Budapest – Bamako – Mombasa

Kezdőlap utazas.com Fórum Afrika Budapest – Bamako – Mombasa

 • Indította
  Témakör
 • #2194 Hozzászólás

  Baár Zsolt
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Sziasztok!

  Segítséget szeretnék kérni rutinos afrikai utazóktól!

  Szóval, nos, /igyekszem nem Ádámtól kezdeni mondandóm/, DE családalapítás elõtt állok, az idõ ketyeg, így ha a közeljövõben nem valósítom meg álmaimat, akkor a következõ években ezeket nyugodtan elfeledhetem… Feleségemmel mindent együtt élünk át, minden idõnket is együtt töltjük, és mivel álmaink nem mindenben egyeznek, így két legyet szeretnék egy csapásra…
  Én a következõ Budapest – Bamako távot szeretném teljesíteni, mely szervezésében (útvonalterv, vízumok, stb…) oroszlánrészt vállal a verseny lebonyolítója, szóval ez tán kipipálva…
  Feleségem ellenben mindig is Kenyába vágyott, így szeretnék Bamakóból Mombasáig eljutni négykeréken.
  A fórumokat olvasgatva, ami helyenként meghökkentõ és ellentmondásos, ráadásul megfelelõ internetes útvonal tervezõ programot sehol sem találok, ezért kérném a tapasztalt utazók tippjeit, ötleteit és segítségét, élményeit, hogy a legoptimálisabb útvonalat megtervezhessük!

10 hozzászólás megtekintése - 1-10 / 10
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #67413 Hozzászólás

  kinga1
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  laci,

  én úgy tudom, a 2 marokkói-algériai határ még mindig zárva van, és kompozni kell spanyolo.-n keresztül algériába. a szicília-tunézia útvonal egyszerûbb. ez egy jó szájt: http://www.sahara-overland.com/
  mikorra tervezitek az utat? kenyából motorral mentek fokvárosba?

  #67412 Hozzászólás

  Baár Zsolt
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  re

  Jah, drukkoltam nektek a Bp-Bamakón és minden nap tûkön ülve vártam, hogy frissítsétek a jakuza blogot… :)

  #67411 Hozzászólás

  Szia Zsolt

  Nincs két hete , hogy visszajöttünk egy Budapest-Bamako-Fokváros útról , így azt hiszem elég frissek a tapasztalataim . Sajnos az elõttem szólóknak teljesen igaza van , a terved szinte kivitelezhetettlen . Mi útvonalunk a következõ volt : Budapest-Bamakó verseny , majd Burkina Faso – Benin – Nigéria – Cameroon – Congo – Dr Congo – Angola – Namibia – Dél-Afrika. Az , hogy Burkinában és a többi országban hol van út , hol nincs az teljesen normális . Az hogy átmész egy (szinte mindegyik ) határon és 300kilométerig nincs út , benzinkút az is . Viszont a komoly bajok már Nigériánál kezdõdnek . Ugyan vannak benzinkutak , de szét vannak verve és nem mûködnek . Amelyik mûködik gázolajat nem árul . Gázolajat csak a feketepiacon tudsz venni 3szoros áron . Nincs bank , automata . Pénzt nem tudsz váltani . Eurot , dollárt a helyiek nem nagyon fogadják el , ha találsz bankot az se . Nagyon nehéz megtalálni azt az embert aki leválltja a lecsodat .Mi Lagos-t és Abuját messzirõl elkerültük , mert olvastuk , hogy életveszélyesek . Utakon rendõrõk és egyéb rendvédelminek hívott egyenruhások garázdálkodnak . Gépfegyverüket lobáló bedrogozott rendõrök követelik a pénzt . Gyakran 5 kilométerenként . Csád , Szudán , Dr Congo keleti oldalán még súlyosabb a helyzet . De normálisnak mondható országban is lehet problémád . Találkoztunk Dél-Afrikában egy motorossal akire Kenyába lõttek rá .
  Másik nem elhanyagolható az idõ tényezõ . Egy határ minimum 3óra . Ha megállitanak az úton 5-60 perc . Ha le akarnak húzni és keménykedsz akkor 1,5-2 óra simán . Amúgy kénytelen vagy keménykedni , mert sokszor repkednek a 800-1000 eurók .
  Nyár végére tervezzük , hogy nekiindulunk Fokvárosnak a keleti parton . Letámasztjuk a vasat Kenyában , majd Bamakó után átrepülünk és folytatjuk az utat Fokvárosig .
  Van szabad hely a kocsiban , még lehet jelentkezni : 20/9956799 Tempfli Laci http://www.homokdune.hu
  Terv: Magyarország – Szlovénia – Olasz o.-Francia o.-Spanyol o .- Marokkó – Algéria – Tunézia – Líbia – Egyptom – Szudán – Ethiópia – Kenya – és majd a többi

