Ferihegy 1, van probléma?

Kezdőlap utazas.com Fórum Nyugat-Európa Ferihegy 1, van probléma?

 • Indította
  Témakör
 • #12005 Hozzászólás

  Glad

  Szeptember 1 tõl innen mennek a fapados gépek.
  Sok vita elõzte meg a váltást.

  Van valakinek tapasztalata?
  Van fennakadás, késés?

12 hozzászólás megtekintése - 1-12 / 12
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #142700 Hozzászólás

  Dolgozó

  Mától ismét lehet számítani késésekre

  Átmeneti kellemetlenség a hosszú távú elõnyök reményében – körülbelül így jellemezhetõk egy ma induló ferihegyi fejlesztés, az úgynevezett gyorsgurulóút-építés körülményei.

  Mától negyven napra ugyanis lezárják az egyes terminál elõtti kifutót, a teljes légi forgalmat a kettes (Ecserhez közelebb esõ) pályára terelik át. A beruházás a környék lakosságától, az utasoktól, a légikikötõ földi személyzettõl és a légitársaságoktól egyaránt némi megértést követel, ugyanis várhatóan nõ majd a rákoshegyiek zajterhelése és késésekre is fel kell készülni.

  A gyorsgurulóútra azért van szükség, mert a város felõli jobb futópályára leszálló légi jármûveknek nem kell majd a teljes három kilométeres hosszban végiggurulniuk ahhoz, hogy a kettes terminálhoz érkezzenek. A ferihegyi repülõtér kapacitása tehát jelentõsen nõ majd.

  A Ferihegyi repülõteret üzemeltetõ Budapest Airport tájékoztatása szerint a fejlesztés költsége megközelíti a kétmilliárd forintot; arra azonban többszöri kérdés után sem kaptunk választ, hogy ez az összeg pontosan milyen tételekbõl áll, mivel a projekt részleteit államtitoknak minõsítették.

  De nem ez az egyetlen homályos pontja a történetnek: a légitársaságok képviselõi egy idõ után már nem is kísérleteztek azzal, hogy kövessék az éppen aktuális híreket arról, hogy mikortól és milyen mértékben zárják le az egyes pályát, az elmúlt idõben annyi hír felröppent már errõl a repülõtéren. Sokan nem értik például, hogy a beruházást miért nem lehetett az egyes terminál építésével egy idõben elvégeztetni; az utasforgalmi épületet szeptember elseje óta használja hét diszkont légitársaság, repülõgépeik mostantól átmenetileg csak a távolabb esõ pályát használhatják fel- és leszállásra.

  Sokáig úgy volt, hogy a beruházást szeptember elsején kezdik el, de végül ez az idõpont is “elszállt”. Közben született egy levél is, melyben Kóka János közlekedési miniszter arra kérte a Budapest Airport tulajdonosi jogait gyakorló ÁPV Rt. vezetését, hogy a beruházás során fokozottan vegyék figyelembe a társadalmi érdekeket is. Információnk szerint a tárcavezetõ leginkább a rákoshegyiek tiltakozó akciójától tartott, mivel a helyiek már többször hallatták hangjukat a leszálló repülõgépek zaja ellen tiltakozva. A XVII. kerületiek hallgatásának árát végül negyvenmillióban állapították meg: épp ennyibe kerül nyolcszáz telek csatornázásának önköltsége, melynek kifizetését a Budapest Airport vállalta át.

  #142699 Hozzászólás

  Robi

  leírhatnátok azt is,

  hogy milyen lett a terminál, hogy néz ki, stb, egyszer már utaztam onnan, de még tavaly, akkor elég retek volt.

  #142698 Hozzászólás

  Glad

  Köszönöm :-)

  Köszönet a segítségért.

