Afganisztán,Irak

 • Indította
  Témakör
 • #46169 Hozzászólás

  laja

  Járt valaki mostanában arrafelé?tényleg olyan brutális a helyzet mintahogyan a sajtó elénktálalja a híreket,vagy ez is csak hazugság,és nem is annyira durva.

10 hozzászólás megtekintése - 1-10 / 10
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #446043 Hozzászólás

  Kristóf

  Gábor

  Szia! Bocs a késõi válaszért, de nem vagyok minden nap netközelben. Irakba a Budapest-Fokváros túrán mentem be Jordániából, majd vissza ugyanide és Akabából komppal Egyiptomba, majd Kelet-Afrikán keresztül végigutaztam a Dél-Afrikai Köztársaságig. Igazából semmi konkrét célom nincsen ezekkel az utakkal, egyszerûen szeretem a kalandokat, az érdekes embereket és különleges tájakat. Készítek fotókat, de eddig még csak a barátaimnak mutattam õket. Már régen tervezem, hogy könyvet írok az utazásaimról, de eddig még nem bírtam rászánni magam, hogy leüljek a gép elé. Utazni valahogy jobban szeretek… Bár most elfogyott a pénzem, úgyhogy egy ideig most biztos nem megyek túl messzire. Azért van idõm ekkora utakra, mert egyetemista vagyok, de korábban dolgoztam és összespóroltam egy kis pénzt. Persze nem milliókról van szó, ezért nagyon alacsony költségvetéssel utazom, a tavaly nyári-õszi, három hónapos Nyugat-Afrika túrán például egyetlen éjszakát sem töltöttem fizetõs szálláshelyen, három éve Kelet-Afrikában is maximum 10%-ban aludtam olcsó tömegszállásokon, a többit helyi embereknél vagy sátorban. Különösen Nyugat-Afrikában volt könnyû szállást találni, itt nagyon kedvesek az emberek, szinte minden éjszaka meghívott valaki a kunyhójába/házába. Pár éjszakát még egy magyar ENSZ megfigyelõnél is töltöttem Libériában, akinek a címét az immigration officier adta meg, amikor meglátta a magyar útlevelemet. Jót buliztunk, ugyanott végzett, ahol én, még közös ismerõseink is voltak. Mondta, hogy amióta õ ott van, még nem találkozott egyetlen turistával sem, és az elsõ pont egy honfitársa volt… Egyébként – Libériához hasonlóan – sok ország van, ahol már tíz-tizenöt éve alig járt turista, mert veszélyesnek tartják, pedig a polgárháborúnak már évek óta vége. Ilyen például Sierra Leone és Bissau-Guinea is. Ez utóbbiban például egy faluban szinte minden házba behívtak, alig tudtam elszabadulni tõlük, mert mondták, hogy a háború óta sétáló fehérembert még nem láttak ott, legfeljebb kocsival száguldanak át az ENSZ, vagy valamelyik NGO emberei. Egyébként a kis községben mindenki marihuána termesztésbõl élt, és a dél-szenegáli lázadók is ott laktak, amióta csillapodtak a harcok a Casamange vidékén. Ezek az érintetlen országok kínálják a legtöbb szép, érdekes élményt, itt él a legtöbb segítõkész, barátságos ember és a bûnözés is kisebb, mint az elturistásodott afrikai megapoliszokban.

  Kristóf

  #446042 Hozzászólás

  Gábor

  Kristóf

  Kristóf!

  Már az Afrika rovatban is olvastam a kalandos észak-déli és nyugati útjaidról, ez az Irak az elõbbinek volt része?
  Van valami konkrét célod, hogy ilyen elszántan bekukkantasz minden “meredek” országba? Világ összes országa vagy ilyesmi?

  Ha nem titok, hogy tudod összehozni ezeket a többhónapos utakat? Mert ha jól értem, ez turizmus, nem munka.
  Könyv vagy ilyesmi készül belõle? Bár újabban eléggé telített már a hazai piac ezen a téren.

  Gábor

  #446041 Hozzászólás

  Kristóf

  Babilon

  Voltam Babilon romjainál. Az amerikaiak bázissá alakították, csak az Istár-kapu állt a kerítésen kívül, mást nem lehetett megnézni. Amikor ott jártam, éppen átépítették, daru is állt bent.

