Altaj (Xinjiang)

Kezdőlap utazas.com Fórum Távol-Kelet Ázsia Altaj (Xinjiang)

 • Indította
  Témakör
 • #40889 Hozzászólás

  Sajo

  Sziasztok!

  Augusztus – szeptember kornyeken mennek Kina Xinjiang tartomanyaba…es mindenkeppen szeretnek elmenni az Altaj videkere. Minden javaslat erdekelne…elsosorban olyan helyek, ahova erdemes elmenni (pl. szep helyek, stb.), de ahol meg keves turista jar.

  De termeszetesen utazasi infoknak es tanacsoknak is orulok. Meg pl. ha valaki tudja, milyen az idojaras ebben az idoszakban arrafele.

  De ha valakinek Xinjiang tartomany egyeb reszeivel kapcsolatban van javaslta (pl. mit erdemes megnezni, es mit nem), azt is szivesen veszem!

  Elore is koszi mindenkinek.

  Udv,
  Sajo’

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 28
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #374359 Hozzászólás

  Sajo

  Vagy…

  …a Selyemut szerintem is tobb-kevesbe bejarhato 25 nap alatt (nyilvan nem tudtok mindent megnezni, de ha ugyesen valasztjatok ki a helyeket, akkor azert nagyon jo ut lehet).

  Vagy alternativakent menjetek el Qinghaiba. Oda akar konkret utitervel is tudok szolgalni…nekunk is 1 honapunk volt ra es nagyon fantasztikus helyekre jutottunk el…es a legszelen (Labrang, Kumbum, Qinghai-to) kivul gyakorlatilag turistaktol erintetlen terulet.

  A kinai nyelvtudas hianya azert nem olyan nagy gond. Az LP altal lefedett helyeken abszolult semmi gond (az LP-ben le vannak kinaiul is irva a varosnevek, fobb nevezetesegek, stb.), de a tobbi helyen (Qinghai nagy resze) is el lehet boldogulni…segitokesz mindenki.

  Sajo’

  #374358 Hozzászólás

  WL

  Egy gondolat klemnek

  Ha csak 25 napotok van, akkor szerintem a kínai szakos útitárs jelenlététõl függetlenül mindenképpen jobban járnátok a xinjiangi útitervvel. A Sichuantól Hong-Kongig vezetõ útvonal számításaim szerint legalább 4-5 tartományon vinne át, közte jópár nagyvárossal, és szerintem annyi idõ alatt csak a fõbb városokat és turistagócokat tudnátok végigjárni (gondolok itt a Chengdu-Lijiang-Zhongdian-Dali-Kunming-Guilin/Yangshuo-Huangshou-Guangzhou-Macau-HK útvonalra). Persze ezt teszi a Kínába látogatók nagy része, de nekem valahogy az jött le a hozzászólásaidból, hogy ti másra vágytatok. Akkor pedig szerintem DNY-Kínára jóval több idõt kell szánni. Xinjiang is nagynak tûnik a térképen, de mivel nagy része sivatag és látnivalói fõleg történelmi emlékek, szerintem ott gyorsabban tudnátok haladni – ráadásul ott csak kb. három olyan hely van ami igazán “túristásnak” nevezhetõ.
  Persze a két régiót összehasnlítani olyan mint almát a körtével, és nektek kell eldönteni, melyik is érdekel jobban. Nekem a nyelvtudás pont inkább DNY-Kínában hiányzott, mert ott az emberek, nem pedig néma történelmi emlékek a régió fõ érdekessége.

  #374357 Hozzászólás

  klem

  Sajó,

  minden tanács jól jön. Sajnos nem vagyok földrajzos. Meg kínais sem. Remélem, hogy sikerül egy kínai szakost beizzítani, aki nagy segítség lehet a szervezésben, meg részben a tolmácsolásban, mármint akik ott beszélnek egyáltalán kínaiul. Ha mégse jönne össze – ez a jövõ héten kidrül, – akkor mi is egy egyszerûbb utat választunk, ezzel meg várunk egy kicsit. Akkor lenne a Dél-Kína (akár Szecsuántól Hong-kongig.) Nekem ugyan be kellett adni a követségre egy útitervet, mert több mint 30 naposat kértem, de az persze nem is hasonlít az utóbbira.

