Everest – Oxigen vagy nelkule – mi a profi dontes

Kezdőlap utazas.com Fórum Hegymászás, barlangászás Everest – Oxigen vagy nelkule – mi a profi dontes

 • Indította
  Témakör
 • #43831 Hozzászólás

  Tabori Miklos

  Ha jol kovetem a fejlemenyeket a magyar csapat tobbszor probalkozott az Everestre feljutni oxigen nelkul – minden alkalommal sikertelenul. Majd majus 25-en, egyetlen tagjuk oxigen jelenleteben feljutott a csucsra, es ezert minden elismeresemet elnyerte. Azonban, tudomasom szerint, az oxigen nelkuliseget ket tennyel magyaraztak: “igy az igazi” es “szponzor-hiany”.

  Ha a fenti tenyek korrektek, akkor ez felvet egy nagyon komoly szakmai problemat az Everestet meghodito hegymaszok felkeszulese teren.

  Mi alapjan gondoltak – teljesen hibasan -, hogy oxigen nelkul menni fog a maszas? Ha nincs penz egy elengedhetetlen felszerelesre pedig, akkor hogyan vallalkozhatnak egy elet-halal expedicio elkezdesere?

  Ilyen alapon scuba palack nelkul is lehetne a Voros-tenger aljara merulni, illetve ernyo nelkul ugrani repulobol – igy az igazi. Vagy a palack es ernyo nelkuliseget “megmagyarazni” penzhiannyal.

  Megjegyzem, minden elismeresem a csapate, de szerintem a fenti tenyek feltetlenul atgondolandok minden ujabb hasonlo expedicio eseten.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 29
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #419854 Hozzászólás

  Balikaa

  Sandor!

  Miért gondolod, hogyha az illetõ nem jár sikerrel, akkor lerománoztam volna? (már ha akkor is hallottam volna róla)
  B.

  #419853 Hozzászólás

  Sandor

  Gyurkanak

  Lehetseges, hogy “velunk” van a baj, kissebbsegi letunkbol adodoan erzekenyebben reagalunk le Mindent.SAjnos, mi majdnem minden nap szembesulunk a nemzetisegi hovatartozas problemajaval es ez nagyon is befolyasolja eletunket. Nem akartam megbantani senkit, s ha igen, akkor bocsanatot kerek.
  kelemns@excite.com

  #419852 Hozzászólás

  Gyurka

  sandornak

  kedves sandor!

  Véleményem szerint ez a fórum elbírja a politikai felhangokkal kisért magánvéleményeket, fõleg mert érinti a sportágat.

  Függetlenül attól, hogy igazad van-e vagy sem, arra kérlek, hogy legyél olyan kedves és ne felejtsd el a téma címét.

  Szó sincs benne politikárol, csak oxigénrõl meg a világ legmagasabb hegyérõl.

  Pontosan ebbõl az okból kifolyólag gyakoroltam én is önkritikát.

  gyurka@trekking.hu

  #419851 Hozzászólás

  sandor

  …de igen

  …kezdjunk politizalni,… ugyanis egy siker eseten(mellekes, hogy palackkal v. annelkul)az “erdelyi magyar” erdekes modon “magyar”…csak igy egyszeruen…miert nem “roman”, kedves “anyaorszagi honfitarsaim”

  #419850 Hozzászólás

  climbora

  anonymus!

