Camino Primitivo

Kezdőlap utazas.com Fórum Nyugat-Európa Camino Primitivo

 • Indította
  Témakör
 • #11975 Hozzászólás

  bors

  Azért indítottam ezt a fórumot, mert úgy gondolom, hogy nagyon kevesen hallottak még a Primitivo-ról (és persze a többirõl is). A legtöbb ember csak a francia útról tud, sõt azt hiszik – mint ahogy azt hittem egy ideig én is – hogy a francia út “A Camino”. Még ha valaki hallott is a többi út létezésérõl, elég nehéz róluk többet megtudni, mert keveset írnak ezekrõl, azt is több fórumban. Szeretném, ha mostantól itt gyûlne össze az összes tudnivaló a Primitivo-ról.
  Én idõ hiányában nem tudom végigjárni a francia utat, ezért sokáig úgy gondoltam, el kell halasztanom az utazásomat néhány évre, mert nem akartam csak egy részét megtenni a teljes útnak. Néhány hónapja az egyik fórumon írta valaki, hogy most jött haza a Primitivo-ról. Ez a legõsibb caminós út, kb. 34o km, és gyönyörû. Rögtön felcsillant a remény, mert ennyi idõre már én is el tudok szabadulni. Azóta már megvan a körülbelüli idõpontom is az indulásra, összeszedtem rengeteg információt, és elkezdtem spanyolul tanulni. Szóval MEGYEK!!!!
  Talán más is hamarabb meg tudja valósítani az álmát, ha nem 5 hét szabadságot kell kivennie, vagy nem 8oo km-ben kell gondolkodnia.
  Ezúton kérek mindenkit, aki már járt a Primitivo-n, hogy ossza meg velünk, amit megosztásra érdemesnek tart.
  Én jelentõs mennyiségû magyar nyelvû információt összeszedtem már, és hamarosan be is másolom, remélem, senkinek nem lesz ellenére. Minden hozzászólást nyílt fórumokból gyûjtöttem össze (jó sok idõbe telt!!!), így gondolom egy érintetteknek sem lesz kifogása ellene ha a mondatait bemásolom.

  Várjuk a hozzászólásokat!

  Üdv. Bors

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 169
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #462164 Hozzászólás

  Piciszunyog
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Kedves leendő Caminora igyekező emberke!

  A Camino del Norte (északi) zarándokutat szeretném a nyáron végigjárni. Szívem szerint nem mennék el ismerőssel, de nem is célom, hogy egyedül induljak útnak. Egy zarándoktársat keresek magam mellé, akivel a kezdeti nehézségeket együtt vészelnénk át. Az úton már nem igénylek semmiféle társaságot. Végsősoron egyedül is neki fogok vágni, de egy próbát megér nekem ez a kis üzenet. Szegedi vagyok, így egy környékbeli belevaló fiatal tűnik a legideálisabb útitársnak. Úgyhogy hajrá, találj rám! :)

  Üdv, leendő cimborád: egy 25 éves vegyész lányka (:

  #457954 Hozzászólás

  hpiros

  Re: Camino del Norte / Primitivo

  Kedves Dreamer 358!

  A Primitivo út után érdeklődve olvastam bejegyzésed, 2013-ból. Érdekelne, hogy végül eljutottál e az Útra? Pont az általad feltett kérdések foglalkoztatnak engem is. Ha voltál, talán már tudod rájuk a válszt :)
  Üdv, piros

  #142607 Hozzászólás

  camino

  sziasztok fórumosok,
  azt hiszem, egy kis lelki terhet én is szívesen elhagynék az “úton”. egy úgy ahogy rövidebb túra vajon mennyi pénzbõl hozható ki?