  Egy Falludzsa melleti ellenõrzõpontnál az autóból láttam, hogy egy szögesdrótgyûrû közepén, a tûzõ napon ült egy megkötözött férfi. Mellette amerikai katonák álltak. A “felszabadítók” egyébként közgyûlöletnek örvendtek szunniták és síiták között egyaránt, a kurdok és a rendõrség tagjai viszont többnyire szerették õket. Az iraki rendõrséget egyébként pár hétel azelõtt szervezték újjá, hogy ott jártam, fõként megbízható emberekbõl, akik megjárták Szaddám börtöneit. Kétnapos kiképzés után kaptak egyenruhát és fegyvert, majd kiküldték õket járõrözni.

  #446040 Hozzászólás

  laja

  kösz

  kösz Neked is Kristóf!hát igen gondoltam hogy mostanság nem egy életbiztosítás oda menni.talán pár év múlva.Babilon mindenképpen érdekel!!!remélem nem bombázzák le az amerikai földuralkodók!

  #446039 Hozzászólás

  Kristóf

  Irak

  Én 2003 szeptemberében, hat hónappal a háború kitörése után voltam Irakban. Hátizsákos turistaként mentem be a jordán fõvárosból, Ammanból, kalandokat keresve. Akkor még nem kellett vízum Irakba, mert az amerikaiak még nem állították fel az új kormányt. Elég húzós dolgok történtek velem. Már az elsõ napon meg akartak lincselni Ramadiban az utcán, végül megmagyaráztam, hogy európai vagyok, erre elkísértek a buszállomásig és felraktak az elsõ bagdadi mikrobuszra. Az amerikai katonák még ugyanaznap rám tartották a fegyvert és a földre fektettek, mert lefotóztam egy épületet és nem vettem észre, hogy az ami bázis. Egyszer éjjel kintrekedtem Bagdadban az utcán, lövések hallatszottak mindefelõl, a sötétben valaki felhúzott egy géppisztolyt. Kiderült, hogy a rendõrség az, és ott aludtam az õrszobán, ami egy kiégett épületben volt. A síita rész nyugodtabb, de Nedzsefben pár nappal az érkezésem elõtt robbant fel egy pokolgép Imam Ali mauzóleuma mellett, megölve 10-20 embert. Két nap után egy síita milicista udvariasan megkért, hogy távozzak a szentély környékérõl. Az északi kurd terület ( Dahúk, Arbil, Szulejmánia körzete ) nyugodt volt, a legbiztonságosabb az egész országban. Kirkuk sem volt vészes, ott még éjszaka is volt élet a kávé/teázókban, ellentétben Bagdaddal.

  Nemrég találkoztam valakivel, aki ott dolgozik, és azt mondta, hogy sokat változott azóta a helyzet. Korábban õk is szabadabban mozoghattak, de kb másfél éve annyira veszélyes lett, hogy már csak páncélautóval, kísérettel mennek ki. Szerintem most ne menj oda. Én biztos nem tenném. 2004 nyara óta már vízum is kell, ennek a feltételeit nem ismerem.

  #446038 Hozzászólás

  laja

  kösz

  nagyon tetszett a beszámolód,és szerintem másoknak is hasznos infókat adtál.egyelõre tényleg csak terv az egész,de valamiért vonzanak ezek a veszélyes,elzárt helyek.köszi

  hello

  #446037 Hozzászólás

  Dániel

  még valami

  Bizonyára sokan ismerik azt az érzést, amikor valaki para helyre készül, olvasgat, akkor otthon, illetve odaúton szétaggódja magát, aztán ha ott van, akkor már virul a feje és elmúlnak a fölösleges félelmek. Na, ez itt is pont ilyen lesz:)
  Általánosságban még annyi, hogy ha tényleg gáz van, menj el a legközelebbi ENSZ irodába (ezeket jól õrzik és nem szokták megtámadni), vagy valamelyik nagyobb NGO-hoz, ott tudnak segíteni és valószínüleg fognak is:)