  #374356 Hozzászólás

  Sajo

  Khmmm…

  …hol van az en tudasom Bardi professzoretol?! Ha vele atbeszeltetek, akkor sok ujat en biztos nem tudnek mondani.

  Sajo’

  p.s.: pecsi foldrajzos vagy?

  #374355 Hozzászólás

  klem

  WL

  Csak Xinjiang meg egy kis Gansu (Dunhuang) meg Qinghai (Qinghai Hu)meg környékének kolostorai. De az elsõdleges cél az eljutni az északi úton Kashiig és a délin vissza, majd Yarkand, Kargilik, Minfengbõl keresztül a Takla Makánon és onnan Korla, Turfan van a tervben.

  #374354 Hozzászólás

  WL

  Útvonal

  Úgy tûnik, te már úgyis kaptál jobb helyrõl tanácsokat! ;-)
  Nem tudom milyen útvonalat állíthattatok össze, de túlságosan rohanni szerintem tényleg nem érdemes, mert akkor csak a “legfontosabb látnivalókat” fogjátok kipipálgatni, elmulasztva az érdekesebb félreesõ helyeket/élményeket közöttük. Ezzel együtt Kínában jól lehet idõt megtakarítani egy-egy éjszakai utazással a vonatokon és hálóbuszokon! Egész Kínára 25 nap tényleg nem lenne sok idõ, bár ha csak Xinjiangra szánnátok, akkor már sokkal jobb.

  #374353 Hozzászólás

  klem

  kösz WL és Sajó

  WL igazán sajnálom, mert nagyon jól mesélsz, rögtön kedve támad az embernek az utazáshoz.
  Sajó kár, (a szempontunkból), hogy változtattál – érdekes lett volna összehasonlítani a tapasztalatokat. Bárdi professzor úr volt szíves alapos kritika tárgyává tenni a tervünket és ama végsõ konklúzióra jutott, hogy kicsit megerõltetõ, de szerencsével megcsinálható 50-60 nap alatt. (25-öt szánunk rá:))

  #374352 Hozzászólás

  Sajo

  Klem-nek

  Hat, igazabol par nap ingadozas utan vegul eszak es nyugat Sichuan mellett dontottunk, igy konkret utiervet nem csinaltun a selyemutra. Nekem ugy tunt, hogy a deli ut talan erdekesebb. A selyemut melett mi valamelyik hegyseget biztos belevettunk volna a programba…Altaj, Tien-shan…illetve nagyon izgalmasnak tunt a Kunlun is, de ahhoz tobb ido es penz kell (szinte teljesen lakatlan, holdbeli taj….megis igen erdekes floraval es faunaval).

  Amit javasolni tudok, az Bardi Laszlo: Homokba temetett karavanutakon c. konyve…van hozza egy DVD is. Ez egy par evvel ezelotti pecsi foldrajzos expedicio utleirasa…vegigjartak a selyemutat es az Altajba is elmentek. (Persze nem helyi kozlekedessel, hanem terepjarokkal, de sokat meg lehet tudni belole a kornyek tajairol, tortenelmerol es kulturajarol.)

  Udv,
  Sajo’

  #374351 Hozzászólás

  WL

  Klem

  Szerintem nem lesz a xinjiangi út csalódás ha reálisan készülsz fel rá. A városoktól nem várj túl sokat, de érdekes tájak, falvak és emberek biztosan lesznek.
  Beszámolóm, útleírásom Kínáról nincs neten – ami azt illeti más helyrõl sincs sok…

  #374350 Hozzászólás

  klem

  Sajó, WL

  Mi szept. 8.-án indulunk Kelet-Turkesztánba, Xinjiangba és Ujguriába kb. 25 napra, az igaz, hogy mi a Selyemút nevet adtuk neki. Van némi elképzelésünk a programról, amit még csiszolni kellene ezért arra kérlek, ha nem okoz nehézséget és van valamilyen tervezeted – a szerzõi jogok fenntartása mellett – oszd meg velünk. Természetesen érdeklõdés esetén mi is átadjuk. Az indíttatás is hasonló lehet, valaha voltunk a Ladakhban a Karakorum Highwayig.

