Ciprus

 • Indította
  Témakör
 • #7887 Hozzászólás

  Sziasztok!

  Hétfõn repülök Ciprusra (Paphosra),hosszabb idõre, egyedül:-) Nem tud valaki nekem olyanban segíteni, hogy õ is a 31-i Larnacai járattal repül Ciprusra? Vagy kint él és ki tudna elém jönni a reptérre? Vagy valakinek él kint ismerõse, aki tudna nekem segíteni a kezdeti nehézségekben?
  Kérem írjon aki tud segíteni!!!!!

  Köszi:-)))))

2 hozzászólás megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #114024 Hozzászólás

  infók Ciprusról

  Sziasztok, jó sokáig nézegetem, hova tehetnék fel egy kis infót Ciprusról, ami nem is túl régi topic, meg nincs is benne fika, végül ezt találtam, fõként hogy ne legyen irányadó Ciprusról az, ha valakinek ezért vagy azért elcseszõdött a nyaralása.
  Tehát:
  Most jöttem meg Ciprusról, néhány infót adnék, ami így eszembe jut, röviden.
  Tavaly január óta náluk is az Euro ( E ) megy. Az áraik a magyar árak háromszorosa. A leghelyibb utcai készítõnél sem úszható meg egy pitás gírosz vagy hasonló kolbászos cucc 4 E alatt, étteremben 8 E alatt szinte semmi sincs, normál ételek, vagy „meze” 13 – 18 körül.
  Palackos víz másfeles 0,85 E. Sörben 6,3 dl-es a nagy üveg, 1,65 E-tól fölfelé, mennyire kicsi a bolt és mennyire látják, hogy külföldi vagy. Étteremben általában 3 – 6 E, angol kocsmát lehet találni,ahol 2,2 E egy pint (ami hivatalosan azt hiszem 6,8 dl, de szerintem ez is 6,3) csapolt sör. Van 0,33 l-es is, nagyjából fele áron. Kocsikban a merci szinte mindennapos, Jaguár is akad, naponta egyet-kettõt láttunk, és nem ugyanazt. 80 millióért már egész jó helyen levõ házikó vehetõ, persze nem tengerpart.
  A sziget nem nagy, de a látnivalók megközelítése tömegközlekedéssel nemigen megy, a jelentõsebbek a városokon kívül vannak, ahová vagy a szervezett utak mennek, vagy turisták, bérelt autóval. A stoppolás ellenben eszelõsen bejött nekünk, egyszer álltunk kerek negyedórát is, de általában 5 perc alatt elvittek, öregapó, fiatal srác vagy taxis, aki azt mondta, hogy ez most momentán nem taxi és egy vasat sem kért a 40 km-es fuvarért és házhoz vitt. Ez persze nem az összes taxisra vonatkozik, amikor kórházba kellett mennem, mert véreztem, mint egy disznó, bekapcsolta ugyan a taxamétert, nagyjából 4,5 E-nél kapcsolta ki, mentünk onnan vagy 50 métert és azt mondta, hogy 10 E. De akkor nem akartam vitatkozni. A kórházi elsõsegélyrõl ellenben csak jókat tudok mondani.
  Az történt, hogy a bal bakancsom kapszlijába beleakadt a jobb bakancson pertlijének a hurka, én lendültem elõre, a két lábam helyben maradt, nagyot tanyáztam, éppen bele egy vasdarabba, 7 centis lett a hasadás, csontig, de máma már nem hasadt tovább, mert szépen és ingyenesen összestoppolták. (Írtam ugye, hogy jó a stopp!)Aztán két nap múlva visszamentem azzal az ürüggyel, hogy nézzék csak meg, valójában hogy csináltassak magamról egy képet, amint a mûtõasztalon fekszem, ennek már nem örültek annyira, a rettentõ komoly orvosi munka degradálásaként fogták fel, de persze a kép elkészült.
  Ciprusra nagyjából négy ok miatt lehet menni. Elõször is a munkavállalás, amirõl gõzöm sincs, de persze vannak kint magyarok. Aztán ide jönnek hónapokra pl. a skandináv nyugdíjasok is, mert meleg van, de ez sem vonatkozik ránk, mármint a meleg igen, de a skandináv nyugdíjas még nem. Aztán vannak, akik tengerpartozni akarnak, hawai-dizsi-napszemüveg, azoknak van néhány lehetõség, például Agia Napa, vagy Paphos, ahol egészen elfogadható a tengerpart, nyugágyak sorokban és oszlopokban és egymás szájába lógó turisták dögivel, szokásos. Ízlés dolga. A legtöbb helyen nem is nagyon szép. Végül pedig jöhetnek, akik romokat meg úgy általában szigetet akarnak nézni, bár megmaradt építészeti emlékekkel Ciprus sajnos elég gyengén áll, fõleg ha például a török tengerparthoz viszonyítjuk –(akit ez érdekel, van egy rövid útleírásom róla itt az utazas.com-on). Curion, Paphos a jelentõsebbek, a Troodos hegységben is van elszórva pár kolostor, bár elég egyformák, meg el lehet menni a törökök által megszállt Észak Ciprusra, Salamis, Famagusta. Nicosiában 1 E ért át lehet sétálni a határon, és akkor rettentõ boldog lehetsz, hogy voltá Észak -Cipruson is, hûha.
  Ami az építészeti régmúltból valahogy kinéz, az többnyire újjáépítés, mert földrengések szinte mindent romba döntöttek.
  Troodos hegységben többfajta turista utak is vannak, fenyõerdõ.
  Kocsit lehet bérelni, baloldalas a közlekedés, amikor kicsit belejössz, hogy nem az irányjelzõvel vagy az ablaktörlõvel váltasz sebességet, akkor becsámborogsz egy körforgalomba, ellentétesen. Ott jártunkkor csapot el egy román gyerek így el a magyar motorost és még nem volt szezon, részeg oroszok csak elvétve akadtak. Kurvákból már most is bõséges a felhozatal, ukránok, oroszok. Az orosz amúgy is nagyon megy, csomó étterem vagy más kiírás komplett táblákat szentel az orosz nyelvû leírásoknak.
  Malév naponta repül.
  Kényelembõl most nem variáltam önálló szervezéssel, meg olcsóbban sem jöttem volna ki az elõszezoni árhoz klpest, az 5 Kontinens irodával foglalattam le egy szállást, félpanzióval, ami ár/értékben jó ötlet volt. Mariandy Hotel, Larnaca mellett, voltak elõnyei, voltak hátrányai, mivel egész nap mozogtunk, igazából nem számít.

  Szívesen válaszolok.

  #114023 Hozzászólás

  Kitti4
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  énis is

  hello:)) hosszabb idore? en is akörül megyek paphosra.1évre ha minden igaz.ugyanis ott leszek animátor.igazából még én sem tudom h mi az istent csináljak es hogy lesz-e magyar ismerõs kinnt.de azért neked sok sikert.lehet még összefutunk esetleg azon a járaton xD szijóó

2 hozzászólás megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: Ciprus
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.