  #446036 Hozzászólás

  Dániel

  apróságok

  hát, van pár ilyen, elég általános dolgok:
  éjjel nem célszerû közlekedni, sem a városok között, sem városon belül. Bár kisebb helyen, mint pl. Bamijan ez nem para. Néha belecsúszik az ember ilyenbe, nekem eddig semmi gondom nem volt ebbõl, de nagyon csúnya sztorikat hallottam ENSZes meg vöröskeresztes arcoktól.
  Aztán nem lehet úgy megbízni mindenkiben, mint ha mondjuk Szíriában barangolnál. Az emberek ugyanolyan vendégszeretõk és kedvesek, de vannak páran, akik nem szeretnek annyira, pl. nekem többször is mutogatták az átvágom a torkod mozdulatot… mondjuk átlag heti egyszer…
  aknapara: sok helyen van az út mellett, helyenként megtisztították (az sem 100% egyébként) a terepet, van ahol nem, van ahol jelöletlen, és van, ahol homokba tették az aknát, és az a dûnével hajlamos vándorolni. Elvileg mindenhol 3-5 méter tiszta rész van az utak mellett, gyakorlatilag február végén elszállt egy orosz diplomata, aki hugyozni szállt ki a kocsijából közvetlenül az út mellett, pedig az rutinos faszi volt.
  A helyieket érdemes kérdezni, hogy merre van para, mert sokat õk raktak le… egyszer egy öreg csávó figyelmeztetett, hogy a patakhoz tett párat régen, ahova fürödni jártunk, de már nem emlékezett, hogy hova:) szóval apró meglepik vannak:)
  Ismeretlen társasággal sem érdemes ismeretlen helyen mászkálni, bár ezt mindenki emberismerete és vérmérséklete szerint csinálhatja, de jó bízni az ösztönökben… csúnya sztorik errõl is vannak…
  Részben ellentmond a fentieknek, hogy nem mindent kell elhinni, amit a helyiek mondnak, pl. egy pastu csávóval voltunk a Pandzsír völgyben, ami homogén tádzsik terület, a faszi azt mondta, hogy nagyon veszélyes lenne ott tölteni az éjszakát. Neki nyilván az lett volna, késõbb többen mondták, hogy az az egyik legbiztonságosabb hely az országban:)
  Most egyre szarabb a biztonsági helyzet, napról napra, ezért pl. a városokban mindenki az õrzött szállásokat javasolja. Itt viszont 50 dolcsi egy szoba…, cserébe nyugodtan alhatsz. Persze ha olcsó helyi cuccba mész, akkor sincs para ÁLTALÁBAN. A baj az, hogy turistát keveset látnak, egy fehér automatikusan katona, NGOs vagy újságíró, esetlen bizniszmen, és mint ilyen megfelelõ célpont lehet. A szélsõségesek szarnak rá, hogy te a kultúrájuk miatt vagy ott, ugyanúgy megölik a muszlim törököt vagy albánt… pont ez volt egy hónapja, elraboltak 4 albánt és 4 afgánt ugyanabból a csapatból, az afgánokat elengedték, az albánokat kinyírták.
  Összességében az a véleményem, hogy megfelelõ rutinnal, felelõsséggel, tájékozottsággal és mindenekelõtt ÓVATOSSÁGGAL ki lehet kerülni a legtöbb parát, a többi már a véletlen mûve…
  persze ha pornólapokat árulsz dán zászlós pólóban Kandahár fõterén, akkor valóban csak perceid vannak hátra:)

  #446035 Hozzászólás

  Laja

  kicsit

  bõvebben ha tudnál írni errõl.mire kell nagyon figyelni??mit nem szabad semmiképpen sem cselekedni?természetesen nem a szélsõségekre vagyok kiváncsi,hogy ne szídjam õket,meg ilyesmi,hanem olyan apróbb dolgokra,amit itt a nyugati világban esetleg észre sem vennénk,de ott akár az életünkbe is kerülhet.kösz

  #446034 Hozzászólás

  Dániel

  Afganisztánra válasz

  az afgán vízum topikban. Ha nem vagy megszállott, ne menj oda, de ha odamész és megvan a magadhoz való eszed, nem lesz bajod…

10 hozzászólás megtekintése - 1-10 / 10
Hozzászólás: Afganisztán,Irak
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.