dél-afrikai köztársaság, lesotho

Kezdőlap utazas.com Fórum Afrika dél-afrikai köztársaság, lesotho

 • Indította
  Témakör
 • #1884 Hozzászólás

  vili

  ha valaki a johannesburg-st. lucia-durban-maseru-bloemfontein- johannesburg sokszögben szándékozik kirándulni, kérdezzen bátran, talán még válaszolni is tudok.

12 hozzászólás megtekintése - 1-12 / 12
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #63817 Hozzászólás

  vili

  kedves bilkei,

  ha nem szervezett úton vesztek részt, vagy ha útba esik valamelyik, a bûnözésrõl elhíresült város, gyereket ne vigyetek magatokkal. nyugis tengerpartokra és vidékre, oda bátran.. (bizonyos értelemben ezek is egészségügyi tanácsok)

  #63816 Hozzászólás

  joe

  egeszsegugy

  ket szinten van. Az allami rosszabb mint Mo, a privat europai szintu, de draga. Ha arra szamitasz, hogy kell orvoshoz menned, koss biztositast. Orvos 100-200R/visit, specialista esetleg tobb, plusz gyogyszer. Egy szivmutet 100-400 ezer Rand.

  #63815 Hozzászólás

  bilkei

  féléves

  Szervusztok,
  elso es legfontosabb kerdes, hogy milyen az egeszsegugyi ellatorendszer del-afrikai kozt.-ban, ugyanis igen kis gyermekkel utaznank… ezutan folytatjuk, remelem

  #63814 Hozzászólás

  vili

  tücsöknek

  hát persze.
  vilcsok@hotmail.com
  vilcsok@gmail.com
  elutazom, ezért keddig (dec 21.) sajna nem fogok tudni válaszolni,de addig is bátran kérdezz, igyekszem elõbányászni amit lehet, innen, a másfél kilónyi véráztatta spongyából.

  üdv

  #63813 Hozzászólás

  Tücsök

  Vili hol vagy

  Szia Vili!

  Szeretnék tõled több mindent megtudni, ezért vagy találkoznék veled, vagy felhívnálak, mert megkédrezni az a rengeg mindent sok levélváltás.
  Tudsz adni egy mailcímet?

  köszi

  #63812 Hozzászólás

  vili

  tücsöknek

  majd elfelejtettem..
  lesothóba nem könnyû bejutni, minekutána nincs menetrend szerinti buszközlekedés d-afrikával, csak a black taxi jöhet szóba. ladybrandbõl, ami a határ d-afrikai oldalán van, a legkönnyebben black taxival juthattok át maseruba.(ladybrandbe távolsági busszal vagy black taxival menj mondjuk bloemfonteinbõl). azt kell kérni, maseru bridge. sok esetben ugyanis a taxik nem mennek át a határon, hanem neked kell átsétálnod a két országot elválasztó Caledon folyó fölött. a híd túloldalán aztán ismét black taxi, baromi olcsó, pár fitying mindössze.( a randot és a lotit egyaránt elfogadják.) de be lehet jutni az országba ficksburg felõl is, black taxival, vagy felkéreszkedsz a helyiek pickupjára, ugyanis a távolsági busz érkeztekor ezekkel jönnek a rokonok a hozzátartozók elé.
  a vízum. nekünk szerencsénk volt, a ladybrand-i b&b hotelben összefutottunk a lesothói parlament elnökével, aki aztán átvitt minket a határon, minden nehézség nélkül megkaptuk a vízumot, amit minden európainak megadnak különösebb procedúra nélkül. ha bizonytalanok vagytok, pretoriában igényeljetek vízumot, vagy a durban-i lesothoi konzulnál. nekünk nem volt, de biztos vagyok benne hogy beengedtek volna chief Sempe Lehaja közremûködése nélkül is , mert a basotho egy végtelenül kedves és vendégszeretõ nép és nagyon fontosak nekik a turisták.
  kifele jövet az országból a határig black taxi, majd séta folyó fölött aztán megint black taxi. innen bloemfonteinbe, durbanbe, jo’burgba, kimberleybe, bophutatswana felé is eljuthatsz, olcsón. javaslom, az elsõ ülésre üljetek mert durva a helyzet hátul, a 10 fõs kisbuszba 17 ember nyomorog.meg elõrõl végigélvezheted azt az ámokfutásszerû száguldást amit a sofõr produkál (ne tojjatok be).

