dollár vagy euro?

 • Indította
  Témakör
 • #33313 Hozzászólás

  4zet

  Lehet,hogy laikus a kérdés de miért jobb amerikába menni 6-7
  dolláros orabérért mikor europában ugyanezt megkapod euroban ráadásul az euro még erõsebb is?

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 44
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #343394 Hozzászólás

  Evi

  Fvh

  Biztos voltam bennne, hogy nem rossz szandekkal irtad az elozo topikot, hisz akkor nem is reagaltam volna ra ! Orulok, hogy egyetertesz gondolataimmal, hiszen akkor te se igazan lattal ennel szebb jovot, mint ide kijutni. Tudod nekem sem KANAAN, de tudod Amerikat latni sajat koltsegen!? Soha sem jott volna ossze a ravalo! Az EU-val kapcsolatban meg csak annyi, hogy epp a nekem irt leveled felett van egy munkaajanlat, amivel en nem igazan ertek egyet. Mert szerintem ott is a maximalisat kell nyujtani, es a penz meg nagyon-nagyon keves. Arrol se ir, hogy hany orat kell dolgozni azert a keves penzert. 14.000 ezer euro egy evre, szerintem ezt nem gondolhatta komolyan.! Vegul is nem otthon vagy hanem tavol a hazatol. 52 het van egy eveben igaz ?
  Akkor egy heten keresel 269 eurot jo esetben. Ez szerintem vegtelen keves. Hisz te is tudod, hogy az arak majus utan valtozni fognak az eu iranyaban.
  Azert kivanom neked es mindenkinek,hogy talaljatok meg szamitasotokat es erjetek el azt a celt amit kituztetek magatok ele az EU-val kapcsolatban. A szerencse az forgando, olyan mint a mai vilagunk.

  #343393 Hozzászólás

  lini

  érdekes

  Érdekes élmény volt végigolvasni ezt a topicot. Nem szeretnék megbántani senkit, de tényleg hihetetlen, hogy egyeseknek fogalmuk sincs a magyarországi helyzetrõl.
  Jelenleg albérletben lakom a barátommal a fõvárosban, munka mellett a második diplomám megszerzésén dolgozom. Mindketten dolgozunk, nem járunk szórakozni, nem költünk semmire, mégis örülünk, hogy hónapról hónapra kijövünk a pénzbõl. Persze félretenni nem tudunk, csak a sulim költségtérítési díjára, ami nem kevés.
  Mi is tervezzük, hogy valamit tenni kellene, mert az évek gyorsan peregnek, és esélyünk sincs arra, hogy saját lakásunk legyen, és felelõsségteljesen vállalhassunk gyereket. Az elhatározás megvan, ám számomra elég bizonytalan ez az egész “külföldi munka”. Az USA lehet, hogy tényleg jó, de mibõl tudnánk fedezni az utazást és a kinttartózkodásunkat?
  Már azon is gondolkodtunk, hogy fogjuk magunkat és kimegyünk az EU-ba, majd csak lesz valahogy. Ezt azért valahol kicsit merész dolognak tartom…

  Lehet, hogy csak én érzem ilyen kilátástalannak a jövõt, de reálisan végiggondolva, becsületes munkával nem tudunk elõbbre jutni..

  Várom a hozzászólásokat, kíváncsi vagyok a véleményetekre

  Lini

  #343392 Hozzászólás

  fvh

  evinek

  van igazsag abban amit irsz, vegul is a legtobb fiatal vagyik az usaba, mig nem latta egyszer eloben, aztan vagy ottragad vagy kiabrandul belole. en nem ajultam el tole. sok dolog miatt vonzo de sok miatt abszolut nem, masreszt az eu-ban is ossze lehet kaparni annyi penzt egy munkahelyen mint az usa-ban , csak itt joval tobb evi szabadsag jar melle ha mar valaki mindenfelekepp >becsuletesen> akar penzt keresni. mondjuk nekem a seft is eleg becsuletes. az allam is lehuzza az embereket , miert ne tehetnenk meg forditva is. sajna az van, tudod te is, a mai vilagban csak a love szamit. mint az allam elen alloknak is.