  #142697 Hozzászólás

  Dolgozó

  A hír igaz, Glad megnyugodhat

  Elmarad a sztrájk Ferihegyen
  2005. szeptember 11. 22:10

  Éves szinten csaknem 17%-os alapbéremelésben, 3 éves kollektív szerzõdésben, havi harmincezer forintos béren kívüli juttatási csomagban, valamint 57 ezer forintos üdülési hozzájárulásban egyezett meg a Budapest Airport (BA) munkáltatói és munkavállalói oldala vasárnap; a sztrájkbizottság a megállapodásban foglaltak teljesülésével megszünteti mûködését – közölte a vállalat az MTI-vel. A távirati irodához eljuttatott közlemény szerint Hárskuti János vezérigazgató a tárgyalásokat követõen kijelentette: “Megtettünk mindent, hogy a repülõtér gond és fennakadás nélkül mûködjön”.
  Mint írják, a Budapest Airport Rt. vezérigazgatójának meggyõzõdése, hogy “a munkavállalói kérdéseket sikerült megnyugtató módon rendezni és a dolgozóknak kiszámítható jövõt biztosítani”.

  Kovács Zoltán, a Budapest Airport üzemi tanácsának korábbi elnöke, a sztrájkbizottság tagja szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ha nem sikerül megegyezni a munkáltatóval, az érdekképviseletek akár többnapos sztrájkot is hirdethetnek a jövõ héten Ferihegyen. A megállapodás szerint januárig visszamenõlegesen 10 százalékos béremelést kap minden munkavállaló. Ezzel az idén már végrehajtott 6,62 százalékos béremelést további visszamenõleges 10 százalékos bérfejlesztés követi.

  A Budapest Airport és a szakszervezeteket képviselõ sztrájkbizottság megállapodott abban, hogy a következõ évre 417 ezer forint értékû adómentes juttatás jár minden dolgozónak. Ez havonta harmincezer forintos cafetéria-juttatást, valamint éves szinten 57 ezer forintos üdülési támogatást jelent. A felek új kollektív szerzõdést is kötöttek, amely határozatlan idõre szól, és három éven belül nem mondható fel.

  Létrejött egy, a munkavállalók szociális helyzetének javítását koordináló munkabizottság is, amely harminc napon belül akciótervet dolgoz ki munkakörülmények javítására. A megállapodás részét képezi a földi kiszolgálás és a minibusz-tevékenység önálló társaságban történõ mûködtetése is. “A munkavállalók érdekeinek védelmében elértük célunkat, sokat javult a BA dolgozóinak helyzete” – mondta Kovács Zoltán, a sztrájkbizottság tagja.

  Fórika Ibolya, a BA kommunikációs igazgatója vasárnap este az MTI-nek elmondta, hogy a kollektív szerzõdés a kiszervezett dolgozókra is vonatkozik. Hozzátette: az érdekvédelmi szervezetek és a munkáltató megállapodását a tulajdonos ÁPV Rt. igazgatóságának is jóvá kell hagynia.

  (MTI)

  #142696 Hozzászólás

  mince

  nem lesz sztrajk

  a vasarnap ejfeli hirekben elhangzott sikerult megegyezesre jutniuk nem fognak sztrajkolni.
  timcs

  #142695 Hozzászólás

  Dolgozó

  Még semmi sem dõlt el!

  Újabb sztrájk fenyeget Ferihegyen, amennyiben a dolgozók szakszervezetei nem tudnak megegyezni a reptér vezetésével. A Budapest Airport pénteken hozta nyilvánosságra a dolgozóknak tett ajánlatát. A dolgozói érdekképviselet vezetõje az [origo]-nak elmondta: a munkáltatóé a felelõsség, ha megegyezés híján hétfõtõl nem állnak munkába.

  Újra sztrájkolhatnak a Budapest Airport Rt. dolgozói, ha a hét végén nem sikerül megegyezniük a reptér vezetésével. A tárgyalások hét napja zajlanak, a határidõ vasárnap éjfél. Az [origo] úgy értesült, ha eddig nem egyeznek meg a felek, hétfõtõl ismét sztrájkot hirdet az üzemi tanács.

  A sztrájkkal kapcsolatos értesülésünket Kovács Zoltán, az üzemi tanács elnöke nem erõsítette meg, azt azonban elmondta: “Amennyiben vasárnap éjfélig nem tudunk megállapodni, onnantól kezdve minden a munkáltató felelõssége.” Kovács Zoltán szerint a dolgozók komolyan gondolták a megállapodást.

