Fapados túszejtõk

Kezdőlap utazas.com Fórum Nagyvilág Fapados túszejtõk

 • Indította
  Témakör
 • #3958 Hozzászólás

  Utas

  Fapados túszejtõk

  NSZ • 2004. május 19. • Szerzõ: Kovács András Bálint

  Hat nappal Magyarország EU-csatlakozása után, 2004. május 7-én történt. Fapados légitársaság, Párizs–Budapest esti járat. Több mint kétórás késéssel indulunk Párizsból, de ilyen elõfordulhat.

  A járat este fél tíz helyett fél tizenkettõkor érkezik a kihalt Ferihegyi repülõtérre. Az utasokat buszokkal viszik a reptéri csarnokba. Mielõtt a második busz elindulna a géptõl, a légitársaság alkalmazottja felpattan a jármûre, és hangosan kérdi az utasoktól: ki ült a 22B jelû ülésen, mert onnan eltûnt egy oxigénmaszk. Ez furcsa. Nincs utaslistájuk?

  Senki sem jelentkezik. Az alkalmazott megismétli a kérdést, aztán leszáll, az ajtók becsukódnak. A busz odaér a repülõtéri épülethez. De a busz ajtajai nem nyílnak ki. Három biztonsági õr néz farkasszemet az utasokkal a csarnok üvegfalán keresztül. Az utasok várnak: biztonsági intézkedésre gondolnak. Eltelik öt perc. Eltelik tíz. Tizenöt. A sofõr nem mozdul, a biztonsági õrök vigyorognak. Az utasok mozgolódnak, néhányan – talán a marhavagonokból szólhattak ki így egykoron – kinyitják a busz szellõzõnyílását, hogy magyarázatot kérjenek, mindhiába: az ajtók zárva, a sofõr és a biztonságiak ügyet sem vetnek a fapados népségre.

  Néhány utas sejteni kezdi, hogy ennek az egésznek összefüggésben kell lennie az eltûnt oxigénmaszkkal. De azt már nem értik, hogy mi az intézkedés célja: megfullasztani az utasokat, hátha valaki kínjában végre elõkapja az oxigénmaszkot? És így lesz meg a tettes? Sokan kétségbeesve dörömbölnek az ablakokon és az ajtókon, amit a sofõr és a biztonsági õrök hallanak és látnak. Na, ez már nem mindennapi látvány, élvezik is – persze mindez messze nem olyan szórakoztató, mint az, amiben az amerikai katonáknak az Abu Graib börtönben lehetett részük. Ez csak az európás Magyarország.

  Elmúlt éjfél, és már 45 perce áll a busz bezárt utasaival, sofõr és magyarázat nélkül. Ennyi idõ alatt szívinfarktust is lehet kapni a stressztõl. Ez esetben a biztonsági õrök, a repülõtér és a légitársaság alkalmazottai csak a holttestet húzhatták volna ki a buszból (élõ ember jelzéseire nem reagáltak). Egyetlen reptéri vagy légi alkalmazott sem jön oda megmagyarázni, mi folyik itt; a sofõr és a három marcona csak áll a csarnokban, és vár.

  Az egyik utasnak eszébe jut, hogy egy ilyen buszon belülrõl is kell lennie biztonsági nyitónak. Meg is találja, az ajtó lassan nyílni kezd. Hajmeresztõ, ami történik. A biztonsági õrök elõredõlnek, mintha meg akarnák akadályozni, hogy az utasok leszállhassanak a buszról. De látják, hogy hárman nem tudják feltartóztatni a negyven feldühödött utast, a fapados meg elfelejtett utasítást adni az utasok lelövésére. Végül meg sem próbálnak közbelépni.

  Az utasok kitódulnak a buszból, átvágtáznak a kihalt csarnokon, elsöprik a határõröket, akik mozdulni sem mernek. Az egyik utas mégis magyarázatot kér egy határõrtõl, de helyette az épp a csarnokba érkezõ légitársasági alkalmazott válaszol; az, aki egy órája felpattant a buszra kérdezõsködni. Felháborodottan mondja, eltûnt egy oxigénmaszk. És hogy az milyen drága dolog.

  Most már világos: a légitársaság a repülõtéri alkalmazottakkal összejátszva jogtalanul, háromnegyed órán át túszként fogságban tartott negyven utast.