  #343391 Hozzászólás

  Toborzás

  LEGÁLIS MUNKA AZ EU-BAN

  Öszi kezdéssel külföldi szerelõüzembe, gyártósorra betanított munkára keresünk, 3 mûszakos munkarendbe legalább szakmunkásképzõt végzett 18-38 éves kor közötti férfi munkaerõt. Érettségivel, technikusi végzettséggel autóipari szakmákkal, jármüirari gyakorlattal elõnyben. Kezdeti szerzõdés 6 hónap, ebbõl 2 hónap próbaidõ. Aki megfelel annak szerzõdés hosszabbítás lehetséges. A cég intézi a munkavállalási engedélyt. Kezdõ fizetés: 14.000.- EUR/év. A válogatás Bpesten lesz május-júnus folyamán.
  Jelentkezés rövid életrajzzal: eumunka@vipmail.hu

  #343390 Hozzászólás

  Evi

  fvh

  Irod, hogy “azert akar a sok bolond Amerkaba menni….”
  Mint te is irod, hogy par evvel ezelott te is itt dolgoztal.Ugye ? Arra viszont nem gondolsz, hogy teged is hasonlo ilyen mervu mondatokkal illethettek volna annak idejen ? A masik pedig, hogy egyaltalan nem biztos, hogy itt mindenki halalra dolgozza magat! A harmadik ami sajnos nem utolso, hogy azt irod. Idezlek. “en itthon seftelesbol otszor annyit megkeresek, mint par evvel ezelott az USA-ban.” Nagyon boldog lettem volna, ha azt irod, hogy becsuletes munkaval keresel tobbet mint mi. Ha ez igy lenne akkor mi is orommel haza mennenk. Igy azt gondolom, hogy nem teljesen mindegy, hogy hol vagyok. Mert itt tudom, hogy a ketkezi munkamberemet kapom meg es nem a seftet keresem.
  A seft az nem biztos, hogy mindennap bejon. En pedig minden nap dolgozom. Nem dolgozom magam hullara naponta. En nem a televiziobol es nem a filmekbol ismerem Amerikat, mivel mar 3 eve itt vagyok. En az itt tartozkodasomat teljesen maskepp elem meg mint sokan masok. A kellemest a hasznossal kotottem ossze. Hat honaponkent illik munkahelyet es Allamot valtani. Termeszetesen mindig tobb penzert es jobb munkaert es ujabb varosokert. Igy nekem mar sikerult 6 allamot es szamos varost megismernem. Szamomra csodalatos volt a fovaros Washington es nem utolso, hogy a Niagara vizeses latvanya orok elmeny marad szamomra. Sorolhatnak meg rengeteg szep es kulturaban gazdag varosokat, tobbek kozott a NAZA kozponjat amirol otthon csak olvashattam, es olyan elerhetetlennek ereztem.
  Igen biztosan vannak sokan akik itt voltak Amerikaba es csak dolgoztak, de biztos vagyok abban, hogy olyan emberek is sokan vannak, akik ha penzben nem is, de elmenyekben sokkal gazdagabban fognak majd egyszer hazaterni. Es ez az amit nem vehet el tolunk senki.

  #343389 Hozzászólás

  fvh

  USA / EU

  azert akar a sok bolond amerikaba menni mert az elerhetetetlenebb, mivel tuti nem kapja meg a vizumot, es ugye ami elerhetetlen az mindig vonzobb annal ami elottunk hever, mint most az eu. a magyarok nagy resze csak a filmekbol ismeri amerikat , mint egy tejjel-mezzel folyo kanaant, azt mar elfelejtik hogy ha az usa-ba megy feketen dolgozni, csak a legszarabb melokat kapja meg 7-8 dolcsis oraberert, amiert sok helyen vert kell izzadni. en itthon seftelesbol otszor annyit megkeresek, mint par evvel ezelott az usa-ban, (ahol a napi 8-10 oras robot utan hullafaradt voltam )es emellett kevesebb a megelhetesi koltsegem is itt europaban.