  A véleménynyilvánítás szabad és teljességgel elfogadom az elsõ 3 pontban leírtakat, egy ilyen akcióban való részvétel szubjektív döntés..
  Azonban (remélhetõleg Hozzád hasonló) aktív mászó, túrázó alpinozóként( nem munka!), aki szeret “eszmét” cserélni az õt érdeklõdõ dolgokról nem érzem magam “nyammogó, infantilis kiscserkésznek”!!:-)
  Disztingváljunk kérem, ez nem a valóvilágvilla !:-)

  #419849 Hozzászólás

  anonymus

  azt gondolom, hogy:

  1. Ha valaki sok pénzt ad nekem, akár hegymászásra, -bérmunkás vagyok, és azt kell tennem, amit a “munkaadóm” elvár!
  2. Ha szponzorálok egy akciót, egyáltalán nem érdekel senki egyéni hõskölteménye. Nincs szükségem holtfáradtan visszakullogó “vesztesek” fotójára valahonnan félútról. Nekem az kell, hogy diadalmasan feszítsen valaki a csúcson az én anorákomban és sapkámban!
  3. A média nem tényekkel foglalkozik, hanem a saját eladhatóságával. Tehát etikátlan, hazug és semmiképp sem szószerint vehetõ.
  4. Infantilis kiscserkészek véget nem érõ, együgyû nyammogása zajlik immáron fél éve, és korántsem a tények, hanem a kívülállók pótcselekvéseit megjelenítõ, naív ideák mentén. Tessék szíves inkább saját tervekkel, és azok végrehajtásával bíbelõdni! Vagy ez is egyféle szappanopera a népnek?

  #419848 Hozzászólás

  Gyurka

  Balikaa-nak

  Igazad van, bocsánatot kérek, lehet, hogy egy kicsit elgaloppíroztam magam.

  #419847 Hozzászólás

  Balikaa

  Még csak annyit…

  hogy én beszélgettem egy keveset Zsolttal 4szemközt, és azt mondta, hogy ha csak õ van, meg a hegy, akkor õ is visszafordúlt volna, de hatalmas nyomás volt rajta, mert tudta, ha megint kudarcal végzõdik az expedíció, az ésmét évekre visszavetette volna a hegymászósportot. Szerinte így, hogy van siker is, zöbb támogatást kap majd a sport. Amúgy igen szinpatikus volt, nem tünt sztárkodónak, vagy ilyesmi, és azt mondta, hogy õ maga sem tartja ezt olyan nagy teljesítménynek, mint mondjuk a szólómászásait, és feltett szándéka, hogy oxigén nélkül is feljusson. Az meg, hogy ekkora a felhajtás körülötte, nekem sem igazán tetszik, de hogy ez mennyire az õ hibája, nem tudom. Itt jegyezném még meg, hogy Gyurkának abban nincs igaza, hogy õ lett volna az elsõ magyar, mert már egy Erdélyi magyar srác járt fönt (ne kezdjük politizálni, vagy ilyesmi, OK?).
  B.

  #419846 Hozzászólás

  Gyurka

  cs-nek

  Talán rosszul jött ki a dolog, mindenesetre akkor most leírom fehéren-feketén:
  Soha nem hangzott el az a kijelentés, miszerint hétköznapi dolog felsétálni az Everestre. Nagyon sokáig büszke voltam Zsoltra. Akár hogy is csûrjük-csavarjuk a dolgot, tényleg õ volt az elsõ magyar odafent.
  De ami utána következett, azt inkább nem jellemzem

  A sponzorok nagy urak. De mindenki reggel felébred és belenéz a tükörbe. Ha bírja a gyomra, akkor folytassa. De ne lepõdjön meg, ha más viszont nem bírja. Nem kötelezõ sponzorok után futkosni. Lehet dolgozni is. Ha jól tudom, várkonyi Laci többször is volt már ott és még mindig nincs Várkonyi-kulcstartó és Várkonyi-nóta.

  Véleményem szerint viszont kár belekeverni a politikát. Bár, most hogy mondod, azon sem lepõdnék meg, ha indulna a legközelebbi választáson. Akár miniszterelnök is lehetne.

  #419845 Hozzászólás

  Lud

  Zsoltot szereti a nép, mert megmászta az Everestet, a hegymászók meg a korábbi mászásaiért. Miután harmadszor hónapokat szívott az alaptáborban, az akklimatizációs túrákon, a cuccok felcipelésével érthetõ, h akár oxigénnel is bevállalta a csúcsot.
  Szerintem ha lesz rá lehetõsége kipróbálja magát a nyugati gerincen, v Bonningtonék útján.

