Cseh csapda

Kezdőlap utazas.com Fórum Kelet-Európa Cseh csapda

 • Indította
  Témakör
 • #7565 Hozzászólás

  LF

  A közelmúltban a csehországi Zlin-ben jártunk egy ritkán hallható együttes koncertjén. Kifelé nem autópályán léptünk az országba és visszafelé sem terveztük a fõút használatát, lévén, hogy az 55-ös fõút, melyen Breclav felé kellett jönnünk hazafelé, pár kilóméterre vezet a határtól. Kerestük is az éjszakában a határ felé mutató táblákat, de ilyen csak a Brno-Pozsony közötti autópálya közelében került elõ, csak annyi volt rajta, hogy “Bratislava” és balra mutatott. Semmiféle jelzés, mely autópályára utalt volna, fõleg nem arra, hogy ott útdíjat is kell fizetni. Egy nagy balkanyar után azonban visszavonhatatlanul – szándékunk ellenére – a zárt, kétsávos útra navigált fel bennünket a “Bratislava” tábla.

  Még fel sem gyorsíthattunk igazán, amikor rendõr intett le bennünket egy nagy parkoló bejáratánál. Természetesen az autópálya matricát kereste (éjjel 2-kor volt mindez).

  Mondtam neki – igénybe véve szláv nyelvi emlékeimet – hogy csak szlovák és magyar matricám van, nem tudtam, hogy mikortól kell ilyen jelzést Csehországban használni és erre semmi nem hívta fel a figyelmemet. Sehol nem láttam kiírást arra sem, hogy matricát árulnak és elkerülõ utat sem mutattak sehol. Azt is mondtam, hogy természetesen itt a parkolóban – ha lehet kapni – akkor megveszem a matricát.

  A rendõr – nyelvtudás-mentesen, illetve csak egy német mondatot harsogva közölte a 30 000.- forintnak megfelelõ Eurós összeget, amelyet mint bírságot kell kifizetnem és fenyegetõen hadonászott (én csak megrendülten álltam) és az autójában rejtõzködõ másik társára mutogatott, miközben érthetetlen dolgokat skandált. Látva a reménytelen helyzetet, jeleztem neki, hogy pénzt kell kivennem bankkártyáról, lehet-e ezt itt valahol elintézni? Azt gond nélkül elnézte, sõt, mint rutint jelezte, hogy az autópálya mindkét sávját gyalogosan átszelve (a forgalomban!!!) a túloldalon tudok pénzt kivenni. Ott egy kis hivatalban tehettem mindezt, ahol kész dokumentációval, a bírság összegére elõre kitöltött pénzváltási dokumentummal jelezte az ügyintézõ esetem rutinszerûségét.

  Visszafelé ugyanúgy át kellett kelnem az autópálya forgalmi sávjain,ez továbbra sem jelentett problémát a rendõrnek, az már inkább, hogy elolvastam a kitöltött dokumentumot és csak azután írtam alá, aztán a szeme sarkából sandán figyelte, hogy számolom-e a bírság összegének megfelelõ mennyiségû cédulát. Ha már megfizettem, megvártam az összeset, drága és feltehetõen utolsó csehországi látogatásom szomorú emlékére.

  Ezzel távozhattam, s megtehettem a 7 km-es utat a határig – akaratom ellenére – autópályán, kilóméterenként kb. 4300.- Ft-os áron.

  Mindezt tanulságként írom le, hogy aki ezután tervezi csehországi utazását, azt figyelmeztessem. Az ottani egyenruhásoktól ne azt a kedves, bájos emberi magatartást reméljük, amit az általam nagyon szeretett Menzel mester filmjeiben láthatunk. Csehország gyakorlatában valószínûleg szépen élnek a rendõrállami hagyományok, s a gyanútlan túristát valószínûleg máshol is várják hasonló sarcolási lehetõségek az országban. A hatóság érzékelhetõen a turisták pénztárcájának minden lehetõ módon való megkönnyítésére törekszik – mint ezt esetem is bizonyítja.

