Hegymázsással kapcsolatos technikai leírások

Kezdőlap utazas.com Fórum Hegymászás, barlangászás Hegymázsással kapcsolatos technikai leírások

 • Indította
  Témakör
 • #44340 Hozzászólás

  Dúvad

  Mint a címben is szerepel, ide leginkább a technikai leírásokat,praktikákat és jó ötleteket várom, elsõsorban a téli mászás kategóriával kapcsolatban. Jó netes és idegen nyelvû irodalom is.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 35
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #424535 Hozzászólás

  racz zsolt

  tech infok

  használható tech manual-ok vannak a climbing.com és rockandice.com oldalakon, kivonatos formában. Használati értékükhöz képest gyakorlatilag fillérekért meg is lehet venni a könyveket (8-25 USD).Ha “John Long” és “climbing anchors” keresést nyomsz, ott is lesz link könyvekre. Ezek egyszerû angolsággal írt profi mnukák.

  A Mountaineering – The freedom of the hills-t is megrendelheted 25 dollárért (kb. 600 oldal). Esetleg vidd el a tanfolyamra (az azért nem árt) és kérdezz bele a pad alatt tartott könyvvel az oktató elõadásába :)))

  #424534 Hozzászólás

  Monca

  Érdeklõdj

  esetleg a Mountexben.

  #424533 Hozzászólás

  mf72
  #424532 Hozzászólás

  butter
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  butter@primposta.com

  sziasztok!

  lenne egy kerdesem. el akartam menni a mahoe tavaszi alapfokujara, de lemaradtam sajnos, viszont a juniusi messze van, mar viszket a tenyerem…
  nem tudtok esetleg ajanlani alternativat alapfokura? mashol, ahol talan mostanaban inditanak? vagy csak a mahoe van?

  ha lehet, a valaszt maganba. koszi.

  butter

  #424531 Hozzászólás

  climbora

  A folytatást

  illetõen, mármint alapfokú és egy téli vagy gleccserjáró után ( ezek szerintem kellenek az alapok megszerzéséhez)… Az említett “expedíciós” tábor, amirõl Konyival anno beszélgettünk, arról szólt volna, hogy télen az Alpokban, minmál cuccal, táborról táborra, közben akklimatizálódva haladni egy “nagy” hegy csúcsáig, gyak. mint a “nagyok” csak ellenõrzés mellett..Ez, ha szervesen illeszkedne egy tanfolyam-sor végére, iszonyú jó lenne. Nem lett belõle még semmi, ezért magunk oldottuk meg, saját erõbõl, saját szervezésben…és akkor már ott tartunk, ahol Bigi barátom, tehát megoldható sajátban, haverokkal is. Csak legyen “némi” alap ! A csont lerágva, Zsocsi Te döntesz ! ” Bevállalod vagy nem !” :-)))) Ha mégis egy külföldi tanfolyást választanál, írd meg milyen volt, érdekelne , üdv.

  #424530 Hozzászólás

  Zoltán

  Én is…

  …egyetértek az elõttem szólókkal az alapfokú szükségességét illetõen. Fõleg az ismeretek elsajátítása miatt (lásd: climbora), hiszen ott kapod meg mindazt, amire késõbb építhetsz. Bocs Zsocsi, de gleccseren harántolni nem ugyanaz, mint egy négyes útban 15 méteren keresztül harántolni. Oszt esetleg ezt az ötödik kötélhosszban. Mindegyik más és ugyanaz is.Összeköti õket a hegy, szikla, mászás, azonban az alkalmazott technika, a felszerelés, a motíváció különbséget tesz.
  Bigi, a téli tanfolyás temetikájának változtatásával részben egyetértek Veled, ugyanakkor osztom climbora meglátását is, a heterogén összetételre vonatkozóan. Pl. én a nyári magashegyin arra számítottam, hogy jó nem megyünk fel a K2-re, de az Alpok egy szép négyezresét azé’ bevesszük. Valójában a többkötélhosszas mászást nyomtuk. Visszatérve Bigi felvetésére nem kell azért téli tanfolyás, hogy télen sziklázz, csak összeröffented a bandát és kimentek valamelyik már ismerõs helyre. Egészen más lesz a fíling…de ezt úgyis tudjátok Ti is. A téli/nyári tanfolyás utáni folytatásokra pedig ott vannak a klubok. Ha valahol tag vagy, elõbb-utóbb úgyis mész a társakkal, aztán jönnek a komolyabb dolgok, nem csak a csúszkálás a hóban. Biztos, hogy minden klubban lehet találni olyan partnereket, akikkel el lehet ruccanni egy-egy keményebb mászásra. És ilyenkor már az “alkalmazott” része következik a tanfolyáson unásig gyakorolt izéknak. Gondolom climbora is valami hasonlóra utalt az “expedíciósabb turnékkal”. Csak egy vélemény, nem “szentírás”. Köszi!

