Amatõr magyar hegymászó az Everest csúcsán

Kezdőlap utazas.com Fórum Hegymászás, barlangászás Amatõr magyar hegymászó az Everest csúcsán

 • Indította
  Témakör
 • #43400 Hozzászólás

  Csicsi

  Amatõr magyar hegymászó az Everest csúcsán

  (forras: http://index.hu/kultur/eletmod/everest07052/)

  Jelinkó Attila egy nemzetközi, befizetõs expedícióval jutott fel a föld legmagasabb pontjára szerdán hajnalban. A hír valószínûleg megkavarja a hazai profi hegymászásról alkotott képet.

  Megmászta a Mount Everestet az ország legkevésbé ismert hegymászója, Jelinkó Attila. Az amatõr hegymászó május 23-án, magyar idõ szerint hajnali 3 órakor ért fel a föld legmagasabb pontjára, és jelenleg már lefelé tart.

  A Magyar Everest Expedíció 2007 tagja kedden este indította a csúcstámadást az ausztrál John Paul Adlerrel, az expedíció vezetõjével. A hegymászók, akik palackos oxigénnel másztak, kilenc óra alatt értek fel a csúcsra, és néhány perc pihenés után elindultak lefelé.

  Jelinkó a második magyar, aki az Everest tetején állt. Elõször Erõss Zsolt érte el a Nepál és Tibet közt fekvõ csúcsot 2002 május 25-én, Jelinkóhoz hasonlóan a déli, Nepáli oldalról mászva meg a hegyet. Erõss azonban több évtizedes hegymászó tapasztalattal rendelkezik. Olyan, nemzetközileg is kiemelkedõnek számító teljesítményekrõl ismert, mint a 8125 méter magas Nanga Parbat egyedül, oxigénpalack nélkül végrehajtott megmászása. Jelinkó viszont mûkedvelõ, aki a mindennapokban a Volksbank értékesítési osztályának 29 éves vezetõje.

  Kora miatt egyébként az Everestre feljutott, legfiatalabb magyarként emlegeti a sajtó, ami egy kétszemélyes mezõnyben azért nem olyan nagy kunszt.

  Médiamászók

  Sokkal érdekesebb, hogy a minden évben erõs médiajelenlétet produkáló Klein Dávid idén sem jutott fel az Everestre, május 20-án, 8600 méterrõl visszafordult. A közismert magyar mászó az északi, tibeti oldal felõl mászott, de Jelinkóval ellentétben jóval nehezebb módon, oxigénpalack használata nélkül.

  Klein Dávid elõször 2001-ben próbálkozott az Everesttel, a csúcsra vezetõ útvonalak egyik legnehezebbikén, amelyet eddig egyetlen expedíciónak sikerült megmásznia. A magyar csapat ekkor nem érte a 7000-es határt sem. Lavinaveszély miatt fordultak vissza.

  2005-ben Klein, oxigénpalack használatával 8500 méterig mászott, akkor egy vihar miatt kellett feladnia. Ugyanebben az idõszakban mégis többen feljutottak a csúcsra, elõzõ nap a supermomnak becézett idõs asszony, Monika Kalozi lobogtatta fenn a zászlóját.

  Klein az Everest-mászás egyik legsikeresebb évében, 2006-ban is elindult. A magyar hegymászó 8450 méterig mászott, de állítása szerint az erõs szél és a mély hó miatt vissza kellett fordulnia. Ugyanez az idõpont, május 16-a sokak számára mégis a siker napja volt, egy Tormod Granheim nevû mászó pedig le is sízett a csúcsról.

  Idén Kleinnek megint nem volt szerencséje: ” Nos, ezt a mai csúcstámadást feladjuk. 8600 méteren vagyunk. Azt hiszem, hogy tegnap nem volt elég idõnk aludni és folyadékot inni, mert lassabbak vagyunk a vártnál, és túl késõn érnénk a csúcsra. Elképzelhetõ, hogy holnap még Konyi próbálkozik egyedül egy csúcstámadással. Az én gyomrom már nem bírná, vannak ilyen savasodási problémáim. Nekem nem lesz már több kísérletem” – írta blogján.

  Mások szerencséjükre kevésbé savasodtak, így aznap legalább tizenegyen érték el a csúcsot (a jelentések bizonytalansága miatt a hiteles adatok hetekkel késõbb jelennek meg), és szélcsendrõl, tiszta idõrõl számoltak be.

  Klein társa Várkonyi László volt, aki 1996-ban 7800, 1999-ben 8650, 2000-ben 8400, 2002-ben 8750 méterig jutott oxigén használata nélkül. Õ május 22-én hagyta el a legfelsõ tábort, és jelenleg már az alaptáborban tartózkodik.

