Ha jön a medve? Kígyó? Vaddisznó?

Kezdőlap utazas.com Fórum Egészség és utazás Ha jön a medve? Kígyó? Vaddisznó?

 • Indította
  Témakör
 • #26137 Hozzászólás

  Maci Laci

  Sziasztok!

  Egyre gyakrabban fordulunk meg olyan helyeken, ahol medve, vaddisznó vagy kígyó közeledhet.

  Melyikkel mit kell tenni? Ordibálni kell, hogy elriasszuk õket? Csendben lapulni kell, hátha nem vesz észre? Fára kell mászni? Adni kell neki kockacukrot?

  Mi a teendõ?

14 hozzászólás megtekintése - 1-14 / 14
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #306121 Hozzászólás

  kisdiak

  sajnallak

  … es te azt hiszed, hogy ezt el is hiszi valaki? Egy szemfog legfoljebb eltorik de nem esik ki gyokerestol csak egy kodobastol. Nagyon ugyes lehettel, hogy hatvan centirol tole le tudtal hajolni, es nem csak ugyes es gyors, de szerencses is voltal, hogy pont ott volt egy szep meretes ko. Fantasztikus terkihasznalasi technikad lehet, hogy ilyen jol tudtal dobni 2 lab tavolsagrol.

  … es a vadasz boldagan elttovabb az erdei maganyaban amig egy nap meg nem pillantott egy szomoru, depresszios csimpanzt amint az eppen leugrani keszult egy hatalmas fuzfarol…

  #306120 Hozzászólás

  A vadász

  A medvérõl.

  Én a Fogarasokban találkoztam medvével, egyedül túráztam és egyszer csak szembe találkoztunk. 2 lábra állt és nyitogatta a száját. Én felkaptam egy követ és ijedtemben felé hajítottam. Célzás nélkül dobtam, de olyan jól sikerült hogy a bal felsõ szemfogát sikerült kiütnöm és a meglepettségtõl meg a fájdalomtól, gondolom én elszaladt.A fogat felfûztem bõrszíjra és azóta is hordom a nyakamba.

  #306119 Hozzászólás

  íjász

  medve

  Szerinte ha medvével talizunk akkor jobban tesszük ha hangosan és magabiztosan hangoskodunk.

  #306118 Hozzászólás

  xyz

  nezz utana a kigyomergeknek a neten sajat magad

  ha tudod, hogy hova mesz, nezd meg a helyi kigyokat, hogy legalabb valami tampontod legyen az azonositashoz. Meg valami: a kigyok mergenek hatasmechanizmusa kulonbozo. Van, ahol el kell szoritani a vegtagot, van ahol ez kifejezetten tilos. Tuleloboltokban lehet kapni vakuumos mereg-kiszivot, de nem ismerem vele a tapasztalatokat.

  #306117 Hozzászólás

  shadwell

  Horgászé az igazság

  A turistára nézve nem óriás veszély a kígyómarás.
  Nagyobb veszélyben vannak a helyierõk akik pl:mezitláb vetnek ,aratnak.Dr Rutin nem adja addig be a lószérumot(Köszönjük Dr Vital Brazil!)Amig nem Tuti,hogy kell!A marások nagy része nem veszélyes még komoly mérgü kígyóknál sem.A kigyók fegyvere nem alkalmazkodott az ember fura ruha viselö szokásához és a rövidebb vagy hátsó méregfogas kígyók nem mindig képesek hatékony harapást kivitelezni ilyen felületen.Valóban a legtöbb esetben nagyobb a rizikója a szérum beadásának.Néha a kerigés és a légzés segítése elég ahhoz,hogy átsegítse a sérültet a krízisen.

  #306116 Hozzászólás

  Horgasz

  Géza, ezt meséli a gyogyszergyarto

  hogy eladhassa a termékeit :-))

  Persze hogy van ellenanyag, legalabbis a legtöbb kigyo mérgére – kivétel a gyorshatasu idegmérget hasznalo kélgyokéra, mint pl a korall vagy a tengeri.

  A bukta az, hogy a szérumokat alt. lovakbol vagy marhabol nyerik, nem emberböl. Ad 1991-es adat: az igencsak erös mérgü kélgyokat ismerö Indiaban a regisztralt marasok 7 %-a végzödött halallal, s ehhez hozza kell szamolni persze a lakossag elég gyenge fizikai allapotat is.
  Az emberek ugy 10-30 %-a allergias az allati erededü szérumra, legalabb 10 %-ra becsülik azok aranyat, akik bele is halhatnak az életmentegetésbe. A két szam összevetése utan hozzaértö doki be sem adja a szérumot, még akkor sem, ha pontosan tudja milyen kélgyorol is van szo (és ez csak a legritkabban fordul elö!!) Tehat beadas elött egy allergiaprobat kell végeznie az aldozat karjan… nem részletezem, milyen kivételes esetekben lehet csak erröl szo.
  Nem kell tehat rossz ellenanyagot kapni ahhoz, hogy nagyobb rizikot vallalj vele, mint a abon kihordott marassal!

