Altalanos elvek a hegyekben eltevedeskor

Kezdőlap utazas.com Fórum Hegymászás, barlangászás Altalanos elvek a hegyekben eltevedeskor

 • Indította
  Témakör
 • #44013 Hozzászólás

  Mester

  Milyen altalanos elveket kell kovetni, ha a hegyekben elteved valaki?

  Erdekel minden tanacs, barmely szituaciora es barmely felszereltsegu esetre.

13 hozzászólás megtekintése - 1-13 / 13
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #421610 Hozzászólás

  cstibor

  elmélet

  Általános alapelv: Mindíg lefelé menj! Elõbb utóbb egy vízfolyáshoz érsz. Tuti mert a víz is lefelé folyik. Kövesd a vizet! Elõbb utóbb egy lakott helyet találsz. Az emberek a víz közelében szeretnek élni.

  Gyakorlat az nem ennyire egyértelmû. Felszerelés, élelmiszerkészlet, sérülés, fizikai állapot, terepviszonyok függvénye.

  #421609 Hozzászólás

  Bram

  Ket Japan Maszo

  The two man climbing party of Japanese men remains lost on Mt. McKinley as Search flights continue.
  A climbing party reported seeing the two men on May 9 at their camp at 7,800 feet near the mouth of Northeast Fork of Kahiltna Glacier, the team’s intended approach route. This was the last reported sighting of the two men. It is unclear as to when the two men began their ascent of the Cassin Ridge.
  The ridge is a technically difficult climb that requires a one to two day approach, with an additional three to six days climbing on the route itself, along with the men’s planned descent via the West Buttress, which would take another one to two days. The Cassin Ridge features steep 55- to 75-degree slopes of mixed snow, ice and rock, as stated in the press release.
  A journal, found at the camp dated May 9 at midnight, suggested a possible start date as early as May 10. The team reportedly expected to be on the route for five to six days.

  #421608 Hozzászólás

  Ja bizony, jobb vigyazni…

  Erdekesseg:
  http://www.alpinist.com/doc/ALP20/newswire-fatalities-alps-boermans
  “2007 has become one of the darkest summers in the past half-century. […] Chief of the Zermatt Rescue Service, confirmed that many climbers this season have entered the mountains without proper equipment and training. He also adds that everyone — even those prepared — must be more careful in the mountains, which are becoming less stable every year due to the changing climate.”

  #421607 Hozzászólás

  Robi

  Mentés

  Ingyen sehol sincs. Legfeljebb nem tudják behajtani rajtad, de ezzel jobb vigyázni mert pl. gyorshajtásért is lefoglalják a kocsidat ha nem rendezed a helyszínen a számlát.

  #421606 Hozzászólás

  Besenyõ Pista bácsi

  berber

  Hol indulsz el ? :-)

  Szikla ? Alpesi csúcs ? Gleccser ? Normafa ? Kékestetõ ?

  #421605 Hozzászólás

  Parledol

  Besnõõ Pifta Bácsinak

  Úgy tudom a franciáknál sincs ingyen a mentés, de ezt nem én olvastam, láttam, hallottam…
  Csak, hogy a franciáknál ne (se) tévedjünk el csak mert ingyen lehet majd helikopterezni! :-)))

  #421604 Hozzászólás

  fecó

  jajj

  Használd az eszed! Ez mindig a helyzettõl függ.

  #421603 Hozzászólás

  berber

  lefele vagy felfele

  lefele vagy felfele indul el az ember ha semmit nem tud (nincs gps, terkep, etb.)?

