Csökkennek a roamingdíjak az EU-ban július 1-jétől

Kezdőlap utazas.com Fórum Nyugat-Európa Csökkennek a roamingdíjak az EU-ban július 1-jétől

 • Ennek a témakörnek tartalma 1 résztvevő és 0 hozzászólás.
 • Indította
  Témakör
 • #53403 Hozzászólás

  hírszerkesztő
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Tovább csökkennek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén július 1-jétől a mobiltelefonálás, az SMS-küldés és a mobilinternetezés díjai, amelyeket a magyarországi mobilszolgáltatóknak is alkalmazniuk kell – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán.
  A hatóság közleménye szerint az unión belüli barangolás esetén a kezdeményezett hívásindítás díja majdnem 18 százalékkal, a fogadott hívásoké mintegy 27 százalékkal, az SMS-küldéseké pedig 23 százalékkal csökken.
  A legnagyobb mértékben a külföldről lebonyolított adatforgalom kiskereskedelmi ára csökken: egy megabájtnyi adatforgalomért a jelenlegi 171,5 forint helyett 78,3 forintot kell majd fizetni.
  A mobiltelefonról indított hívások percenként 91,4 forint helyett 74,4 forintba, a fogadott hívások 26,6 forint helyett 19,5 forintba kerülnek majd, a küldött SMS-ek darabára pedig 30,4 forintról 23,5 forintra csökken.
  Újdonság, hogy július 1-jétől az előfizetők igénybe vehetik a külföldi célország alternatív szolgáltatóinak hálózatát is az adatforgalmazásra.
  Az NMHH felhívta a figyelmet arra, hogy a külföldi mobilhasználat során egy kis odafigyeléssel az előfizetők jelentős összegeket takaríthatnak meg a mobilszámlán. Utazás előtt érdemes tájékozódni a saját szolgáltató, illetve a célországban működő szolgáltatók roamingdíjairól, mert nagy eltérések is lehetnek.
  Az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, amely után fizetni kell – figyelmeztet az NMHH.
  Az európai uniós rendelet alapján az előfizetők védelmét szolgálja a mobilcégek által alkalmazott automatikus pénzügyi vagy adatforgalmi korlát is. A beállított korlát 80 százalékának elérésekor a szolgáltató tájékoztató SMS-t küld. Amikor a fogyasztó eléri a 100 százalékos szintet, és nem jelzi a szolgáltatónak egyértelműen, hogy tovább kívánja használni az adatroaming szolgáltatást, a szolgáltatás megszakad.
  Az NMHH a fogyasztói érdekek védelmében piacfelügyeleti tevékenysége során ellenőrzi a szolgáltatókat, hogy a gyakorlatban érvényesítik-e az uniós rendelet miatt csökkent roamingdíjakat – közölte a hatóság.

Hozzászólás: Csökkennek a roamingdíjak az EU-ban július 1-jétől
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.