  #67410 Hozzászólás

  stopposok

  A 80-as években volt egy magyar földrajzi expedíció Kelet-Afrikában. Többek között Teleki Sámuel egykori felfedezõútját járták végig Észak-Kenyában. Kubassek, Juhász Árpád, meg más nagy tudósokból állt az expedíció és Kubassek útleírásában olvastam, hogy megegyeztek egymást közt: Lándzsás stopposokat nem vesznek föl, de Kalasnyikovosoknak inkább megállnak mintsem, hogy utánuk lõjön! :-)

  Persze egy AK miatt még nem kell rosszra gondolni, mert a Szudán, Kenya, Etópia határvidékén élõ nomád pásztorok általában fel vannak fegyverkezve, hiszen a nyájat/gulyát meg kell védeni a vadállatoktól(meg a vad emberektõl). Szóval lehet, hogy csak egy becsületes pásztor az illetõ, akinek esze ágában sincs kirabolni, csak egy fuvarra vár.

  “ezért is van útitervemben Kamerun és Kenya között egy nagy kérdõjel, melyet minden vágyam a következõ 10hónapban definiálni,”

  Szerintem ezen kár annyit agyalni, mert akárhogy forgatod a térképet Kongót vagy Szudánt(és Csádot) nem tudod elkerülni(Csak óriási kerülõvel.)

  “DE ez most nem az az utazás és az idõnk is behatárolt…”

  Ha behatárolt az idõtök, akkor tényleg nem tudok jobb ötletet annál, hogy Kenyába repüljetek el külön.

  #67409 Hozzászólás

  Baár Zsolt
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  a “stopposok” nem jelennek meg a fenti linken…

  az elõzõ hozzászólásomhoz beszúrt link ezen cikk fotójára utal…

  http://www.mindennapiafrika.info/2010/01/10/kozep-afrikai-koztarsasag-tovabbra-is-ver-aztatja-foldjet/

  #67408 Hozzászólás

  Baár Zsolt
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  re Péter

  Valóban, a járhatatlan utak nem jelentenek problémát egy Bp-Bamakóra böcsülettel felkészített Defenderrel,
  Követem a friss napi aktualitásokat, ami az “utamban álló” országokat illeti és ott zajló eseményekrõl, így az általad felvázolt 21.sz-i(!) konfliktusok nem ismeretlenek számomra, ezért is van útitervemben Kamerun és Kenya között egy nagy kérdõjel, melyet minden vágyam a következõ 10hónapban definiálni, mert ha ezen országokat déli irányban kerülöm, akkor egyrészt óriási kerülõ és ha már ekkorát kerülök, sosem bocsátanám meg magamnak, hogy nem mentem le Fokvárosig, DE ez most nem az az utazás és az idõnk is behatárolt…

  Jah, teljesen igaz, hogy hiába van fogalma az embernek a hadviselésrõl amit esetemben inkább neveznék elméletinek, mint gyakorlatiasnak, így nem repdesnék az örömtõl, ha õk – http://www.mindennapiafrika.info/wpcontent/uploads/2010/01/zaraguinas.jpg – stoppolnának az út mentén… :)

  #67407 Hozzászólás

  tor-túra

  Az a gond, hogy Kongót vagy Szudánt(Dél-Szudánt) nem tudod elkerülni.

