Budapesttõl az Egyenlítõig

Kezdőlap utazas.com Fórum Afrika Budapesttõl az Egyenlítõig

 • Indította
  Témakör
 • #2150 Hozzászólás

  Az “Algériától az egyenlítõig” topicban néhány bejegyzésemben tettem említést arról, hogy tervbe lett véve egy olyan kalandtúra, melynek (elsõ) célja az Egyenlítõ, valahol Kenyában.
  Azért jegyeztem meg zárójelben, hogy “elsõ” célja, mert ha arra érdemessé válik, késõbb egészen Fokvárosig is levezetnénk a túrát, hasonlóan a Kairóból indult kerékpáros túrához (http://www.biciklivel.hu/afrika2006/index.php).
  Ennek is lennének elõtúrái, melyet a közel-kelet topicban teszek majd fel, azaz elõbb egy Jordániáig tartó út elõzné meg.
  A távot autóval – javaslat a 4 kerékmeghajtású – tennénk meg. Megelõzõen a hatósági engedélyek beszerzését kell lebonyolítani, mely legalább olyan nehéz feladat, mint majd az útvonalat végigvezetni.
  A lebonyolítása 2008., de lehet, hogy csak 2009. év elejére esne. Idõjárás függvényében, azaz az esõs évszak beköszönte elõtt kell megtenni az utat Afrikában. Melegnek meleg lesz, bármikor is mennénk.
  Az útvonal: Isztanbulig eljutni akár Románia-Bulgária, akár Jugoszlávia (vagy Szerbia)-Görögország útvonalon. Innen Szirián és Jordánián keresztül Egyiptomba. De aki akar komppal is átkelhett vagy Görögországból, vagy Olaszországból Egyiptomba. De szerintem az drága és kihagy nagyon sok szép útat.
  A Jordániábból Egyiptomba való átlépéskor, hogy érintsük-e Izraelt, még utána kell járni. Vagy mindenki kiváltja a jogszerû másodútlevelet és az izraeli pecsétet abba nyomatja be, így az arab területeken nem okoz gondot, mert a másik, “fõ” útlevél mentes izraeli pecséttõl. De hátha lesz egy kis megbékélés ezen a területen is addigra, legalább is az utazókat nem hozzák ezek miatt kellemetlen helyzetbe. Ha ez gond, akkor marad a komppal való átkelés a Sinai félszigetre Jordániából.
  Egyiptomból Szudánba, de annak csak az északi, észak-keleti részét érintve Etiópiába, majd Kenyában lenne a cél az egyenlítõnél.
  Hogy Egyiptomból Szudánba való átkeléshez kapunk-e engedélyt majd a Núbiai sivatagon átkelni és találunk-e hozzá helyi vezetõt, még nem tudjuk. Ha ezt nem tudjuk megoldani, marad a komppal való átkelés Asszuánból. Pedig a Núbiai sivatagon átkelni szerintem egy felejthetetlen élmény lenne.
  Az út idõtartama legalább 6 hetes lenne (rohanva), de inkább 8 hetesre kalkulálva. Az út hossza elsõ nekifutásból számítottan mintegy 11-12 ezer km oda, s ugyanennyi vissza (ha valaki nem akar majd még a környéken csatangolni egy kicsit).
  A tervek szerint bizonyos fix pontok lennének meghatározva, ahol találkozna a csapat. Azaz nem kell szorosan egymást követve, s az elsõ autó kivételével a többinek az út porát szívni. Az út mentén meg-megállva meglátogatva a nevezetes helyeket. Luxor hosszabb idõt is megér. Pl. Asszuán garantáltan fix pont lenne, mert ha át tudunk vágni a sivatagon, akkor onnan viszont kizárólagosan együtt kell menni, ha pedig nem lehet, akkor a hetente induló komp határozza meg a találkozást.
  Az útat leginkább normál körülmények között is járható úton tennénk meg. Bár javaslom a 4 kerékmeghajtást, mert bármi elõfordulhat, de nem tervezünk olyan utakat, ahol a homokból kell kiásni az autót, vagy a sziklák akár egy garnitúra gumit is szétvagdalnak, továbbá sárdagasztásban való kuplungleégetés sem a cél. Azaz akár egy kétkerékmeghajtásúval is lehetne teljesíteni az utat, max. nehezebb helyeken az óvatosságon kívül a 4 kerékmeghajtásúak segítenének rajtuk.
  Szállás szempontjából a sátrazáson kívül az idõnkénti épületben való ellszállásolást szükségesnek tartom, ahol folyó vízzel lehet tisztálkodni is. Mivel az utat nem terepjárók által megtehetõ nehézségûre tervezzük, a sátras utánfutók húzásával jól lehet a szállásgondon túl a sok-sok cuccot is elpakolni és szállítani. Ma már 50 ezer Ft körül is lehet kapni sátras utánfutókat, s abba talán a bogarak sem másznak be.
  Nem célunk, hogy nagyon sok autóval vágjunk neki (mint a bamakósok 105 autóval). A szervezésért sem kell pénzt befizetni. A felmerült költségeket mindenki magára vetítetten viseli. A jogszerûségért javaslom akár egy alapítvány létrehozását, mely non-profit jeleggel tûzze ki célul a nehéz sorban élõ afrikaik, fõleg gyerekek támogatását.
  Autóval az üzemanyagárak Törökországtól már nem jelentenek magas összeget. Bár az árakat jelenleg nem ismerem, csak annyit tudok, hogy alacsonyabbak az európai áraktól.
  Akinek van véleménye, észrevétele, javaslata, vagy érdekli ez a kalandtúra, várom a jelentkezését.
  Azokat is várjuk, akik tudnak ebben segíteni, pl. fõleg az egyiptomi engedélyekben, vagy a helyi vezetõk megtalásában. Bizonyosan vannak az olvasók, érdeklõdõk között olyanok, akinek vannak egyiptomi, szudáni, vagy az érintett útvonalon kapcsolataik stb.
  Kenyába érve felkeresnénk a magyarok által támogatott árvaházat, akik részére minél több használható dolgokat, iskolaszereket, ruhákat, játékokat stb. vinnénk. (http://www.taita.info/). Az kalandtúra talán egyik legfontosabb dolgának szeretnénk ezt a célt tekinteni.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 25
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #67044 Hozzászólás