  #424529 Hozzászólás

  climbora

  zsocsi

  A hazai tanfolyamok sincsenek messze az 1:3 aránytól, ( már azé az egyesületé amelyiket én ismerek) legfeljebb 1:4 . És amennyiben a lehetõségek ( idõjárás fõleg) és az elvégzett munka megengedi ( tehát elvégeztétek a tanfolyam anyagának nagy részét), ezek a tanfolyamok is egy komplett mászással zárulnak általában, ahol ráadásul az oktatók már csak figyelnek..Én azt gondolom, hogy az itthoni jó tanf. nem áll távol egy külföldi jobbnak tûnõ tanfolyamtól ( gondolom, mert nem hasonlíthattam össze, viszont ha megnézed a vezetett partikban uralkodó viszonyokat tõlünk nyugatra.., hát én olyasmire nem vágynék..Tudom, az nem tanf., de mégis… Hogy Konyi “konyít-e” hozzá? Ezt inkább nem kommentálom:-)) Az a tanf. nyáron van, 2500 méter körüli magasságban, mi is kikaptuk az emlegetett nagy vihart, hideg is volt, de ebbe nem kell belehalni…:-) Ha nagy a gáz 1,5 óra alatt ledobsz 1000 m szintet és a faluban vagy..Azt is mondhatnám, ha valaki ezt nem bírja, akár már az elején is, legalább megtudta ! Jobb így mint élesben ! És valóban alapfokú kell hozzá, de ez itt már elengedhetetlen..A biztosítást, csomókat, eszközöket nem a gleccseren kell megismerni. Éppen ez az amire azt mondom, hogy a csábos kinti néhány napos tanf. érdekesnek tûnik, de vajon tényleg megtanítanak Neked “mindent” és még hegyre is visznek a végén ??? Gyanítom ha totál kezdõ vagy annyit tanulsz meg egy ilyenen, hogy hogyan kösd be egyféleképpen, megmutatnak egyféle pruszikot, megmutatják az éppen szükséges eszközöket, aztán hajtás felfelé…Nagyjából ennyi férhet bele, idõben…Ha több, akkor mea culpa.:-) Szerintem alapfokút el kell végezni és kész. A többin lehet vitatkozni. Üdv. Climbi

  #424528 Hozzászólás

  zsocsi

  Konyi biztos konyít…

  …hozzá, néztem a weblapon, érdekesen hangzik, DE
  – megintcsak az van, hogy alapfokú kell elõtte
  – 9 napból kilenc nap bivakolás: nem sok ez egy kicsit így az elején? Tudom, hogy ez az igazi, de én már gleccsertúráztam Pakisztánban 2 hétig, végig sátorozás, éjjel mínusz 30, satöbbi, úgyhogy enyhébb fagyási sérülésekkel jöttem le. Ha nem muszáj, ergo nem “igazi” mászásról van szó, akkor én nem ragaszkodnék a kinn alváshoz.
  Climbora: pont ezen aggódom, és ezért tûnnek csábítónak egyes külföldi tanfolyások, különösen azok, amikben van minden: sziklamászással indulnak, és egy igazi csúcs megmászásával érnek véget, hágóvassal, kötéllel, téli felszereléssel, annak rendje módja szerint.
  Ja, és az oktató/diák arány az 1/3, tehát a “jóknak” nem kell lemaradni a “rosszak” miatt.

  #424527 Hozzászólás

  climbora

  Biginek ( is ) !

