Hegymászó sisak vs munkavédelmi sisak

Kezdőlap utazas.com Fórum Hegymászás, barlangászás Hegymászó sisak vs munkavédelmi sisak

 • Indította
  Témakör
 • #43575 Hozzászólás

  DAni

  sziasztok,
  lenne egy hülye kérdésem: meg tudja vki mondani, hogy miben tud többet egy 10e Ft-os alapszintû hegymászó sisak egy 1000Ft-os munkavédelmis sisaknál? elvileg minda2 arra hivatott, hogy megvédje az ember fejét a lehulló kõtõl vagy téglától valamint mindkettõt úgy (kéne) tervezik, hogy egész nap hordja az ember…biztos, hogy van a hegymászósisaknak vmi specialitása, de nem tudok rájönni, hogy mi…
  Dani

11 hozzászólás megtekintése - 1-11 / 11
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #417861 Hozzászólás

  vackor

  munkavedelmi sisak

  Munkavedelmi sisakra az Y szij kb. 200 Ft + 1 ora raforditassal megoldhato. Silt levaghato. Barlangaszok hasznaljak is ezerrel. En is.
  Viszont barlangban kicsit mas jellegu serulesnek van kiteve az ember. Ezert sziklara en is masszivabb sisakot hordok, es mindenkinek azt javaslom. (Lasd a tatrai balesetet 2 hete…)

  #417860 Hozzászólás

  saman

  sisak kérdés

  Csóróságomból kifolyólag én már sok mindent kipróbáltam, illetve megnéztem. íme a tapasztalatok:
  Az olcsó munkavédelmi sisakok (tesco, baumax, stb., kb. 1000 ft) nagy részén nincs szíj. Ezek eleve kizárhatók. Aztán ha van is (valahonnan sikerült ilyeneket is keríteni), akkor sem olyan kialakítású, hogy stabilan a fejeden maradjon. A másik probléma a silt, ami sajnos van rajtuk. Ez eléggé akadályozza a kilátást. Ezen persze lehet segíteni: fordítva kell felvenni (a bélés megfordítható benne). Ekkor az a baj, hogy a silt a tarkódon folyton beakad a hátizsákba.
  Tehát kényelmetlen, figyelni kell, hogy le ne csússzon, de amúgy a zergerúgta kavicsok ellen jó, tehát még mindig inkább ez, mint a semmi.
  Keleti blokkbeli fiatalokon gyakran van bicajos sisak is. Ilyet is próbáltam már. Elõnye, hogy ennek legalább normálisan fog a szíja. Hátrány, hogy nagyok rajta a szellõzõlyukak, és pont a leggyakoribb potyogó cuccoknak (a fent említett zergerúgta apró kavicsoknak) van esélyük betalálni. Egy nagyobb kõ meg valószínûleg egybõl kettétörné.
  Szóval nem véletlenül gyártanak direkt hegymászóknak is sisakot.
  Viszont ismerek sok olyan embert, akinek nincs hirtelen kiadható 1x ezer forintja sisakra, de mégis hegyre akar menni (ez a fent említett pénz hiányában is megoldható:). Azt mondom, hogy akkor már inkább legyen vmi akármilyen kobak a fején, mint semmi.

  #417859 Hozzászólás

  kh

  ludnak

  ha elolvastad volna figyelmesen az eredeti kérdést, látnád, h ott egy munkavédelmi boltban 1000 (sic!) ft-ért vásárolható sisakról volt szó. a tiéd egy petzl ipari alpin sisak, amit nem gondolom, h 15e ft alatt vettél volna (vagy gyár) ha igen, akkor én kérek elnézést a lúzerségemért ;))

  #417858 Hozzászólás

  kh

  hovatalosan…

  …ha jégcsákányt és hágóvasat használsz, akkor kell a sisak. legalábbis ezt oktatják mindenhol. kinézet nekem sem annyira számít, inkább a funkció. nekem egy petzl ecrin roc van, az klasszikus ebben a kategóriában, de lehet ennél könnyebbet és olcsóbbat is kapni. ha szeretnél még hegyekben mozogni, ajánlatos megvenni

