Everest – annyira “magyar”

Kezdőlap utazas.com Fórum Hegymászás, barlangászás Everest – annyira “magyar”

 • Indította
  Témakör
 • #43190 Hozzászólás

  kovi

  Elõször is leszögezem, hogy abszolút nem értek a sziklamászáshoz. De úgy gondom mint mezei állampolgár, hogy nagyon “magyar” volt az egész expedíció. Két versengõ csapatot összeolvaszt az állam (ill. a kormányzó párt) és megdobja 30 millával, hogy ezzel segítse a saját kampányát. Sajna nem jött össze! A fiúk meg kemény legények és elhatározzák, hogy igazi sportolók lesznek (gondolom mellékállásban nyomdászok vagy vmi ilyesmi – szóval nincs túl sok felesleges pénzük) és o2 nélkül másznak. A végén meg semmi nem jön össze. Az egyikük felkapaszkodik a csúcsra egy kereskedelmi expedíció segítségével, de már használ o2-t. Kérdem én, hogy miért nem használtak akkor az elejétõl fogva és értek fel többen, mint egy igazi CSAPAT? Így semmi értelme nem volt az egésznek! Ez nem csapat kéremszépen, hanem individumok egymást taszító halmaza. Szeritem már nagyon utálják egymást, csak összeköti õket a 30 milla meg a velejáró kötelezettségek. Ahogy én kívûlrõl látom nem ez a hegymászás lényege. Hanem a csapat meg a buli. 25000 dollárért ma már bárkit felvisznek az ügyes nepáli vállalkozók 8850-re, ha megvan a keze-lába és nincs hatalmas sörhasa. A 30 millából ki is jött volna 4-5 fõ.

  Mindezek ellenére én is, mint ti büszke vagyok arra, hogy Zsolti fent volt a tetõn, mint elsõ magyar útlevéllel rendelkezõ ember. És nem tudnám utánnozni az tuti. Csak az egész annyira “magyar”.

9 hozzászólás megtekintése - 1-9 / 9
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #413967 Hozzászólás

  Lud

  olcsó expedíciók

  Persze vannak Kovinak is tettszõ “romantikus” low-budget expedíciók is (Thalay Sagar, Kedar Dom, Nanga Parbat, Distaghil Sar) csak mondjuk ezeket nem hozták a címoldalon. Különben nem sokan mondanának nemet, ha állam bácsi befizetné õket bármelyik magashegyre…

  #413966 Hozzászólás

  kis_herceg

  Teljesen egyetértek…

  …Kvarkkal.

  #413965 Hozzászólás

  Kvark

  Még egy vélemény

  Szerintem Zsolt van olyan jó hegymászó, hogy el tudja dönteni mikor van szüksége oxigénre és miért.Senkitõl sem lehet elvárni, hogy kockára tegye az életét egy nagyobb sport teljesitmény érdekében, de azt sem, hogy ne menjen fel a csúcsra, ha már ott van a közelében.Mindenkinek mások a szempontjai, ha õ ilyen áron is fel akart menni, ezt nem kéne elvitatni tõle, ki tudja mikor lesz legközelebb lehetõsége újra próbálkozni. Van akinek meg fontosabb önmagáról megtudni, hogy oxigén nélkül meddig képes jutni, és nem a csúcs mindenáron való elérése.Szerintem mind a két hozzáállás elfogadható, és nem innen kéne birálgatni õket.
  Még egy megjegyzés- akik sok pénzért vezetõkkel és oxigénnel mennek fel a hegyre, azok is a saját lábukon mennek, õket is sok veszély fenyegeti ott, és vannak akik meg is halnak. A szakértõ vezetõk csak a körülményekhez képest a “komfortot” növelik és szükség esetén segitséget nyújtanak, úgyhogy azokat sem kéne teljesen lekicsinyelni.