  Abban vitatkoznék veled, hogy egy téli tanf. mennyire determinálja az embert a késõbbiekben…Szerintem alapfokún ez inkább igaz, télire talán már úgy mennek az emberek, hogy azért tudják, mit is akarnak a jövõben..legalábbis ez lenne az ideális..ugyanakkor való igaz, egy “rossz” tanf. festhet hamis képet a résztvevõkben a téli mászások veszélyeit illetõen. Az biztos, hogy kicsit keményebbre kellene venni ezeket a turnékat ( kinnalvás, egész napos menet, stb..) , de azt is be kell látni, hogy egy tanf. legénysége elég heterogén bír lenni ( és akkor így nem sértettem meg senkit :-)) és az okítók kénytelenek a gyengékhez is alkalmazkodni (bár az genyóság a többivel szemben, ha beengednek tudottan hullagyenge embereket is, mert fizetni az is fizet..ez is velünk történt..). Mindenesetre nem egyszerû dolog ez. Nekem úgy tûnik, h az összes tanfolyam ( alap. nyári, téli) igazándiból csak az alapok úgy-ahogy megismertetésére, kontrollált körülmények közötti “ismerkedésre” elegendõek és azok akik esetleg sokkal többre vágynak, neadjisten kissé elõkészülve mennek a tanfolyamra, nem kapnak eleget..Folytatás pedig nincs, én nagyon el tudnék képzelni “haladóbbaknak” szervezett, “expedíciósabb” oktatós turnékat is, kisebb költségvetéssel ( no szállás, no étkeztetés, max. oktatói díj), nos ilyenek nincsenek..( Bár Konyi egyszer pedzegette..). Lehet persze, hogy nem lenne rá igény, bár ezt nem hiszem. Addig marad ez a rendszer és a tanfolyamok során felvértezve marad a saját tapasztalatszerzés ( ami persze állati jó, csak kicsit hosszadalmas folyamat..:-)) Viszont van értéke, csak éld túl:-))))

  #424526 Hozzászólás

  Bigi

  Miért jó??

  A gleccserjáró tanfolyam: Teljesen egyetértek climborával. Nem egy extrém valami, de azt kapod, ami a kíírásban szerepel, sõt, talán még többet: sátorban laksz egy hétig, saját magadnak fõzöl, gleccservízbõl csinálod a teát, megtanulod, hogy mi a pálya hegyek között. Jeget másztok(abból kicsit én többet szerettem volna…), egy fél napon van a kicsúszások gyakorlása, ami elég is. Nekem a legkeményebb hegyi viharom is ott volt sátrazás közben: egy csomó sátor ripityára tört. Az enyém rajtunk feküdt. A hangulat is jó volt (azért nem csak a szépre emlékszem) összességében. Meg Gleccserbõl hogyan kell kimentened a társad (Z húzás), meg fölmentünk ott egy közeli háromezresre. Konyi tanított egy rakás csomót (amikre érdekes módon a mai napig emlékszem, habár nem használom õket :-)) Tehát az az egész egy nagyon jó buli, és jó tanfolyam. Ugyanakkor Konyi elvár némi önállóságot, de segít, ha valami nem Gromek. Oda inkább menjetek szerintem, mint télire. Climbora!! Meg a többiek, akik már másznak egyideje, meg voltak télin: kiváncsi lennék, hogy mi a véleményetek arról, amit írtam a télirõ: nyugodtan szarrá lehet oltani akár: én is kritizálok, bírom a kritikát. Csumesz:)

  #424525 Hozzászólás

  Bigi

  miért nem jó?

  Örülök, hogy így felkeltettem az érdeklõdést, ez süti:-). Hogy mi az, ami szerintem szar(nem rossz, hanem szar): a téli tanfolyam tematikája. Kicsúszásokat gyakorolni nagyon szép dolog, meg minden, csak nem sok köze van a téli mászáshoz.

  Mielõtt én voltam téli tanfolyamon(nevek nélkül,nehogy keményen csalánba nyúljak), nagyon komoly viták mentek a téli tanfolyam tematikájának megváltoztatásáról, oktatók alkalmasságának megkérdõjelezésérõl. Az volt a gond, hogy nem a megfelelõ ember, nem megfelelõ stílusban indította azt el, és így csak olaj volt a tûzre az egész: a csávó elment a klubból, minden más maradt.

  A tanfolyam alatt nagyon szar idõnk volt, nem igazán csináltunk semmit, emiatt nem hibáztatható senki. De az alapfokú sziklamászón sem a Pilisben túráznak az emberek, a köves domboldalakon elõvéve a kötelet. Merthogy gyakorlatilag a télin ez megy. Szeritem a téli magashegyin sziklát kéne mászatni hágóvasban, jeget kéne mászatni (sokat ám!)- a Sziléziai háznál van jég dögivel-, kinn kéne bivakolni(a tanfolyam ismertetõ lapra egyszerûen oda kéne biggyeszteni annyit, hogy: hé f*szfej! hozzál már egy normális hálózsákot, meg bivakzsákot!) Meg egy csomó ilyen alapvetõ dolog van még: az abalakov tényleg hasznos, én is jó párszor ereszkedtem már belõle, tart, azt is a gleccserjárón láttam elõször.Más most nem jut eszembe, bocs.