  #417857 Hozzászólás

  DAni

  köszi

  sziasztok

  köszi mindenkinek a reagálást. mászáshoz természetesen profi sisakot vennék, amikor voltam ferratazni, akkor olyanom is volt (nem sajátom). Most a mt blanc-ra mennénk és ott tudtommal (javítsatok ki ha tévednék) csak a kuloárhoz kell sisak a felülrõl hulló kövek ellen, amúgy nem nagyon mennék olyan helyekre (habár a fenetudja:) ), ahova kéne sisak, pláne nem sziklát mászni:) Ezért gondolkozok erõsen, hogy érdemes-e ezért profi sisakot venni…most mondhatnátok a kölcsönzést, az se olcsó, egy hetes cuccot 2500Ft alatt nem úsznám meg, már kérdezõsködtem. A külsõ kinézet nálam nem számít.
  de akkor aszongyátok, hogy a munkavédelmis sisak nem ér semmit, és inkább vegyek/béreljek egy profit…

  #417856 Hozzászólás

  Noresz

  Egy nagyon lényeges különbség van…

  …még pedig az, hogy a mászósisakok egy esésnél is megvédenek.
  Ha elölmászásból pottyantál egyet és olyan szerencsétlenül esel, hogy fejjel lefelé kötnél ki, akkor a sisaknak nem szabad elmozdúlnia a fejedrõl. Tehát a tartót is védenie kell az ütésektõl. (Legalábbis a Peci katalógusokban és a terméktájékoztatóban ez van.)
  Talán ez a legnagyobb külünbség…

  ….Meg persze a súlya és az ára. :-)

  Munkavédelmi cuccnál ugye nem kell számoli azzal, hogy egy kötél végén, fejjel lefelé, nekicsapódsz valaminek. Ott elég ha a felülrõl potyogó dolgokat megússza az ember.

  #417855 Hozzászólás

  Lud

  sisak

  a fejemen szerinted milyen sisakot szoktál látni? van rajta Y szíj csak x terhelésnél oldódik a csat, míg a mászósisaknál y-nál, ahogy már írták korábban. a Petzl sisakoknál pl. az a különbség, hogy a munkavédelmisen nincsenek szellõzõnyílások így ha sziklán véletlenül a fejemnek csapódna egy 400voltos csupasz vezeték, akkor túlélem :) vannak lyuktalan mászósisakok is, de azoknak más a színük.
  a lényeges különbség jó (drága) sisak és gyengébb (olcsõ) sisak között van. csak a sajátomról tudok nyilatkozni, de annál három helyen alakíthatod rá a fejed formájára, fejlámpát lehet rá feltenni, kényelmes, könnyû, és garantáltan hozza azokat a terhelési teszteket, amit a már említett honlapon meg lehet tekinteni.
  szerintem nem olyan cuccon kell spórolni amin az életünk múlhat. inkább vegyél olcsóbb kategóriájú mászósisakot ha kell.

  #417854 Hozzászólás

  kh

  meg a munkavédelmi sisak

  leesik a fejedrõl. nincs rajta y szíj

  #417853 Hozzászólás

  Zoltán

  Az

  1000 forintost nem fogadja el a munkafelügyelet, pl. alpinmelónál.

  #417852 Hozzászólás

  anonymous

  re

  Szia!
  Nezd meg, hogy melyik sisakot milyen tesztek ala vetnek, mit kell kibirjon. pl petzl.com.

  Az egyiknek old az alhevedere a masiknak nem.

  #417851 Hozzászólás

  berci

  design

  A kinézet is sokat számít! Szerintem megér egy kis pénzt, hogy ne mindenki rajtad röhögjön a hegyen, és otthon a fényképek láttán. Vagy csak én vagyok ilyen hiú?

11 hozzászólás megtekintése - 1-11 / 11
Hozzászólás: Hegymászó sisak vs munkavédelmi sisak
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.