  #421602 Hozzászólás

  Diamir

  Sokra nem mész a tippel…

  …, de ha végképp nincs jobb és mondjuk még reggel sincs esély tájékozódni (azaz egyetértek a “Sötétben bivakolj!” jótanáccsal), akkor: Lefelé.
  Ha növényzetes terepen vagy esetleg víznyomok, folyások is vannak akkor elõbb utóbb elérsz valahova (a tengerhez :-)
  Vannak persze karsztos helyek, ahol jó nagyot lehet tévedni.
  Néhány dolog persze elõbbrevaló mindennél:
  nem eltévedni,
  –legyen aki keres, ha néhány napja nem jelentkezel,
  –legyen kommunikációs lehetõség, és
  –ha menni kell, akkor fokozott biztonsággal, kevesebb kockázattal és még akkor mérlegelni, amikor van agy hozzá, és aztán nem variálni.
  Körülbelül sem tudni, hogy merre vagyunk, az öngyilkosság. Gondolni lehet, kell arra is, hogy ha keresnek, akkor a keresõk hogyan gondolkodhatnak. Külön meggondolandó, hogy ha többen tévedtek el, akkor együtt maradni, vagy különválni.
  Én még akkorát nem tévedtem el, hogy pár órán belül ne derült volna ki, hogy hol vagyok, így komoly sajátélményem nincs, ne is legyen.
  Menjetek!

  #421601 Hozzászólás

  off

  totál

  théma ebben a formában.

  #421600 Hozzászólás

  Monca

  Nem vagyok szakértõ

  így inkább nem tévedek nagyon el. De véleményem persze van:-)))
  Fenti hozzászólóval értek egyet, az eltévedésre szerintem sem lehet általános szabályt mondani, hogy pl maradj helyben, maradj a kocsinál (mint pl a sivatagban:-)), függ az idõtõl, az esélyektõl, hogy van -e veled sérült mittudomén még mitõl függ, hogy mit csinálnék adott esetben. Viszont az lehet egy alapelv amit Pista bácsi is írt, hogy úgy kell(ene) elindulni, hogy ha eltévedsz és fent kell éjszakáznod, lehetõleg túléld..tehát a felszerelés amit írt legyen ott. Ezeken kívül nálam még mindig van tájoló és bivakzsák, mert úgy vagyok vele, hogy ha vacak a kondim , meg béna tájékozódó vagyok, akkor legalább a felszerelésem legyen meg, így én is a bivakolásra optimalizálok. A GPS valszeg meg fogja oldani ezt a problémát (nekünk egyenlõre csak olyan van, ami csak civilizációban pontos, a hegyen becsapódik, simán odébbrak 20 km-rel meg párszáz szinttel…)

  #421599 Hozzászólás

  Besenyõ Pista bácsi

  A legjobb…

  …azt az elvet követni, hogy mindig tudd, hol vagy ! :-)
  Magashegységekben alapfelszerelés az izolációs fólia, a tartalék folyadék és a mûködõképes lámpa, ha az eltévedés esete forgna fenn, akkor legalább legyen egy kis esélyed átbivakolni az éjszakát.
  Errõl lehet dalt is írni…
  “sálllálllá ölelj ááááát,
  átbivakolom az éjszakáát.”

  Nem árt tudni az alpesi vészjelzést, ami 1 percen keresztül 10mp-ként leadott rövid jel (hang, fény, füst, akármi…)
  Ha valaki érdemben tud neked segíteni, akkor 1 percen keresztül 20mp-ként fog neked valamilyen jellel reagálni. És reméld, hogy nincs más a környékeden eltévedve és tényleg neked jeleznek.
  Meg aztán ha van térerõ (tirárirárérerõ, ahogy az Emil.Rulez mondá), akkor fonáljtel a 112-re.
  Esetleg ha van GPS-ed, akkor az alapján még pontos koordinátát is tudsz mondani a mentõhelikopternek.
  Balesetbiztosítás rulez, mert egy helikopteres mentés általában 7 számjegyes összeget kóstál forintilag. (Kivéve Franciaországban, ahol ingyé’ van még)
  Na ennyi… vigyél térképet !

  #421598 Hozzászólás

  Gyurka

  javasolnám,

  hogy pontosíts
  a, milyen hegyek
  b, az eltévedésed mire terjed ki? nem tudod, hogy melyik bolygón vagy? vagy nem tudod, hogy az országos kék jelzésen éppen hol vagy? vagy eltévedtél a Matterhorn északi falában? vagy a Venediger lapos gleccserén? vagy reggel egy fenyõerdõben ébredtél és foggalmad nincs, hogy kerültél oda, mert az uccsó emléked a hálószobádból van?
  éjjel? nappal? ködben? viharban?

13 hozzászólás megtekintése - 1-13 / 13
Hozzászólás: Altalanos elvek a hegyekben eltevedeskor
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.