  #343388 Hozzászólás

  Laci

  elsõsorban

  Nem értem mia bajod azzal ha az IBM vagy a Nike tõkét fektet be Mexikóban, Indonéziában vagy a harmadik világban.
  A befektetett pénz az mindenkinek jó, az embernek és az országnak is.Vagy te másként gondolod?Ha valaki nem akar embertelen, megalázó körülmények között dolgozni hát nem kötelezõ.Én egyébként egy amreikai cégnél dolgozom és egyáltalán nem találom megalázónak/embertelennek, éppen ellenkezõleg.Sõt, még a fizú is nagyon király.

  #343387 Hozzászólás

  Laci

  Csaba

  Te meg nem vagy Jogasz! Csak papirod van rola. Soka leszel meg Jogasz.! Ahogy olvastam soraid, nagyon meglatszik, hogy
  csak turistakent lattal egy-egy orszagot. Amit te irsz az
  nem egeszen ugy van. Senkire nem fognak itt sem fegyvert.
  Meg akkor sem ha nem vagy teljesen hivatalosan az orszagban.
  Az Eu-t igazan nem szidja senki szerintem, de meg igazan
  nincs is miert, hisz mi meg nagyon messze vagyunk az Eu -tol.
  Attol fuggetlenul, hogy majusban tagja leszunk.
  Szerintem nem is kecsegteto a helyzet. Most mindenki az
  EU-t hajszolja, de nekem az a velemenyem, hogy az europai
  orszagok eddig is oltek egymast miota az eszemet tudom.
  Miert pont most lenne a nagy osszhang.Ha megnyilnak a hata-
  rok akkor lesz majd igazi hajciho,kulonosen a munkavallalok
  miatt.
  Sok szerencset!

  #343386 Hozzászólás

  Csaba

  dollár vagy euró?