  – Megvan a maszk! – kiált valaki a háttérbõl. A légikísérõ (vagy pilóta) szó nélkül hátat fordít, átugrik egy korláton, és eltûnik a szolgálati kijáraton át. Az utasok menekülnek a fapados rémálomból.

  A fapados és a Ferihegyi repülõtér harminc-egynéhány – fõként francia és magyar – utas sérelmére elkövetett túszszedéssel és személyi szabadság jogtalan korlátozásával vádolható. Az utasok várják a bocsánatkérést és a kártérítési ajánlatokat.

  Ráadás rémálom. Negyed egy van. Haza kéne menni. Ugyan ki van írva a taxikra az ár, de a biztonság kedvéért az ember megkérdi, mennyiért vinne Budára. A taxis vigyorogva válaszol: Hát, egy tízesbõl nem jön ki…

  Úgyhogy nemcsak túszejtés. Rablás is.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 29
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #88272 Hozzászólás

  Jadviga

  na igen

  A Skyeurope az illeto tarsasag. Oxigenmaszkot ellopni? Hmmm… levagta, hogy szedte ki? Esetleg az utaskisero bemutato peldanyat? Oxigenpalackot? Hahahaha! Persze, kiszerelte a gepbol, senkinek fel sem tunt! Haha! Ez a Luca nem utazott azon a gepen, talan meg repulon se ult eleteben, csak okoskodik. A melleny sokkal elkepzelhetobb, azt egyszeru kihuzni az ules alol.

  #88271 Hozzászólás

  rept

  nem te

  vli itt irta hog nem minden gepen van u8taslista

  #88270 Hozzászólás

  Okos

  Én nem azt

  állítottam, hogy nincs utaslista, hanem hogy esetleg nincs ülészám a beszállókártyán, ami a fapadosok többségére jellemzõ. Másrész ha van is ülészám a beszállókártyán az nem biztos, hogy szerepel az utaslistán.
  A cikkbõl nem derül ki melyi légitársaságról van szó, csak az hogy fapados.

  #88269 Hozzászólás

  rept

  igaz

  tobb legitarsasagnaol is dolgoztam,koztuk fapadosnal is ,, minden repulogepen van utaslista, kulonben ha gebasz van vagy barmi hogy lottozzak ki hogy ki van/volt rajta…

  #88268 Hozzászólás

  pimp

  Oxigenmaszk vagy melleny?

  Az ujsagok is azon vitatkoztak otthon hogy mi tunt el. A mostani hirekben mar mellenyrol van szo amugy es nem maszkrol.
  Tovabba OKOS tenyleg nagyon okos es mond valamit! Merthogy ugyebar a Skyeurope gepein igenis VAN UTASLISTA, ES VAN ULESSZAM IS A BESZALLOKARTYAN! NEm mindneki oda ul ahova akar. Az easyjeten igy megy, de a Skyeurope-on meg vannak szabva az ulohelyek. Szoval az eltunt melleny helyerol igenis le lehet nyomozni esetleg ki nyulhatta le a dolgokat.

  #88267 Hozzászólás

  Csütörtök

  Új dologgal (oxigénpalack)

  bõvült a paletta, szerintem ez eddig a legnagyobb hülyeség!
  Luca: Miért kötik a 22/B helyhez?? Vagy ez sem igaz??!!
  A 22-es volt az utolsó sor??

  #88266 Hozzászólás

  abc

  Kérdés Lucához

  Te szõke vagy??

  #88265 Hozzászólás

  Okos

  Te meg

  olvastad Luca hozzászólását, aki utazott a gépen?
  Annyi tévedés és tólzás van a cikkben, hogy én már semmit nem hiszek el a szerzõnek!

  #88264 Hozzászólás

  rosszul vagyok

  olvastad a cikket okos?

  Oxigenmaszkrol volt szo, nem palackrol. Lattal ilyet es olyat? Tudod mi a kulonbseg?

  #88263 Hozzászólás

  Yankee

  bum?

  A US english ertelme; idiota, felkegyelmu, hulye. Igazabol a magyarban nincs is 100%-ban megfelelo szo a bum-ra.