  ritkán nézzük

  Szia Wild!
  Ritkán van mostanában idõnk bóklászni erre felé.
  Terveink megvannak, csak az elõkészítés még hosszú folyamat és sok egyéb dolgot is el kell végezni még elõtte. Legalapvetõbb, hogy az anyagi fedezetet megteremtsük, valamint a lehetõségekhez mérten minél biztonságosabbá alakítsuk ki a majdani túrát.
  Nem nagy létszámmal tervezzük, de elszánt és szakmailag alapvetõen felkészültekkel akarunk utazni.

  #67043 Hozzászólás

  Mennék ,de motoron.

  Már régen tervezgetek hasonló utat,igaz én indiát tûztem célul,de a ti utatok is szimpi lenne.Remélem még olvassátok ezt a lapot, várom válaszotokat.wild199@citromail.hu

  #67042 Hozzászólás

  JVC

  Jók a JVC-k, de mi nem igazán szeretjük a merevlemezes kamerákat. De méretei miatt utazásra bizonyosan praktikus és a felvételeidet gondolom, hogy nem egy moziban vetítendõ természetfilm készítésére akarod használni. De ügyes, jó utómunkával a TV-sek által támasztott követelményeket már meg lehet oldani. Saját használatra meg tökéletes. De nézz szét a HDV kamerák körül. A 3CCD már kifutóban van. Bár az utómunkához kell egy kis módosítás a computereknél, de nem gázos. 3CCD-sek között egy nagyon jó gép a Canon DM-XM2-e (http://www.canon.hu/php4/scripts/product.php4?id=406). Mi a 3 CCD-sbõl az XL2-est használjuk (http://www.canon.hu/php4/scripts/product.php4?id=717). HDV-bõl JVC-t.
  Fotózni 3 jó objektívvel egy jó alapgépen már sok jót lehet. A Canon-nak jó alapgépei vannak. Bár mi az objektívek csereszabatossága miatt vagyunk a Canonnál, mert a 3CCD-s kamerákra is fel lehet tenni a fényképezõ objektívjeit (egy adapterrel).
  Az tény, hogy kissé nehezek. Nekem a lányom 23 évesen szokott 3 géppel a nyakában bóklászni. Van mit cipekednie. Egy felszerelt gépe másfél kg-ot is meghalad.
  50 év után, hidd el, jó az a kocsi :-). Még igy is kell cipekedni eleget.

