Erdély

 • Ennek a témakörnek tartalma 1 résztvevő és 0 hozzászólás.
 • Indította
  Témakör
 • #8953 Hozzászólás

  Sziasztok, gondoltam induljon egy oldal Erdélyrõl, ahol az odavágyó emberek hasznos információkat, utazási ötleteket, látnivalókat tudnak egymásnak írni. Közeleg a nyár, segítsünk egymásnak új célpontokat, felfedezni valókat találni és osszuk meg élményeinket. :)

  Nekem a szívem közepe Erdély, s tudom sokan vagyunk ezzel még így. Én ez idáig Székelyföldet jártam be fõleg, egy – két kivétellel.
  A véletlen folytán Székelyudvarhelyen találtam egy olyan száláslehetõséget, amit bátran ajánlok mindenkinek. Nagyon jó egy napos túrákat lehet tenni innen, rengeteg szép helyet bebarangolva.

  A szálás Székelyudvarhely központjában van a fõtéren a volt Megyeháza mellett, a KORONA PANZIÓ. Szép, tiszta, igényesen berendezett – ízléses fenyõ bútorkkal – és egy 2 ágyas szoba egy éjszakára csak 26 euro. Ha valaki reggelizni is akar akkor ez plusz ktsg. Illetve nyáron konyhát is üzemeltetnek a kertben. Ami szintén nagyon hangulatos és kellemes, baráti beszélgetések színhelye lehet az erdélyi konyha ízeinek felfedezése mellett.
  Továbbá rendelkezik a Panzió a Zetelváralján egy kulcsos házzal. De ezt ne úgy képzeljétek el, mint a kulcsosházak általában. Fantasztikus élményt jelent, hogy amint beléptek a székely kapun egy régi tornácos házat pillantotok meg, a berendezése is patinás régi. Különleges élményt nyújt. Csodálatos napokat lehet itt eltölteni, a kert végében folyik a Küküllõ folyó, tábortüzet lehet gyújtani, s a környékben nagyokat sétálni.
  Nyáron pl. a kb. 5-600 méterre lévõ Zetelaki víztározó partja kitünõ standolási lehetõséget biztosít. De lehet itt horgászni és egyéb vizi sportokat ûzni is.

  Akit érdekel a Korona Panzió elérhetõsége szívesen megírom, vagy rákereshettek a neten www. koronapanzio.ro

  Székelyudvarhelyen érdemes a jelenleg Polgármesteri hivatalnak nevezett és a Koronától 3 házra lévõ épületet szemügyre venni, belülrõl is. A téren a Küköllõ Szálloda elõtt található a szoborpark ahol folyamatosan virágok és mécsesek éltetik az erdélyi magyar történelem nagyjait. Megható érzés sétálni köztük.

  Székelyudvarhely a ” legmagyarabbnak” tartott erdélyi város, az egykori Udvarhelyszék kulturális központja. Kb. 37.000 lakosú város 96 %-a magyar. A fõteret ketté osztja az 1781-ben épült – mint ahogy a temlpom tetõzetén is látható az 1781-es dátum – barokk -klasszicista stílusú református templom. Szomszédságában van a Benedek Elekrõl elnevezett Tanítóképzõ és az I. világháborúban elesett székely hõsök emlékére emelt Vasszékely bronzszobra. És Segesvár felöl érkezve balkéz felöl a városba beérve csendesen húzódik meg Székelyudvarhely legrégebbi mûemléke a Jézus Szive kápolna. A hagyomány szerint a tatárjárás idején a közeli Budvár tetejérõl egy székely katona nyillal sziven lõtte a városra támadó tatár sereg vezérét, ezért a tatárok megfutamodtak és a nép megmenekülésük emlékére kápolnát emelt. A XIII. száadban emelt épület román stílusban épült és alaprajza egy négylevelû lóherére hasonlít.