  A Budapest Airport munkavállalóinak hat szakszervezete közül öt írta alá azt a levelet, amelyben követeléseiket ismertették a BA Rt.-vel, augusztus 30-án. A munkavállalók szerint az utóbbi évek kiszervezései okozta létbizonytalanság mostanra tovább fokozódik a privatizáció miatt. A munkavállalók elutasítják a BA Rt. közel 17 százalékos béremelési ajánlatát, és 40 százalékos emelést követelnek. Emellett szorgalmazzák az állomány bõvítését, szerintük ugyanis nem elég az ember a munkák megfelelõ elvégzésére.

  Kovács Zoltán az [origo]-nak elmondta: a bérjellegû követelések mellett számos egyéb hiányosság is nehezíti a dolgozók életét Ferihegyen. Az érdekképviseleti vezetõ példaként említette, hogy az egyes terminált nem vetették át a üzemi tanáccsal, és az a felújított épületben nincs megfelelõ személyzeti WC illetve mosdó.

  Dr Hárskuti János, a Budapest Airport Rt. vezérigazgatója pénteken ismertette a BA dolgozói érdekképviseletnek tett ajánlatát. E szerint az eddigi idei 6,62 százalékos bérfejlesztés mellé a dolgozók újabb tíz százalékot kapnának, visszamenõleg január elsejétõl, vagy június egytõl kapnák meg a magasabb bért, ebben az esetben viszont januárig visszamenõleg kapnának havi 10 000 forint adómentes juttatást.

  A BA emellett 30 000 forintra emelné az adómentes juttatásokat, és évi 57 ezer forint üdülési hozzájárulást adnának a dolgozóknak. Hárskuti elmondta, hogy jelenleg is tárgyalnak légitársaságokkal, hogy évente kedvezményes jegyeket juttathassanak a dolgozóknak. Hárskuti elmondása szerint a munka törvénykönyvében foglalt egy éves kollektív szerzõdési kötelezettség szerint a Budapest Airport határozatlan idõre, de legalább három évre szerzõdne dolgozóival.

  Hárskuti János az [origo]-nak elmondta: korrekt ajánlatot tettek le az asztalra, a sztrájkkal kapcsolatos felelõsségrõl mindenki ajánlatuk mérlegelése után döntsön.

  A Budapest Airport tulajdonosa, az ÁPV Rt. már többször jelezte, hogy a jelenleg zajló munkaügyi bírósági per, és az üzemi tanáccsal folytatott tárgyalások ellenére tartja magát az eredeti privatizációs menetrendhez.

  A Budapest Airport Rt. kedden nyújtott be fellebbezést a Budapesti Munkaügyi Bíróság, a reptérprivatizációt érvénytelenítõ határozata ellen. A munkaügyi bíróság azért döntött a privatizáció leállítása mellett, mert a testület szerint a tulajdonos ÁPV Rt. és a Budapest Airport a magánosítás kiírásakor megsértette a üzemi tanács véleményezési jogát. Fõvárosi Bíróság elnöke soron kívüli eljárás lefolytatását rendelte el, csütörtökön. A Fõvárosi Bíróság peren kívül hoz majd döntést az ügyben.

  Az ÁPV Rt ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy ha elbukják a pert, új tendert írnak ki a privatizációra, a mostanival nagyrészt egyezõ feltételekkel. Vági Márton, az ÁPV Rt vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, hogy szerinte egy új tender esetén is a mostanihoz hasonló árajánlatokat kapna a privatizációs hatóság. Az ÁPV Rt szerint az új tender kiírása sem okozna 10-15 napos késénél többet a november 2-i határidõhöz képest.

  Kovács Zoltán az [origo]-nak elmondta: aggályosnak tartja az esetleges új tenderkiírást, ugyanis a mostani pályázat második fordulójába jutott cégek már betekinthettek a Budapest Airport Rt. irataiba.