  #67041 Hozzászólás

  nekro

  3ccd

  hat, en most ezen gondolkodom:

  http://www.jvc.hu/product.php?id=GZ-MG505EZ&catid=100027

  JVC 505-os 3ccd-s kezikamera. Magunknak jo lesz, vagy szerinted nem? A fotoscuccom is elegge nehezkes, egy nagy ovtaskat megtolt (egy vaz, harom obi, hattertar, tartalek kartyak, szurok) + allvany, de 25 evesen meg birom:) majd par ev, es en is csak autoval leszek hajlando elindulni:)

  #67040 Hozzászólás

  Kamerák

  Nekro!
  A 3 CCD-s kamerák is közel vállkamera nagyságúak. Cserélhetõ objektívesek. De a HDV-k is hasonlóak, azok is cserélhetõ objektívesek, sõt akkora böhöm dupla aksijuk van, mint a Beta vállkameráknak. És ezekbõl a két operatör 3 db-ot cipel magával, egy-egy akkora hátizsákban, mint Tietek, akik hátizsákkal járják a világot. Plusz az állvány. És akkor még el kell pakolni a gatyókat, pólókat is.
  A fotósoknak meg sok esetben 3 gép lóg a nyakukban. De ez a lustaságukra vezethetõ, mert nem szeretik az objektíveket cserélni. Illetve az objektívekhez vannak belõve a gépek. S ezek is elég termetes jószágok, bár ezek csak egy iskolásnyi hátizsákot igényelnek, amihez õk kisebb állványokat használnak.
  És amikor az út szélén felállva állványról készítenek felvételeket, az autósok látótávolságon belül legalább 10 %al lasabban mennek a megengedtén :-).
  Sajnos csak utazásra alkalmas kisebb HDV kamerákat nem éri meg beszerezni, mert azok másra már nem nagyon használhatók és az áruk nem sokkal kevesebb mint egy jó alapgép.
  No de ez sajátosság. Van aki házat építeni egy kõmûveskanállal és egy sörbontóval indul el, van aki egy kamionnyi szerszámmal, géppel vonul fel. A végeredmény ugyan az – csak mi van mögötte és hogyan van megcsinálva?

  #67039 Hozzászólás

  nekro

  ok

  ok, aszittem hogy kezetekbe dobtok egy 3ccd-s minidv-s cuccot, oszt jonapot. de igy persze mas a helyzet.

  egyebkent a boszme fotosfelszeres miatt engem is pakoltattak mar szet hatarokon:)

  #67038 Hozzászólás

  Engedély

  Szia Nekro!

  Fotózást és filmezést nem hobbiszinten végezzük. Mindennapi betevõnket adja. A felvételek, illetve az azokból való összeállítások nyílvánosságrahozatalához engedély szükséges. Jogokkal mindenki élhet és visszaélhet. Egy papír sok mindenre alapbiztosíték. Beszerzésük a társaság tevékénysége miatt formaság, de szükséges.

  Túristaként fotózhatsz, filmezhetsz, ahol azt jól látható jelzésekkel, táblákkal, felíratokkal nem korlátozzák. A felvételeket saját célra korlátlanul használhatod. Aki hivatásszerûen gyakorolja ezt a tevékenységet, bárhol készíthet felvételt, ha arra engedélye van (olyan helyen is, ahol a túrista fotózás-filmezés tíltva van), felhasználása, terjesztése jövedelemszerzésre is feljogosítja.

  A kamerákat nem tudjuk a tenyerünkbe dugni és sutyiban készíteni felvételeket. Sajnos igen terjedelmes méretûek még a mostani korszerûbb kamerák is.

  Na, de ez legyen annak a gondja, aki a kenyérrevalóért (is) fotózik-filmezik.

