francia célpontok

Kezdőlap utazas.com Fórum Nyugat-Európa francia célpontok

 • Indította
  Témakör
 • #10734 Hozzászólás

  l ember

  Üdv

  Tudnátok címszószerûen (+rövid bemutatással) írni azokról a helyekrõl amiket feltétlenül érdemes megnézni Franciaországban, ami nektek is nagyon bejött ott?

  A komplett útleírásokba most golyózott kicsit bele a szemtengelyem.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 27
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #133735 Hozzászólás

  szili

  körülnéztem

  Igen elöször azt hittem hogy az is elég, de az csak Fo-tól érvényes, ami kb 57 e Ft, a határig az 50 %-os 34 e. Ft, igy kb ott vagyok mintha egy 2 zónásat vennék, és azzal legalább annyit megyek 1 hónapig amennyit tudok.
  azért köszi a segítséget.

  #133734 Hozzászólás

  Arik

  ???

  Febr. 24-én még 1 zónás jegyet szerettél volna venni. Mindegy. MÁV irodában segítenek és/vagy keress egy InterRail honlapot a weben (esetleg http://www.mav.hu), ott meglátod a zónákat.

  87 ezer: ennyire felment volna az ára? Mi két éve még 54 ezerért vettük és a globál is kevesebb lett volna, mint 80 e. Még így is megéri. Szerintem. Talán. De ki kell használni rendesen.

  #133733 Hozzászólás

  szili

  mire gondolsz?

  Nem igazán értem. Mit kellene csinálnom hogy olcsóbb legyen a jegyem?
  Én egy 2 zónás interrailre gondoltam ami kb 87 ezer.
  Azért igy mert körül szeretnék nézni fo-ban, és ha repülõvel megyek akkor az 30000+ illeték,meg még ki tudja mi, ami kb 50 e.És ezzel csak párizsig mentem el.Ha ott vennék vonatjegyet az iszonyú drága, min 30 euro.
  Ha ez a rajkai dolog ettõl olcsóbb, akkor érdekelne.
  El tudnád mondani, hogy milyen utvonalon menjek, és milyen jegyet vegyek?
  Köszi.

  #133732 Hozzászólás

  Arik

  Határ!

  Ez itt a probléma. Kérdezd meg, hogy Hegyeshalomig mennyi a vonatjegy Budapestrõl. Onnan már ugye nincs messze Bécs. A Bp-Hegyesh árnak 8-10-szeresébe fog kerülni a Bp-Bécs út. Mert határt lépsz át és a vonatjegyed nemzetközi. Mondjuk Rajka-Prága között is van egy határ… Bezavarodtam. Mindegy ez tény :)

  #133731 Hozzászólás

  szili

  jól hangzik

  Ez kipróbált dolog?
  Miért ez az árkülönbség?

  #133730 Hozzászólás

  l ember

  ez igaz

  Pl. Prágába Rajkán túlról véve a jegyet harmadannyiba kerül, mintha Rajkán innen veszed.

  #133729 Hozzászólás

  szili

  re

  köszi az infokat.

  #133728 Hozzászólás

  Arik

  IR

  Hívd fel a MÁV nemzetközi információját vagy menj be az Andrássy úti irodába (a Nagymezõ sarkán) és ott mindent elmondanak. Árat is. Akik ott ülnek fejbõl vágják a menetrendet. Hihetetlen. Amúgy igen, fél ár a zónáig, de nézz utána, hogy mennyi, ha két zónásat veszel, mely már határos Magyarországgal. Azt nem tudom csak sejtem, hogy a legolcsóbb, ha elmész Hegyeshalomig, átstoppolsz a határon és tovább uígy, bár Németországban méregdrága a vonatjegy. Vagy menj déli kerülõvel.

  Most látom, hogy 10 napra látogatnál ki. Akkor érdeklõdj a Domino (Eurodomino?) jegyekrõl is, az országonként vásárolható és 1 hónapban 8 napon utazhatsz vele (azon a napon asszem akárhányszor). Mindegy, a MÁV-nál helyreraknak. :)

  #133727 Hozzászólás

  l ember

  intervonat

  a mávnak van részletes leírása az interrailrõl, a http://mav.hu -n van egy külön interrail-link valahol balra.

  Egyébként a zónáig kijutást ki kell fizetni, de csak a vonatjegy felét. Franciaország ingyenes, + esetleges IC-pótjegy meg helyfoglalás-költség van, de errõl fent Ariknál.

  #133726 Hozzászólás

  szili

  intrerail

  Én is a közeljövöben tervezek egy franciaországi utat.
  Kb tiz napra látogatnék ki.
  Az érdekelne, hogy ha 1 zónás jegyet veszek akkor azzal el tudok-e jutni Fo-ba, és tudom-e használni ezt a jegyet Franciao bejárására.
  Valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban, esetleg tudna nekem segíteni ebben a kérdésben?