  #419844 Hozzászólás

  cs

  nem csak a hegymaszas

  Sziasztok!
  Zsolt (Eross) teljesitmenyet nem kell lebecsulni, azert mert oxigennel maszott, bar nyilvan nem akkora teljesitmeny, mintha nelkul tette volna, de ez az everest expedicio nem csak a hegymaszasrol szolt sajnos, hanem a politika is ratette kezet. Ez mar a harmadik everest expedicio volt az elmult negy evbeben es mindenfelekeppen vmi eredmenyt kellet, hogy hozzon (persze nem a biztonsag rovasara), hogy legyen ilyen jellegu expedicio a kesobbiekben is. Nagy dolog volt a csucs elerese az egesz csapatnak gratulalok, Konyit meg azert nem nyomjak szerintem annyira mert neki mas a hozzaallasa errol a media sztarsagrol, es a sponzorknak (beleertve a kormanyt is) pedig mindenfelekeppen kell ez a media orulet.
  Udv
  cs

  #419843 Hozzászólás

  Timber

  egy túrista Zolinak

  Én szívesen megnézném ezeket a kérdéseidet a http://www.hóparduc.hu-n. a “Zsolttól kérdezték” rovatban.

  #419842 Hozzászólás

  Windigo

  Egy érdekes, ám

  majdnem elfelejtett adalék Everest ügyben:
  amikor az elsõ Everest mászást tervezni kezdték az akkori honi hegymászó körök, vita volt mindenrõl. Az akkori mászó elit nem tartotta kihívásnak a nepáli normál utat, hát még az oxigénest. Igaz, pénzük sem lett volna rá. Õk a tibeti oldal nagy kuloárját nézték ki maguknak. Ezt viszont a b vonal tartotta nehéznek. A végén döntött a többség, maradt a tibeti oldal normál útja oxigén nélkül és idehaza maradt az akkori elit.

  Sajnos, az akkori elit magja (Dékány P és Ozsváth A) már elhunyt.

  #419841 Hozzászólás

  Gyurka

  Sajna,

  Várkonyi Laci messze nem kap akkora nyilvános elismerést, mint Erõss.

  #419840 Hozzászólás

  climbora

  Zolinak

  Azért a “lebecsmérelték” kifejezés talán erõs( érted, Erõs!) egy kicsit. Én nem hinném, hogy a legnehezebb cél elérésére törekvés egyenlõ lenne a lebecsmérléssel.. Bár nem olvastam minden cikket, de nem ilyennek ismertem meg a csapat hozzáállását. És ne felejtsük, hogy volt ember, akinek volt ereje nemet mondani az oxigénes elérésre, “karnyújtásnyira” a csúcstól- VÁRKONYI LACI személyében – ! És nagyon várom már a pillanatot, amikor sikerül neki..

  #419839 Hozzászólás

  Gyurka

  Az expedíciós…

  mászáshoz ugyanaz a három dolog kell, mint a háborúhoz.
  És mint te is tudod, “van annyi pénz, amennyiért Judit haja korpásodik”
  Egy idõ után az etika másodlagos lesz. Sajna.

  #419838 Hozzászólás

  Zoli

  Egy túrista

  Látom sok profi hegymászó hozzászólt, én nem vagyok hegymászó, de érdeklõdve figyeltem az eseményeket. Szurkoltam a csapatnak, hogy telejesíteni tudják a kitûzött célt és szerintem ez nem történt meg. Ráadásul az összes híradás alatt lebecsmérelték az u.n. O2 palackos hegymászást, mint nem igazi sportteljesítményt. És akkor a végén ezért a saját maga által lebecsmérelt teljesíményért magas állami kitüntetést kapni és átvenni nem akármi! Szerintem sportemberhez méltóbb lehetett volna, ha Erõs úr azt mondja: eddig feljutottam, idáig bírtam és kész. Nagyszerû dolog lehetett volna, de úgy látszik a dicsõség bármi áron fontosabb. (Vagy olyan sponzori elvárások voltak, hogy muszáj volt így is?!)