  #413964 Hozzászólás

  kis_herceg

  Politikához nem értek…

  …ezért nem is beszélek róla. Az viszont igaz, hogy nehéz itthon összeszedni annyi pénzt, de Te is eljutottál Nepálba, ahogy kiveszem a szavaidból. Ami engem illet kevés az esélyem, hogy valaha is lássam élõben az Everestet, de azért igyekszem:)

  #413963 Hozzászólás

  kovi

  OK, kis herceg,

  nem spekulálok többet, kezdtek meggyõzni. Csak szeretek egy témát minden oldalról megvizsgálni és leásni a probléma velejéig: ami szerintem itt a finanszírozás és nem is a hegymászás. Az idegesít a legjobban, hogy a Fidesz miért akarta még ezt (Everest mászás) is meglovagolni a választások elõtt – az adófizezõk 30 millájából. Habár ez tényleg nulla a többihez képest. Miért nem lehet ez egy tiszta sport, ami végre politikától független? De azt is undorítónak találnám, ha Erõss vagy másvalaki a Himalája tetején úgy fényképeztetné magát, hogy jól látszanak a szponzorok a sapkáján meg a dzsekijén. Szóval álmokat kergetek. “Normális” esteben szerintem, ha valaki keményen dolgozik a Nyugaton, akkor össze tud évek alatt szedni annyit (25e USD), hogy megvalósítsa álmát. Nálunk ez teljességgel lehetetlen havi 100 ezerbõl.

  A nepáli vállalkozóknál tényleg csúsztattam (egy kicsit), de tudom, hogy volt pl. egy amerikai csaj aki külön serpákat bérelt a laptopjának meg a piperekészletének… én pedig továbbra is maradok a Kathmandu-völgyben 1000 méteren és nézegetem a 400 éves gyönyörûen faragott templomokat.

  #413962 Hozzászólás

  kis_herceg

  kovi, nézd meg ezt az oldalt

  http://www.mounteverest2002.hu/naplo.asp

  “Erõss a fõ csúcsra oxigén palackkal mászott. Az oxigén használatát az indokolta, hogy Erõss a másfél héttel ezelõtti sikertelen kíséret után, amikor is oxigén palack nélkül 8700 méterig jutott, az alaptáborban nem volt képes olyan mértékig regenerálódni, hogy nagyobb kockázat nélkül vállalhatta volna a csúcskísérletet.”

  #413961 Hozzászólás

  kis_herceg

  kovi

  Nem értem miért bocsátkozol spekulációkba és miért vádaskodsz, ha nem értessz hozzá. Elõször is azt szeretném mondani, hogy a Mount Everest megmászása nem sziklamászás, hanem egy sokkal összetetteb hegymászói feladat. De ez most nem is fontos.
  Nem értek egyet a hozzászólásodat jellemzõ gúnyos hangnemmel. Nem tudom Te mit sportolsz, de az tényleg látszik, hogy a hegymászáshoz nem értessz. A fiúk részérõl az, hogy majdnem 8000m-en eltöltöttek éjszakákat és utánna még tovább is másztak, igenis nagy sportteljesítmély. És teljesen mindegy, hogy civilben mi a foglalkozásuk, mert nem az tesz valakit jobb emberré vagy akár jobb hegymászóvá. 8000 m felett levegõt venni olyan, mintha egy maratoni futó egy szívószálon keresztül lélegezne futás közben.
  Annak, meg hogy nem használtak o2-t, két oka is van. Az egyik az ára, a másik, pedig, hogy az o2-nel történõ Everest mászást nem ismerik el hivatalos megmászásnak. Arról, pedig, hogy most egy kereskedelmi expedícióhoz csatlakoztak, csak annyit, hogy csak a logisztika miatt tették meg, és azért, mert az Everest “normál” útján van egy olyan akadály, amit az expedíciók közösen küzdenek le. Nevezetesen a Khumbu jégesés. Egyedül az itt kiépített kötél-és létrarendszereket használták a fiúk. Arra pedig, hogy minek van értelme, és minek nincs, még neves filozófusok sem találtak választ, úgyhogy ebbe most ne menjünk bele.
  Nem tudom, Te voltál-e már összezárva valkivel egy hónapig egy kiélezett helyzetben. Nem egyszer még jó barátok is összevesznek, összeütközések vannak köztük. Szerintem ezt minden magashegyekbe járó mászó tapasztalta már ilyen-olyan formában.
  Arról meg, hogy “ügyes nepáli vállalkozók 25000 dollárért ma már bárkit felvisznek 8850-re, ha megvan a keze-lába és nincs hatalmas sörhasa” pedig csak annyit, hogy Te magad mondtad, hogy 5000m-re sem tudnál felmenni busz és jeep nélkül. Hát akkor hogy is van ez a bárkit felvisznek?
  És az az utolsó százas sem az a kimondott séta a Váci utcán, akár oxigénpalackkal, akár anélkül mennek.
  Összességében a világ tetejének a meghódítása nem gyerekjáték. Komoly, felkészült és összetett hegymászói feladat. Nem véletlen, hogy a csúccsal próbálkozó hegymászók közül minden 5. meghalt. Az igazság az, hogy könnyû innen dumálgatni és kritizálni a fiúkat azokért a döntéseikért, amiket 8000 m magasan hoztak.

