Csernobili körút

Kezdőlap utazas.com Fórum Kelet-Európa Csernobili körút

16 hozzászólás megtekintése - 1-16 / 16
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #119801 Hozzászólás

  Gábor

  Kriszti,

  a két ismert URL be van linkelve a topicindito és a 8. hozzászólásban. Egyébrõl egyelõre nem tudok, de szerintem ez sem kevés.
  Metell, a skanzen valószínûleg azóta is ott áll, radioaktív hamuval befedve, talán egyike azon pontoknak, ahonnan Jelena kövér gázzal tovább állt a magas sugárdózis miatt (valahol említést tesz ilyen helyekrõl, valamint hogy az öreg faházak mint a szivacs, szívták magukba a radioaktivitást)

  #119800 Hozzászólás

  Metell

  Skanzen

  Úgy huszonöt évvel ezelõtt jártam arra. Az erõmûtõl délre, nem is olyan távol volt egy skanzen. Csodaszép faházakat lehetett benne látni, amelyeket szög nélkül építettek, egyszerûen összefaragták és illesztették a gerendekát és a zsindelyeket.
  Jól lehetett látni a skanzenbõl az erõmûvet. Mi akkor titokban belföldi csoportnak minõsültünk, azért mehettünk annyira közel. Vajon mi lehet most vele?

  #119799 Hozzászólás

  Kriszti

  Gabor

  Egeszen komolyan gondolom hogy jonnek, de nincs ra lehetosegem. Legfokeppen azert mert ket eve Kanadaban elek es innen nagyon messze van. Ugyan tavaly voltam Moszkvaban de nem volt ido atruccanni Ukrajnaba. Talan majd egyszer.
  Hol tudnam megnezni azokat a kepeket amiket emlitettel? Interneten van valahol? (marmint azokat amiket az evakualasrol, elotte, utana csinaltak?)
  Koszi elore is.
  K.

  #119798 Hozzászólás

  Gábor

  Kriszti,

  nem nagyon hasonlít a bekötött szemû kiállításhoz. Itt az ingerektõl fosztanak meg, nem az érzékszerved használatától. kemény. Amúgy biztos van itt is ilyen, ha más nem, hát valami hangstúdióban.
  A film hazug mûfaj, érzelmekkel játszanak, és azok könnyen befolyásolhatóak. Az evakulálás szörnyû lehetett, de nem hiszem, hogy az erõmûtõl 5km-re fekvõ Pripjatyban nem lehetett elõre látni, hogy hamarosan eljön az ideje, ha csak megnézed, hány tûzoltó és katonai autó, meg helikopter ragadt a helyszínen, hát tuti, hogy nem volt feltünésmentes az a baleset, legfeljebb a híradóba nem tették bele. Ha megnézed a képeket, egyetlen egy darab személyautó vagy busz nem látszik sehol, valószínû, hogy aki tehette, hanyatt homlok menekült az elsõ pukkanáskor, és vitte magával, amit egy kicsit is értékesnek gondolt. A kiürítés, több mint egy héttel a baleset után már senkit nem érhetett váratlanul. Amit meg mégis otthagytak, elvitték a fosztogatók.
  Engem nem is a tárgyi emlékek izgatnak, hanem ahogy a természet visszafoglalja a várost. A rideg szocreál kockaformák szép lassan eltünnek, a flaszter repedésein fák nõnek ki, és maguk körül szétnyomják azt, a házakra futónövények kúsznak föl, az egész olyan lehet, mint egy Hundertvasser installáció, szvsz díjnyertes fotótémák kerülhetnek ott.
  Komolyan gondolod, hogy eljönnél? Mert akkor találkoznunk kéne egy megbeszélésre…
  G.

  #119797 Hozzászólás

  Kriszti

  Gabor

  Oke, menjunk… egyebkent emlekszem amikor tortent a robbanas utana egy evvel talan lattam a tv-ben egy filmet amit reszben helikopterrol vettek fel, es az volt a legszornyubb amit lattam (azt hiszem egesz ejjel nem tudtam aludni a dobbenettol) hogy kretaval a foldre hatalmas betukkel fel volt irva oroszul hogy : ” Anya gyere vissza, itt vagyok!” Iszonyatos volt, el tudjatok kepzelni, egy kisgyerek akit ott hagytak a nagy kavarodasban?
  Szoval na. Kivancsi lennek ra, bar azt amit akkor abban a filmben lattunk hogy a tanyerok az asztalon vannak es minden olyan mint ahogy felbeszakitottak az mar nincs ugy hiszen husz ev nagy ido.
  Erdekes lehet a parizsi muzeumban a suketszoba. Az peldaul ugyanolyan erdekes amit egyszer pesten csinaltak a vakok valamilyen rendezveny kereteben, hogy csinaltak egy terepet, es teljes szurok sotetben kellett a latoknak vegigmenniuk a terepen. Na akkor egy csomoan nyilatkoztak hogy nem gondoltak volna hogy van ennyire sotet is es hogy milyen iszonyu.