  Mi az, hogy fizetõs expedíció, és mit jelent, hogy oxigénpalackkal másznak?
  Míg az elkötelezett hegymászók célja az, hogy a hegyeket új úton és/vagy saját erõbõl másszák meg, a fizetõs expedíciók tagjainak célja a legbiztosabb csúcsra jutás, a legkisebb erõfeszítéssel.

  A fizetõs expedíciók elõkészítõ munkáit, a szervezést, az engedélyek kérését, a tervezést hivatásos hegymászók által mûködtetett cégek végzik. A tagoknak csak annyi a feladatuk, hogy testileg és lelkileg felkészüljenek, majd befizessenek 60-80 ezer dollárnyi összeget. Ezért nekik elõre felállítják a táborokat a hegyen, így csak bele kell bújniuk a sátrakba, ha oda értek. A serpák viszik a tartalék oxigénpalackokat a mászók után. Elõre kiépített kötélpályák, és tapasztalt hegyi vezetõk segítik a biztonságukat. Egy ilyen túrán jutott fel a csúcsra Jelinkó Attila is.

  Ezeket az eredményeket a hegymászó statisztikák egyébként már nem is jegyzik. Sikeres Everest mászásnak az önerõbõl végzett, oxigén nélkül végrehajtott eredményeket könyvelik el. Ilyennel próbálkozott idén Klein Dávid és Várkonyi László, 1996-ban és 2001-ben Erõss Zsolt, és Várkonyi László 1996-ban, 1999-ben, 2000-ben és 2002-ben.

9 hozzászólás megtekintése - 1-9 / 9
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #416174 Hozzászólás

  gyurka

  a szponzornál

  nem csak az eredményesség dominál, hanem az eladhatóság is
  leeht, hogy klein dávid szponzora még csak véletlenül sem tud azonosulni az erõss zsolt általi érával, ergo napirendre sem kerül, hogy milyen tervei lennének

  #416173 Hozzászólás

  Kár

  …, mert Erõss Zsolt legalább hegymászó. Ezentúl akkor minden lét Klein Dávid eredménytelen túráira költenek a szponzorok?

  #416172 Hozzászólás

  Nick Berg

  no comment

  Erõss Hópuma elvtársnak veszélybe került a megélhetése. Nem tud több “expedíciós” lét síbolni.

  #416171 Hozzászólás

  fecó

  Everest

  Szimpatikusabban nyilatkozott Kleinékrõl mint az Erõss, aki azt nyilatkozta az RTL-nek: “hogy ha komoly mászók és sportemberek lennének – Klein + Konyi – akkor nem kifogásokat kerestek volna hogy visszafordulhassanak, hanem felmentek volna.” Nekem mindig az Erõss volt szimpatikusabb a médiamászók közül, de most kibújt a szög a zsákból. Õ is az a típusú erdélyi magyar aki szerénységet tettet, de alattomosságot mutat.

  #416170 Hozzászólás

  Csicsi

  Jelinkó: ‘Az Everest csúcsán arra gondoltam, nagyon fáz

  (forras: http://index.hu/kultur/eletmod/jelinko0530/)

  Május 23-án érte el az Everest csúcsát Jelinkó Attila, aki nem arról számolt be, hogy jetiket karatézott le, és jégszakadékokon lendült át, hogy célba érjen. Hanem szerencséje volt az idõvel, és persze az oxigénpalack is sokat segített. A 29 éves bróker második magyarként jutott el a világ legmagasabb hegyére.

  “Sok kört megzavart a mászásom híre. De megmutathatja, hogy a hegymászás nem egy szûk elit kiváltsága” – mondta hazaérkezése után, még a repülõtéren tartott sajtótájékoztatón a Mount Everestet megmászó Jelinkó Attila. A világ legmagasabb hegyére második magyarként feljutó Jelinkó szimpatikus módon a hegymászás demisztifikálására helyezte a hangsúlyt, és ezen belül hitelesen beszélt saját teljesítményérõl is.

  “A hegymászásban fontos, hogy tisztában legyünk a saját képességeinkkel. Tudtam, hogy hobbimászóként csak oxigénpalackkal szabad próbálkoznom”.

  Jelinkó szavai üdítõen hatottak a hazaérkezõ expedíciók vad helyzeteket, emberfeletti nehézségeket és sajnálatos módon pont rossz idõjárási helyzetet ecsetelõ beszámolói után.