  Székelyudvarhelyrõl az alábbi egy napos túrák kényelmesen bejárhatóak. Nem a reklám helye, de úgy gondolom jó tudni pl, hogy a Korona Panzió tulajdonosa SZÁSZ ÁRPÁD és személyzete készségesen segít a programok megszervezésében, hasznos információkat adnak az egyes helyek megközelíthetõségére is.

  Székelyudvarhely közvetlen közelében van Székelyderzs. Itt található az unitárius székelyderzsi erõdtemplom, amely az egyik legérdekesebb, leglátványosabb látnivaló Székelyföldön, és a gelencei templomon kívül az egyetlen olyan székelyföldi mûemlék, amely az UNESCO világörökség része. A templomban látható a XV. században készült Szent László legendát ábrázoló falfreskó. Az erõdtemplom szerekezete is érdekes. A belépõ felnõtteknek 4 lei, gyerekeknek 2 lei. Az út jó minõségû aszfalt.

  Ebben az irányban haladva Székelyudvarhelyrõl kb. 40 km-re található Segesvár is. A Világörökség részét részét képezõ segesvári vár falin belül találjuk Erdély lefgestõibb középkori várnegyedét. A zegzugos középkori utcákkal, régi házakkal borított várhegy minden oldaláról díszes tornyok és csipkézett bástyák néznek le a hegy alatt elterülõ városra. A vár egykor közel 20 tornyából és bástyájából 9 ma is épen áll. A várban érdemes az óratornyot megnézni és felmenni, csodálatos panoráma nyílik majd a szemetek elé. Érdemes a várnegyedbe az 1642-ben épített és a mi napig használt fedett lépcsõsoron felmenni. Különleges élmény ez is. :))
  A hagyomány szerint a Kolostor templom kötzelében lévõ házban született Drakula gróf, tábla jelzi.

  Aki elõnyben részesíti inkább a természet csendjét, annak ajánlom, hogy Zetelakát elhagyva, Ivó felé letérve menjen fel a székelyek szent hegyére a HARGITÁRA. Az év minden szakában különleges élményt nyújt. Sípályáit sem szabad elfelejteni megemlíteni a sízés szerelmeseinek. A menedékházig kényelemsen fel lehet menni személygépkocsival is és onnan kb. 45 perces sétával fel lehet jutni a csúcsra. Közben gyönyörködhettek az elébetek táruló panorámában is.

  Udvarhelytõl kb. 50 km-re található Csikszereda, a jelenlegi megye székhely. Ez is szép város. A ma Csikszeredéhoz tartozó Csiksomlyón rendezik minden évben a 10000-ket idevonzó Pünkösdi búcsút és zarándoklatot.
  Innen tovább indulva Gyergyószentmiklós felé érhetõ el a vadregényes Gyilkostó és a drámaiságában utolérhetetlen Békás – szoros. De a Gyimesek végtenel fenyõerdõségei is felejthetetlen élményt nyujtanak.
  A Gyimesek egyik fõ vonzerejét maguk a gyimesi csángók jelentik. Gyimesfelsõlokon található az 1000 éves határ. Ahol is a XVII. században épült Rákóczi vár. A vár lábánál épült egy vasúti õtház, a Magyar Királyi Államvasutak legkeletibb õrháza. A Tatros folyó és a vasút közvetlenül az õrház mellett hagyja el Erdélyt és lép be Moldvába. Az épület vasúttörténeti emlék – amit most közadakozásból újítanak fel – 1897-ben épült és a XX. század vérzivataros történelmének egy valóságos darabja.
  Érdemes felkeresni hát.

  Erdélyt járva egy más világba csöppen az ember. Lenyûgözõ a székely és csángó emberek vendégszeretete, közvetlensége. S töretlen ragaszkodása az anyaországiakhoz.
  Kívánok mindenkinek kellemes nyarat és jó pihenést. S remélem összefutunk Erdélyben!!! :))))

Hozzászólás: Erdély
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.