  #119796 Hozzászólás

  Gábor

  Kriszti,

  Menjünk együtt, és akkor nem félünk. ;-)
  A csönd egyébként tényleg fura, Párizsban a Pompidu Múzeumban van egy süketszoba, ha abba bemész, akkor tudod meg igazán, milyen magas zajszintben élünk. Ott bent szó szerint fáj a csönd, egy idõ után csengeni kezd a füles is tõle…

  #119795 Hozzászólás

  Kriszti

  amugy

  Erdekes volt nagyon amit a lany irt, hogy 1200 Gr. ert vittek oda a turistakat (225 USD) ket orara, es tizenot perc utan vissza akartak menni mert nem tudtak elviselni a csondet. Nem hiszem hogy sok turista menne oda. En biztos felnek, pedig szivesen megneznem.

  #119794 Hozzászólás

  Gábor

  Balázs,

  akár igazad is lehetne, de elfelejted, hogy ez a város húsz éve üres, nincs benne semmilyen közmû, a mûszer meg Elena képén mûködik. Ez csak akkor lehetséges, ha valaki cserélgeti benne az elemeket (az 1986-os SZU-ban még nem nagyon volt napelem, miért is lett volna, hiszen semmi szükségük nem volt rá, fõleg egy atomerõmû közvetlen közelében). Feltehetõen az elemcsere a város õrzõjének feladata, akinek a “rezidenciájáról” szintén van kép. És ez a rezidencia derekasan körül van bástyázva, ez sem utal csendre és békére. Szóval ezért fel lehet tenni itt kérdéseket…
  G.

  #119793 Hozzászólás

  DV Balázs

  szerintem

  viszont nem a turistatevékenység jele. Ha belegondolsz Pakson is vannak ilyen mérõmüszerek közterületen. Lehet hogy már a katasztrófa elõtt voltak ilyenek kihelyezve.

  Üdv.
  DVB

  #119792 Hozzászólás

  Gábor

  hát, nem kispályás a néni, az biztos,

  bár végülis tudományos alapon közelítette a kérdést: folyamatosan méricskélt, és ahol intenzív a sugárzás, ott kétszázzal elhúzott egy szemvillanás alatt, nagyobb volt a kockázata annak, hogy elzakózik és törött lábbal éhen-szomjan hal. Bár az is lehet, hogy az ellenõrzõpontról keresték is volna. Az minden esetre heveny túristatevékenységre utal, hogy közterületi sugárzásmérõk is mûködnek a városban… gondolom nem azért szerelték fel õket drága pénzen, mert senki se jár arra.
  Még két link:
  http://pripiat.com/
  http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9033554&uq=576

  #119791 Hozzászólás

  kriszti

  azert

  ez egy eleg tokos csaj, nem? Amellett hogy a papaja nyilvan gazdag es befolyasos ember, nem semmi batorsag kell hozza hogy csak ugy odamenjen. Mert lassuk be, fiatal lanyrol van szo, aki egyszer majd gyereket szul, vajon nem fel?

  #119790 Hozzászólás

  Gábor

  engedély kell

  ahhoz meg lehet indokokat találni. Pl. némi jattért iratni valamelyik agráregyetemmel egy levelet, hogy kutatáshoz végzel megfigyeléseket a rádiaktív hamuval szennyezett agrikultúrán, vagy efféle. Aztán újabb jatt keretében benyújtod a megfelelõ hatósághoz. Én ezt egyáltalán nem látom megoldhatatlan problémának.

  #119789 Hozzászólás

  Pedro

  Globális katasztrófa

  Ebben az a félelmetes, hogy ez bárhol, bármikor bekövetkezhet a világon. Vagy ha ez nem is, valamelyik barom elõbb vagy utóbb úgyis megnyomja a piros gombot.

  #119788 Hozzászólás

  DV Balázs

  én is

  elmennék,csak nem tudom mennyire jutnék közel vagy a szellem városba – mivel ha jól néztem a lány az apja miatt puncsos volt…

  DVB

  #119787 Hozzászólás

  Gábor

  engem vonz

  egyszer elmegyek, megnézem.

  #119786 Hozzászólás

  DV Balázs

  brutálka

  Elég nyomasztó az egész,de igen érdekes!!!
  DVB

16 hozzászólás megtekintése - 1-16 / 16
Hozzászólás: Csernobili körút
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.