  “A Klein és Konyi (Várkonyi László) párosnak pedig gratulálok. 8600 méterre oxigén segítsége nélkül feljutni nagyon nagy teljesítmény. Én nem tudom, hogy oxigén nélkül képes lettem volna-e ilyesmire. Ez más liga, más stílus, a két teljesítményt nem is lehet összehasonlítani” – emlékezett meg a hegymászó a napokban hazaérkezett párosról, akik a hegy túlsó, északi oldaláról próbálkoztak, de végül 8600 méterrõl vissza kellett fordulniuk.

  A csúcsot sem a végtelen öröm és a családra és nemzetre emlékezés helyeként írta le a magát következetesen hobbimászóként emlegetõ Jelinkó.

  “Két hónapja arra készültem, hogy elérjem a csúcsot, és ezért fényképezõgéppel, telefonnal, kamerával is készültem, hogy megörökíthessem a pillanatot. A fenn töltött tíz perc alatt azonban csak a fényképezõgépet tudtam használni, annyira rossz volt az idõ. A Hillary-lépcsõ után már sejtettem, hogy sikeres lesz a próbálkozásunk. De amikor felértem, csak azt éreztem, hogy iszonyatos hideg van, fúj a szél, fázom, és le akarom venni a zsákom.

  Oxigénhiányos állapotban, a tudatom szélén tudtam, hogy csodálatos a panoráma, de csak arra gondoltam, hogy nagyon fáradt vagyok. Összehoztunk valahogy egy csoportképet, és utána menekültünk le.”

  Jelinkó cáfolta viszont, hogy kereskedelmi expedícióval hódították meg a csúcsot. A nemzetközi társaság nem egy túraszervezõ cég kötelékében mászott, hanem maguk szerzõdtettek serpákat, béreltek oxigént. Mivel a táboraikat is a serpák építették fel, a fõ különbség az volt, hogy Jelinkóék csapatát nem irányította egy vezetõ, hanem maguk döntöttek arról, mikor és milyen ütemben másznak.

  A hegymászó elmondta: a sikerhez hozzájárult, hogy idén különösen jó volt az idõjárás. “Május 17-tõl folyamatosan javult az idõ, 22-én volt egy rosszabb nap, de másnap megint javult annyira, hogy mi fel tudtunk jutni. Ez volt a szezon vége.”

  A terveirõl kérdezve Jelinkó titokzatosan megjegyezte, hogy lefelé jövet a csapat már kitalált néhány új célt. “De engem vár vissza a munkám és a családom. Nem hiszem, hogy örülnének, hogy profi mászóként folytatnám. Megbeszéltük a családommal, hogy csak olyan hegyeket mászom, amiket õk is jóváhagynak.”

  #416169 Hozzászólás

  Marcs

  hat..

  A teny az hogy Everest maszasa meg ma is is mindig is nehez, oxigen vagy anelkul. Soha nem lesz egy seta a parkban. Aki feler a csucs kozelebe is- megha nem is a tetejere- eletreszolo elmeny.

  #416168 Hozzászólás

  zékapitány

  noss…

  lehet hogy túl sarkallatos az író, de kétségkívül tényeket vázol…aki nem hiszi járjon utána.

  #416167 Hozzászólás

  Marcs

  szegyen cikk

  Aki ezt a cikket irta szegyelje magat. Nem hogy orulne es gratulalna annak aki ilyen teljesitmenyre kepes, azt irja hogy oxigen nelkuli maszast mer nem is jegyzik. Dehogynem. Azt irja hogy volt aki visszafordult ugyanaznal amikor masok felertek a csuscsra? Nem tudja hogy a hegynek tobb miniklimaja van? Lehet egyszerre napos es szeles is viharos is? Nem tudja hogy ez milyen gyorsan valtozik? Nem kell 60-80K fizetni, es ha a maszo fizet is az utjaert, miert baj az? Azt hiszi talan az iro, hogy akkor az mar nem is teljesitmeny? Talan probalta? Nagyon sok factornak kell egy kottabol enekelni mielott osszejon a csucs, es NEM szegyen az egy pillanatig sem ha nem birta valaki vegig. Nem tudja az iro azt a szalalekot akik ottmaradnak? Csucstamadas…erdekes kifejezes…mashol nyelven bid for the peak. Tamadni nem lehet.

  #416166 Hozzászólás

  árpád

  szabad a szó

  A zsindex cikkét felesleges volt idelinkelni, elég sok ökörséget hordtak össze benne.

9 hozzászólás megtekintése - 1-9 / 9
Hozzászólás: Amatõr magyar hegymászó az Everest csúcsán
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.