Észak-Afrika autóval

Kezdőlap utazas.com Fórum Útitárskereső Észak-Afrika autóval

 • Indította
  Témakör
 • #39664 Hozzászólás

  Gabó
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Terv: karácsony utáni napok valamelyikén start itthonról, Spanyolországból komppal át Marokkóba. A lényeg, hogy az új évet már napozással tudjuk köszönteni valamelyik szálloda tetjérõl Marrakeshben. Aztán irány az óceánpart, vagy bármerre. Tervezett idõtartam kb. 15 nap, 1 autó+2 ember+pack megvan. Hasonló egységek jelentkezését várjuk útitársként (tehát saját autó kell!)

15 hozzászólás megtekintése - 1-15 / 15
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #367311 Hozzászólás

  mezbagoly

  jó tanács

  Allahu Akbar!

  Engem is vonzott mindig Észak-Afrika. De elég rövidnek tûnik a tervezett út idõtartama. S kezet fogok azzal a soförrel, aki levezet 3000 km-ert 3 nap alatt, s utána nem alszik két napig. Mellesleg itt az õsz, számolni kell a köddel, az átlag utazósebességet 80km/h nak vedd, s akkor ez még egész jó! Én a terepjáró helyett valami öreg kicsi kocsit választanék, azt nem kell félteni, meg zárni sem nagyon, a fogyasztása meg fele/harmada egy terepjárónak. (amúgy egy Opel campo terepjáróm van, de utazni a kis Fiat 127-esemmel szoktam.) Azt Romániaban sem piszkálták, pedig az nagy szó. Ha két autóval mentek, legyen nálatok rádió adóvevõ. Nem árt, ha nem bóvli, tehát jó vagy 2-5 kilométeres távolságig. Sokszor jó, ha felvezetõ kocsi, visszaszól a többieknek, hogy trafipax, vagy valami forgalmi akadály várható. Ha felesleges CB rádió van, nyugodtan szereld be. (kb 10ezer forint, s tudok adni címet is), én nem bántam meg, hogy beraktam, a kamionosoktól tudsz segítséget kérni a 40-41 es sávon szoktak lenni.
  Az sem árt, ha tudtok pár arab szót, kifejezést, mint la – nem, habibi-szeretlek :-D! de komolyan, ha arabul beszélsz a zsibárusokkal, hamar otthagynak, látva, hogy úgysem érdeklõdsz az ezernyi kacatjuk után.

  Szívesen csatlakoztam volna hozzátok, de hónap végén Krakkó – Prága – Frankfurt vár. S már évek óta tervbe van véve. De, ha ismertek egy szingli csajt, aki szereti Krakkót, értesíthettek! :-DDD (mezbagoly@freemail.hu)

  Az utazáshoz pedig jó szerencsét!

  #367310 Hozzászólás

  Dalma

  Hozzateves

  Nos, voltunk tavaly, majd egy honapig. Akkor is autoval. Hogy mi tudunk hozzatenni? Nagyjabol semmit. Mi mindenkepp megyunk, talan jolesik, hogy valakivel egyutt van az ember fia. Altalaban sokat megyunk, nem vagyunk valogatosak, ottani kajat eszunk stb. stb. Sokat gyalogolunk is es megnezunk mindent. Beszelunk franciaul, ugyhogy a kommunikacio nem akadaly. Szeretnenk (ha RAbatban kapunk gyorsan vizumot es van idonk) atnezni Mauritaniaba is.
  Jol es sokat vezetunk. Legutobb, felvaltva vezetve, ket nap alatt jutottunk le Algericasban. Aztan meg napi ket-haromszaz kilometer a kvota, haromnaponkenti pihenovel.
  Kerdes?

  #367309 Hozzászólás

  csaba

  fly+hire

  Lacival értek egyet: sokkal több értelme lenne repülni Marokkóba és ott helyi közlekedéssel bejárni az országot. Lehet autót is bérelni, pl. az Atlasz hegységre vagy az attól délre esõ helyekre érdemes.

  Ha 15 napod van, az nagyjából el is menne az oda- és visszaúttal.
  Ha nettó 15 napod van az országra, azzal már lehet kezdeni valamit – bár én annak idején 3 hétig voltam, és még 2 hét kellett volna, hogy nyugodtan állíthassam: egy kicsit bepillantottam Marokkó életébe.