  #306115 Hozzászólás

  geza

  horgasznak

  amit sue irt a kigyorol tokeletesen igaz. rengeteg kigyomeregre van ellenanyag, a legnagyobb problema pedig mindig az, hogy ahol sok kulonbozo kigyo van, az orvosok (ha eljut addig a beteg) nem tudjak, milyen kigyo marta meg a beteget es igy nem tudjak milyen elenanyag kell. ha a beteg idoben kap ellenanyagot maradando karosodas nelkul kisetal a korhazbol par nap mulva. ezert fontos, hogy a kigyot a megmart azonositani tudja 100% pontosan. ha rossz ellenanyagot adnak akar meg is olhetik vele a beteget…

  mindenkinek van szeme, de az nem garancia arra, hogy a kigyot eszre is veszik…

  #306114 Hozzászólás

  Horgasz

  30 CS

  mar elég jo :-))
  Persze, nem medvefujogatasra megy az ember az erdöbe, de ha mar valaki feltette a kérdést… még mindig jobb ezt tudni, mint nem.
  A hata mögé pedig az ember vezetés közben is figyel, nemhogy a macis erdöben – bar a maci nem tigris.

  #306113 Hozzászólás

  cub

  pepperspray

  Bear Spray: Guard Alaska Premium Bear Pepper Spray
  Nem mindegy hogy milyen spray hasznalsz. Hasznal, de az biztos hogy sohasem jo buli. Nem a buli miatt kell a medveket lefujni, es amig sprayzel, nezz a hatad moge is.

  #306112 Hozzászólás

  Horgasz

  Medvére

  könnygazsprét! Atütö hatasa van, magad is meg fogsz lepödni rajta, s a nemzeti parkokba is beviheted – ellentétben a löfegyverekkel. Ugy összecsuklik töle a grizzli hogy a plüssmaci is ijesztöbb lesz nala. Van amelyik annyira magaba roskad hogy sokkos allapotba kerül és megvakarhatod a fülét is… Persze, a lefujashoz azért lélekjelenlét kell, de megéri! Total buli!

  A kigyot meg vedd észre, arra van a szemed: az orvosos tanacs még akkor sem all ha varosban mart meg, nemhogy az erdö közepén. Hat ne marjon meg, ellenszer ugy sincs, esetleg tüneti kezelés.

  A vaddiszno eddig nagy ivben elkerült.

  #306111 Hozzászólás

  vaddisznó

  kanos vadász

  a kant egy husángal agyonbasztam a kocát meg megpakoltam hátulról, jó volt, a kisdisznók is végignézték.

  a haverom felvette videóra, ha érdekel átküldöm alinket

  #306110 Hozzászólás

  pore

  Kigyo ugyben

  Legjobb elkerules ha eszreveszed: nyugisan hattralepsz ot lepest, majd nagyivben kikerulod.

  Maras eseten a legjobb elsosegelynyujtas a mobiltelefon es az azonnali korhazbaszallitas (ahogy a leggyorsabb, barmi szoba johet a tevehattol a helikopterig).

  #306109 Hozzászólás

  sue

  Sok sikert…

  Sajnos a medve ellen kicsivel tobb agresszivitas kell!
  Semmi esetre nem szabad hatrafordulnod es elszaladnod!
  Latni lehet, mikor fog tamadni. Altalaban ket labra all, es kinyitja a szajat, nem asitani…
  Ilyenkor mar komoly a helyzet, a torkod szakadtabol uvoltened kell, es ovatosan szembol hatralnod, LASSAN.
  Ha a medve megtamad, vedd az arcodat, emeld fel a kezedet, probald takarni, es NEM MOZOGNI!
  Probald halottnak tetetned magad!
  _______________________________________________________
  A ferjem vadasz, bejarta Alaskatol kezdve az egesz vilagot, van tapasztalat.
  Meg egy dolog, a medve nagyon “kedves” allat, sokan tevedesbol kozel engedik magukhoz, kozel mennek, etetik oket a camping helyeken.
  Nagy hiba! Soha sem lehet megbizni bennuk.Betolakodonak tartanak, aki a teruletukre tolakodik, a teruletuket vedik foggal, korommel!
  Lattal mar medve kormoket? Nem vicc, nem akarod kozelrol megismerni!
  _______________________________________________________
  Ha kigyo marasod van azonnal orvoshoz kell menned, jo, ha megolod a kigyot, amelyik megmart, hogy az orvosnak be tudd mutatni. Kulonbozo kigyo marashoz, kulonbozo anti keszitmeny van.
  ______________________________________________________

  Vaddisznonal, keruld a koca-t es a kan-t. Csinalj zajt, ha nem akarsz talalkozni veluk, ahogy a VADASZ ajanlotta.

  Persze ha vadaszni akarsz, nem kell zajt csinalnod.
  Sue

  #306108 Hozzászólás

  Vadasz

  allatok

  Az esetek nagy reszeben a puska elegendo, ha ido van ra es jol tudsz celozni, a veszely minimalis.
  Komolyra forditva, ha van egy halk csengettyu a ruhadra varva(kotve) a terdnel a legidealisabb, akkor menetkozben felhivod magadra a figyelmet es az allatok kiternek az utadbol. A kigyok ellen pedig ha lehet hordj magas szaru bakancsot (kulonben is idealis a turazashoz) es hosszu nadragot.
  Jo barangolast.

14 hozzászólás megtekintése - 1-14 / 14
Hozzászólás: Ha jön a medve? Kígyó? Vaddisznó?
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.