help – tátra (Rysy) túra május végén tényleg tiltott?

Kezdőlap utazas.com Fórum Hegymászás, barlangászás help – tátra (Rysy) túra május végén tényleg tiltott?

 • Indította
  Témakör
 • #44329 Hozzászólás

  sagesz

  Pénteken indulnánk a Poprádi tóhoz, de most látom, mintha jún. 15ig zárva lennének a túristautak, pl. a RYSY csúcsra.
  Igaz ez???
  Segítsetek,
  vhova mennem kell hétvégén:-)))

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 70
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #424423 Hozzászólás

  sagesz

  off

  szóval 1et nem értek,
  ha nekem egy topik nem tetszik nem megyek oda és nem tszem tljesen OFF-á.

  feltéve h. nem érzem szükségesnek hogy mást kioktassak, vagy jártasságom, emberi értékeim fitogtassam esetleg vmi kiválasztottnak érzem magam.
  szerintem mindent leírtam, kár volt.
  tovább nem kívánom az idõm erre pocsékolni.
  bye

  #424422 Hozzászólás

  Hodo

  Gerlachfalvi

  Sziasztok!

  engem az érdekelne, hogy az Öeav-ot tényleg elfogadják a TANAP-osok?? a másik meg, hogy mennyibe kerülne vajon mondjuk egy 5 fõs csapatnak ha mégis kérnénk vezetõt Gerlachfalvi-csúcsra? mászkáltam már arra, meg hallottam ilyen-olyan rémhíreket (hogy kit mennyire büntettek meg), de társaim 2001-ben úgy jutottak fel, hogy kidumálták magukat mikor jöttek az “ellenõrök”.

  Van ilyen tapasztalatotok?
  Köszönetel:
  Hodo

  #424421 Hozzászólás

  Vargabetû

  kösz

  hogy válaszra méltattál. Nem ismerlek, nem is misõtettelek, nem szoktam hamar ítélni. Viszont értelmes embernek tartom mindkettõnket. Régóta figyelem a témát, mostanáig tartottam a szám.
  Sagesz! Kettyints rá találomra tetszõleges társ-topikra, néhány kisiklástól eltekintve higgadt türelmes segítõkész válaszok születtek. Még olyan témákban is, amelyre lassan-lassan azt mondhatnánk: lerágott csont. Persze a kérdés sem volt hányaveti.
  Kivéve ezt a topikot. Ez maga a mellékíz. Nem szívesen olvasok olyanokat, hogy “kis g*ci rysy – nincs önkritika… pusztán azért, mert havas útviszonyok között nem tudtál felmenni hágóvas nélkül” amikor azon, és más hasonló helyeken életem ünnepnapjait éltem. A költõ Kárpát Szent bérczét írt, pedig nem is volt hegymászó.
  Az pedig igaztalan hivatkozás, hogy “5.A fikáznivalót meglátjátok (tisztelet a kivételnek) mást nem nagyon. lehet vizsgáztatni piszkálódni, szerintem elszomorító hogy ma errõl szól egy topik” mert a topik arról szól amit beleírnak. Te is, meg én is. Megint azt mondom, ezt a stílusoddal érdemelted ki, lásd, a többi topik arról szól amirõl kell. De amit leírtál, vállalnod kell a felelõsséget.

  Ettõl még lehetsz jó sportember, nagy egyéniség, nem ítéllek meg negatívan, nem cikizlek. Soha nem is kédõjeleztem meg, hogy a jóindulat vezetett, de sérõ voltál.
  Ha akasz válaszolj, ha nem nem, részemrõl visszatérhettek a Tengerszem-csúcs – Vadorzó-hágóhoz.
  Jó utat: Vargabetû.

  #424420 Hozzászólás

  sagesz

  egy kis mellékíz

  látom sikerült szipmátiát kivívnom…
  1.tudjátok az probléma ha vki mindent túl komolyan vesz. ha már az ember másodszorra véletlen kisbetüvel ír egy nevet, nem feltétlen van ideje kivárni azt az 5 percet munka melett hogy exkuzálja magát. egyébként pedig miért is tenném, értelmes ember tisztában van azzal, hogy egy embert nem lehet megismerni ennyibõl.

  2.a topik nem az enyém ahogy emítetted, hanem mindenkié.