  #413960 Hozzászólás

  kovi

  Kedves gergo

  bocs de fogalmam sincs mi az a lamer. (Lehet, hogy ez a lamer?) Elmagyaráznád, hogy megtudjam mi vagyok? Köszi.

  Én ott továbbra is HATALMAS ellentmondást látok, hogy A) vagy mentek volna ez elejétõl palackkal B) vagy a megállt volna Erõss 8750-nél (mint Várkonyi) és inkább visszafordul mint hogy palackot használ. (De õ lenyúlt egyet a kereskedelmi expedíciótól párszáz dolcsiért, hogy ha már ott van akkor már felmegy még egy százast.)

  Egyébént mégegyszer hangsúlyoznám, hogy büszke vagyok rájuk és én még 5000-re sem tudok busz/jeep nélkül felkapaszkodni, de igazán nem is akarok mert megfájul a fejem meg hányigerem lesz. A Megjegyzéseiddel meg teljes mértékben egyetértek. Én is várom, hogy valaki rendesen felkapaszkodjon a világ tetejére…

  #413959 Hozzászólás

  gergo

  Ne haragudj,…

  (.. de messzirol látszik, hogy nagy lamer vagy.
  Csak megjegyzésem, hogy a mai “médiás” tuti világ arról szól, hogy mindenki folyton csak járassa a száját, akármirõl, mindegy, mégha nem is ért hozzá.)

  Természetesen mindannyian, akik itthonról figyelemmel követtük és követjük az eseményeket, gratulálunk Várkonyi Lászlónak a kimagasló és – magyar vonatkozásban – egyedülálló eredményéhez (kb. 150 ember még a nagyvilágból, aki ilyen tengerszint feletti magasságra – 8750 – önerõvel, +o2 gáz belégzése nélkül eljutott. Ezek közül is biztosan kevesebben, kb. 10-20 ember, akik BC-tõl kezdve fair play – alpin – módon tették ezt.)

  Ugyanúgy gratulálunk Erõss Zsoltnak, kiemelkedõ sportemberi teljesítményéhez. Nagyon kevesen vannak a világon, akik o2 nélkül 8700 méter magasra másznak önerõbõl, majd levonulást követõen, BC tengerszinten 2 nap pihenést követõen – amely fizikai regenerálódásra nem, pszichikaira pedig csak nagyon keveseknek elegendõ – o2 igénybevétele nélkül ismét 8000 m-re másznak, és onnan addicionális o2 belégzésének segítségével 8850 tengerszint feletti magasságot érnek el, majd egészségesen visszatérnek.