  WL nagyon ok, amit írtál, de remélem nem lesz azért akkora csalódás. A következõ utat viszont az általad emlegetett helyekre tervezem azaz nagyon örülnék egy hosszabb beszámolónak vagy más írásnak, ha van és fellelhetõ légyszi add meg a hozzáférést.

  #374349 Hozzászólás

  Sajo

  WL-nek ismet

  Kerdes visszavonva, idokozben megtalaltam a valaszod is. :-) Koszi!

  Sajo’

  #374348 Hozzászólás

  Sajo

  WL-nek

  Szia WL! E-mail ment, megkaptad?

  Sajo’

  #374347 Hozzászólás

  magrim

  bellt

  írnal nekem egy mailt privatban? magrim@freemail.hu

  #374346 Hozzászólás

  bellt

  Mennek

  Del Kinaba mennenk. Guilin, Yangtze stb. De Kozben megyunk Pekingbe is es ket nap lenne Xian. Miutan mar voltunk es ismerjuk Xiant, mit ajanlotok Xian kornyeken latnivalot? Kulturalis emlekek erdekelnek.
  Koszi.

  #374345 Hozzászólás

  Sajo

  Meg egyszer koszi

  Az altalad irtak alapjan utananezek Sichuannak es Yunnanak is. Vegulis az indulas napjaig meg van ido eldonteni, melyik regio is lesz most a cel. Ha lesz meg kerdesem, akkor irok…es ha neked jutt meg eszedbe valami, akkor irj. :-)

  Es persze mindenki irjon nyugodtan, ha a fenti teruletekkel kapcsolatban van javaslata, otlete, velemenye.

  Koszi!

  Sajo’

  #374344 Hozzászólás

  WL

  Sichuan & Yunnan

  Sichuan (es Yunnan) tibeti részeirõl részletesen ír a Footprint, tehát azt hagyjuk itt. Közép-Sichuan látnivalói sem éppen titkosak, de nekem egész Kínában itt tûnt “legélõbbnek” a hagyományos han kínai kultúra abban az értelemben, hogy a templomokba a kínaiak nem csak fényképeszkedni, hanem imádkozni is jártak, tehát ezt a vidéket is érdemes megnézni. Ami a könyvekben nincs de nekem nagyon ígértesnek zûnt, az a Liangshan Yi Autonóm Prefektúra, zord hegyekkel és nagyon hagyományos népekkel – sajna én ezen csak vonattal robogtam át.
  Yunnanban érdemes gyorsan a korábban említett turistahelyek jó részét is megnézni, kivéve talán Xishuangbannát, ami tele van fehércsempés kisvárosokkal és kínai turistacsoportokkal. Viszont Thai buddhista ünnepségek idején ez is fantasztikus! Helyette jó alternativa Menglian környéke, hagyományos lahu, hani (akha) és wa falvakkal. Szintén kihagyható a LP által magasztalt Baoshan/Dehong régió (Ruili, stb). Yunnan legérdekesebb része a Vörös-folyó vidéke (tágabb értelemben véve), amit az útikönyvek többnyire meg sem említenek, de tele van meredek hegyek közt elszigetelt völgyekkel, bennük hagyományos falvakkal és nagyon változatos és hagyományos népviseletet hordó hani, yi, yao és tai népekkel. Persze le kell térni a fõutakról és az útikönyveket is el kell erre felejteni. Szintén érdekes volt a Tonghai melletti “mongol” közösség is, meg a Lijiang és a Nujiang-völgy közötti, yik lakta hegyvidék. Yunnan legjobb részeirõl én nem útikönyvekbõl szereztem infókat, hanem részben a nemzetiségekrõl szóló néprajzi könyvekbõl (Kínában is kapható pár), illetve részben csak felültem olyan buszokra amik senki által nem említett, helyi kiadású térképeken kiszúrt, eldugottnak tûnõ helyekre mentek, és ezek gyakran (de nem mindig!!!) sokkal jobbaknak bizonyultak mint bármi a LP-ben.
  Hát ennyi – Yunnan mindenképp talán egész Kína legfantasztikusabb csücske szerintem. Nincs egy más tartomány sem ami a Himalájától a trópusi esõerdõkig nyúlna!
  Ja, Himalája: Szerintem Ladakhban még a hegyek is felejthetõek, tibeti régió lévén ui. elég sivárak. Akkor már inkább a fantasztikusan zord Karakoram, vagy kedvenc ázsiai országom, Nepál! ;-)