  #67037 Hozzászólás

  nekro

  info

  a bamakon mi majdnem vegig egyedul mentunk

  az infrastrukturalis kulonbseg elegge ertheto: az utak allapota, benzinkutak es kiszolgalo letesitmenyek surusege.

  etiopia es ny afrika eg es fold

  fotozas: soha nem kertem meg sehova endelyet es mindenhol fotoztam. ha turkmenisztanban es az iraniaknal nem volt para, akkor szudanben sem. afrikaban max fizetsz a rendornek aki ugral egy 5 eurosat. biztos, hogy nem pocsekolnam feles idomet foto es forgatasi engedelyek beszerzesere:)

  #67036 Hozzászólás

  Nekro-nak

  Nekro!
  Köszönjük az infókat.
  Az eredeti terv csak 4×4-es autókról szól. Vagy Land Rover Defender (esetleg a Discovery – a régebbi szívó dieselesek és kapcsolható terepváltóval), vagy Toyota Hiace 4×4-esben. Kenyai tapasztalataink, hogy ezek az autók náluk is a leginkább elõforduló márkák és javításukhoz alapvetõen felkészültek – már amit javítani érdemes és szükséges egy ilyen út során. S természetesen szívó dieselesek. A két akkumulátor alkalmazása nem ismeretlen. A Roverekben sokban gyárilag van eleve így szerelve.
  Az év eleje miért para? A majdani indulás január elejére van tervezve. Bár igaz, hogy ez nagyobb részt még a közel-keletet érinti, ami akkor inkább esõs idõjárású ott. De ott csak mielõbb átsuhannánk. Ezért van tervbe véve egy megelõzõ közel-keleti rövid túra, hogy ne legyen vágyakozásunk az ottani nevezetességek iránt. Tulajdoképen Luxorig szinte csak a legszükségesebb megállással mennénk. Talán ott lenne egy olyan pihiidõ, amit tudunk igazítani majd az Asszuántól induló további útnak. Ha tudunk engedélyt és vezetõt szerezni a sivatagi átkeléshez, akkor ahhoz igazodunk. Ha nincs engedély, akkor a hetente induló komphoz kell igazodnunk. Luxorból már könyebben lehet kiszámítani az út idõtartamát Asszuánig, mint pl. a Sínai félszigettõl.
  Azt tudjuk, hogy március második felétõl kezdõdik az esõs évszak. Így minden igyekezettel azon vagyunk, hogy március végére már ismét Asszuánban vagy a közelében legyünk. Szudán északi részét – ismereteim szerint – nem érini az esõs évszak. Azaz kb. 60 – 70 napunk lenne a kenyai és környékbeli rész bejárására. Szerintem ennyi elég is belõle. Egy utiterv alapján számítva minimum 50 nap az amit csak úton kellene tölteni, ez azt jelenti, hogy kb. 65 – 75 nap a teljes út idõtartama. Vagy rohanunk végig mint a bamakósok…. :-). Az esõs évszaknak inkább Etiópia és Kenya a legérintetebb része.
  Köszönjük – raktározzuk az infókat, hogy miket ne hagyjunk ki, amennyiben emberi számítás szerint eljuthatunk oda, még ha néhány nappal meg is hosszabítja majd az utat.
  Mit értessz az infrastruktúrális különbség között? Az tény, hogy a nyugat-afrikát egyre jobban “támadják” az európai túristák, tekintettel, hogy könnyen megközelíthetõ, egyre békésebbek az országok, megszûnnek a belpolitikai viszályok stb. S a fõleg francia gyarmatra sok francia és egyéb európai megy bóklászni. De – szerintem – tájban, a népek kultúrájában, állatvilágában kelet-afrika többet tud nyújtani. Kelet-Afrikában a túristák még a leginkább repülõvel elérhetõ helyek környékét ostromolják, lehet jó is, de lehet, hogy hátrányt is jelent.
  Ezt nem értem: “negykerekessel induljatok szvsz. vagy….” :-).
  Csak olyanokkal akarunk menni, akik vállalják a konvojban való haladást, továbbá, ha lehet, leginkább azonos tipusú autókkal rendelkezzünk. Nem akarunk bamakos rohanást több mint száz autóval (Bár tavaly még nem voltatok annyian). Te, aki részt vettél rajta, bizonyosan megtapasztalatad, hogy 3 – 6 autó volt általában együtt. Ezért mi úgy tervezzük, hogy minimum 5, de max 10 autóból álló csapat álljon össze. Még ennél is fennáll az esély, hogy kétfelé (vagy még több felé) is szakadhat a csapat. Ez 15 – max. 40 fõt jelent. Ennyi elég. Ennyi ember között már sok súrlódás adódhat, ami valahol természetes, de nem tesz jót egy ilyen szitúban lévõ közöségnek, így meg kell húzni egy határt. Nem kell nevezési díjat fizetni, hiszen mindenki tud amit tud és azok alapján indul a túra. Nem lesz túravezetõ, meg szervezõ, meg stb., stb. akik a “nevezési díj”-ból fedezik majd a túra költségeit. A túra karitatív oldala a magyarok által támogatott kenyai árvaház meglátogatása és a lehetõségekhez mérten minél több dolog eljuttatása. A másik téma leginkább a természetre és az emberek ottani életébe való belekukucskálást jelentene. Mi hegyet nem fogunk mászni…:-).
  Az izraeli pecsét nem gond, mert van szolgálati útlevelünk, melyben néhány román, ukrán, kínai stampli van csak. Usa vízum, izraeli pecsét a másikban van.
  Szívesen várunk tapasztalataidról beszámolót. Akár a bamakósról, akár az etiópiairól, stb.
  A Te tapasztalataid szerint Kenya északi részét mennyire érintik a Sfrá által emlegetett Shifták, azaz a szomáliai csempész- és rablóbandák? A mi infóink szerint a szomláiai határ mentén vannak veszélyben az arra járók.
  Engedély a carneten kívül (ami viszont nem biztos, hogy kell) a núbiai sivatagon való átkeléshez kell, meg a hivatalos fotózáshoz, filmezéshez – bár tudjuk, hogy sok esetben az ilyen engedélyektõl a helyi hatóságok nem hatódnak meg.
  Szívesen fogadunk további hasznos és haszontalan infókat.
  Köszönjük.