  Szerintem egyébként a téli tanfolyam minõsége -itt jön be, hogy mit oktatnak- eléggé meghatározza, hogy az arc mit fog utána csinálni. (emiatt nem küldtem el a hozzászólásomat még tegnap, de most elküldöm, mert kérdeztétek). Ha azt látja, hogy na itt van ez a buzinagy méteres szar( mármint a jégcsákány), kicsúszásokat fogtunk meg vele, túráztunk meg ilyesmi, akkor azt fogja csinálni utána is, elmegy a Mont Blancra, spiccékre, meg ilyen hegyekre sorba állni. Ezzel amúgy nincs gond, mindenkinek más jön be természetesen.

  Viszont ha a télin mászatják az arcot, akkor látja, hogy mi is a történet (nem kell rögtön egy Szuperdirektre, vagy egy Forsage-ra gondolni a Wéber északin, elég ha négyeseket mászatnak elõször toprope-ba, aztán ki ki a maga szintjén tovább), lehet, hogy a csávót még be is indítja ez, és el fog járni télen mászni. Minjá folytatom.

  #424524 Hozzászólás

  climbora

  Ezerszer…

  ..lerágott csont már, de hogy olvashasd Te is..nagyon nem mindegy, hogy milyen oktatót “kapsz ki” és ez szerintem egyesületektõl független dolog, mindenhol vannak jobb-rosszabb oktatók. Ha itthon választasz tanfolyást válassz egy klubot majd érdeklõdj, kirõl mi a vélemény ( persze ez is csak egy szubjektív kutatás lesz :-)és kérheted magad XY-hoz…Kíváncsi leszek Bigi-manó mitm fog írni a téli táborról ( együtt voltunk:-), egy nagy baja volt, hogy az idõ kifogott rajtunk ( szakadó hó a hét nagy részén), elég annyi, hogy az önmentést a hütte 1. és2. emelete között gyakoroltuk a lépcsõházban:-)) De legalább nem fáztunk:-) A Konyi ( Várkonyi László ! )-féle nyári gleccserjáró tanfolyam Svájcban tartatik, amikor Konyi éppen nem a Himálajában mászik és azon tényleg mindent megtanulhatsz..Konyi egy nagyon jó oktató, bár elvár némi elõképzettséget a jelentkezõktõl. Igazándiból csak koordinál, de nem fogja végig a kezed, a dolgok megoldása Rád van bízva, Õ megmutatja, elmondja és figyel:-)) Én baromira élveztem ! Ja és gleccseren sátrazol egy hétig, no hütte, no ellátás, csak kaland..Valaki már írta, a külföldi “tanfolyamok , gyorstalpalók” sem egyformák..Lehet, hogy Te is kifogsz egy rossz idõt és nem tanulsz annyit egy tanfolyamon mint szeretnél, de én nem hiszem, hogy kárba veszett idõ lenne. Mûködik az is, amit Bigi írt ( menj társakkal és szerezd meg! ), de ha azt sem tudod mit kellene megszerezned, gyakorolnod??! Ehhez tapasztalt társak kellenek és akkor tényleg sokat ér ez a módi is, de a vak vezet világtalant-stílus hordoz némi kockázatot:-))) Ennyi “okosság” elég egyszerre!:-) Üdv.

  #424523 Hozzászólás

  zsocsi

  kérdés Biginek

  Érdekelne, hogy mi volt a bajod a téli tanfolyammal, meg hogy mi az a Konyi féle gleccserjáró, ami szerinted jó, és miért jó.
  Pont azt akarom elkerülni, hogy az elsõ tanfolyás kellemetlen érzéseket hagyjon maga mögött, ez elég fontos szempont nekem. Van egy olyan érzésem, hogy ilyen szempontból jobbak a “nyugati” (A,CH,F) tanfolyamok, mint az itteniek.

  #424522 Hozzászólás

  Zoltán

  Csatlakozom Arianhoz!

  Csak azért, mert Neked rossz tapasztalaid vannak, mér nem biztos, hogy ezek a tanfolyások nem érnek semmit. Én az Excelsioros tanfolyáson voltam tavaly és igen hasznosnak találtam. Amúgy nem olyan szar, ha pl. az Abalakovot nem akkor akarod befarigcsálni miközben a társad fél kézzel lógicsál valahonnan. Ezt a rész szeretném Zsocsi figyelmébe is ajánlani! Csak egy vélemény, nem “szentírás”. Köszi!