  swáziföldre aszem amióta eu tagok lettünk nem kell vízum, hívjátok fel a pretoriai követséget vagy valamelyik európai konzulátust (vagy bökjetek nekik emilt)

  #63811 Hozzászólás

  vili

  tücsöknek

  bár swáziföldön nem jártunk, de a baz bus (www.bazbus.com)menetrend szerint közlekedtet buszokat cape town-johannesburg közt, empangeni, st. lucia estuary, swaziland útvonalon. gyakorlatilag óriási kerülõt megtéve járnak ezek a kisbuszok durban és johannesburg között. booking minden egyes hostelben lehetséges, de jó elõre, napokkal korábban tedd meg mert lemaradsz. másrészt nem közlekednek minden nap, és másfélszer drágább mint a hagyományos busz. azokkal viszont csak számtalan átszállással oldható meg, vagy pedig beültök egy black taxiba és azzal utaztok.ne féljetek, bátran használjátok, ki nem fognak benneteket rabolni, csak legfeljebb felborultok vagy átszakad a dobhártyátok a dübörgõ socától. de ha már arra jártok, ugorjatok be st luciába, álomszép az óceán partja, a víz meleg, északabbra búvárkodni lehet, a homokban teknõsök fészkelnek vagy mit csinálnak és az éjszaka krokodilok randalíroznak az utcákon meg vízilovak legelik a begóniát a kertben. st luciától északra van a hluhluwe umfolozi park, brutális. állítólag sok tekintetben jobb mint a krüger. a napi túra 12000 huf körül van, reggel 6-tól du. ötig, big five, kis gazella, közepes gazella, nagy gazella, lukas gazella, minden van. ide a hostelben lehet befizetni, st. luciában (bálnaspotting, rafting, hiking mellett).
  lesothoban sajnos nincs helyközi autóbusz közlekedés, marad a black taxi, de ezek messze biztonságosabbak mint d-afrikában, mindamellett, hogy a basothok sokkal megnyerõbbek és barátságosabbak d-afrika lakóinál. minket (madbal+én)a lesothói parlament elnöke az uszályméretû mercijén vitt be az országba, és mivel szállást nem igazán sikerült találniuk nekünk (de azért van ám szállás), a titkárnõjénél aludhattunk. jó mi?
  lesotho gyönyörû hely, nézegethettek dinoszaurusz lábnyomokat a vízmosásokban, nézzétek meg moshweshe király trónját, ami egy sziklakupola, a pony trekking centerben pedig 1-több napos túrákra fizethettek be. ja és gyalogtúrázzatok a Maluti hegyekben, mert az atomi jó. a pásztorok lehúzósak, vigyázzatok velük. a tourist centerben (maseru) elmondják nektek, hogy juthattok el a víztározóhoz, ami 150 km-re van a fõvárostól (természetesen black taxival, több átszállással, a maserui piacról.

  #63810 Hozzászólás

  Tücsök

  Infó kellene, minden érdekel

  Sziasztok!

  Január végén tervezzük, hogy kimegyünk túristának Dél-Afrikába. Ha nem túl macera a közlekedés, útba ejtenénk Leshotot, Madagaszkárt, Swaziföldet.
  Ehhez kellene az ismereteitek és a tanácsotok.
  Minden infó érdekel.

  #63809 Hozzászólás

  madbal

  dolgozni menni

  attól függ, hogy milyen képesítéssel rendelkezel, egyetemi tanárokat lehet, hogy keresnek.

  persze, egy olyan országba kimenni dolgozni, ahol 40% felett van a munkanélküliség, elég merész vállalkozás. én nem tenném.

  szobát turistaszállón/szállodában kivenni pont annyi, mint itthon, bérelni kicsit drágább.

  #63808 Hozzászólás

  alex

  szerinted

  erdemes kimenni dolgozni? angol,nemet tudassaj?van ott melo kulfoldinek?melyik varosba erdemes elutazni?szobat menyiert lehet kivenni?

  #63807 Hozzászólás

  vili

  sanyinak

  én bp.-n élek, de mostanában jártam arrafele, így szívesen megosztom az élményeimet és a tapasztalataimat a helyrõl

  #63806 Hozzászólás

  sanyi

  vili

  te merre elsz ?en Johannesburgbe keszulok .

12 hozzászólás megtekintése - 1-12 / 12
Hozzászólás: dél-afrikai köztársaság, lesotho
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.