  #367308 Hozzászólás

  Gabó
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Dalmának

  Áll még! Mit tudtok plusszként hozzátenni az eddigiekhez? Ti voltatok-e már így stb.stb.?

  #367307 Hozzászólás

  Dalma

  Gabonak

  Szia, All meg a dolog? Mentek? Ha minden igaz, mi dec. 20-an mennenk es jan 10-ig maradnank. Utvonal ugyanaz, talan egy kicsit delebbre, Dakhlaig.

  #367306 Hozzászólás

  Laci

  Bocs

  a részemrõl STORNÓ .
  Közbe jött valami .

  #367305 Hozzászólás

  Laci

  Látom

  téged nem lehet kiakasztani . Kiváncsi voltam , hogy nem a nagyotmondós álmodozok táborába tartozol aki soha nem megy sehová . De látom elszánt vagy .
  Idõm még nem volt agyalni , mert ki se látszok a munkából .
  1-2 gondolat . Csak azért irom le , mert a helyzetem nem könnyû .
  Feltételes mód : a feleségemmel mennék . Van itthon gyerek igy hát nem tudunk sok idõre menni (max 10 nap) . Kivinni nem tudjuk , mert az egyik kicsi . Ha kocsival megyünk alsó hangon 6nap elmegy a 6000km-re oda-vissza . Ha jobban hajtunk akkor mire oda érünk elmegy a kedvünk a kirándulástól . De azért a napi 1000km is elég necces . Tehát a kocsival nem lehet tiz napra menni csak többre . Igy a feleségem itthon maradna . Én pedig pont azért mennék , hogy vele legyek . Pedig szivesen mennék terepjáróval csak az a baj , hogy nem nélküle .
  Azaz : mit szólnál repülõ+helyi közlekedési eszközök kombinációjára ( vonat , busz , taxi , teve , szamár , láb , másik háta ) .
  Elõnyei :
  -igy csak 2 nap megy el a kijutásra és haza marad 8 a 10-bõl
  -olcsobb ( de ez századrangú kérdés )
  -nem kell az autóra biztósitás
  -nem kell átkompozni az autót
  -nem kell félteni a gépet(törés,lopás,rongálás)
  -nem kell otthagyni sehol
  -nem kell szervizelni
  -az autó korlátaitól függesz
  -helyi folklór megismerése
  Hátrány:
  -korlátozott csomog
  -sok lábalás
  -helyi folklór megismerése (persze csak ha annak vesszük)

  Ha müködik a dolog akkor nézek valami laza úti tervet amihez én abszolut nem ragaszkodnék .

  Amúgy mi 33 és 23 évesek vagyunk , Van 2 gyerek amibõl az egyik közös . Autószerelõként tengetem napjaim , van pár terepjárom . Sok helyen jártam .

  #367304 Hozzászólás

  Gabó
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Irány a strand?!!

  Látod Laci, ki így, ki úgy jár. Mi, amikor vonattal voltunk, szilveszter és újév napján a szálloda tetején sütkéreztünk egész nap Marrakeshben. Gondolom Te sem vitázni szántad a véleménycserét, az biztosan úgy van, ahogyan állítod: a tengerpart jóval hidegebb volt január elején, a vízbe a nagy hullámok és a strandõrök miatt nem lehetett bemenni. Sípoltak ránk állandóan, így maradtak a homokban kivájt kis napozó-medencék. Ott viszont símán le lehetett néhány nap alatt barnulni. Néhány kilóméterrel arréb, a Kanárin, ezeket kõvel ki is rakták, és így tartósak maradtak, bárki használhatta õket a szokásjog alapján. Agadírban õszülni is lehetett, mire elzavartad a rengeteg gagyi-árust. Ha le akarsz beszélni egy ilyen szándékú marokkói útról, akkor áruld el légyszi, Te mit javasolnál túrára?

  üdv: Gabó

  #367303 Hozzászólás

  Laci

  Irány a strand!!?

  Hát a Nissan alkalmasabb egy ilyen túrára . Nem tudom , hogy képzeled a tengerparti sütkérezést , de már most is hideg van (úgyan még csak reggel van , de a helyzet délutánig se lesz 20 fok feletti ) és ez decemberre még hidegebb lesz . Éjszaka fagy és a szállásokon nincs fütés . ajánlom nézd meg a következõ oldalt : http://www.wunderground.com/global/Region/AF/Temperature.html

  Télen még sielni is lehet náluk . Jártunk egy olyan városban (most nem tudom a nevét , de majd otthon megnézem ) ami úgy nézett ki mint Svájc . Hihetetlen volt , hogy a csoringerság közepén olyan luxushely van .