  #67035 Hozzászólás

  nekro

  eszak-kenya, del-etiopia

  ha ev elejere esik, akkor csak kicsit para, de ha marcius kozepenel kesobb erkeztek etiopiaba, akkor esos evszak lesz. a deli orszagreszen nincsenek aszfaltutak, csak a legdurvabb terpjarok es a kamionok birjak olyankor. asszuantol karthumig sincs betonut. az etiop-szudan hatartol gondarig szinten nagyon rossz az ut. ha mar ott jartok, gondolom nem akarjatok kihagyni lalibelat, na oda sincs ut:)

  ezekre a helyekre egy ketkeres auto nem jut el, max ha valaki napjaban 5x kihuzza. Tudom mirol beszelek, a tavalyi bamakon egy ketkeres kisbusszal indultam, es vegig is mentem. ezen kivul jartam etiopiaban is elotte levo nyaron. az infrastrukturalis kulonbseg nyugat- es kelet-afrika kozott oriasi. addiszbol ki van epitve egy aszfaltut dzsibutiig, egy (foghijasan) gonderig es egy kb 100 km-nyi szakasz deli iranyban. minden egyeb total fold, raadasul amint leesik az eso, elegge rendesen beragad. en szaraz evszakban voltam, de igy is volt, hogy 200 km buszozas masfel napig tartott. tehat negykerekessel induljatok szvsz. vagy konvojban. a negykerekes kisbusz a legjobb megoldas (toyota hiace vagy mitshu l300 vagy l400) minnel kevesebb elektronika, es ha egy lehetoseg van ra, akkor sima szivodizel. benyomsz meg egy aksit, egy invertert, a generator megbuheraltatod, hogy felvaltva toltse a ket akksit, egy kompresszoros huto es a hatso ulesek helyere egy agy alul rekeszekkel. epp tervezgetek egy ilyen turat egy ilyen jargannyal (alaszkatol tuzfoldig, egy ev)

  ha viszont naprakesz tippek kellenek, akkor ket kedves baratom honlapjat csekkold le, ok most indulnak ket evre vilagkoruli utra egy land roer difi-vel.

  http://www.keepondiscovering.com

  mas: szudan sem fogadja el az izraeli pecsetet, de adnak lapra is, teljesen jo arcok az izraeli hatarorok. azt pedig, hogy neked hianyzik 10 napod a kutya nem veszi eszre.

  egyebkent milyen engedelyek kellenek? egy carnet kell, oszt jonapit, nem?

