Horvátország kontra Bulgária, melyik a jobb?

Kezdőlap utazas.com Fórum Kelet-Európa Horvátország kontra Bulgária, melyik a jobb?

 • Indította
  Témakör
 • #9215 Hozzászólás

  Hlow

  Korábban megrögzött rajongói voltunk Horvátországnak. De az elmúlt idõszakban olyannyira megdrágult, hogy helyenként az árak a szolgáltatások színvonalával, számával és minõségével már köszönõviszonyban sem állnak! Ahogy megfigyeltem a horvátoknál két nagyobb drágulás volt, az egyik amikor befejezõdött a háború a következõ meg valamikor 2000 elején (2001,2002?) Azóta évrõl évre drágább.
  Így tavaly úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk Bulgáriát. Mondanom sem kell,olcsóbb! Itt számolgatás és vastag pénztárca nélkül megtehettük, hogy minden este beüljünk valahova, ugyanis az árak még a magyarországiak alatt vannak, sört a tengerparton 130-150 ft-ért is kifoghatsz !!!
  A másik, ami a tetszett, a gyönyörû homokos és széles tengertartok, strandok.
  Sajnos a horvátoknál az ilyenek ritkaságszámba mennek. Ott vagy jó kis sziklás tengerpartot foghatsz ki, vagy egy “szépen” lebetonozott partszakaszt… Természetesen mindkettõnél garantált a sün! Még a nyolvanas években elment, hogy valami gagyi mûanyagszandállal szlalomoztál a sünök közt, de sajnos a helyzet azóta semmit sem változott e téren.
  Horvátországba manapság már csak megszokásból vagy mert a szomszéd is odamegy alapon járnak az emberek. Tény, hogy a tengerpartja szép, de a strandok…

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 62
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #124740 Hozzászólás

  fleck

  Pomorie

  Nem akarom elvenni a kedvét az eztán utazóknak, de amikor kijött a partra a zöld szutyi (valamilyen tengeri növény), a strandolók a gyerekeik homokozólapátjával csináltak kis járdákat, bejáratokat hogy be lehessen menni a vízbe. Ezt össze is lehetett (kellett) volna szedni, mert így gusztustalan volt. Ettõl függetlenül jó hely Bulgária, én is szeretem, lehet hogy pont az ilyen vadkeleti dolgok teszik érdekessé… (?) meg az öreg bácsi aki kiteszi a szobamérlegét a járdára és 20 sztotinkáért meg lehet méretkezni nála:)
  Néhány saját készítésû képet meg lehet itt nézni ha érdekel valakit: http://sipsiric987.multiply.com/photos/album/3

  #124739 Hozzászólás

  János

  Obzor

  T Fleck!

  Obzorba csak aug 21-én megyek, majd részletesen beszámolok. Most júniusban csak néhány napot voltam Pomoriebe /1 centes repjegy+pótlék,ennyit megért/, de nekem is az a véleményem, hogy vagy kritikusabbak lettünk, vagy tényleg koszosabb a part, talán mindkettõ! Az elsõ nagy hurrá olcsón nyaralunk hullám lefutott. Azonban alapvetõen nem változoott a véleményem Bulgária jó hely csak idõnként váltani kell a nyaralás helyszínét.
  Most jön egy társaság haza Pomoriebõll, várom a beszámolótokat.
  János

  #124738 Hozzászólás

  fleck

  Obzor?

  János!
  Milyen volt az újítás? Tetszett neked Obzor? (ui: a régi topicba is írtam egy pár sort)
  Vagy én lettem kritikusabb, vagy nem tudom, de a part nekem most nem annyira jött be Pomorieben mint 2004-ben, mintha koszosabb lett volna.

  #124737 Hozzászólás

  János

  Fleck

  Jó utat kívánok!

  A benzin ára emelkedett közel 2 Leva. Kamováék belsõ teraszáról való kilátást a tengerre rontja egy újonnan felépített szálloda,
  Reggelizni, vacsorázni javaslom a Kamováeékkal majdnem szembe lévõ Sport éttermet, olcsó és jó.
  A tengerparti ebédeléshez legjobb az “Amfora”, a cuccot a parton lehet hagyni a teraszról rálátsz, Van egy étterem a parton, ahol egy fekete hajú kiscsaj hívogat be, oda ne menjetek, a/ parti éttermek utólsó harmadában van/ kis adag a kaja bár egy picit olcsóbb.

  Üdv. János

  #124736 Hozzászólás

  fleck

  üdv mindenkinek

  sziasztok, szia János!

  jövõ héten indulunk Pomoriebe, János hathatós segítségével még áprilisban sikerült lefoglalnom a Kamovi-ban a szállásunkat.
  Románia felé megyünk (2004-ben is), és sem a román, sem a bolgár rendõröknél nem tapasztaltam lehúzást, pedig volt amikor megállítottak, de csak az iratokat ellenõrizték.
  hazaérkezés után beszámolok, mindenkinek balesetmentes utat, és jó pihenést!

