóba mondjuk Eszékrõl, ha igen milyen áron ? Azt már nem is merem feltételezni, hogy Magyarországról lenne közvetel buszjárat Boszniába. Megérdeklõdtem egyébként a MALÉV-járat tarifáját is, de azt meghallván (kb. 70.000,- Ft a lehetõ legolcsóbb APEX-kedvezményes jegy!!) kinyílt a bicska a zsebemben; a Budapest-Damaszkusz járatra ennél kevesebbet fizettem a közelmúltban.

  2. Busszal megjárható-e Travnik és Jajce egy nap alatt Szarajevóból ? Egyáltalán Jajcé-ba el lehet-e jutni, és melyik országrészben található most (a Föderáció vagy a Srpska Republika) ? Milyen állapotban van ez a két város ?

  3. Ha megérkezik az ember Szarajevóba, hogyan lehet szálláshoz jutni, ha mondjuk magánszállást akarok igénybe venni (utazási iroda, stb.) ?

  4. Igaz-e, hogy helyenként a forintot is váltják KM-re ? (Néhány hónapja megtaláltam a szarajevói Komercijalna Banka, vagy valameilyik hasonló nevû pénzintézet honlapját, és meglepetésemre jegyezték a forintot is, mégpedig teljesen normális árfolyamon, kb. 131,- Ft-ra jött ki egy KM)

  Elõre is köszi a válaszokat

  Tibor

  #119293 Hozzászólás

  Eva+Gergo

  Csak bátran

  Bár mi is féltünk kicsit, de már két évvel ezelõtt kipróbáltuk az utat. Nagy élmény volt. Bosznia csodálatos, és mivel akkor még igen csak közel volt a háború, felszabadultan énekeltek-táncoltak mindenhol. Hátbozongató volt, ahogyan a lebombázott, kiégett házak alatt zenekarok játszanak és éjjel 12-kor táncol mindenki.
  Szóval, már két éve is teljesen biztonságos volt arra menni Dubrovnik felé, most csak még jobb lehet a helyzet.

  Jó utat
  Éva

  #119292 Hozzászólás

  HUNSzekér

  Boszniába hátizsákkal

  Az eddigi hozzászólókkal ellentétben,akik csak átszáguldottak Bosznián útban az Adriára,én eltöltöttem néhány napot az országban július végén.Ahogy már elõttem is írta valaki érdemes ellátogatni Boszniába.Jelenleg Európa egyik legizgalmasabb úticélja.Turista egy szál se(a kimenõn lévõ SFOR katonák és nénány Dubrovnikból átlézengõ hátizsákos kivételével).A bosnyákok általában barátságosak, vendégszeretõk.Sokan beszélnek németül.Mostar a híd nélkül is gyönyörû.Érdemes elmenni Travnikba ,Ivo Andric(olvasd el pl. a Híd a Drinán címû könyvét,utána garantáltan jobban fogod érteni a Boszniai-háborút)szülõvárosába.Szép mecsetek, egy erõd.
  Könnyen összefuthatsz törökökkel(egyetlen európai ország, ahová nem kell nekik vízum).
  Üdvözöld õket(Merhaba!)hiszen testvérek vagyunk(Türk ve Madzsar kardestir!)!
  Gyakorlati tanácsok
  Bosznia útikönyvrõl nem tudok.Régi Jugoszlávia (Panoráma sorozat)könyvben vannak várostérképek.A nevezetességek maradtak(már amelyik!).
  Buszok rendszeresen közlekednek a városok között és HR-ba.Dubrovnik-Mostar 80 kuna,Mostar-Sarajevo 11,50 KM(1KM/konvertibalna marka/=1DM),Sarajevo-Zágráb 50KM
  További árak-www.centrotrans.com
  Kaja nem drága. 2-3 márkáért kapsz bureket, cevapcicit
  SZarajevóban a legolcsóbb szállás is 30KM magánháznál.
  Ha Mostarban jársz, keresd Ömer Lakisét(Mladena Balorde 21a), nyugdíjas német-francia szakos tanár 20KM-ért(ha jól alkudsz csak 15)kapsz nála szép, tiszta szobát az óvárosban.Az ajtó elõtt ne felejtsd el levenni a cipõdet!
  A szarajevói egyetemen 1KM-ért egész nap használhatod az internetet.
  Szilárd útburkolatról ne lépj le!Még Sarajevo külvárosai is tele vannak taposóaknával.
  Ha még eszembe jut valami majd ideírom.

  #119291 Hozzászólás

  Lorant

  Marko

  Kukk ide:
  http://index.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=9004047
  330-as tétel!
  útonálló egész Bosnyákiában egyenruhában vót, és 30 DM-be került (vót egy záróvonal!)…. Amúgy semmi gond, a szerb részen látsz pár cirill tablicát – ennyi!!!!!!!