  Végül fontosnak tartok megjegyezni néhány dolgot:

  1. Itthon és külföldön minden esetben meg szoktam fizetni az autózással járó díjakat, ha egyetértek vele, ha nem. Ha lett volna módom és információm errõl, akkor Csehországban is megvettem volna a matricát, vagy a 7 km-re szerintem tisztességtelenül elvárt heti jegy megvásárlása helyett megkerestem volna az alsóbbrendû utat.
  2. A cseh rendõr(ök) magatartása egyértelmûen a turisták, elsõsorban a külföldiek sarcolására irányult. Leintésem elõtt néhány másodperccel az engedélyezett sebességet keményen túllépõ cseh rendszámú autóra ügyet sem vetettek, már távolról is inkább a külföldi rendszámra koncentráltak.
  3. Kifejezetten rosszindulatra utal a cseh szervek részérõl a
  – megfelelõ tájékoztatás hiánya (kell fizetni, honnan kell, merre lehet elkerülni a pályát, stb…).
  4. Kifejezetten rosszindulatú a rendõrök fellépése és nyilvánvalóan csak a tetemes összeg beszedésére irányul, nem a szabályok betartására. (Lásd az úttest gyalogos átlépése a pénzváltóhoz!)Felháborító alacsony kommunikációs szintjük és a minimális nyelvtudás hiánya.
  5. Kifejezetten rosszindulatú az a viselkedés, mely szerint a parkoló bejáratánál szedik a rendõrök a sarcot és ezzel esélyt nem adnak matrica vásárlására. (Egyébként jó 15 km-rel korábban láttunk benzinkutat, ahol talán vehettünk volna!)

  Szóval ne a Menzel filmek világát keressük a mai Csehországban, mert nagyot csalódhatunk!

  LF

10 hozzászólás megtekintése - 1-10 / 10
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #111414 Hozzászólás

  Csaba

  Magyarul?

  Ezt már írtad, de természetesen semmi valóságalapja nincs: nem kötelesek magyarul reagálni. Honnan veszel ilyet?

  #111413 Hozzászólás

  Jani haverja

  LF-nek

  Én már több ország különbözõ minisztériumainak írtam (EU-n belül, és kívül) – igaz, hogy fõleg nem panaszokkal, hanem inkább információkéréssel különbözõ dolgokról – és nagy általánosságban pozitív tapasztalataim vannak, fõleg EU-n belüli országokkal kapcsolatban.
  Egyébként a cseh szervek kötelesek elvben a magyar nyelvû levélre is reagálni – magyarul.
  Én kb 50 % esélyt adok annak, hogy ha minden úgy volt, ahogy leírtad (mármint nem volt figyelmeztetõ tábla az autópálya elõtt), akkor még a pénzedet is visszakapod. Szerintem egy email próbát megér ((az úgyis ingyen van).

  #111412 Hozzászólás

  Jenõ

  Donovaly

  Szlovákiába sokan járnak télen és a rövid Zólyom-Besztercebánya szakaszra teljesen értelmetlen matricát venni, de ott ugyanígy egészen lehetetlen megtalálni a párhuzamos régi utat. GPS a megoldás.

  #111411 Hozzászólás

  LF

  Jogos, de nincs lehetõséged választani

  Az irományomnak a lényege, hogy nem a jogosságot vitatom, mert az nyilván ki van találva a csehek rendszerében is, hanem azt, hogy nem adnak lehetõséget arra, hogy eldönthesd: veszek 7 km-re matricát, vagy nem és akkor felismerhetõ módon utat találok a határhoz egy alsóbbrendû úton.
  Egyrészt nem tudod, hogy pontosan hol van az a pont, ahonnan már számít a matrica, másrészt nem tudod megvenni. Lehetõséget csak arra adtak, hogy bírságot fizess.
  Egyébként hazafelé Szlovákiában és itthon is néztem az útdíj jelzéseket. Mind a két országban egyértelmûen és minden lényeges be és kilépõnél volt útdíj tábla. Sõt: Pozsony bejáratánál azt is jelezték, hogy a városhatáron belül nem kell matricát használni – nyilván azért, hogy haladni lehessen.
  Az említettek is talán erõsítik azt, amit mondani akartam: az õ dolguk, hogy szednek díjat, de kötelesek lennének tájékoztatni, pontosan megjelölni a helyet, ahonnan ez kell és lehetõséget adni a vásárlásra, vagy megmutatni az alternatív utat.
  Azon gondolkodtam, hogy megpróbálom megkeresni valamelyik cseh hivatalosságot, de sajnos azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy ilyen hivatalos fellépés mellett nem hiszem, hogy a követ/konzul vagy bármely más szervezet elismerné a mûködés rosszindulatú voltát.
  Igazából már azt is sikernek tekinteném, ha a rólam levett sarcot egy rendes tájékoztató táblára költenék.