  Ha jól látom, a topic címétõl hamar eltért a társalgás, és USA vs. EU lett a téma. Sajnos szinte csak szélsõséges véleményeket olvastam, ami elszomorít, bár jellemzõ a magyar habitusra.
  Mielõtt hozzászólnék: 28 éves jogász vagyok, második generációs értelmiségi (nagyszüleim kétkezi munkások voltak), volt szerencsém bejárni pár országot, az Egyesült Államokban fél évet töltöttem, Nyugat-Európában (Franciaországban és Németországban javarészt) többet. Nem vagyok szegény, de gazdag sem, ahhoz a bizonyos középosztályhoz tartozom, amelynek a fontosságát szokás volt az elmúlt dekádban emlegetni Magyarországon. Sajnos csak emlegetni, tenni érte már senkinek sem akaródzott.
  Elsõsorban: ebben a vitában egyértelmûen az EU pártjára állok. Számomra fontos, hogy ha megállít a rendõr igazoltatni, ne fogja rám a fegyverét, ha elkapom egy lány pillantását a liftben, ne állítsanak meg a kijáratnál a biztonságiak zaklatásért, bár ezek csak külsõségek, számomra fontosak. Én Európát sokkal élhetõbb világnak tartom, ahol még fontosak az emberi értékek, és nem annyira “csak” a pénz diktál mint a tengerentúlon. Idegengyûlölet: igen, van itt is (bár nincs Ku-Klux-Klan), és az EU nem rohan le országokat két évenként. Az USA fejlõdésének gazdasági motorja az agyelszíváson kívül kétségtelenül a háború. Ennek jelentõségét a gazdaságra bármelyik közgazdasági témájú könyvben el lehet olvasni. Számomra az Egyesült Államok egy kétarcú (kétszínû?) ország: befelé jólét és szabadság, kifelé pedig bombák és tengerészgyalogosok. Másképp szólva: mi szabadok vagyunk, mindenki más pedig úgy lesz “szabad”, hogy mi akarjuk, ha másképp nem megy odamegyünk “felszabadítani”, akár az egész civilizált világ akaratának ellenére, hiszen mi bármit megtehetünk. Ez nyilván így is van és tény, de az árát nem az amerikai állampolgárok fizetik meg, hanem a harmadik világ. Vagy ti nem hallottatok a mexikói, indonéziai és egyéb harmadik világbeli Nike, IBM és más gyárakban folyamatosan jelen lévõ botrányokról, megalázó, embertelen körülményekrõl, napi 10 centes munkabérrõl? Ezek a szerencsétlen páriák fizetik meg az amerikaiak jólétét. Az EU már nem gyarmatosít – az USA csak nemrég kezdte, és a hatékonyság jegyében csak tökéletesíti a gyakorlatát. Most itt nem akarok kitérni a magyarországi politikai demagógiára (“az EU gyarmata leszünk”!), ha valaki ismeri a kifejezést, hogy “colonization”, az tudja mit jelent és megmosolyogja ezeket a felelõtlen politikusokat.
  Másodsorban: sokan vagyunk vele úgy, magyarországi magyarok, hogy felelõtlennek és légbõlkapottnak tekintjük, amikor egy tengerentúlra szakadt hazánkfia kritizálja a magyar belpolitikát. Nektek inkább a Bush vs. Kerry párharccal kéne foglalkoznotok, az érint személyesen benneteket, a hazai belpolitikát pedig meghagyni nekünk, akik nap-mint-nap a saját bõrünkön tapasztaljuk a mibenlétét. Nem hiszem, hogy kormányfüggõ lenne, hányan vándorolnak ki, és azt sem hiszem, hogy a 4 évre berendezkedett kormányoknak komoly kihatásuk lenne a magyarországi gazdasági viszonyokra, azoknak az irányításában már régen csak végrehajtók, attól függetlenül, hogy jobb- vagy baloldaliak. Ugyanis a magyar (és talán az amerikai) gazdaságot már most is a világpiaci események, a globalizált világgazdaság és annak szereplõi irányítják, akár tetszik, akár nem.
  Harmadszor: nem hiszem, hogy az Európai Uniót, amely 1992-ben jött létre (Maastrichti Szerzõdés), már most, 12 évvel a megalakulása után temetni kéne. Az USÁt több mint 200 éve alapították (tegyük hozzá: európaiak és leszármazottaik), kicsit nagy az elõnye az EUval szemben. Olyan ez, mintha egy 4 éves gyerek teljesítményét mérnénk össze egy 55 éves felnõttével. Egyébként sem illdomos Amerikából szidni Európát, tekintve hogy igazi amerikaiak az indiánok, mindenki más bevándorló vagy bevándorló leszármazottja. Az USA a függetlenségét a francia hadsereg és haditengerészet segítségével vívta ki, a Szabadság-szobrát is Franciaországtól kapta, az Apollo-programot német (tegyük hozzá: javarészt náci német) tudósok segítségével hozta létre, nem beszélve a Manhattan-tervrõl, és lehetne folytatni a sort. A mostani hatalmi helyzet adta gõgben az USA rendkívül ellenszenves európa- és világpolitikát folytat, én biztos vagyok hogy meglesz a böjtje elõbb-utóbb. Az Európai Unió kevésbé opportunista, folyamatosan próbálja megõrizni az európai kultúra azon vívmányait, amelyeket évszázados verejtékével vívott ki.
  Tiszteletem minden topiclátogatónak!

  #343385 Hozzászólás

  tantalos

  Komcsi p.fia

  Ha jol veszem ki a szavaidbol ,faterod meg abban az atkos komcsi idoben szerezte a vagyonat.
  Mindannyian tudjuk mennyire “tiszta “modszerekkel tortent ez abban az idoben .
  Nem kell tehat tul ragozni az erkolcsi nivoidat!
  Talan ha visszavennel abbol a fene nagy onbizalmadbol es minden ironiat mellozve adnad elo fene nagy bolcsessegeidet,
  nos akkor talan meghallgatnanak es elfogadnak az esetleg ertelmes tanacsaidat.
  Reszemrol ennyi , ha nem ertessz velem egyet allok elebe a vitanak.

  #343384 Hozzászólás

  politikus fia

  kedves BK

  Sajnálom,hogy csak a sorok közt olvasol és csak azt veszed észre amit szeretnél.
  De nem a 90-es és még nem is a 80-as években hanem évtizedekkel ezelött szerezte a vagyonát a családom.
  Tudod akkor még igazi kapitalizmus volt itt!
  Úgyhogy írásodat nem veszemsértõnek mivel nem nekem szólt.
  Köszönöm

  #343383 Hozzászólás

  Forumozo

  nevetseges

  Nevetseges ez a forum , a buta emberek azza teszik!Moderatorunknak egy kicsit komolyabban kellene dolgoznia , es kiszedni a sok szemetet!!!!