  #119290 Hozzászólás

  Marko

  Bosznia

  Három kérdésem lenne:

  1. Úgy tudom, ha Eszék felõl utazik az ember Szarajevóba, mindenképpen keresztül kell menni a Srpska Republikán. Milyen a határellenõrzés a Srpska Republika és a Föderáció közti belsõ határon (van-e egyáltalán) ?

  2. Vannak-e netán útonállók, mint Szerbiában, akik kemény márkákkal fejnek meg mindenféle úhasználati illeték stb. címén ?

  3. Hogy viszonyulnak a magyarokhoz (a Srpska Republika, illetve a Föderáció területén) a hatósági közegek, illetõleg a lakosság részérõl ?

  Köszi:

  Marko

  #119289 Hozzászólás

  Lorant

  Bosznia

  Hali!
  Hali!
  1. Utazási gond (határ, vám, közbiztonság) semmi. Sûrûn látsz Hummereket, francia-angol járõrözõ 3-4 kocsis konvojokat, helikoptereket a la Vietnam, de Neked ezekkel semmi gondod nincs!
  2. Utak állapota: jó-közepes-jó. 80-100-as tempó (már ahol ez fizikailag lehetséges) tartható. RENGETEG kanyar, alagút – észnél légy!! Benzinkút: van bõven, a tartalékot hazahoztuk! A terelõ- és záróvonalak, az út szélén a felfestett vonalak ölég kopottak. Alagútnál vigyázz, ha nappal berobbansz, egy darabig vakon mész a töksötétben, s van ám görbe alagút is! Forgalom: szombaton elég gyér, nyugodtan és tempósan mehetsz. Zebra elõtt fekvõrendõr, ha nem fékezel, csinálsz napfénytetõt! DDDDDD
  Metkovic határátkelõ. csomtartó kinyit-bezár, mehetsz. Benzin: kicsit olcsóbb, mint Horvátban. (98-as szuper 1,55, ill. 1,5 márka/l). Márka, ha mondom, mert BiH-ben a saját pénzbõl 1 = 1 DM. A DM-et is elfogadják. 1 kávé 1 ilyen-olyan márka, 1 képeslap úgyszintén. Szállás van (Sobe, Pansion táblák, Motel-Hotel stb.) Árak. nem tudom, hazafelé, 2 hét után nem sok DM ficánkolt s zsebünkben. Mostar: éledezik, sok-sok romos ház, az Öreg híd (most még sehol), de rövidesen kezdik a rekonstrukciót. Minaretek, mecsetek, üzletek, emlék- és ajándéktágyak (kávéskészlet, findzsák, tálak, szõnyegek. ruhák, festmények tömkelege (alkudni kelll, pl 1 mostari szitázott trikó 1sõre 40 márka – sok, akkor csak neked 30 – drága! – na, akkor gyere be a boltba, nézd meg jobban 20 márka, ez is sok – egye.fene, neked 10…, Nike-szakbolt, cukrászdák óriási tortákkal, s közvetlenül mellettük kiégett-összelõtt, még romjaiban is szép szállodával, türkiz zöld Neretva, háttérben hegyekkel, minaretek, sok-sok golyónyomos blokkházak száradó ruhákkal, kb 40 fokos meleg – ez volt Mostar kutyafuttával.
  3. Rendõrök vannak a nagyobb települések elõtt-után lesben, sunyin. Itten tiszteld a záróvonalat, szabálokat! Mi benyeltük a horgot. Elõtted germán rendszámú Audi, elõtte vassal pakolt teherautó kb. 40-nel. Út széles, egyenes, középen valami homályos fehér kopott vonal, szembõl semmi. Germán index ki, elõz, mi szintén. 100 m-re útmenti fa, árnyékban a közeg, beint, germán, mi leáll. Germánnak jó utat, nekünk 30 DM. Germán a pokolban is úr…. És ilyeneket több helyen láttunk. szval vigyázz a városok elõtt-után! Bent a hegyekben mehetsz, ahogy akarsz, közeg sehol.
  4. Hegyek. A Neretva völgye csodálatos, azt látni kell!!! A Cetina ennek csak a kistestvére! Ha Dél-Dalmácia, akkor legalább 1x menj, vagy gyere arra! Mint a mesében: sziklák, kanyonok, vízesések, alagutak, pisztráng- és sülthúsevõ helyek, kanyargó út, hátul-elõtted-mögötted-melletted hatalmas, sziklás vad hegyek. Tényleg eszement szép!!!!!
  5. Szarajevó: nagyváros, kék, piros villamosok, golyónyomos, sz@rrá lõtt, vadiúj házak vegyesen, nagy forgalom, hõség, keverés a városban: hol az út Tuzla felé, végre megvan, nyomás, van vagy 45 fok!
  6. Tuzláig szelidebb tájak, hatalmas fenyvesek, sok-sok kanyar, emelkedõ, lejtõ, mindez egyszerre variálva.
  7. Orasje: útlevél mutat, mehetsz.
  8. Eszék: esti útérdeklõdésre a válasz Jó estét! Na, ez nagyon jól esett!
  9. Udvar határ: útlevél mutat. mehetsz!
  10. Menetidõ: bár km-ben jóval kevesebb a tengerig, mint Zágrábon át, idõben – nekünk – ugyanannyi lett. DE: Zágrábon át elég egyhangú az út, addig Bosznián át valami mesés szépségekkel, vad hegyekkel, igazi élményt adó, nappal!!!! Éjjel inkább menj Zágráb felé!
  11. Az Adriát megszállták a csehek-szlovákok! Buszok tömkelege, új és jó kocsik hada. Péntek éjjel özönlenek lefelé, szombaton meg hazafelé. Amit nyersz az autópályán, elveszted a kijárati sorbanálláskor! Bosnyákia felé idegenforgalom közelít a nullához. Ezért hazafelé szerintem sokkal jobb!
  Lorant