  #111410 Hozzászólás

  Jenõ

  Jogos a büntetés

  Persze ilyen esetekben mindenki igazságtalanságnak érzi a büntetést ahogyan mi is itthon 20 perccel átlépve a 10 napos matricát.

  De elvileg kérdéses, hogy mi lett volna a helyes eljárás. Megállni az autópálya kezdetét jelzõ táblánál és felhívni a rendõrséget, hogy csináljanak valamit?

  #111409 Hozzászólás

  Csaba

  hmm

  Ezt ugye nem gondolod komolyan, hogy bármit is elérne? Azt válaszolnák, hogy nem történt semmi, és kész – lehet, hogy tényleg nem is történt. Még akkor sem lehet komolyabb választ várni, ha a prágai nagykövetségünkön keresztül skerülne megmozgatnia az ügyet (de valószínûleg a követség s elhajtaná).
  Ami meg a hivatalos nyelvet illeti: lehet, hogy az EU-nak hivatalos nyelve a magyar, de ennek mi köze a Cseh Köztársasághoz? Szóval semmilyen magyar levelre nem kell reagálniuk.

  #111408 Hozzászólás

  Jani haverja

  Azért én ezt nem hagynám ennyiben

  Én írnék valamilyen cseh hatóságnak az biztos. Interneten elég könnyû utánanézni, hogy ott a rendõrség a belügyminisztérium, vagy milyen minisztérium alá tartozik. Szép szívhez szóló angol nyelvû levél (egyébként elvileg a magyar nyelvûre is kellene reagálni, mert a magyar nyelv is hivatalos nyelve az EU-nak), papírok fénymásolata csatolva, vagy leszkennelve emailben (ez a legolcsóbb), aztán csak várni kell a folytatást. Az illetékes minisztérium nem engedheti meg magának, hogy ne foglalkozzon veled.
  Sok szerencsét!

  #111407 Hozzászólás

  sanyó

  szerencse

  Én is jártam az említett szakaszon, de szerencsésen megúsztam a rendõröket, pedig nem volt matricám. Szerencsére még a szlovákok se kaptak el soha.
  Én sajnos, külföldön rendszeres autópálya bliccelõ vagyok, de szerentem csak addig, amíg egyszer jól meg nem büntetnek. A matricás rendszernél a legkönnyebb bliccelni, a kapusnál már nem ilyen könnyû, de arra is van lehetõség (pl. olaszoknál, franciáknál).

  #111406 Hozzászólás

  Ann

  hasonló

  Mi kb 10 éve mentünk keresztül Csehországon. Az éjszaka közepén érketünk a határhoz, ahol még levegõt sem vettünk, de a határõr(?)/vámos(?) elsõ kérdése az volt, hogy hol a matrica. Azt se tudtuk hova rohanjunk, mikor még be sem léptünk cseh területre. Aztán a határ õre megmutatta, hogy most azonnal megyünk a kis kunyhóhoz és vesszük meg az autópálymatricát, mert különben sehova, semerre és irgumburgum és õ most nagyon mérges. Aztán vizsgáltak még kicsit bennünket, mint ha legalább is egyenesen Azerbajdzsánból jöttünk volna, utána mehettünk. Aztán lehet, hogy még ez volt a szerencsésebb, ahelyett, hogy röhögve elengedett volna a határõr matrica nélkül, 500 m-re meg várt volna a rendõr, hogy matrica, nyema? Hozzáteszem mi is természetesen venni akartunk matricát, de gondoltuk a határ után azonnal lesz benzinkút, mint pl. Hegyeshalom 2 oldalán, és ott megvesszük.

  #111405 Hozzászólás

  Tibor

  ellenpélda

  Én februárban mentem a sztrádán Pozsonytõl Brno-ig odavissza fényes nappal cseh/szlovák matrica nélkül.
  Senki nem állított le, a gyorshajtókat szedegették ki.

10 hozzászólás megtekintése - 1-10 / 10
Hozzászólás: Cseh csapda
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.