  A legfrissebb hiányjelentés szerint a magyar büdzsé augusztusra az éves hiány elõirányzat 97,4 százalékát érte el. Az államháztartás hiánya jelenleg 996,4 milliárd forint. A Budapest Airport eladása jelentõs összeget adhat a közel ezermilliárdos rés befoltozásához. A repülõtérért az ajánlatok 202 és 390 milliárd forint között mozogtak az elsõ fordulóban, amikor nem is az összegen, sokkal inkább a szakmaiságon volt a hangsúly a bírálásnál. A következõ fordulóban várható, hogy ráígérnek a legmagasabb elsõ fordulós ajánlatra. Veres János pénzügyminiszter az elsõ forduló értékelésekor már elmondta: rekordösszegû bevételt vár a tendertõl. Kérdés, hogy bekerül-e a költségvetésbe az áhított 400 milliárd körüli összeg.

  #142694 Hozzászólás

  No comment

  Sajtóközlemény

  A Budapest Airport 17 százalékos béremelést és 416 ezer forintos adómentes juttatást javasol a munkavállalóknak

  A munkavállalói oldal elutasította a javaslatot, és munkaügyi döntõbírót kér

  Sajtóközlemény, 2005. szeptember 9. – Éves szinten 17%-os alapbéremelést, 3 éves kollektív szerzõdést, havi harmincezer forintos béren kívüli juttatási csomagot, 57 ezer forintos üdülési hozzájárulást valamint a munkavállalók szociális helyzetét megoldó akciótervet javasolt a Budapest Airport Rt. vezetése a ferihegyi repülõtéren napok óta tartó egyeztetési tárgyalás utolsó fordulójában.

  Szeptember 6-án a Budapest Airport vezetése egy, a többnapos tárgyalásokat összegzõ megállapodás-tervezetet nyújtott át a sztrájkbizottság képviselõinek. Ebben az Rt. vezetése januárig visszamenõlegesen közel 17 százalékos bérfejlesztést javasolt. Ez az idén már bevezetett és végrehajtott 6,62%-os béremelésen felül, július 1-jéig további visszamenõleges 10 százalékos bérfejlesztést jelent. Miután az átlagos dolgozói jövedelem (vezetõi bérek nélkül) a vállalatnál közel 242 ezer forint, mindenki számára világos, hogy ez a harminc-negyvenezer forintos átlagbér-emelés nem csak az állami, hanem a versenyszférában is példátlanul magasnak mondható Magyarországon. A Budapest Airport dolgozói az elmúlt három évben már összesen 40 százalékos béremelésben részesültek: a korábbi években végrehajtott alapbéremelések mértéke 2002-ben 12%, 2003-ban 11,46%, 2004-ben 13,8% volt.

  A következõ évre 416 ezer forint értékû adómentes juttatást is javasolt a Budapest Airport. A tervezet szerint a jelenlegi 13 ezer forintról harmincezer forintra emelkedett volna a cafeteria juttatás, s ezen felül éves szinten 57 ezer forintos üdülési támogatást is elõirányzott a BA.

  A tárgyalások eredményes lezárását megcélozva új, a jelenleg hatályban lévõ szerzõdéshez képest elõnyösebb Kollektív Szerzõdés megkötését is javasolta a Budapest Airport Rt. A tervezet szerint a munkavállalók érdekeit védõ szerzõdést határozatlan idõre kötötték volna meg a felek, mely három éven belül nem mondható fel.

  Egy, a munkavállalók szociális helyzetének javítását koordináló munkabizottság létrehozására is javaslatot tett a Budapest Airport vezetése. A Munkabizottság a meglévõ és késõbb felmerülõ szociális természetû kérdésekkel foglalkozna.

  Az érdekképviseletek a fenti megállapodás-tervezetet elutasították, ugyanakkor konkrét javaslatokat, követeléseket mindvégig nem támasztottak. Kijelentették: a tárgyalásokat munkaügyi döntõbírói részvétellel folytatják.

  „A Budapest Airport tárgyalásos úton kíván megegyezni,” – mondta Hárskuti János, a társaság vezérigazgatója. „A munkabékéhez azonban közös akarat kell, s mi nem érezzük ezt” – tette hozzá.