  #133725 Hozzászólás

  Arik

  :))

  Majd meglátod a gyaloglást Párizsban. Mondjuk a Défense-tól a Louvre-ig, vagy tovább. Lehet hogy geológusként többet látsz, de gyorsabban akkor sem mész. Tényleg rohadt nagy. Mondom, mi is gyaloglósok vagyunk. Én viszont nem geológusként :) ajánlom figyelembe venni, hogy a Champs Elysée -és Párizs- úgy van megépítve, hogyha a Louvre elõl végignézel az úton, akkor a két diadalív alatt ellátsz a Défense-ig. Pont.

  Pótjegy egyedül a TGV-kre kellett. Nem vészes, 3-13€ volt. Kint érdemes csak venni, itthon asszem nem is lehet. Minél elõbb veszed a jegyet (mondjuk 2-3 nap), annál olcsóbb osztályra kapsz. Persze költségkímélõbb, ha gyalogolunk. :) Viszont így meg hihetetlen sebességgel utazhatsz. Engem is nagyon megfogott, úgyhogy bealudtam (végre pihe-puha ülõke), de azért amikor berobog a vonat egy alagútba, akkor érezni a sebességet, mert a légnyomás csökken odabenn, mivel a vonat tolja a levegõt (egy részét, szóval mindenki tudja mirõl beszélek…) maga elõtt és pattog a füled rendesen. Király. És még fizettél is érte.

  Ingyenes megõrzés meg Franciaországban nincs. Errõl tegyél le, úgyhogy marad a cipelés. Amúgy asszem 1-2 €/nap összegbõl ez is meg van. Csak rá kell jönni bizonyos logisztikai trükkökre, hogy melyik, mekkora csomagrekeszbe melyik cuccodat rakjad, hogy este csak azt kelljen kinyitni, stb. Nem vészes. Amúgy hozzám is hozzámnõtt a tatyóm, mert Velencében a tömegébõl eredendõen egy lendületes kanális-parti leülésem következtében majdnem együtt mártóztunk meg a vízben. Így utólag kár volt kihagyni.

  “Az meg nem hogy valami nem sokkal drágább, ha jól értelmezem, akkor is +költséget takar.” A saját csapdámba estem, ezt nem értem, de szerintem nem lehet axióma, úgyhogy túlélem. Vagy az?

  Amúgy teljesen egyetértünk, hogy inkább menni és utazni totál csóró módon, mint kevesebbet menni esetleg itthon maradni. A poén úgysem az, hogy milyen koszton élsz. A szabadság a fontos.

  Ja, én itthon Budapesten is inkább gyalogolok, mintsem tömegközlekedek. Fõleg este, barátokkal csatangolni a város egyik végébõl a másikba nagyon jó. Ha ráérek sétálok. Ha nem, akkor jön a tömegközlekedés, melynek legförtelmesebb része a sötét metró. Sokkal jobb fenn, a fényben lenni. Szóval tényleg csak a racionalítás talaján állva mondom azt a párizsi dolgot.

  Csákó:

  Arik

  #133724 Hozzászólás

  l ember

  lehet még fokozni

  Csomagot csak akkor rakunk le ha ingyenes a megõrzés. Az a harminc kiló olyan bensõségesen az emberhez tud nõni, észre sem veszi hogy ott van.
  Az meg nem hogy valami nem sokkal drágább, ha jól értelmezem, akkor is +költséget takar.

  Louvre, tömegközlekedés: amit muszáj, azt muszáj. De hat-hét megállót lazán átgyaloglunk. Nekünk pláne érdemes, egy geográfus jóval többet lát egy városban, mint ,más halandó.

  Interrailel mennyire kellett pótjegy?

  #133723 Hozzászólás

  Arik

  :)

  Jó-jó, így lehet tényleg. Mondjuk én sem tudok Rómában semmit (kiv Vatikán!), ami megérte a drága beugrót (pl. Colosseum, Forum Romanum, Palatinus domb), Róma úgy szép ahogy van elég az utcán sétálgatni, csoda. Ott mondjuk csak azért kellett a tömegközlekedés jegy, mert városon kívül volt a kemping. Meg azért, hogy minden reggel metrózzunk pár megállót, mondván onnan jobb pozícióból indulhatunk a városnak. Furcsálottuk, hogy kempingbeli ismerõseink nem szállnak metróra a kemping busz után, pedig amcsi csajok voltak. Hát a végefele, amikor megnéztük a térképen, hogy hol is lakunk pontosan, rájöttünk az okára… Mindegy, mi így többet láttunk. Azért egy Vatikáni Múzeumot kihagyni szerintem vétek. Oda kétszer is visszamentünk. De Rómába többet nem fogunk menni, mert a második alkalommal elfelejtettünk pénzt dobni a Trevi kútba. Bár ezt egyszer itthon a buszon is meséltem egy ismerõsömnek és a szemben ülõ bácsi megnyugtatott, hogy õ sem dobott és visszatéert. Van remény!