  #419837 Hozzászólás

  racz zsolt

  miert nem hasznaltak

  Laci!

  Az nyilvánvaló, hogy 22-ben nem volt a technológiai felkészültség a maihoz mérhetõ, de ne felejtsd, hogy a 23-as brit expedíció azért nem vitt palackot mert úgy gondolták hogy “sporszerûtlen, ennélfogva brithez méltatlan”.
  A mászók általában egy bizonyos cél érdekében lépik át a Rubicont, ami aztán az azt megelõzõen szükségtelennek vélt eszköz tömeges terjedéséhez vezet. Benzines nittfúró már volt 70-ben (Fitz Roy, Cezaro Maiestri), villanymotoros (igaz, hosszabbítós) a 60-as évek elején Németországban, csak az akkori mászók még mereven elutasították a használatát és “kiátkozták” az alkalmazókat.
  Idõközben mindenféle erkölcsi és etikai normák változtak, nemcsak a hegymászásban, és ez természetesen kihat mászásra is.
  Mindenesetre a brit szigetek grit mászói és a Drezda melletti homokkövesek ma is elutasítják, hogy a siker érdekében enyhítsék a kialakult szokásokat (a sziklák átalakítását), õk úgy vélik hogy a mászótudást kell javítani. Ahol ezen lazítottak (cseh homokkövek)ott a szikla és a táj amortizációja exponenciálisan növekedett.
  A közterületen álló hegyeken természetesen mindenki azt teheti, amit a jogszabályok lehetõvé tesznek, erre törvényadta joga van.

  A hegyekben törétnõ szemetelésért, visszavonhatatlan környezetátalakításért úgyis az utókor fogja kimondani az ítéletet. Én pl. a 80-as évek közepén az Ushba alatt találtam “Halászlé” és “Gulyásleves” feliratú dobozokat és rettenetesen elszégyelltem magam azok helyett is, akik otthagyták. Akik az Everesten azt a sok szemetet fennhagyják, pontosan lyan súlyú cselekedetet hajtanak végre, mintha a Szewnt Péter székesegyházba talicskáznák be a szemetet.

  Csak ezt egy európai képtelen felfogni.

  #419836 Hozzászólás

  Windigo

  Ha félretsszük

  azt a gondolatot, hogy õ volt az elsõ magyar, aki az egész ország segítségével feljutott a világ tetejére, akkor magát a sportteljesítményt nem nevezhetjük rendkívülinek. Hazai viszonylatban az, mondhatni átlagon felüli. Bár, evvel a jellemzéssel nem csak õt minõsítem, hanem az átlagot is.

  És megnézném azt is aki lopni megy fel oda, fõleg RP sátrat. :-)
  Az “ellopott” helyett inkább használjunk “eltüntet”, az reálisabbnak tûnik.

  #419835 Hozzászólás

  Balikaa

  Oxigén

  Csak annyit jegyeznék meg Zsolt védelmében (nem mintha szüksége lenne a védelmemre), hogy õ másodszorra indult, miután ellopták a sátrukat, ezért nem volt igazán jó erõben, és ehhez képest csak az utolsó szakaszon használt oxigént, és ha jól tudom, ott is csak fél liter/perc-re volt állítva, ami nem sok, annak a tudatában, hogy a 2-3 liter/perc-et is csak az erõs mászók tudják tartani.
  Amúgy tetszett a kis összefoglalód, elég alaposnak tünt.
  B.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 29
Hozzászólás: Everest – Oxigen vagy nelkule – mi a profi dontes
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.