  Casablanca 14 Marrakech 12 Fes 9 Meknes 12 Rabat 12

  Arról nem is beszélve hogy Marokkóban éri el Észak-Afrikát egy hideg Oceáni áramlat igy még nyáron se nagyon lehet fürödni az Oceánba . Erre inkább a Földközi-tenger felöli oladal alkalmas .

  Mi Április végén voltunk . Agadirnál a viz nem volt 2centinél melegebb . Csak FEZ-be tudtunk fürödni egy fürdõhelyen , de akkor se volt 25 C -nál több és mindenki hülyének nézett mert csak mi fürödtünk .

  A bazárok minden városba egyformák , de a két legjobb FEZ és MARRAKECH . Casablancát ebbõl a sorból akár ki is lehet hagyni mert ott nincs sok látnivaló .

  Ezért is várnék konkrét elképzelést , hogy milyen túraterved van .
  Megjegyzés : elérhetõ közelségben Decemberi napfürdõzésre alkalmas hely Izrael:Eilat26 Jordánia:Akaba26 Egyiptom:Hurghada 23C ezek is reggeli idõpontok , igy még melegedni fog . De decemberbe azért ezek is neccesek . Nem találkozól fürdõzõk tömegével mert csak 25C van a nap legmelegebb pontján .
  Laci

  #367302 Hozzászólás

  Gabó
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  terepjáróról

  Igazad van Laci!
  Addig vehetek még akármilyen autót is, de lehet, hogy az oázis látogatás, vagy a Dakar egyszeri megtekintése miatt nem bumlizok le odáig (kb. 3000 km?) egy terepjáróval. Van a családban egy Nissan double-cabin pick-up, az oda (ott) pont jó volna.
  Teljesen más kérdés, hogy ott mit akarunk csinálni, és ahhoz milyen autó kell. Egy Ceuta-Rabat-Casanlanca-Meknes-Fes-Marrakesh-Agadir túrát viszonylag jónak mondható közutakon is meg lehet tenni, ha a bámészkodás, bazározás, na meg az óceánparti sütkérezés a célod.
  Egy off-road túra természetesen egészen más.

  #367301 Hozzászólás

  Laci

  C3 1,4 HDI ???

  Nem akarlak megbántani , de azt hittem terepjárod van . Szerinted okos választás ez a tipús ? Ha voltál kint akkor tudod milyenek az útviszonyok .
  Vagy ha Oázisba akarunk menni bérelsz terepjárót és az autód otthagyod ?
  Ezt te jól átgondoltad ?
  Laci

  #367300 Hozzászólás

  Gabó
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Laciéknak

  A Dakar érdekes lesz, a szakaszokat meg lehet pontosan tudni, és ha akarjuk biztosan lehet úgyis nézni, mint egy rendes rali-gyorsaságit. C3 1,4 HDI. Én is hátizsákkal voltam 2000-ben Marokkóban. Akkor vonattal mentünk(!)
  Gabó

  #367299 Hozzászólás

  Laci

  Gabónak

  Én is voltam kint 98-ban 3 hetet hátizsákkal .
  Dakarra szeretném idõziteni az utazást , hogy azt is meg lehessen nézni . Milyen autód van ?

  Laci

  #367298 Hozzászólás

  Gabó
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Laciéknak

  A pontosabb tervhez mindenképpen szeretném bevonni a partnereket, hiszen akkor már nemcsak kettõn áll a vásár.
  Az útvonal, gondolom tiszta, ha rendelkeztek tapasztalatokkal Marokkóban, akkor mégjobb. Ha nem, akkor eldicsekszem, hogy én egyszer voltam, 4 évvel ezelõtt, nagyon jó, ha valaki megbékél az arab mentalitással és sajátosságokkal. Ha megadod az emiled, rövidebbre is zárhatjuk.

  #367297 Hozzászólás

  Laci

  Irány Marokkó!

  Minket érdekel .
  Irnál egy kicsit pontosabb tervet ?
  Köszi.
  Laci

15 hozzászólás megtekintése - 1-15 / 15
Hozzászólás: Észak-Afrika autóval
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.