  #119288 Hozzászólás

  Barna

  Bosznia

  Remélem olvassa még valaki ezt a topicot!!! Az eddigiekbõl úgy néz ki, hogy bátran lehet erre menni, de valaki kicsit bõvebben ecsetelhetné az utak minõségét, 20-30 km/óra a max száguldási lehetõség, vagy nem ennyire rossz a helyzet. Erdélyen már edzõdött versenyzõk vagyunk, nem kell kímélni.
  Az útvonalunk Szeged-Eszék-Szarajevo-Mostar-Dubrovnik lenne. Köszi elõre is a segítséget.

  #119287 Hozzászólás

  Oszi

  Bosznia!

  Tavaly mi épp ott jártunk arról mentünk le az adriai tengerre és jól ráfaragtunk!!!!(azért annyira nem)

  Szóval mi plitvicénél mentünk át boszniába ,de ott ,illetve máshol sincs még rendes határ sõt út!!!
  makadám úton tudsz bemenni boszniába, másrészt minket nagyon átnéztek!! miután átértünk boszniába igencsak megdöbbentünk pedig az tavaly volt ugyanis háborus állapotok uralkodtak.
  nagyon sok szétlõtt házzal és katonákkal találkoztunk ami igen kellemetlen tud lenni mivel lépten ,nyomon igazoltattak bennünket.
  mi Tuzla , Sarajevo , livno , Mostar ,Dubrovnik utvonalat választottuk, igaz hogy rövidebb igy út a ten-ger felé mint horvátország felé de viszont sokkal rosszabak az utak és kanyargósabbak is amúgy a táj gyöngyörû leszámítva a háború nyomait!!!!!!!!!! Mi útközben nagyon sok Bosnyák tankkal, kétéltûvel meg sforral találkoztunk sõt bihac után a (jahorina,bjelasnica…) hegy felé vettük az utat ahol kb. miu-tán 50km-et mentünk szét volt bombázva az út!!!!!!!!!!! úgy hogy vissza kellett fordulnuk másrész nincs pénzük igy mindent , német márkában kell fizetni a benzin kb. 1,21DM /L másrészt bank sem nincs a határok pedig 10-órakkor zárnak!!!
  szóval a nagy izgalmak után nagynehezen kikeveretünk boszniából de elég veszélyes!!!
  Mi még be mentünk sarajevóba azt gyönyörüen restaurálták viszont kimondottan tilos és veszélyes a szerajevó mellett lévo igman hegyen lévõ pale ba menni ugyanis ez szerb háborús teroristák falva és az utak mellet minden hol minden alá van aknázni!!! nem szabad letérni az utról!!!
  Mostarban is voltunk az is valaha gyönyörû volt most ott egyetlen egy épp ház sem nincs a szó szoros értelemben!!! Az autót meg nem szabad sehol hagyni ugyanis ha vw,bmw vagy cs új akkor tutti hogy ellopják!!!

  #119286 Hozzászólás

  Lorant

  Horvátba Bosznián át

  Hello kedves Lívia!?
  Kérlek, ha válaszoltál Majanonak, copizd már át nekem is!
  3x voltunk Korcsulán, Makarskán és Zágrábon át irtó hosszú volt az út! Szívesen mennénk Mostár felé _ állítólag az sem semmi, de a nejem fél!
  Nyugtass már meg légyszi!
  K. L.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 26
Hozzászólás: Adriára Bosznián keresztül?
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.