  #343382 Hozzászólás

  Evi

  BK

  Tisztelt BK !

  Koszonom mindenki neveben amit irtal a Politikus Fianak !
  Azt gondolom, hogy a dolgozni akaro es dolgozo fiatalok
  mindannyian egyetertenek az irasoddal.
  Koszonjuk !

  #343381 Hozzászólás

  valasz

  Arpi

  Amit irtal az csak teged minosit !

  #343380 Hozzászólás

  gaerw

  az arpi

  ki a seggg vagy te.

  #343379 Hozzászólás

  BK

  politikus fia

  te beleszulettel az anyagi javakba igy szeleskoru ralatasod nem lehet vilagra ellentetben azokkal akik lentrol indulnak es ugy jutnak fel. Bar cafolod- tobb helyen- valojaban nem nezed sokba a ketkezi munkat. Te es a csaladod abbol az ertektobbletbol el amit a munkas megtermel nektek, ti pedig kisajatitjatok. Az egesz rendszer alapja az a kiszolgaltatottsag ami a munkast oda koti, vagyis: nincs sajat termelesi eszkoze hogy fenntartsa magat ( ezen kivul vannak egyebek is de ebbe most ne menjunk bele) Ahogy Marx irta te egy modern kori rabszolgatarto vagy. De ne felejtsd el, forog a nagy szerencsekerek; egyszer fent, masszor lent… a mai vilagban konnyen eluszhatnak akar milliardok is ha a piaci korulmenyek megvaltoznak. Akkor majd mesz te is a munkaerodet arulni hozzad hasonlo pokhendi alakoknak…
  Ha igazan ertelmes ember lennel akkor nem kerkednel anyagi hattereddel es tobbe nezned a munkasokat. Az meg szinten nem igaz amit azzal kapcsolatban irsz hogy fizikai munkasokra nincs nagyon nagy szukseg a fejlett orszagokban, eppen ellenkezoleg: egeto szukseg van rajuk mert nelkuluk az egesz epitoipar, szallodaipar stb osszeomlana. A tudomanyos kutatasoknak is csak kis reszebol lesz hasznosithato dolog. Es sok kutato egesz eleteben csak vakvaganyon halad. Emlithetnem meg a menedzsereket is, akik sok esetben csak a sajat zsebuket tomik es nem erdekli oket ha egy tobb 10 ezer embert foglalkoztato ceget csodbe jutattaknak: lsd.- Enron de lehetne meg millio peldat a mai kapitalista vilagbol. Korunk hosei nem ezek az emberek. En Joset valasztom: aki 15 eve szokott be Mexikobol. Ma mar 4 autoszerelo muhelye es 3 autokereskedese van. Es mindezt maga erte el a legnehezebb korulmenyek kozott. A munkaero szabad aramlasat is a hozzad hasonlok gatoljak vilagszarte. Szerintuk a liberalizalt vilaggazdasag abbol all hogy a toke szabadon aramlik a munkaero meg legyen helyhez kotve, igy fillerekert kizsakmanyolhato. Ud: BK

  #343378 Hozzászólás

  Tuti

  P.Fia

  Mikor mentettetek ki a ceget ? 90-es evekben?
  Akkor ti jol jartatok! Mert tisztesseges keresetbol ceget nem lehet alakitani !!!!!!!!!!!!!!!
  Ja Apuka !

  #343377 Hozzászólás

  Evi

  Tuti

  Amit irtal azt te is tudud ugye, hogy nagy hulyeseg ? Ha vitatkozni szeretnel akkor ne igy tedd !
  Talan ha valami komolyabb erveket hoztal volna fel,szerintem
  az jobb lett volna. De ezt igy ne tedd !