  #142606 Hozzászólás

  Dreamer 358
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Nem olvasható üzenet

  Az elõzõ oldalon kiírja, hogy jött egy üzenet március 26-án, de nem lehet elolvasni :S
  ***Moderátor megjegyzése: Sajnos az oldalon meglehetõsen sok robot hagy üzenetet, amiket törlünk, de az idõbélyeget sajnos megjegyzi a rendszer. Hamarosan üzembe áll az új fórum, ahol ez a hiba (sok másikkal együtt) már ki lesz küszöbölve!***

  #142605 Hozzászólás

  Dreamer 358
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Camino del Norte / Primitivo

  Sziasztok,

  nyárra tervezi valaki az északi utat és/vagy a primitivo-t? Nekem idén lesz az elsõ Caminom, július elején indulok Irúnba. Oviedo-ig szeretnék a parti (mármint part menti :) ) útvonalon haladni, utána pedig rátérni a Primitivo-ra, mert láttam képeket róla a neten, és gyönyörû. Olvastam párat a korábbi évek hozzászólásaiból, és többen írtátok, hogy nagyon szép útvonal, de nem árt hozzá a jó kondi… Az igazság az, hogy van bennem egy kis para miatta, de szeretném megcsinálni. Azoktól kérdezem, akik már voltak Primitivon: mennyire durva egyedül végigjárni, elõzetes túratapasztalat nélkül? Veszélyes? El lehet tévedni? Fõleg erdõs és dombos/hegyes tájakra kell számítani? Nyáron azért össze lehet futni más zarándokokkal vagy spanyolokkal útközben, nemde? Vagy nagyon magára van utalva, ki van szolgáltatva az ember? Kell-e szabad ég alatt aludni vagy lehet találni szállást?
  Ha valaki július végére tervezi ezt az útszakaszt, nincs túlságosan idõhöz kötve (nem rohan Santiagoba), és nem zavarja, ha ott csetlek-botlok a domboldalban, ahhoz szívesen csatlakoznék… :)
  Ja, még egy dolog: szerintetek északi útra + primitivo-ra bakancs és cipõ vagy bakancs és szandál a jobb párosítás?
  Köszi mindenkinek a segítséget!

  #142604 Hozzászólás

  gyöngy
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  árak

  Sziasztok!
  Voltam pár éve a Francia utat végig jártam. Idén tervezem, hogy mennék az északi útra. Tudja valaki, hogy mennyi mostanában a alberge és mennyi a kaja,mert nem tudom, hogy hogy kalkuláljak?
  Illetve honnan érdemes indulni, a rep jegy miatt.

  Tényleg vadregényesebb, nehezebb, és kevesebben vannak rajta?

  Köszi
  Gyöngy

  #142603 Hozzászólás

  Frank1
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  buen camino

  Szia Ádám és Kincsõ!
  Jómagam 2010-ben Caminoztam. Francia út. Április elsején reggel indultam tök egyedül és 21-én Santiagoban meghalgattam a misét majd Fisterra. Kaptam mindent, havat napsütést, szakadó esõt. Nekem nem volt zsúfolt a Francia út, összesen 3 alkalommal volt társam elsõ napon egy lengyel srác kb 3 órán át, majd a 10-ik napon egy magyar srác Szasza és egy német hölgy kb. 2 óráig a 13-ik napon. A többi teljes magányban és elmélkedéssel. Érdekes, hogy még ráhúztad a primitivót. Nekem csak adott és azóta is nem telik el nap, hogy ne gondolnék rá. Én nem neteztem csak egy mobil volt nálam amirõl minden nap egy sms-t küldtem a feleségemnek, hogy hol járok és mennyit mentem és összesen 5 alkalommal beszéltünk “hosszabban” .Én is azt tervezem, hogy majd a fiammal egyszer közösen végigcsináljuk, ha nagyobb lesz.
  Buen Camino

  #142602 Hozzászólás

  Kincsõ
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  kobradam@gmail.com

  Kedves Ádám!
  2009 nyarán tettem meg a Francia utat. Emlékeimben kicsit zsúfolt az úton járó zarándokok mennyisége augusztusban… De ha egyedül megyünk , kívül lehet mindent hagyni.Meglepett és öröm volt bennem , hogy maradt benned még vágy , hogy azonnal tovább menjél a Primitivo szakaszon. Idén megyek , azaz alig 4 hét múlva az Északi útra és talán a Primitivon csatlakozom be a Francia útra. Talán és talán , majd amit hozz az út. A különlegessége , hogy a fiamat is magammal viszem , remélve hogy neki is sokat segíthet a felnõtté válásában , így 16 évesen . Persze ezek csak találgatások , de kitartást biztosan fog hozzá kapni… Egy segítségre lenne szükségem , hogy hol találom meg az Északi úton, illetve a Primitivon található alberge-ket??? Kérlek , ha módodban áll segíts nekem .Köszönöm