  #424521 Hozzászólás

  Arian

  Biginek

  Jo, az alapfokud utani télen menj el a Tatraba, massz harom hossz IV-est, ereszkedj ki belole, es erezni fogod, hogy valami hianyzik… mert qrvara nem mindegy, hogy tiz ev alatt sajat tapasztalattal jutsz el ugyanarra a szintre, mint egy ev alatt ket tanfolyammal.

  #424520 Hozzászólás

  Bigi

  Zsocsinak

  Csákány!! Már léeírtam a téli tanfolyamról a véleményemet, csak kitöröltem -ez nem az elsõ ilyen-,mert sokak számára vérlázító lett volna. Azért annyit hagy szóljak hozzá, hogy szerintem alapfokú után ne menj el semmiféle másik tanfolyamra: Járkálj a tásaiddal, és szerezd meg saját magadnak azt a tapasztalatot, amire neked van szükséged. Én voltam nyári, téli magashegyin, a Konyi féle gleccserjárón( az esetleg még tényleg jó volt), de ezen az utóbbin kívül egyikkel sem voltam elégedett.

  #424519 Hozzászólás

  Zoltán

  Adrenali ESK

  Hi! Való igaz, fõ gurunk (Tabi mester) elõnyben részesíti a hegyekben kicsit bõvelkedõ országokat. No, vicc nélkül, az a stílus, ahogyan õ oktat (és természetesen még mások is az országban) valóban naprakész, megfelelõ elméleti és gyakorlati tudást igényel és követel pl. a tanfolyás végén.
  Zsocsi! Nem is azt mondom, hogy hajts a papírra, hanem azt, hogy szerezd meg a lehetõ legtöbb infot és lehetõleg olyanoktól, akik többet tudnak nálad. Azért, mert van papírod, még nem fogsz jobban v. rosszabbul mászni. Nekem is van, oszt hurka vagyok néha, mint állat. Tudom, sokkal többet kellene gyakorolni… Pl. az a kicsúszás, amit említettél lehetett volna kicsit gázosabb is. És ha a társad is kicsúszik, akkor jöttök a végéig. Lehet, hogy egyedül nem tud megfogni két ezerrel csúszó manust!
  A téli tanfolyás szerintem is jó buli! Sõt, hasznos ismereteket lehet szerezni, és ez nem csupán nyalizós duma. ;)))

  #424518 Hozzászólás

  Ja

  Alap

  Alapfokú nélkül nem ad ki igazolványt az MHSSZ. A kis hazánkban tartott alapfokú tanfolyamon is azt tanítják, amit külhonban, és az sem hátrány, ha érted, amit mondjuk az eséstényezõrõl, vagy a szakszerû standépítésrõl elmondanak – csak úgy mellékesen, és magyarul (nálunk, Mo-n a vizsgán elmélet is van!).Legtöbb hazai oktató igazán lelkiismeretes. Egyébként vigyázni kell ezekkel a külföldi gyorstalpallókkal, mert ezek sokszor nem igazi oktatások, csak amolyan kóstolók, és a kiadot papír lefordítva körülbelül ezt is tanúsítja.

  Különben sok magyar oktató is kiviszi a pácienseket alapfokú oktatásra is Ausztriába, vagy máshova, és nem csak 15 métereket másznak a Palik. Pl. biztosan tudom, hogy a szegedi Adrenalin is kint oktat (Táborosi Gábor), de hallottam már hogy Babcsán és mások is.
  A téli magashegyi pedig többnyire jó buli, bár a társaságtól is függ.

  #424517 Hozzászólás

  Apafi

  Tanf. nélkül

  Ha jól emlékszem, az MHK és a Sportmászó Szövetség egyesülésekor volt olyan lehetõség, hogy az egyesületek mentorkodásával levizsgázhattak azok, akik valamit már tudtak, de a kritériumokat nem tudom.
  Az MHSSZ szabályzata szerint a nyári magashegyi fokozat megpályázható tanfolyam és vizsga nélkül, részletek a Monca által jelzett fsz.bme.hu honlapon, a vizsgaszabályzatban /Egyéb szabályzatok/.

  #424516 Hozzászólás

  Monca

  Szerintem érdeklõdj

  itt: http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/mhk.htm. Lehet írni e-mailt, van telefon. Remélem jutsz valamire.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 35
Hozzászólás: Hegymázsással kapcsolatos technikai leírások
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.