  3.azért mert a “laza” stílusomban írok, mibõl feltételezitek hogy nem tisztelem Dr. Kromaniczki Gyulát, a hegyeket, a természetet. Továbbá mibõl gondolja vki hogy szemetelek, stb…

  4.Hozzászólásaimat a jóindulat és az érdeklõdés motiválta.

  5.A fikáznivalót meglátjátok (tisztelet a kivételnek) mást nem nagyon. lehet vizsgáztatni piszkálódni, szerintem elszomorító hogy ma errõl szól egy topik.

  6.tiszteletrõl annyit drumlin, hogy nem homokoztunk együtt.

  további sikereket minden jófejnek mielõtt mást is mondanék, nekem elment a kedvem az itteni kommunikációtól.
  üdv, sagesz

  #424419 Hozzászólás

  nemfontos

  nincs cím

  azért mert valaki kisbetûvel ír egy csúcsot még tisztelheti és szeretheti a hegyeket.

  …már ezt sageszbõl nem nézem ki, de ki tudja?!

  #424418 Hozzászólás

  Vargabetû

  kösz Drumlin!

  Igen, nagyon reméljük. Vagy ha tán mégse, akkor elég erõs lesz, hogy idejében visszaforduljon.
  Hali.

  #424417 Hozzászólás

  drumlin

  überpicsadurva

  a srácnak eddig sajátos hozzászólásai voltak. reméljük jobban mászik, mint ahogy ír és meg tudja csinálni az “überpicsadurva” szakaszokat is.

  #424416 Hozzászólás

  Vargabetû

  Sagesz, látod látod

  összekevered a szelvény-számot a terepakadályokkal.. de kisbetûvel írod a nagyszerû hegymászó-példakép nevét. Olvasd el például az alábbit, :http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/tortenet/t45ig.htm, ott le van írva “gyula bácsi” neve helyesen, sõt elõsegít, hogy tiszteld nagy eleinket és a hegyeket is. (vagy netán Dr.Komarnicki Gyula könyvét magát- hátha akkor nem fogod kisbetûvel legyulabácsizni..). Gondolom, most durván le fogsz b*ni, hogy szétverem a topikodat. Nem akarom. Írkálj tovább, túrázz. De vigyázz, a Hegyek nem mindenkit engednek be maguk közé.
  Jó utat.

  #424415 Hozzászólás

  sagesz

  1-9 …

  aha, az is lehet.
  ennek a résznek nem szenteltem túl nagy figyelmet mert végül is mindegy

  lengyel oldalra kíváncsi leszek, vasat szerintem megfogjuk:-)

  Halas-tó – Vadorzó hágó + Menguszfalvi csúcs, mit tudtok az útról?

  #424414 Hozzászólás

  diamir

  Megnézem…

  Megnézem Gyula bácsi könyvében, mert nekem az rémlik, hogy a második szám az a melléklettérképek valamelyikére való utalás, és így semmi köze az út nehézségéhez.
  Fejbõl az emlékek alapján a Rysy lengyel oldala I, ha nem fogsz vasat és nem lépsz vésett lépést, (azon a kb. két helyen ahol van) akkor maximum II.

  #424413 Hozzászólás

  sagesz

  ja…

  ja, a számozás 0,I,II,.. egészen VI ig.
  gondolam az már ilyen überpicsadurva lehet…

  #424412 Hozzászólás

  sagesz

  túrák nehézségi fokai

  tudtommal:
  0: járóterep. különösebb nehézség nélküli túrázás. esetleg a kezek használatára kismértékben szükség lehet.(a második szám ezen beleül 1-9 közötti fokozatot jelöl)
  I: nehéz túraterep. a kezeh használatára szükség van. esetleg erõsen kitett helyen halad a túra.(pl. a lengyel oldali Rysy asszem I.5, vagy a Halas tó – Vadorzó-hágó is I.4)
  II: alapvetõ kötélbiztosítási technikák ismerete szükséges, stb…

  én csak 0,I-en járok. feljebb min. alapfokú sziklaászó tanf. kéne

  #424411 Hozzászólás

  Vargabetû

  bocs Sagesz

  hogy belekotyogok a nagyok dolgaiba, de írjad meg légyszi, ha erre jársz, hogy milyen az az “I-4” illetve “0-5” nehézségû út? mit jelent az elsõ, a második szám? Mert nemtudom.