  Párizsban is fel kellett menni az Eiffel torony tetejére. Meg a többi szép helyet is meg kell nézni. Ott az emberek amúgy sem túl izgik az utcán. (Mondom ezt én, nekem Párizs egy kis csalódást okozott. Nem fedeztem fel azt a hangulatot, amit vártam.) És Párizst gyalog azért nem lehet bejárni, még egy hét alatt sem. Túl nagy. Viszont kipróbálhatod a sofõr nélküli metrót (14-es asszem) és nézhetsz elõre az alagútban. Meg császkálhatsz egy órát az aluljárókban az egyik vonaltól a másikig. Élelmet sem vittünk az egész útra. Amúgy akkor meg itthon fizeted meg az élelem árát (nem sokkal drágább kint). És így cipelnünk sem kellett. És most kijátszom az aduászom: ha autót szeretnél bérelni (lásd feljebb), akkor nem elég a 8-10000/hét. :P

  És visszatérve az amcsi csajokhoz, ne ess az õ hibájukba. Mi Rómában találkoztunk velük. Õk Párizsból jöttek, mi oda mentünk. Azt mondták, hogy a Louvre-ba nem mentek be, mondván minek, ott csak egy Mona Lisa van, kívülrõl is szép! Én mondom, belülrõl is, bár a Mona Lisa az tényleg egy “csak”. Állítólag a képtõl balra van egy fiút ábrázoló festmény, melynek mosolyát megnézve megállapítható, hogy ML mosolya miért olyan híres. Merthogy fiúé volt. Ez egy teória, kár, hogy csak késõbb hallottam. Még le kéne csekkolni.

  Amúgy Fro-ban szerintem szinte mindenhova van vonat. Az IR jegyet még az SNCF buszain is tudtuk használni, mondjuk minden francia tudásomat be kellett dobnom az ügy érdekében. Szerencsére a pénztáros bácsik csak ámultak-bámultak, hogy egy nem francia megszólalt franciául. Oly eredményes voltam, hogy a csomagokat egész napra a buszban hagyhattuk ingyen. Persze a svájciak helybõl leperkálták a 22 € viteldíjat. Hehe. Ez Mont St Michelhez menet volt. Amúgy a franciával nem lehet oly sokra menni, mert ha egy franciához franciául szólsz, akkor visszaszól angolul. Ha tud. Bár az olaszok nyelv tekintetében szerintem rosszabbak. Szóval angolul, de úgy, hogy azt te meg nem érted. Ha áttérsz angolra, akkor azt õ már nem érti, mert annyira nem tud, stb. Veszett fejsze nyele… Csak a teljes zavar beállta esetén hajlandó megnyikkanni franciául, belátva, hogy így õ is elõbb szabadul.

  És mindig elfelejtem írni, hogy Montpellier-ben nincs csomagmegõrzõ az állomáson! Erre készülj fel, bár nem tudsz mit tenni. De ez ne tartson vissza!

  Utazni én is imádok! Ezért élek. És utazom, hogy éljek. Jelen esetben haldoklom. És nyárig fogok is. Ez a mehetnék egy szörnyû dolog, nem tudsz szabadulni tõle, az érzés ki nem elégíthetõ. Drága szenvedély. Nemtom miért járatja velem Isten ezt az utat. Remélem egyszer a függõségbõl ki lehet gyógyulni, bár egyelõre nem szeretnék.

  Arik

  #133722 Hozzászólás

  l ember

  olcsósági fogások

  mi 30 napból harminc napot alszunk ingyenes helyen.

  Mindent itthonról hoztunk, csak kenyeret kellett venni élelmiszer kategóriában, illetve luxuskodtunk vajjal is.
  Tejet nem ittunk.

  Belépõ tekintetében nem szoktunk mindenhová bemenni, mivel geográfus érdeklõdésünk célpontjai (település, társadalom, gazdaság, életmód, kultúra, természet) ingyenesek. Rómában és Athénban pl semmi fontosat nem találtam, ahová 1,5 euro fölötti összegért lehetett volna bemenni. Tudom hogy veszteség képrõl megnézni olyan dolgokat, amiket 5-10 euroért élõben is láthatsz, de úgy érzem tudok élni nélküle, míg utazás nélkül nem, amire viszont kevés pénzem van.