  #374343 Hozzászólás

  Sajo

  Koszi

  WL, koszi az infokat! Igen, pont azert gondoltam a Kunlun hegysegre, mert en is azt olvastam, hogy alapvetoen erintetlen termeszet. Es ha tibeti nomadok elnek arra, akkor ott egy 1-2 hetes tura eletre szolo elmeny lehet… (mint ahogy azok voltak az Amnye Machen es a Sarga folyo forrasvideki turaink is). Az viszont igaz, hogy a megkozelites nem lehet egyszeru…most “nyomozok”, egy-ket biztato infot azert mar talaltam, de meg nem tudom biztosan, hogy bevallalhato-e (foleg, mert az idonk es penzunk sem korlatlan :-().

  Amugy – foleg WL levelei hatasara – egyre nagyobb az eselye annak is, hogy tenyleg Sichuan (Kham) es esetleg Yunnan legyen vegul az uticel. Meg van par hetunk eldonteni. Azert meg gyujtom az infokat (pl. a Kunlun, Altun, Altay vagy Tien Shan hegysegekrol…aki barmi erdekeset tud ezekrol a helyekrol, az irjon :-)).

  WL, amugy nem szeretnelek tulsagosan zaklatni, de ha csak rovid felsorolassal is, akkor meg tudnad irni, hogy Sichuanban es Yunnanban mit tartanal erdemesnek meglatogatni?

  Sajo’

  OFF: Ladakba a hegyek miatt erdemes menni szerintem…osszekotve az indiai himalaja mas reszeivel es/vagy kashmirral es pakisztannal. :-)

  #374342 Hozzászólás

  WL

  Kunlun & Ladakh

  Nem voltam a Kunlun-hegységben, ammennyire én tudom jórészt lakatlan, egy hatalmas része természetvédelmi területté nyilvánítva. Ha nincs lakosság, akkor közlekedni sem lesz egyszerû, annál is inkább, mert legalábbis pár éve Xinjiangnak ez a csücske (mint Géza is említette) valóban “zárva” volt külföldiek számára. Ha van “lakosság”, akkor azok talán kósza tibeti nomádok lesznek, mivel ez ugye a tibeti és at ujgur népcsoportok határán fekszik.

  Ladakh szerintem inkább csak annak érdekes aki még nem járt Kína tibeti részein. Brutál turistás, Lehben nyáron szinte több a turista mint a helybeli, és mivel egész Ladakh elég kicsi és a “szezon” elég rövid, mindenki pár hónap alatt zúdul rá és szétrajzik az egész régióban. Van pár építészetileg érdekes, de elég kihalt kolostor, és amúgy is sokkal kevésbé hagyományos mint Qinghai/Sichuan/Gansu jobb tibeti részei – pl. népviselet már olyan rika, hogy szemet szúr. Szerintem Sajóék nyugodtan kihagyhatják – mondjuk a Karakoram Highway szerintem sokkal érdekesebb, szebb és változatosabb úticél helyette.

  Kínában pedig szerintem még nagyon érdemes alaposabban szétnézni Yunnanban is, a Kunming-Kõerdõ-Dali-Lijiang-Zhongdien-Xishuangbanna turistarégiókon kívül tök “érintetlen” (turizmus által) és mind tájképileg, mind kultúrálisan fantasztikus.

  #374341 Hozzászólás

  raczt

  Hanuman-nak

  Köszönöm! Írtam a “Ladakh&Leh 2006” topicba, a kérdéseim odavalók, nem ide!

  #374340 Hozzászólás

  Hanuman

  Raczt-nek

  Két éve jártam arra – Ladakh, Zanskar – ha érdekel valami, írj.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 28
Hozzászólás: Altaj (Xinjiang)
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.