Elõ állatok be- és kihozatala

Kezdőlap utazas.com Fórum Nagyvilág Elõ állatok be- és kihozatala

 • Indította
  Témakör
 • #3930 Hozzászólás

  elemér

  Erdekelne, hogy milyen szabalyok vannak ervenyben itthon (Magyarorszag) kulonfele disz- es kedvencallatok be- es kihozatalara. Milyen papirok kellenek, hol, mikor es hogyan lehet ezeket elintezni, stb.? Mi speciel harom teknost hoztunk haza most nyaron a Balkan-fsz.-rol, de erdekel mas allatra vonatkozo torveny is.

4 hozzászólás megtekintése - 1-4 / 4
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #87579 Hozzászólás

  Lang Xing

  Állati nyomozó

  Nyomozni nem szoktam, viszont szakérteni igen, ami azt jelenti, hogy a határon megállított – esetleg lefoglalt – állatok vagy állati termékek (pénztárcák, bõrkabátok, ilyesmik) alkalmanként hozzám kerülnek bevizsgálásra. Nem vagyok hatóság – mint ahogy a Környezetvédelmi (és Területfejlesztési) Minisztérium sem az –, elvtárs is csak részben, de néha tényleg döntõ szavam lehet. Mégsem kell tõlem félni.
  Teknõsök behozatalához a fent már említett dokumentumokra van szükség. A Washingtoni (a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó) Egyezményben szereplõ fajok listája több helyen is hozzáférhetõ; az állatkereskedésekben illik fejbõl is idézni a névsort. Az illegális állatbehozatalról azért érdemes beszélni, mert sokan tudatlanságból sértik meg az elõírásokat. Ha van még kérdés, szívesen megfelelek – ha tudok.

  #87578 Hozzászólás

  Kfd

  Hmm…,

  miert mi kell egy teknos behozatalahoz?

  #87577 Hozzászólás

  teknos

  Törvény

  en azt javaslom, hogy ne nagyon beszeljetek illegalis allatbehozatalrol, mert a torveny bunteti. Ha jol latom eppen ezugyben nyomoz Lang Xing elvtars is.

  #87576 Hozzászólás

  Lang Xing

  Törvény

  Engem az érdekelne, hogy milyen teknõsöket hoztatok, és mielõtt behoztátok õket, beszereztétek-e a szükséges papírokat? A kérdésfeltevésbõl gyanítom, hogy nem. Ha szárazfölditeknõsök voltak, akkor azokhoz elõször is kellett volna egy CITES exportengedély a származási országból, ugyanis minden szárazfölditeknõs faj a Washingtoni Egyezmény hatálya alá tartozik (1. vagy 2. kategóriás, de mindenképpen export-, esetleg elõzetes importengedély köteles). Ha ez megvan, akkor még hatósági állatorvosi papír is kell arról, hogy nem betegek. Ezen kívül a szállítási körülményeknek is meg kell felelniük az elõírtaknak, de ezt a legritkább esetben ellenõrzik. Elemér imígyen legalább három elõírást szegett meg. Nem szép dolog! És azt is érdemes tudni, hogy a teknõsök általában – és különösen a szárazföldiek egynémely faja – számos helyen kipusztulófélben vannak, ezért érdemesebb lenne a megmentésükön, és nem pedig az eltüntetésükön fáradoznunk. Mivel a teknõsök a természetben lassú növekedésûek, viszont mire felnõnek, gyakorlatilag nincsen ellenségük, a felnõtt példányok kiiktatása (= elhozása az élõhelyrõl) súlyosan felboríthatja a populáció(ik)ban uralkodó egyensúlyt. Ennél még többet is tudnék mondani, de a lényeg az, hogy ejnye, ne forduljon többet elõ!

4 hozzászólás megtekintése - 1-4 / 4
Hozzászólás: Elõ állatok be- és kihozatala
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.