  Tömegközlekedni csak be a városba/ki a városból szoktunk, eddig minden városban mindent le tudtunk zúzni menetbõl. Ha az ember stoppol, az a pár óra gyaloglás nem számít.

  Interrail-zónához kistoppoltunk tavaly. Olasz-görög-szlovén-török zóna volt, de Szerbián és Bulgárián át mentünk, hogy azt is lássuk, stoppal. És a zónán belül is stoppoltunk, ha épp nem volt vonat valahová. Ez megy Marokkóban is. Egyébként nem akarunk idén intervonatozni, szerintem elég erõs a felállásunk ahhoz hogy menjen a stop a rosszhírû Nyugat-Európában is.

  #133721 Hozzászólás

  Arik

  mázlista

  Amúgy csak azért kéne globál szerintem, mert mire eljutsz oda-vissza a zónáig (Marokkó, Spanyolország, Port.), addigra többet perkálsz le a jegyért(hiába félár) és csak mész. Szerintem ezért kéne. Vagy már Franciao-ig is többet fizetsz szerintem, mintha egy kétzónásra ráteszed a globál különbözetét. Na, ezt egyszerûbben nem is lehetett volna megfogalmazni, remélem kijött eme frappáns érvelés lényege.

  Mi most buktunk egy Bécs(Bratislava, haha)-Barcelona jegyet 5000-ért (illetékkel együtt). Asszem marad a stopp vagy még meglátjuk. Viszont most én is csajjal megyek, strapabíróval, jófejjel. Mi az indulást július elejére tervezzük, amint vége a vizsgáknak. Aztán maradunk ameddig szeretnénk. Marokkó a fõ célpont.

  Én anno 2002-ben, amikor voltam az emlegetett úton 20-25 €/nap összegbõl jöttünk ki. A belépõk megdobják nagyon, mégha kifogsz egy-egy ingyenes napot is (pl: Louvre minden hónap elsõ vasárnapján). De vannak költségek, amiket nem érdemes megspórolni (pl. tömegközlekedés). Pedig elhiheted, hogy “fakírkodtunk” rendesen: 30-ból 19 éjszaka nem fizetõs helyen aludtunk, legolcsóbb kenyeret, konzervet, tejet fogyasztottuk. A legolcsóbb hely Monaco volt. Igen, nem tévedés. Az élelmiszer árak itt voltak a legalacsonyabbak. Szóval én Európában a 8-10000 HUF-ot hetente nem tartom oly reálisnak, mivel 5 heted van és abba kell belepakolni minél több programot. De mondj tippet, ha tudsz valamit!

  Ja, és már csak azért sem klappol nekünk az Interrail most, mert többre megyünk, mint egy hónap (elõre láthatólag 2-2,5 hónap). Hát ennyi. Mégsem, mert Marokkóban a vonat nem oly kiépített, mint máshol, így kevésbé tudod kihasználni az értékét. Erre mit lépsz? :) Most ennyi.

  #133720 Hozzászólás

  l ember

  ariknak

  Szerencsére én egy belevaló csajjal megyek, így stoppolunk, ha nagyon nem megy, s van elég pénzünk, akkor veszünk egy IR-jegyet. Van egyébként olyan zóna hogy Marokkó-Spanyolo.-Portugália, nem értem miért kéne globál oda. Én kétzónásra gondoltam (A másik Franciaország-Belgium-Hollandia).

  Augusztusban tudunk menni, kb 5 hétre

  Stílusunk egyébként valóban elég csöves, legalábbis átlag 8-10000 Ft./hét az önnfenntartási költségünk.

  #133719 Hozzászólás

  olvaso

  :)

  Ami biztos,hogy Parizsra 1 honap sem eleg. : )

  #133718 Hozzászólás

  szépidõ

  szép idõ

  Azért annyira nem vészes az idõjárás mint Norvégiában vagy Skóciában. Nem akarlak lebeszélni Bretagne-ról, mert szép.
  De annyira nem mint Norvégia vagy Skócia!!

  #133717 Hozzászólás

  bretagne utazo

  szep ido

  ez baj. ilyen nyari aztatos eso mar megutaltatta velem norvegiat is. na mindegy, akkor majd csak kepekrol nezegetem bretagne-t :/

  #133716 Hozzászólás

  András

  Szép idõ!? 35%

  Mi júli vége és augusztus elején jártunk Bretagne-ban, és valóban nehéz kifogni a jó idõt. A felhoatvonulas gyakoribb, de az eso is sokszor jelen van, Egyébként szokott szép idõ is lenni.
  35 fokra ne számíts.
  Nekünk az egy hétbõl 3 napon esett az esõ majdnem egész nap.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 27
Hozzászólás: francia célpontok
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.