  #424410 Hozzászólás

  sagesz

  mi?

  nem derül ki kinek a hozzászólására reagáltál…

  #424409 Hozzászólás

  drumlin

  ejnye

  nem figyeltél, öreg

  “júliusban teszünk még 1 próbát, talán a lengyel oldalról indulva”

  #424408 Hozzászólás

  sagesz

  drumlin

  aha, hát akkor a jó öreg tátra ismét megmutatta, hogy lesz egy nagy túrából rövidebb túra:-)))
  tervben van egy köv túra, kíváncsi leszek hogy húzza keresztbe az idõjárás a számításainkat:-)

  +pénteki indulással fel a Rysy menedékházhoz,
  +szombaton le a lengyel oldalon, lecuccolás a Halas tavi menedékházban,ja, nagy zsákokkal mennyire necces a Rysy-Halas-tó lengyel oldali lemenet? még sose jártam arra…….és nem mondanám hogy a jó öreg Kromaniczky Gyula által említett teljes szédülésmentességgel rendelkezem…
  +vasárnap pedig a Halas-tavitól fel a Vadorzó-hágóra majd a Menguszfalvy-csúcsra a legegyszerûbb úton.

  bár a lengyel oldalról a Vadorzó-hágóra I-4 es utat ír, ami szintúgy teljes szédülésmentességet igényel. Én Szlovák oldalról már jártam a Vadorzó-hágón, oda 0-5 ös utat ír gyula bácsi, bár a könyv olyan öreg mint én, és kb annyi ideje meg is szünt az ösvény(ZÖLD), de hogy nekem az nem 0-5 ösnek tûnt az zicher:-))))

  #424407 Hozzászólás

  diamir

  Onnan szerintem jobb.

  Onnan szerintem jobb. Egy korai indulással Morski Okotól igazi élménytúra, de lentrõl Lysa Poljanatól vagy Zdiari szállásról indulva is belefér egy napba(+ 2 óra aszfalt), de onnan tényleg el kell max. 6-kor indulni. A fölfelé menni sokkal élvezetesebb a lengyel oldalon, mint a szlovákon. Mászósabb, nem olyan omladékos, és napernyõs sétálók alig vannak. Az is jó, hogy ott van benne tartalékként az, hogy lefele jövet lehet a Rysy házban is éjszakázni, ha esik, ha elfogy az idõ, vagy valaki elgyengül.
  Az nagyon szép lesz, ahogy felfelé menet egyre hangyább a ház és eltûnik a magasságkülönbség a két tó között. Aztán délben fennt a felhõk…
  Menjetek!

  #424406 Hozzászólás

  drumlin

  hát igen

  valószínû, hogy júliusban teszünk még 1 próbát, talán a lengyel oldalról indulva.

  #424405 Hozzászólás

  Diamir

  Drumlinnak

  Ha esett ahó és késõ volt, akkor ne bánd, jól tettétek, hogy a Rysy-ház felé jöttetek le. A lengyel oldalon vannak mászós részek, és azok lefelé vizes kövön esetleg átázva-fázva egy csak sportértékû túlélõtúra lett volna negatív élménnyel. És azt hiszem hosszabb is kb 1-2 órával.
  Majd legközelebb…
  Menjetek!
  Üdv mindenkinek
  D

  #424404 Hozzászólás

  christina

  tété

  Olvastam korábbi hozzászólásod. Sehogy sem tudtam értelmezni.
  Fõleg az a szemét otthagyásos dolog volt érthetetlen számomra. Abszolút oda nem illõ mondat!!!Hogy feltételezhetsz ilyen hülyeséget egy számodra ismeretlen -általam pedig jól ismert – emberrõl?! Egyébként hogy a francba keveredtél erre az oldalra? Jártál egyáltalán valaha a Rysy-n? Furcsa az a megjegyzésed is, hogy “Hogy felérsz-e? Ez rajtad múlik. Persze meg az idõjáráson, felszerelés, stb.. ” Most akkor kin/min is múlik…??? :) Remélem értjük egymást, és ilyen buta szösszenetekkel nem kell megtörnöm a fórum sorait soha többé!!! Üdv minden további arra érdemes hozzászólónak! :-)

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 70
Hozzászólás: help – tátra (Rysy) túra május végén tényleg tiltott?
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.