everest top

2 hozzászólás megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #414550 Hozzászólás

  gergo

  Gratulálunk honfitársainknak!

  Természetesen mindannyian, akik itthonról figyelemmel követtük és követjük az eseményeket, gratulálunk Várkonyi Lászlónak a kimagasló és – magyar vonatkozásban – egyedülálló eredményéhez (kb. 150 ember még a nagyvilágból, aki ilyen tengerszint feletti magasságra – 8750 – önerõvel, +o2 gáz belégzése nélkül eljutott. Ezek közül is biztosan kevesebben, kb. 10-20 ember, akik BC-tõl kezdve fair play – alpin – módon tették ezt.)

  Ugyanúgy gratulálunk Erõss Zsoltnak, kiemelkedõ sportemberi teljesítményéhez. Nagyon kevesen vannak a világon, akik o2 nélkül 8700 méter magasra másznak önerõbõl, majd levonulást követõen, BC tengerszinten 2 nap pihenést követõen – amely fizikai regenerálódásra nem, pszichikaira pedig csak nagyon keveseknek elegendõ – o2 igénybevétele nélkül ismét 8000 m-re másznak, és onnan addicionális o2 belégzésének segítségével 8850 tengerszint feletti magasságot érnek el, majd egészségesen visszatérnek.

  Megjegyzések:

  – Magyar nemzetiségû ember állt már korábban a “világ tetején” (Himalája hegység – Mt. Everest, õsi nevén: Csomolungma), román állampolgárként, nemzetközi expedíció keretein belül, addicionális o2-t igénybevett.

  – Fentiek alapján: az állampolgárság szerinti (tudniillik hogy piros vagy kék útlevele van valakinek) tagolásnak számomra nincs értelme, nincs jelentõssége.

  – Erõss Zsolt erdélyi születésû, gyermekéveit Gyergyó és Csík havasai között töltötte, román állampolgárként született, jelenleg magyar állampolgár.

  – Számomra CSAK a fair play mászás az elfogadható. Erõss Zsolt megszegte ezt a szabályt. Teljesítménye azonban mit sem veszt fényébõl, így is nagyszerû, csak más mérce szerinti. Ezzel õ is tisztában van.

  Kítûzendõ (és kitûzhetõ) célok a magashegyi mászásokra vonatkozóan, a jövõre nézve:

  – magyar ember fair play alpin stílusban történõ feljutása a Föld legmagasabb tengerszint feletti csúcsára (Mt. Everest, 8850m)
  – magyar emberek fair play alpin stílusban történõ feljutása a Föld legmagasabb hegyeire, normál és nehezebb választott útvonalakon keresztül.

  Finanszírozás:

  – kalandsportok (emberi teljesítõképesség határait érintõ tevékenységek, életmód formák) finanszírozása nem állami feladat.
  – viszont annál inkább kereskedelmi szponzorizációs, illetve közalapítványi feladat. (az emberek megszólítása, hogy egyének tetteihez történõ privát hozzájárulásukra szükség van egy jól mûködõ közösségben)
  – a kiránduló és hegymászó emberek vagy így-vagy úgy kirándulni és mászni fognak, oda, akkor és annyiszor, ahogy azt ÕK érzik, függetlenül állami juttatásoktól.

  Magyarázat:

  BC – base camp, alaptábor

  fair play alpin – az alaptábortól felfelé a hegymászó (csapat) önerõbõl mozgatja – alapvetõen az életbenmaradását szolgáló – felszerelését (élelem, technikai segédeszközök), addicionális o2 segítségét nem veszi igénybe a mászás során

  abszolut fair play alpin – a legközelebbi lakott településtõl a hegymászó (csapat) önerejére támaszkodik a felszerelés (élelem, technikai segédeszközök, pl. sátor, stb.) mozgatásában. A Himalája hegység esetében ez a fajta mozgás és módszer a legtöbb magas (7-8 ezer m) hegycsúcs esetében a lehetetlen határát súrolja, és csak igazán keveseknek adatik meg (2-3 ember a Földön), hogy ilyen feltételek mellet sikeresen elérjenek egy-egy magas csúcsot.

  A Mt. Everest ún. normál utait illetõen – a magyar fiúk is ilyen utat választottak – nincs is értelme abszolut fair play stílusról beszélni, mivel a mászási szezonokban ide érkezõ csapatok – számuknál fogva – összefognak, és közösen építik ki az alsóbb, “unalmasabb” szakaszokat (fix kötelek kihelyezése), biztosítva a gyorsabb és biztonságosabb kezdeti elõretörést és a mászást követõ visszavonulást. (Tehát sérül az elv: nem minden szükséges felszerelést maga az adott csapat szállított oda.)

  #414549 Hozzászólás

  Picur

  Május 25-én, a második csúcskísérlet sikerrel járt

  Május 25-én, a második csúcskísérlet sikerrel járt: Erõss Zsolt és Várkonyi László egy népes nemzetközi csoport mászóival együtt elérte a csúcsot. Erõss Zsoltnak ez volt a 3. kísérlete, Várkonyi László pedig 5. alkalommal próbálkozott.
  A csapatok jelenleg lefelé haladnak a Déli-nyeregben álló IV. tábor felé.
  Az elsõ sikert az Alpine Ascents mászói és serpái könyvelhették el nepáli idõ szerint fél 11-kor. Szintén a csúcson volt a National Geographic forgatócsoportja is, ma összesen 29 mászónak sikerült a csúcsmászás. Nem járt eredménnyel a legidõsebb próbálkozó, az amerikai Al Hannah (71), akinek ez volt a 4. próbálkozása. Forrás: MountainZone

  Erõss Zsolt (33) Az erdélyi születésû hegymászó elsõ jelentõsebb mászásait az ex-szovjet köztársaságok magashegységeiben végezte, megmászta az Ushba (Kaukázus) déli falát, eddig egyedüli magyarként a Pamír 3, hétezer méternél magasabb csúcsát (Lenin-csúcs, Korzsenyevszkoj-csúcs, Kommunizmus-csúcs) és a Tien-San-beli Han-Tengrit.
  .Himalájai könnyûsúlyú expedíciókon sikerrel mászta a Satopanth, a Distaghil Sar csúcsait és egyedül mászta a Nanga Parbatot (8126 m).

  Várkonyi László (46) Az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó. Több sikeres Pamír- és Tien-Shan és Andok túra után csúcsmászó résztvevõje volt a magyar Sisha Pangma (8012 m) és a Cho Oyu (8202 m) expedícióknak. A Mount Everesten elsõ alkalommal az 1996-os magyar expedícióval kísérletezett, majd kétszer járt más országok csoportjával.
  ..Tavaly a Kangshung-falon kísérletezõ Explorers-expedíció tagjaként járt az Everesten.

2 hozzászólás megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: everest top
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.