  #142601 Hozzászólás

  Adamo1
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  kobradam@gmail.com

  Én idén nyáron voltam a Primitivon. Talán hasznos lehet pár infó, amit leírok.
  Én abban a szerencsés helyzetben voltam a nyáron, hogy volt elég idõm, végigmentem a francia úton, de éreztem, hogy mennem kell még. Így a primitivot választottam a repülõm indulásáig. Mielõtt elindultam a caminón, csak annyit tudtam errõl az útról, hogy létezik és a legrégebbi zarándokút. Útközben nem lehet sok infót találni a primitivóról, és miután legyalogoltam több mint 800km-t már nem volt szükségem semmilyen felesleges infóra könyvekbõl vagy internetrõl. Természetesen ezek csak utólag tudatosultak bennem. Szóval Santiagoban összeszedtem minden infót a primitivóról, úgy, hogy 5kor beértem Muxiából és fél 7kor ment a buszom Oviedoba :) A turistainformációtól kaptam egy füzetet a galiciai szakaszról, könyvek csak német és spanyol nyelvû volt, egyiket sem beszélem. Másnap Oviedoban (vasárnap) a turisztikai irodában megkaptam az új credencialomat, és kaptam még egy füzetet, az asturiai szakaszról, benne albergue-kel, mindkét füzetben csak félinformációk voltak, térképvázlatok, a galíciai csak annyit jelölt milyen messze vannak egymástól a szállások. Szóval így vágtam neki, és ez lett a legspirituálisabb utazásom a caminon eddig megtett utam során. Nincs tömeg, a táj gyönyörû, nincs szupersztráda, néhol csak 20centis ösvényen tudsz menni, szállások 20km-enként. Az volt a legjobb az egészben, hogy nem terveztem elõre, sokszor azt sem tudtam, hány kilométert kell még mennem a következõ albergue-ig. Általában az utolsók között értem be, a 40+ km-es szakaszaim miatt, volt hogy nem kaptam ágyat, mégis ez volt a legjobb élmény. Nagyon olcsón ki lehet hozni, donativos szállások, kevés étterem, ha költeni akarnál se tudnál. Fõleg spanyolok, akik nem beszélik a nyelvet, volt 3nap, amikor nem beszéltem senkivel, csak informálisan, ilyen a francia úton lehetetlen. 8 nap alatt vittem végig, szorított az idõ, mégsem érzem azt, hogy átrohantam volna rajta, azóta is a legmélyebb nyomot a primitivo hagyta, a francia út sokrétûbb, vannak jó és rossz oldalai, a primitív útnak egyértelmûen csak egy oldala van.
  2012-ben szeretnék eljutni az északi útra, Santiagoban megvettem még a német nyelvû piros könyvet, de nem is nézegetem, ezek után felesleges készülni, amit nagyon nehéz megállni.
  Ha van kérdésetek írjatok bátran
  Ádám

  #142600 Hozzászólás

  kisfiú
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Camino Primitivo szeptember-október

  Sziasztok,
  egy hete értem vissza a Primitivo-ról, gondoltam írok egy rövidebb valamit ide, akit pedig egyéb részletek érdekelnek nyugodtan lõjön meg egy maillel.

  #142599 Hozzászólás

  Mike

  Igen

  Természetesen igen, közzéteszem amint megvan!
  Ezzel kapcsolatban is van egy tapasztalat: a Francia úton szinte minden este írtam egy órán keresztül a netes blogot, s így sok emlék frissen került megörökítésre. Hazajöttem és másnap kész volt a blog!
  Ezzel szemben most, papírról és képekbõl írok, egészen más. Napról-napra kopik az emlék, ráadásul a napi események háttérbe szorítanak mindent.
  Persze egyedül, és a Francia úton könnyû volt napi egy órát blogolni.
  Szóval kell még egy kis idõ…

  #142598 Hozzászólás

  Rebecca

  beszámoló

  Mike, remélem azért a dolgok változni fognak!