  Megjegyzések:

  – Magyar nemzetiségû ember állt már korábban a “világ tetején” (Himalája hegység – Mt. Everest, õsi nevén: Csomolungma), román állampolgárként, nemzetközi expedíció keretein belül, addicionális o2-t igénybevett.

  – Fentiek alapján: az állampolgárság szerinti (tudniillik hogy piros vagy kék útlevele van valakinek) tagolásnak számomra nincs értelme, nincs jelentõssége.

  – Erõss Zsolt erdélyi születésû, gyermekéveit Gyergyó és Csík havasai között töltötte, román állampolgárként született, jelenleg magyar állampolgár.

  – Számomra CSAK a fair play mászás az elfogadható. Erõss Zsolt megszegte ezt a szabályt. Teljesítménye azonban mit sem veszt fényébõl, így is nagyszerû, csak más mérce szerinti. Ezzel õ is tisztában van.

  – A kirándulás, hegymászás elvonuló, magunkba szálló tevékenység, részben magányt, társadalomból történõ idõleges elszakadást feltételez, igényel. Szokjuk meg (nem baj az, sõt helyes), hogy a hírek csak pár nap, hét késéssel érkeznek.

  – A kirándulás, hegymászás nem a felhajtásról szól. Nem a médiáról. Önmagunkról.


  Kítûzendõ (és kitûzhetõ) célok a magashegyi mászásokra vonatkozóan, a jövõre nézve:

  – magyar ember fair play alpin stílusban történõ feljutása a Föld legmagasabb tengerszint feletti csúcsára (Mt. Everest, 8850m)

  – magyar emberek fair play alpin stílusban történõ feljutása a Föld legmagasabb hegyeire, normál és nehezebb választott útvonalakon keresztül.


  Finanszírozás:

  – kalandsportok (emberi teljesítõképesség határait érintõ tevékenységek, életmód formák) finanszírozása nem állami feladat.

  – viszont annál inkább kereskedelmi szponzorizációs, illetve közalapítványi feladat. (az emberek megszólítása, hogy egyének tetteihez történõ privát hozzájárulásukra szükség van egy jól mûködõ közösségben – Magyarország)

  – a kiránduló és hegymászó emberek vagy így – vagy úgy kirándulni és mászni fognak, oda, akkor és annyiszor, ahogy azt ÕK érzik és szeretnék, függetlenül állami juttatásoktól.


  Magyarázat:

  BC – base camp, alaptábor

  fair play alpin – az alaptábortól felfelé a hegymászó (csapat) önerõbõl mozgatja – alapvetõen az életbenmaradását szolgáló – felszerelését (élelem, technikai segédeszközök), addicionális o2 segítségét nem veszi igénybe a mászás során

  abszolut fair play alpin – a legközelebbi lakott településtõl a hegymászó (csapat) önerejére támaszkodik a felszerelés (élelem, technikai segédeszközök, pl. sátor, stb.) mozgatásában. A Himalája hegység esetében ez a fajta mozgás és módszer a legtöbb magas (7-8 ezer m) hegycsúcs esetében a lehetetlen határát súrolja, és csak igazán keveseknek adatik meg (2-3 ember a Földön), hogy ilyen feltételek mellet sikeresen elérjenek egy-egy magas csúcsot.

  A Mt. Everest ún. normál utait illetõen – a magyar fiúk is ilyen utat választottak – nincs is értelme abszolut fair play stílusról beszélni, mivel a mászási szezonokban ide érkezõ csapatok – számuknál fogva – összefognak, és közösen építik ki az alsóbb, “unalmasabb” szakaszokat (fix kötelek kihelyezése), biztosítva a gyorsabb és biztonságosabb kezdeti elõretörést és a mászást követõ visszavonulást. (Tehát sérül az elv: nem minden szükséges felszerelést maga az adott csapat szállított oda.)

9 hozzászólás megtekintése - 1-9 / 9
Hozzászólás: Everest – annyira “magyar”
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.