Globalis stoppolasi eselyek

Kezdőlap utazas.com Fórum Nagyvilág Globalis stoppolasi eselyek

 • Indította
  Témakör
 • #4853 Hozzászólás

  Stoppos

  Itt van egy tobb mint 10 evvel ezelott irt osszefoglalo, johetnek a fissebb tapasztalatok.

  USA
  Az orult es bizarr pofak gyakorisaganak tudataban nagyvarosok kornyeken nem igazan vesznek fel. Videken, Oregon, Nevada, Idaho, Washington, stb., viszonylag nagyobb az esely.

  Mexico
  Viszonylag konnyu a stop, sohasem fizettem erte. USAban berelt kocsival at lehet menni a hataron, de nem szabad. Nehanyszor csinaltam Hertz es Alamoval, nem volt baj belole annak ellenere hogy a hataron neha eszrevettek hogy berelt a kocsi. Allitolag lehet hivatalos engedelyt is szerezni kocsiatvitelre, errol nincs infom. Az utak televannak vizilocsapdakkal (= kb 30-40 cm mely, fel meter atmeroju godrok), ezek nem hasznalnak a kocsinak es ilyen utakon lassan lehet haladni.

  Costa Rica, Panama
  A fobb utakon nehez, egyeb helyeken konnyu a stop. Egyszeruen nem vesznek fel, ha teszik akkor vagy kulfoldiek vagy vmi kulturaltabb helybeli. A hegyekben a lostop mukodik eleg jol: a tehetosebb benszulott ket loval megy a varosba/bol, egyiken O ul, masik lovon a cargo van; e cargo-lovon gyakran lehet utazni nehany falunyi tavolsagot. Jo tudatni veluk hogy nem USAi vagy. Hatarkornyeken a rendorseg tobbszor bekollektalt es atneztek hogy van-e nalam kabitoszer amig vhol autora vartam. Belfoldi repulo olcso, Panama-Costa Rica hatartol San Jose US$ 20 ow.

  Colombia, Venezuela
  Colombiaban, a kornyek turistaforgalmatol fuggoen, elvarjak a penzt, ilyen esetben elore alkudni es utana beszallni a kocsiba. Venezuelaban a stop nagyon jol megy, nem kell fizetni. Orinocon csonakstop.

  Brazil
  Amazonas tartomanyrol van csak tapasztalatom. Itt autout nem nagyon van, ahol igen rovid tavon motorkerekpart le lehet stoppolni, penzt neha elvarnak. Csonakstop: ki kell allni az Amazonas partjara es a part kozeleben elhuzo csonakokra raorditani hogy hova akarsz menni, vagy a legkozelebbi helysegnevet. Ritkan allnak meg es penzt elvarnak erte. Elore alkudni. Nehez, fel naptol par napig is eltarthat mig felvesznek.

  Peru
  Nem ajanlom, nehez, penzt gyakran elvarnak. Vonaton jol lehet logni: a kiinduloallomason az allomasfonoktol kell egy pecsetet szerezni az utlevelbe es utana ezt kell mutatni a kalauznak az ISIC zold carddal egyutt (Machu Picchu – Titicaca-to vonal). Az ISICvel egyebbkent kivalloan lehet utazni Lima osszes autobuszan ingyen (nem ertik igazan mit mutogatsz, es hagynak beken, ha aggoznak bologatva meg kell koszonni).

  Morocco
  Jol lehet stoppolni, de ha egy helybeli turistakra specializalt pofa vagy hasonlo vesz fel nehez Ot lerazni illetve elutasitani a kulonbozo kinalatait es gyanus/ketes meghivasait. Olcso a vonat csak vigyazzni kell nehogy az ember fulebe kopjenek.

  Vietnam
  Nagyon konnyu kocsit leinteni, szinte azonnal megallnak. Magankocsi nem nagyon van, allami teherautok es buszok + nehany egyeb veszi fel az embert. Altalaban nem kell fizetni erte. Ha viszont elore felberelt pofat es autot szerzel, sokat kernek, lehet alkudni. Kocsi konnyen lerobban, megtortent ejjel az oserdo kozepen. Ott kellett ejszakaznunk, masnap teherautoval tovabb, utobbiert nem kellett fizetni, elozoert pedig a negyedet a megallapodott arnak – hiszen lerobbant.

  Laos
  Gyakorlatilag nincs szemelygepkocsi forgalom. Teherauto platojan lehet utazni de ez a tropusi hosegben tobb tucat bennszulott es majom/diszno/baromfi tarsasagaban nem kenyelmes. Szo szoros ertelmeben csak fellabbal lehet allni a platon es azt kell valtogatni a zsufoltsag miatt. Hasonlo van Peruban, a homerseklet ott elviselhetobb a hegyvidekeken. Helikopteren a helyzet hasonlo, de azert itt ulni lehet (sajat csomag tetejen).

  Thailand, Malaysia, Singapore
  Rendkivul jo, gyors es biztonsagos a stop, fokent Malaysia – Singapore viszonylatban. Kitermelt fakat szallito teherautok rakomanyanak tetejen kivalloan lehet utazni hosszabb tavon. Mivel ez esetben a soforfulketol el vagy szeparalva, nincs kommunikacio a vezetovel, nehez megallni ahol tetszik; igy nehez pisilni, i.e. menetkozben a farakomany tetejerol hatrafele. Nem kell fizetni, gyakran meghivjak az embert kajara, neha szallast ajanlanak fel. Thaifold eldugottabb reszein nehezebb a stoppolas, neha nem igazan ertik mit akarsz.

  Papua New Guinea
  Nagyon keves autout van, azokon nagyon jo a stop, nem kell fizetni, tetszik Nekik hogy feherembert felvehetnek. Erdekesebb helyeken csonakstopp ingyen: kikotoben beulni egy csonakba amely szemmel lathatolag keszul vhova. Indulas elott ki akarnak tessekelni, de erre mosolyogva es bologatva a koszonom helyi megfelelojet kell mondani. vagy azt hiszik hulye vagyok vagy ugy gondoljak en tudok vmit amit Ok nem es legtobb esetben elvisznek. Ha kis forgalmu hely a celallomas nehez visszajonni, napok kerdese. Missiokat ellato repulokre (2-3 szemelyesek) fol lehet kunyeralni magadat de ez azt jelenti hogy ket-harom hetig egy helyben kell maradni, adddig ami a kovetkezo gep meg nem jon.

2 hozzászólás megtekintése - 1-2 / 2
2 hozzászólás megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: Globalis stoppolasi eselyek
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.