Elsüllyedt a Vörös-tengeren eltûnt tengerjáró hajó

Kezdőlap utazas.com Fórum Afrika Elsüllyedt a Vörös-tengeren eltûnt tengerjáró hajó

 • Indította
  Témakör
 • #2282 Hozzászólás

  Csicsi

  http://www.mti.hu/cikk/117212/

  Elsüllyedt a Vörös-tengeren eltûnt tengerjáró hajó
  2006. február 3. 13:40

  Elsüllyedt az egyiptomi partok, Hurgada kikötõje közelében a Vörös-tengeren eltûnt egyiptomi tengerjáró hajó, a fedélzetén 1310 utassal és több mint száz fõnyi személyzettel. A kairói magyar nagykövetség szerint nem valószínû, hogy lennének magyar áldozatok. Mohammed Lotfi Manszúr egyiptomi szállítási miniszter szerint a hajó megfelelt a biztonsági elõírásoknak, és a fedélzetén tartózkodó utasok száma kevesebb volt a megengedett maximumnál. A hajó csütörtök este indult el a szaúd-arábiai Duba kikötõjébõl, és péntekre virradóra kellett volna megérkeznie a Kairótól 600 kilométerre délkeletre fekvõ Szafaga kikötõjébe, azonban alig 90 kilométerre Dubától eltûnt a radarok képernyõjérõl.

  A Szalam 98 hajó utasainak többsége egyiptomi volt, de voltak közöttük szudániak és szaúdiak is – közölte Mahfúz Taha Marzúk, az egyiptomi kikötõi hatóságok vezetõje.

  Egyiptomi és szaúdi mentõhajók, valamint helikopterek indultak a szerencsétlenség színhelyére. Egyelõre nem lehet pontosan megállapítani, hányan élték túl a hajótörést.

  Elõbb egy helikopter felfedezett egy mentõcsónakot, amelyben három embert véltek látni. Késõbb az egyiptomi tengeri hatóságok arról számoltak be, hogy 14 holttestet emeltek ki a tengerbõl, és 12 túlélõt találtak. Rendõrségi források utóbb már több tucat halott kiemelésérõl szóltak.

  A brit admiralitás Londonban bejelentette: a Bulwark hadihajót a baleset körzetébe vezényelték, hogy részt vegyen a mentésben, de csak másfél nap múlva érkezik oda. A mentést a rossz idõjárási viszonyok is nehezítik.

  A hajó tulajdonosa még a Szalám 98 elsüllyedésének bejelentése elõtt közölte, hogy a hajó több mint 25 éves, és Panamában jegyezték be. További kommentárokra nem volt hajlandó.

  Ugyancsak az asz-Szalám cég hajója ütközött össze októberben a Szuezi-csatorna déli bejáratánál egy teherszállító hajóval. A süllyedõ kompon, amely fõleg zarándokokat szállított, a menekülõk egymást taposták le, ketten meghaltak, és negyvenen megsérültek.

  1991 decemberében hasonló baleset történt egy, a szaúd-arábiai Dzsidda és Szafaga között közlekedõ hajóval. Az akkori szerencsétlenségben, amely a hivatalos vizsgálat szerint a kapitány navigációs hibájából történt, mintegy 500-an vesztették életüket.

  Nem valószínû, hogy a Szalám 98 hajótörésének lennének magyar áldozatai – közölte az MTI-vel Csulák Péter, a kairói magyar nagykövetség elsõ beosztottja.

  http://index.hu/politika/bulvar/balmoral3491/

  Száz túlélõt találtak a hajóbaleset után

  Viharos tengeren süllyedt el egy egyiptomi komphajó fedélzetén 1415 utassal. A mentés több órás késlekedés után indult el. Eddig száz túlélõt mentettek ki. A kompon zarándokok és egyiptomi vendégmunkások nyaralásból hazatérõ családjai utaztak.

  Már a hivatalos közlések szerint is elsüllyedt egy egyiptomi utasszállító hajó a Vörös-tengeren. Az el-Szalam Boccaccio 98 nevû hajó fedélzetén a CNN értesülései szerint 1415-en utaztak, köztük 1310 munkásosztálybeli egyiptomi, akik a mekkai zarándoklatról tértek haza.

  Az egyiptomi komp
  fotó: faktaomfartyg.com

  A Vörös-tenger Bermuda-háromszöge
  A mostani hajókatasztrófa közelében már 1991-ben is elsüllyedt egy, az el-Szalam Boccaccio 98-hoz hasonló komphajó, ami ráadásul szintén az el-Szalam Tengerhajózási Társaság tulajdona volt. Az el-Szalam Express fedélzetén 500-nál többen vesztek oda. A hajó roncsa ma turistalátványosság, a könnyûbúvárokat szervezett csoportokban viszik a roncshoz.

  Az el-Szalam Expressz roncsaAz el-Szalam Expressz Dzseda kikötõjébõl tartott Szafaga felé, fedélzetén Mekkából hazafele tartó zarándokokkal. A kapítány nem keveredett viharba, viszont hajóját szokása szerint egy szûk szirtszoroson keresztül vezette célállomása felé. A veszélyes útvonal két órával rövidítette le az utazást. Utolsó útján, 1991. december 16-án a kapitány hibázott és a hajót egy koralszirtnek vezette.

  A CNN szafagai tudósítója úgy értesült, hogy a hajón a zarándokok mellett Szaúd-Arábiában dolgozó egyiptomi vendégmunkások a tavaszi iskolai szünet végén hazatérõ gyermekei és családtagjai is utaztak.

  A szaúdi és az egyiptomi hatóságok nem kevés késlekedés után reggel indítottak mentõalakulatokat a hajó utolsó ismert pozíciójába. A hivatalos tájékoztatás szerint eddig 100 túlélõt találtak, de hullák tucatjait is kiemelték a vízbõl.

  A hajó csütörtök este hétkor futott ki a szaúd-arábiai Duba kikötõjébõl. Éjfél körül, amikor már 112 kilométerre (62 tengeri mérföldre) járt a partoktól, a hajó képe eltûnt a radarképernyõrõl. A hajónak hajnali háromkor kellett volna megérkeznie az egyiptomi Szafaga kikötõjébe.

  Az egyiptomi tengerészeti hatóságok szerint a hajó elsüllyedése idején hatalmas hullámokat kavaró vihar tombolt a tengeren.

  “Vannak túlélõk” – erõsítette meg a CNN értesüléseit Mohamed Lutfi Manszur egyiptomi közlekedési miniszter, aki szerint “a mentõalakulatok erejüktõl telhetõen mindent megtesznek a túlélõk megmentéséért”.

  A baleset helyszíne
  Az egyiptomi hajó utolsó ismert pozíciója 62 tengeri mérföldre (111,6 kilométerre) volt a dubai partoktól. A hajó tulajdonosa az egyiptomi el-Szalam Tengerhajózási vállalat. A hajó százharminc méter hosszú, húsz méter magas, elöl-hátul billenõkapus komphajó, 1999-ben épült.

1 / 1 hozzászólás megtekintése
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #68387 Hozzászólás

  Arnys

  ez nagyon szomorú

  és ráadásul nem is egy ócska lélekvesztõ, hanem egy nagyméretû és elég új hajó

1 / 1 hozzászólás megtekintése
Hozzászólás: Elsüllyedt a Vörös-tengeren eltûnt tengerjáró hajó
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.