  #343376 Hozzászólás

  politikus fia

  válasz

  Hát elösször is nem fogyott el a pénzem:)))
  Másodszor mielött mindenki teljesen beleéli magát,hogy nekem ill. a családomnak a politikus apa miatt van pénzünk akkor sajna óriási a tévedés.De tudod generációk óta a családom mindig is nagyon jólétben élt.És az,hogy a politikai életben is részt válaltunk az szerintem már sokat nem nyomott a latba.Harmadszor hátszél nem kellett mivel több cégünk is van amiknek a nevét itt nem írnám le de több mint 3000-embert foglalkoztatunk ami talán nem olyan rossz arány.És én az egyikben dolgozom—persze sietek kijelenteni,nem vagyok igazgató bár majd egyszer azért biztosan igy lesz.Csak mivel írtam még a családomon belül is megkövetelik a kellõ tudást mielött igazán felelõs dolgokat bíznának rám.Ezekután a következõ….nem hinném,hogy bajom lenne valakivel is vagy fellengzõs lennék,hiszen úgy érzem segítek annyit az embereken amit sokan követhetnének.Nem nézem le a munkásokat,bár azzal sem értek egyet mikor valaki azt mondja nem volt ideje tanulni,mert úgy érzem az embereknek ált.mindenre van idejük csak éppen erre lehet a legkönnyebben ráfogni,hogy nem lehetett.A következõ dolog az EU amit annyian szidnak,bár egy hatalmas lehetõség azonban senki ne gondolja—tipikus magyar szokás—hogy 44-év sülyedését pár év akár 15-év alatt jóléti társadalommá lehet formálni.Ezt nem gondolhatja senki sem komolyan!Aztán az USA amit személy szerint én is imádok,bár azt ne felejtsük el,hogy ott tudatosan szedik össze a világ bármely pontján fellelhetõ igazán okos emberkéket amihez úgye elég sok pénz kell.És köztudott a nagy ötletek nagy pénzt hoznak.Ott sem a kétkezü munkásokért áhitoznak,mint ahogy sehol a világon,bár mindenki tudja rájuk is szükség van.De ott a 44-év példája munkásországokkal csak sülyedni lehet!!!
  Mindenki kritikáját szívesen elolvasom azonban egy kicsi értelmet is lássak benne—ami egy kivétellel nem is hiányzott—Tuti levele számomra szánalmat keltett,hiszen csak az álam kassza emlegetése,és a nincs pénzedrõl szólt.Viccesnek találom.Az álam kassza az nem egy vegyesbolt ahova reggel bemegyek aztán kiemelek 5ezret vagy bármennyit.Tudod a politikusok valamennyire tudják milyen törvények lesznek nagy valószínüséggel megszavazva majd tanácsadó cégeken belül jó pénzért információkat adnak el.Persze ez sem teljesen legális azonban ez mindenhol nem csak Magyarországon van igy.És nem felejtsük el a kisember is hazaviszi a munkahelyrõl amit csak tud,és használt veszi.Csak éppen nem származik belõle akkora haszon mint amennyit egy ilyenért lehet kapni—-de a lényege ha már itt tartunk mindenki akkora fazékból meríthet amekkorához hozzáfér.
  Mondandómat most annyival zárnám,hogy mindenki próbálja megszerezni azt amire szerinte szüksége van azonban—Évi!—-igen jó ha van pénzed,de nem mindenáron kell az embernek a pénzért feláldoznia magát.Én nagyon jó körülmények között élek talán nem tulzás azt álítani,hogy luxus életszinvonalam van,de ki merem jelenteni,hogy ha holnaptól nem igy lenne akkor is ember tudnék maradni,és nem halnék bele.
  Várom a válaszokat,de csak az építõ jelegüeket.—Tuti-k kiméljenek!!!!!

  #343375 Hozzászólás

  Tuti

  P. Fia

  Mi ujsag fiu ? Miert nem reagalsz a levelekre? Vagy talan elfogyott a penzed? Csak nem ? Kerjel Apukatol !
  Van meg az allam kasszaba, mindegy mar az a kis hiany az orszagnak !
  Tudod olvasgattam az irasodat, es kozben rajottem, hogy azert tart itt az orszag ahol tart mert ilyen kispolgari csokevenyekkel van tele az egesz kormany.
  Tudud mit azt a sok penzt koltsd patikara amig elsz ! Aztan
  minket meg hagyjal dolgozni.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 44
Hozzászólás: dollár vagy euro?
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.