  #142693 Hozzászólás

  Dolgozó

  Infó 3

  A BA 17 százalékos béremelési javaslatot tett
  2005. szeptember 9. 11:49

  A Budapest Airport vezetése mintegy 17 százalékos, éves alapbéremelési és 416 ezer forint adómentes béren kívüli juttatásról szóló javaslatot tett a munkavállalóknak, javaslataikat azonban a szakszervezetek még nem fogadták el -mondta Hárskuti János, a BA vezérigazgatója. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy ajánlatuk, összehasonlítva más vállalatok béremelési mértékével, kiemelkedõnek számít. “Erre a vállalat teljesítménye teremti meg a lehetõséget” – mondta. A felek a döntõbírói szolgálatot is igénybe veszik a vasárnap estig tartó tárgyalásokon. “A BA mindent megtesz azért, hogy a sztrájk elkerülhetõ legyen” – mondta Hárskuti János.

  (MTI)

  #142692 Hozzászólás

  glad

  hú ez gáz!

  Na lehet, hogy akkor megszívjúk a jövõhéten. :(

  Ha esetleg elöbb tudsz valamit a sztájk idõpontról akkor légy szíves írdmeg, mert sokat segíthet másoknak is.

  #142691 Hozzászólás

  Dolgozó

  Infó1-2

  Infó 1

  Akár többnapos sztrájkra is sor kerülhet a jövõ héten Ferihegyen, mivel egyelõre a tárgyalások nem vezettek eredményre az érdekképviseletek és az ÁPV Rt. között – derült ki Kovács Zoltán, a Budapest Airport üzemi tanácsának korábbi elnökének szavaiból.

  A tárgyalások sikertelensége miatt a felek még igénybe veszik a Munkaügyi Döntõbírói Szolgálatot, amely újabb öt napra további tárgyalásokat ír elõ. Ha ezen idõ alatt, vagyis vasárnap estig sem születik eredmény, akkor az érdekképviseletek általános, akár többnapos munkabeszüntetést is hirdethetnek – közölte Kovács, aki kifogásolta, hogy csak szóban kaptak ígéretet arra, hogy a tárgyaláson a vezérigazgató által tett javaslatokat az ÁPV Rt. “támogathatja”.

  Infó 2

  A kilátásba helyezett többnapos sztrájk mellett technikai okok miatt is akadozhat majd a forgalom Ferihegyen, ugyanis keddtõl október végéig lezárják az egyes terminálhoz közelebb esõ kifutópályát egy fejlesztés miatt – tudta meg a Népszabadság.

  A lezárt területen a Strabag egy új gyorsleguruló utat épít közel kétmilliárd forintért a repülõgépek leszállóhelye, illetve a Bravo 2 jelû gurulóút közé. Ezáltal a repülõtér az eddigi óránként negyven gép helyett jóval többet fogadhat, illetve indíthat majd, mivel a leszálló légi jármûvek körülbelül a pálya felénél elhagyhatják majd azt.

  Mindamellett átmenetileg komoly gondokat okozhat az építkezés a diszkont-légitársaságok számára, melyek egy hete költöztek át az egyes terminálra. A kijelölt alternatív fel- és leszállóhely ugyanis a kettes terminálhoz esik közelebb, így a reptéri tartózkodásra szánt félóra java részét gurulással töltik majd – írja a lap.

  #142690 Hozzászólás

  Glad

  Köszi

  Ezt néztem, de ha fenakadás van azt ugy se írják ki ide max ha már nagyon nagy.

  A jövõ heti sztrájk mikorra várható? Melyik nap?

  #142689 Hozzászólás

  Dolgozó

  A sztrájkokat leszámitva nincs

  Két sztrájk (a tegnap elõtti és a tervezett jövõ heti) között nincs semmi fennakadás!
  Egyébként itt folyamatosan tájokozódhatsz: http://www.bud.hu

12 hozzászólás megtekintése - 1-12 / 12
Hozzászólás: Ferihegy 1, van probléma?
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.