  #67034 Hozzászólás

  Nílus mentén

  A shifták

  Sfrá!
  Kössz a tájékoztatást. Hasonlóak az információink nekünk is ezekrõl. Bár a jelenlegi etióp-szomál fegyveres konfliktusok a bandákat is vissza szorítják (vagy lekötik). Bár az infók alapján a szomáliai határ mentén kb. 100 – 150 km-re jönnek át a csempész és fosztogató bandák. Ez az út pedig legalább 500 km-re van a szomáliai határtól és egyetlen öszeköttetése Kenyának ez északról, azaz a “legforgalmasabb” útja.
  Mindenesetre erre a több mint 500 km-es és nagyon rossz minõségû útra, ami Isiolo-ig tart, terveinkben szerepel, hogy kísérõt fogunk fogadni. Nem csak itt, lesznek egyéb helyek is ahol kísérõvel fogunk utazni és kizárólag csak nappal, világosban, s elõzetesen a helyiektõl és a hatóságoktól információkat begyüjtve. Ezért nem fogunk nagy számban és kimondottan meghatározott idõhöz ragaszkodva utazni, hogy ha várni kell, hogy a körülmények biztonságosak legyenek, akkor várunk egy-két napot. Ha kerülõvel kell tovább utazni, akkor kerülünk.
  Meg ki tudja még, hogy az elkövetkezendõ idõkben hogyan alakulnak a belpolitikai viszonyok arra felé. Napok alatt ellentétesre fordulhatnak a dolgok, bár elõjelei mindig vannak. Mi az utunkat pedig legvalószínûbb, hogy 2009-ben valósítanánk meg, de leghamarabb is esetleg 2008-ban. Addig sok-sok minden történhet még arrafelé. Lehet, hogy elindulni sem szabad majd, de az is lehet, hogy megindulnak arra felé is a túristák, mint a nyugati partvidéken.

  #67033 Hozzászólás

  sfrá

  shifták

  A shifták szomáli fegyveres bandák akik Kenya északi, a hatóságok által egyáltalán nem, vagy csak alig ellenõrzött északi részében portyáznak. Fegyvereik fõleg AK gépfegyverekbõl, valamint a szomáliai fegyveres konflikusból származó egyéb fegyverekbõl áll. Fõleg orvadászattal, csempészettel, foglalkoznak valamint hírhedtek az utazók rendszeres kifosztása miatt is. Ez utóbbi éppen az általad is említett útvonalon (Moyale-Isiolo)jellemzõ, tekintve hogy ez az egy, jelentõsebbnek tekinthetõ útvonal esik erre a területre. A kifosztáson túl nem ritka a rablógyilkosság sem. A legtöbb forrás egybehangzóan veszélyesnek, és elkerülendõnek tekinti ezt a területet.
  Milyen egyéb infókra gondolsz?

  #67032 Hozzászólás

  Nílus mentén

  Fegyver nélkül

  sfrá!
  Kössz az infót.
  Tudnád-e részletesebben kifejteni a fent írtakat?
  Egy biztos: fegyvereket nem viszünk, max. bicska. De kísérõt keresünk, ha kell fegyverrel felszereltet.
  Kenya északi része: Etiópiából Moyale-nél lépnénk be Kanyába. Itt földút vezet Marsabit – Nanyuki (az Egyenlítõnél) vonalon Nairobi-ig. Idõközben aszfaltozott úttá válik.
  Visszafelé a Victória tótól Isebania – Kisi – Kirecho – Nakuru – Nanyuki – Marsabit – Moyale (az Etióp határ).
  A Shiftákról írnál részletesebben? Egyéb infókat hol lehet róluk találni?
  Kössz.

  #67031 Hozzászólás

  sfrá

  Shifták

  Mi a tervetek Kenya északi részére. Ezen a területen, bár út van, a Shifták állandó támadásokkal sokkolják az arra utazókat. Ez egy fegyver nélküli karaván esetén elég komoly kockázat. Van erre nézve valami elképzelésetek azon kívül, hogy bíztok a szerencsében? Egyébként sok sikert, és jó utat!

  #67030 Hozzászólás

  Nílus mentén

  Kössz az infót

  Kristóf!
  Nagyon köszönjük a hasznos infót. Lehetséges, hogy õsszel egy elõzetes jordániai út során “felderítjük” ezt a lehetõséget. Jó megoldásnak tartjuk a komppal való átkelést, tekintettel, hogy Izrael déli csücskében egyébként sincs különösebb látnivaló. A többi részét meg már bejártuk.
  Egyben pihenõnek sem árt néha egy kis autómentes elõbbrejutás.
  Lassan egy pontos utitervet (javaslatot) fogok ide beírni, hogy akik érdeklõdnek, gondolkodhatnak azon, hogy részesei lesznek-e ennek a majdani útnak. A végcél Kenya – alapjában az egyenlítõnél lenne a cím alapján, de továbbmennénk a Taita alapítvány által mûködtetett árvaházig – mivel ez a tényleges célja az útnak. Ez a település a Nairobi Mombassa útól jobbra, vagy 40km-re van, a Klimanjáro után a Taita Hills tövében lévõ Bura településen. Mombassa elõtt vagy 200 km-re. Nairobitól vagy 370 km-re.
  A részleteket majd késõbb

