Gross Glockner

 • Ennek a témakörnek tartalma 2 hozzászólás, 0 résztvevő. Utolsó frissítés:  bouquetkálmán 14 éve, 1 hónap telt el.
 • Indította
  Témakör
 • #43657 Hozzászólás

  Era

  Sziasztok!

  Tud-e valaki információt adni a Gross Glocknerrel kapcsolatban? Mikor a legcélszerûbb menni, milyen felszerelés szükséges, melyik a legkönnyebb út?
  Egyelõre augusztusra terveztünk egy kéthetes utat arra a környékre, bemelegítésképp még néhány mászással. Ha valakinek van kedve csatlakozni, két útitársat még szívesen elvinnénk.

  Köszi

2 hozzászólás megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #418553 Hozzászólás

  bouquetkálmán

  Két normál útja van,

  az egyik Heiligenblut felõl. Ez az ut Gross Glockner hohalpenstrasse leágazásából indul. Fizetõs, és nem olcsó, kb. május végén nyitják meg. Éjjel fel lehet menni ingyen, csak nem szabad. Nagy fedett parkoló a vége. Innen indul a gyalogút. Lehet, hogy az elején, ami egy alagút nem engednek át. Ilyenkir mindjárt le kell menni a gleccserre kb. 300 m szint. De legalább szemléletes képet kapsz a gleccserek zsugorodásáról. Kb. fél óra a Hoffman ház, ha a gleccseren mész értelem szerint nem kell felmenni a házhoz, ha az úton a háznál le a gleccserre és elvileg járóterepen fel az Adelsruhéhoz. Bár többször jártam a környéken nekem ez az út soha nem volt egyértelmû, igaz nen is kerestem.

  A másik út Kals felõl, kocsival fel lehet menni a Luckner hausig, ott nagy parkoló. Gyalog kb. két óra a Stüdl hütte. Általában onnan indulnak a csúcsra, de lehet egybõl felmenni az Adelsruhéhoz is. Akkor nem kell egészen a Stüdl házig menni, hanem alatta egy jól kijárt és talán jelzett uton jobbra. Az Adelsruhéhoz, amig csak lehet a geleccsren kell maradni, a végén rövid dtótkötéllel biztosított sziklás gerinc. A felsõ házból elõször havas terepen fel a Kis Glockner tövébe. Innem meredekebb havas terepen tovább. A gerincen végig vascövekek. A Kis Glockner tetejérõl rövid lemászás a schartébe, majd kb. 30 méter nem nehéz szikla a csúcs. Biztosítani ált.-ban a Kis Glockner aljától szoktak, de ez izlés dolga. A gleccsrek mindkét oldalról zártak, spaltni nemigen. Hágóvas, jégcsákány kellhet, ezért vinni kell. Kötél szintén, meg némi cucc.

  Szerintem a Kals-i út jobb. Nyáron tömeg lehetséges, ez fõleg a csúcsrészen zavaró. Egymásba gabalyodó kötelek, minden fogáson két ember. Voltam már fenn májusban is akkor ugyanez volt a helyzet, mert a sítúrázók ellepnek mindent. Ekkor még gyalog nagyon nehéz a mély hó miatt. Júniusban már jobb a helyzet, ez még nem igaz szezon. Szeptember talán a legjobb. Talán a felsõ házból egy korai indulással elkerülhetõ a tömeg.

  #418552 Hozzászólás

  Bence

  Tömeg

  Ha augusztusban akartok menni, ráadásul a legkönnyebb útvonalon, ne sok jóra számítsatok. A túrára ez a szó lesz a legjellemzõbb: TÖMEG. Persze ez az aktuális idájárási viszonyoktól is függ, de gondolom ti sem szar idõben szeretnétek nekivágni. A kitaposott ösvény (sztráda) a gleccseren, a sorbanállás, tolakodás, várakozás a gerincen elég illúzióromboló, sõt, kiábrándító jelenségek. Ezek által pont a lényegét veszíti el a túra.
  Én inkább azt javasolnám, hogy szeptember végén-októberben, esetleg június végén-július elején próbálkozzatok. Ilyenkor sem sokkal nehezebbek a hóviszonyok (néha még jobb is), viszont van még némi természetközeli hangulata a túrának, és a több hó miatt sokkal szebb is a táj. Ha pedig ragaszkodtok az augusztushoz, akkor szerintem keressetek inkább kevésbé divatos csúcsokat a környéken. Van bõven! (pl: Johannisberg, Hofmannspitzte, Wiesbachhorn, vagy a Venediger-csoport számos szép csúcsa: Rötspitze, Dreiherrnspitze, Simonyspitze, stb…) Persze elõbb tisztázni kell, hogy mi a fontosabb: kipipálni Ausztria legmagasabb csúcsát, vagy egy jót túrázni?
  Azért bizos augusztusban is tértek már haza szép élményekkel a Gr. Glocknerrõl, de amiket írtam, azzal nagy valószínûséggel számolni kell. Lehet mérlegelni.
  Üdv. Bence

2 hozzászólás megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: Gross Glockner
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.