  #88262 Hozzászólás

  Ahmet

  .bum

  Tényleg, van ilyen, hogy .bum?
  Yankee, már 911 elõtt se lehetett felvinni ilyesmit a gépre, legfeljebb nem vették ilyen komolyan.

  #88261 Hozzászólás

  okos

  Mi a bajod

  az oxigén palackkal? Szerinted honnan jön az oxigén a maszkokba, amikor széthermetizálódik a gép?

  #88260 Hozzászólás

  rosszul vagyok

  minek irtad luca?

  Ezt a sok suletlenseget? “oxigenpalackot”, aha, miert nem mindjart egy lelegeztetogepet?
  A baratod gepen meg biztos “jobban taposta a pedalt” a pilota, nem? ;-)))

  #88259 Hozzászólás

  luca

  jajj

  Ez a cikk kicsit el volt túlozva, én is azzal a géppel jöttem haza Párizsból (nagymamameglátogatás) és télleg ellopták zt az oxigénpalackot, de szó se volt itt ilyen brutális dolgokról, az utaskisérõk rengeteget szabadkoztak, hogy elnézést de kb minden héten eltûnik valami, s fõleg a francia járatról és egy ilyen palack nagyon drága, kb 10-15 percet várakoztattak, de semmiféle erõszak nem volt, az emberek pedig kultúráltan vártak, szóval nem tudom miért van ez a felhajtás, többször is bocsánatot kértek, én nem értem miért szídják mindenhol a fapadosokat, hiszen mióta beindultak a repülés minednkinek lehetõségévé vált, persze vannak gondok, de a sima légitársaságokról nem cikkeznek ennyit, ja és egy barátom mesélte, hogy az õ gépük Londonból késõbb indult picivel, mint a Malév járat és megelõzték,s elõbb szálltak le Pesten(ezt nem tom milrt írtam le).
  na üdv

  #88258 Hozzászólás

  Yankee

  en tudom…

  …de nem merem elmondani. Azt elarulom, hogy a “bum”-ok orszaga nagyon nepes es sok magyar allampolgara van. Elnezest, hogy Ahmet helyett irtam de meg mindig az ove a szo.

  #88257 Hozzászólás

  furo

  ..

  Te Ahmet!
  Nem mûködik az Email címed, amit fentebb megadtál!
  A .bum az melyik ország kódja?

  #88256 Hozzászólás

  kbalazs

  nem kell elerhetetlen anyagokra gondolni

  Egy balesetet kovetoen bo fel evig a terdemben volt 7-8 csavar es egy lemez, de egyik kapu sem jelzett azok kozul, ahol atmentem. Mikozben nemelyik mar egy ragopapirra is beindult.

  #88255 Hozzászólás

  tenorista

  bicska

  Vannak, ahol tokeletesebbek a gate-ek, de miert kellene egy bicskanak vasbol lenni? Egy gyemantporos koszorukorongon kifent uvegszilank ugyanugy megfelel a celnak, es akar harminc centiset is felvihetsz magaddal.

  #88254 Hozzászólás

  Yankee

  Ahmet

  Ugyebar koztudott, hogy bicskat csak 9/11 ota nem szabad repulore vinni?! Na hat 9/11 elott is volt repules. Egy hete, majus 15-en, repultem New Yorkbol (JFK) Forth Myers-be (Florida), mikor Floridaba erkeztem rogton egy Publix Supermarketet latogattam meg egy hideg six pack nemet sorert. Reflex szeruen a zsebembe nyultam a bicskamert a sort kinyitni es ebben a pillanatban esett le a tantusz, hogy a komoly meretu bicskam a zsebemben utazott vegig a repulon. Senkinek nem dicsekedtem visszautazaskor a repuloteren, mert a torveny mindenekelott engem buntetne meg. Harom nap mulva ismet ezt az utat tettem New Yorkbol,(bicska nelkul) ugyanazon a gate-en mentem at, direkt a zsebemben hagytam sok-sok-sok apro penzt, napszemuveget, tesztelni akartam a gepet, ugyanugy nem jelzett semmit mint mikor a bicska a zsebemben volt. Sajnos.

  #88253 Hozzászólás

  Ahmet

  Yankee

  A barátod mi az úristennel vágta el a biztonságiövet? Én úgy tudom nem lehet felvinni vágóeszközt.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 29
Hozzászólás: Fapados túszejtõk
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.