  #67029 Hozzászólás

  Kristóf

  komp

  Akabából ( Jordánia ) Nuweibába ( Egyiptom ) kompoztam 2003-ban. Naponta többször járt, pár órás volt az út és kb 20 dollárba került szemlyenként. Autókat is szállított, de ennek az árát nem tudom. A jordán követség szerint most is jár a komp, ami logikus is, mert ez az “arab folyosó” a két ország között. Õk nem mehetnek Izraelen keresztül.

  #67028 Hozzászólás

  Engedély

  Miklós!
  Köszönjük az információkat.
  Megpróbálunk engedélyt szerezni a sivatagi átkeléshez és persze vezetõt is hozzá. Ha semmi képpen sem oldható meg, akkor még is marad a komp. Eddigi információim szerint hétfõi napokon indul a komp. De ha pontosabb információval tudsz szolgálni, nagyon megköszönjük, hiszen sokban segíti a munkánkat. Aswan a Wadi Halfa között Egyiptomban van még egy település a víztározó partján, Abu Simbel. Útat is eddig jelölnek, kiépítettet (“kiépített” ??? ) utat. Ezt követõen már csak karaván út van. De ez a szudáni hatától vagy 20 km-nyire lehet.
  Az elõkészítõ munka egyik része a núbiai sivatagon való átjutás lehetõségének megoldása. Bizonyosan szép lenne és különleges az út ezen szakasza.
  Köszönjük és szívesen várjuk a további infókat, illetve akár kapcsolatokat is fogadunk.

  #67027 Hozzászólás

  Miklós

  Átkelés a núbiai sivatagon

  A núbiai sivatagon való szárazföldi átkelésre csak nagyon kivételes esetben adnak engedélyt. Ezt egy a témában kompetens kairói ismerõsömtõl kérdeztem e-mailben. Szerinte csak különleges expedíciók kapnak rá engedélyt. Tekintve, hogy ez a sivatag igen veszélyes, Aswan és Wadi Halfa között nincs lakott település az átkelést õ is veszélyesnek tartja. Semmiféle kiépített út nincs a sivatagon át Szudánba. A megoldás a komp, amely hetente egyszer jár (a napot nem tudta, de majd utánajár) és kocsikat is szállít.

  #67026 Hozzászólás

  Pere-nek

  Kösszönjük az infókat.
  A rendõri kíséretbõl már volt részünk Egyiptomban. S alapjában valahol megnyugtató is volt, egyedül a kamerázást nem veszik jó néven. De normálisak. Útonálókkal szemben pedig bizonságot adnak. Egyedül csak azt kell kivárni, hogy az õ elképzelésüknek megfelelõ mennyiségû autó gyûljön össze, illetve a kedvük milyen, hogy elindúljanak.
  Utána nézünk a kompnak, bizonyosan megnyugtatóbb, mivel egyébként sincs mit látni Izrael ezen kicsiny déli csücskén.

  #67025 Hozzászólás

  Pere

  komp,stb

  Aqabából Nuweibába megy a komp tavaly 25 usd/fõ volt a jegy a gyorsabbik kompra,bár azon kevés autó fér el
  az index jordán topik fórumában biztos tudnak segíteni,hogy mibe fáj az autós jegy,mennyi a benzin
  Jordániába és Egyiptomba a határon/kompon is meg lehet venni a vízumot
  a sátras megoldást már csak azért sem erõltetném,mert 1000 ft/fõ áron van szállodai szobai is (Szíria,Jordánia,Egyiptom)
  a határon,ha éppen olyan napja van a szíreknek,bizony megnézegetheti,hogy van e olyan jordán pecsét az útlevélben,ami izraeli határátkelõvel szomszédos (pl King Husszein híd)
  Egyiptomban a fõleg középsõ részen,de Asszuán után is erõs rendõri kiséret volt,a magánautókat is konvojba terelték

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 25
Hozzászólás: Budapesttõl az Egyenlítõig
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.