  Az még a kisebbik gond, hogy járhatatlanok az utak, nyilván terepjáróval mentek. A nagyobbik gond, hogy ezek az országok(Szudánnak csak egy része, de azt a részt nem tudjátok elkerülni!) veszélyesek. Háborús körülmények , anarchikus állapotok vannak. Mit csinálsz ha valakinek megtetszik a dzsip vagy a feleséged és elveszi tõled? Neki van fegyvere vagy akár egy szakasznyi harcosa, neked nincs semmid. Fegyvert vehetnél ugyan útközben, de ha értesz is hozzá túlerõ és meglepetés ellen semmi esélyed. Elvileg ilyen rablótámadás elõfordulhat persze biztonságos országokban is, akár Kenyában vagy urambocsá Európában is, elvileg. Gyakorlatilag azért nem fordul elõ(legfeljebb szökõévben), mert a hatalom rendet tart a civilizált országban és a bûnözõknek túl kockázatos lenne ilyen akciókba bocsátkozni. Kongóban, Szudán nagy részén, a Közép-Afrikai Köztársaságban, Csádban túl gyenge a központi hatalom, hogy fönntartsa a rendet. Ennek az útnak az óriási kockázata messze nem áll arányban az út során elérhetõ élményekkel, látnivalókkal.

  Mit tehettek:

  1. Bp-Bamako-Bp aztán külön elrepülni Kenyába oda-vissza és esetleg ott helyben bérelni egy kocsit.

  Ez a legolcsóbb és legkényelmesebb megoldás.

  2. Ha rengeteg idõtök van és ragaszkodtok a szárazföldi úthoz:

  Bp – Bamako – Spanyolország – Olaszország – Szlovénia – Horvátország – Szerbia – Bulgária – Törökország – Szíria – Jordánia – Egyiptom – Szudán – Etiópia – Kenya és vissza

  Rengeteg idõ, pénz, bonyodalom, bürokratikus baromságok(szintén rengeteg pénz). Szerintem sokkal egyszerûbb kocsi nélkül megtenni az utat, talán még olcsóbb is.

  #67406 Hozzászólás

  András2
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  szerintem

  Keress rá néhány overland szervezõ cég honlapjára, és nézd meg az útvonalaikat. Azt hiszem az oasisoverland régebben csinált valami hasonlót, bár most õk is lemennek elõtte Délafrikáig. Szerintem írj nekik!

  #67405 Hozzászólás

  Baár Zsolt
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  re

  hm…

  az elsõ útvonal kicsit kerülõ volna és eltérne a tervtõl, így SAJNOS az számunkra per.pill. nem járható.

  Malit Burkina Faso irányába szeretnénk elhagyni, érintve Benint, Nigériát, Kamerunt – innét Kenyáig még fogalmam sincs, h miként érünk – aztán Mombasából Szudánon keresztül Cairo – Aqaba – Damaskus – Istambul és csak ezután következne az M0 és a Buadaörsi lehajtó… :)

  #67404 Hozzászólás

  mop
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Bamakó-Mombassza

  El lehet jutni Maliból Kenyába. Jelenleg 2 útvonal is járható.
  Egyik, hogy lemész Dél-Afrikába, majd onnan fel, esetleg Zimbabwén át le lehet rövidíteni egy kicsit.
  A másik (és lehet, hogy ez a gyorsabb) Mauritánián, Marokkón, Barcelónán át Isztambulba, majd onnan le Szíria -Jordánia -Egyiptom -Szudán -Etiópia. Barcelóna-Isztambul között már megtervezheted útvonal tervezõ programmal is, és ha az M0-áson elkerülöd Budapestet, hazajönnöd sem kell közben.

10 hozzászólás megtekintése - 1-10 / 10
Hozzászólás: Budapest – Bamako – Mombasa
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.