  Nagyon várom a képes beszámolót! Ha elkészült, remélem megosztod velünk!

  #142597 Hozzászólás

  Rebecca

  infó

  Ági, mail ment, remélem megkapod…

  #142596 Hozzászólás

  Mike

  gklkjhgf

  Nem változott semmi, két éve a Francia úton voltam, most pedig a Primitivón. A két út kiépítettsége között van nagy különbség.
  Ezen kívül pedig szent év is van, így szemmel látható volt a versenyfutás a szállásokért. Nagyrészt ugyanazokkal találkoztunk minden este. Volt aki futott mint Forest Gump, és mikor odaértünk a szálláshoz kijött közölni, hogy már nincs hely.
  És persze nem mindenhol 30 km a következõ szállás, de ha már mentél 30-at, és közlik a fûben heverészve, hogy nincs hely, akkor a 10 km-re lévõ másik is messze van.
  Csoportban lassabban is haladtunk, nem lehetett otthagyni a másikat. Meg egy üres ágy könnyebben akad mint három.
  Két éve különben nekem is volt olyan, hogy ketten-hárman aludtunk egy szálláson, de egyre többen indulnak el a caminon, és nehéz tartani a lépést. Olyan ez mint az itthoni autóút hálózat, kinõttük és soha nem is lesz annyi út amennyi kéne…
  Az utolsó 100 km-t meg nem is mondom.

  #142595 Hozzászólás

  Rebecca

  szállás

  Mike, én csak egy etapra emlékszem ahol nincs a 30 kilométeren belül alberge és az a S. Roman de Retorta – Melide útvonal. A másik 30-as táv a Cadavo – Lugo, de köztük Castroverde-n van alberge. Több ilyen hosszú szakasz szerintem nincs, de utána néznek.

  Sajnálom, hogy neked rosszak az ezirányú tapasztalataid! Talán a két évvel ezelötti állapot változott, talán felkapottabb lett az út és még nincs elég szálláslehetõség kiépítve? nem tudom, de nekünk szerencsénk volt mindig. Sõt, volt olyan nap is, ahol csak 3-an aludtunk az egész albergébe.

  #142594 Hozzászólás

  Mike2
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Gondolatok

  Szia Rebecca!
  Igen, szeretem a caminót, azért is mentem vissza, és szerintem még fogok is arra járni. A Portugál út és az Északi út is izgatja a fantáziám.
  Tény, hogy 2008-ban a Francia út mélyebb nyomokat hagyott bennem, amirõl a blogban elég sokat írtam. Most meg itthon írogatom az élményeket és eléggé akadozik a dolog. Két éve minden este egy órát blogoztam, nos igen, a Francia úton már mindenhol van net. A Primitivón meg nincs.
  A táj nagyon tetszett, de jelentõsen elvett az út értékébõl, hogy nincs szállás, azaz ha reggel felkelek és nem megyek mondjuk 30 km-t, akkor aludjak az erdõben. Nem szeretem ha diktálnak, jó lett volna néha eldönteni, hogy mennyit akarok menni! Persze ha tudok spanyolul, lett volna magánházas szállás de nem tudok. A spanyolok meg nem beszélnek egy kukkot sem angolul.
  A camino esetében is igaz, hogy a pozitív hozzáálláson kívül, idõ kell hozzá és pénz. Mert lehetne sátrazni meg koldulni csak nem látom értelmét.
  Ettõl függetlenül most is fotóztam sok növényt, állatot meg fõleg embereket, zarándokokat, pedig nem is vittem fényképezõt. Az enyém pont elromlott, de mivel hárman mentünk, elkértem idõnként a gépet. Elég sok képünk lett így. Remélem hamarosan befejezem az útleírást, de ez most nem blogos forma lesz, hanem egyben készül, illetve lesz megint fotó-klip is.
  Laknék egyébként Muxián, vagy dolgoznék pár hónapot egy szálláson szívesen :)
  Illetve amit még nagyon szeretek, beszélgettem koreai, amerikai, osztrák, lengyel és más zarándokokkal érdek nélkül, vidáman és ez nagyon jó érzés, még utólag is!

  #142593 Hozzászólás

  Rebecca

  az út

  Mike, és a szerzett tapasztalatokon túl? Mit gondolsz az útról? Nem arról szeretnélek faggatni, hogy NEKED mit adott/hozott az ÚT, csak tudni szeretném tetszett-e a táj, hogy szeretted-e? Képeket készítettél?

  #142592 Hozzászólás

  Mike2
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Tapasztalatok

  A legfontosabb tapasztalataim a Primitivón:

  A magasabb részeken váratlanul sártengerrel is találkozhatsz, ezért az utcai edzõcipõ kevés!
  Kevés a szállás az úton, ezért nem tudsz nagyon válogatni, hogy mennyit mész egy nap! Mindenképpen vinni kell szálláslistát!
  Ha egy szállás betelt, a következõ lehet, hogy 25 km-re van, így muszáj lesz valamit találni (mi egyszer konyhában aludtunk egyszer meg egy sportcsarnokban). A spanyolok kerestek maguknak magánházat a faluban.
  Az út végefelé keresett cikk a zarándokútlevél, vigyázzatok rá!
  Az oklevelet meg tegyétek el jól, az enyém a madridi terminálban maradt…
  Ha siettek, akkor Finisterrára elég a 13 órás busszal kimenni és a 19 órással visszajönni Santiagóba. A buszmegállóból kb. 40 perc gyalog a világítótorony.
  A caminoteam2010@gmail.com-ra írhattok ha kérdeznétek, illetve a 2008-as Francia utas blogom a mike.blog.hu-n olvasható.

  #142591 Hozzászólás

  Rebecca

  költségek

  ja, a zarándok menü átlag 8-12 euró között van, de ha osztozol valakivel a költségen s ketten esztek egy menüt, akkor olcsóbban kijön.

  Vízre nem költöttünk, mert mindenhol van iható, friss s hûsítõ víz a kutakban.

  emlékeim szerint a 2 decis, üveges rostos narancs az talán 0,90-1.10 körül volt. Bors a reggeli kávéjára, -ha jól rémlik- 1-2 eurónál nem fizettett többet. Az én teám is valahol 1 euro magasságában mozgott.

  Remélem segíthettem!
  Reb

  #142590 Hozzászólás

  költségek

  Zsolt, amikor két éve Borssal jártuk az utat, mindenhol volt szállásunk. Az ennivalót kisboltban be lehet szerezni. Mi jóformán sajtokon, ivójoghurton, kagylón, olivabogyón, pékárún s gyümin éltünk. Ezeknek a súlya nem sok, kis helyen elférnek. És javasolnék valamit. Ha viszel magaddal egy kisebb szögletes mikrós dobozt, annak nagy hasznát veheted, mert a sajt meg a gyümi nem lapul ki vagy folyik szét még akkor sem, ha két napig van a zsákodban. Nekem nagyon bejött! Mindig mindent gusztusos állapotban vettem elõ.
  Egyébként, ha már nagyon vágysz a meleg ételre s nem zacskós levest akarsz enni, akkor olcsón kaphatsz három fogásos kiadós zarándok menüt a bárokban. Van ahol még borral is megfejelik.

  Amikor elõször kértem zarándok menüt egy tineo-i bárban, kihoztak egy adag tésztát. Én jól teleettem vele magam, aztán amikor elvitték elõlem a tálat, megjelentek a következõ fogással. Levest kaptam és aztán még rántott húst sültkrumplival! Szerintem két személy is jól bírt volna lakni azzal a mennyiséggel amit elém toltak.

  Szóval én azt mondanám, hogy a primitivón, ha 3 -ritkán! 6 euró szállásköltséggel és 10-12 euró kosztpénzel számolsz nem saccolsz rosszul.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 169
Hozzászólás: Camino Primitivo
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.