  #124735 Hozzászólás

  Jánosnak

  Kedves JÁnos!
  Megadnád az email cimedet, hogy közvetlenül tõled tudjak érdeklõdni Bulgária felõl? Az én cimem: tomasovszky@freemail.hu
  Köszi
  Sylvia

  #124734 Hozzászólás

  János

  Katalinnak

  Most jöttünk haza másodmagammal:
  Fõétkezés /ebéd, vacsora/ átlagosan 800 Ft/fõ, de a legdrágább sem volt 1000 Ft/fõ. /ebben étel-ital, saláta és esetleg egy süti is belefér/
  Szállás:3 fõnek véleményem szerint apartmanban egy kissé drága mert általában legalább 4 fõre vannak méretezve, magam részérõl eddig 2-3 ágyas szobát választottam. Ennek ára fõzezonban kb 6 euró/fõ/éj, gyerekekre kedvezmény 1 Euró körül.
  A repülüjegy árak jelenleg drágák. Vonat felnõt jegy Kb 25 ezer Ft+ háló, vagy kusett jegy. Kusettel így 30000 Ft körül oda-vissza. Gyerekekre van kedvezmény, mértékét nem tudom.
  Szállásfoglalás szerintem kint is megy, sok a kis utazási iroda akik keresnek helyet. Aki elõször jár ott annak inkább a netes szállásfoglalást javaslom. Abban az esetben, ha van konkrétabb elképzelés írhatok többet is esetleg tippeket.
  Üdv János

  #124733 Hozzászólás

  Bulgaria

  Szia Katalin!
  Mi is 3-an mennénk Bulgáriába, de saját autóval. Ha érdekel a dolog akkor beszéljünk róla emailben. /tomasovszky@freemail.hu/
  Üdv:
  Sylvia
  Ui. Az én lányom 17 éves.

  #124732 Hozzászólás

  bulgár

  bulgária

  Én már nagyon rég úgy cirka 8-hónappal ezzelöt jártam itt a fórumon, de gondoltam, benézek, ugyan is 5-nap múlva megyünk Balchikra, Várnától ugy 25km-re! Tavaly itt itt nyaraltunk, két hetet most egy hónapra megyünk ugyan oda vissza!

  Várnában kétszer jártunk tavaly!

  Drágább mint a környezõ kisebb községek és faluk! De nem vészes!

  ÚTVISZONYOK!

  Mi Románián át mentünk és most itt. Az út tavaly oda fele nagyon rossz volt, egészen a déli részen mentünk, nem ajánlom, mert nagyon rossz volt! Senkire nem hallgattunk csak mentünk a fejünk után így 24-órát utaztunk, tele veszélyekkel! ( az útra értem mert tele gödrökkel, kátyukkal és nagyon lassan haladtunk, a kilóméterek nem fogytak!)

  Az út amit ajánlani tudok!

  MAGYAROSRSZÁG-SZEGED-ARAD-DÉVA-BUKAREST-COSTANCA-ALEXANDRIA-ÉS ÚGY ÁT A BOLGÁR HATÁRON! A Román tengerpartot követve át Bulgáriába!

  RUSSÉNÁL NE MENYJETEK MERT A HATÁRÖR, VÁMOS, ÉS MINDENKI LEVESZ euroval!

  Romániába ahogy beértetek azonnal az elsõ vásárlási lehetõségnél vegyetek ROVINNETÁT! Kötelezõ!Van hetes, két, hetes, és havi!

  A román út, sztráda, autóút, nagyon jó, teljesen kátyú, és foltozgatás mentes! Sokan szidják és letarolják a Román utakat de ez az utvonal amit irtam neked , nagyon jó, jobb mint a mienk néhol!!!!

  Mec-donálc van egy helyen, Costancába! Egyetlen egy mi máshol nem is láttunk, csak Várnában legközelebb! És még angolul is beszélnek! De kevesen kedvesek!

  Ja és oroszból készüljetek az jobban megy nekik!!!!!

  Az áraknál mire vagy kíváncsi?

  A tavalyi számláim megvannak szívesen leírók neked mindent! Még éttermi is van és én ahol foglaltam a szállásunkat a tulajdonossal angol levelezés utján megérdeklödtem, de szinte nem változtakAUTÓ-LOPÁS!

  Nekünk hála istennek nem volt ezzel gondunk! Nagyobb városokban rakjátok be az autót megõrzõbe, nagyon sok van belõlük, és nem drága 3-4-leva egy napra!

  Bár a szállodáknak szokott saját parkolójuk lenni! És biztonságosak
  De lopás mindig volt még 10-évvel ezelött is! Érdemes lenne, ha ennyire féltek egy hónapra cascot kötni rá, mi is ezt tettük, mert két hetes a kocsink, vadi új, és hát rosszul érintene, ha megfújnák!

  Lopni úgy lopnak, hogy felemelik a kocsit és elvontatják! A tessomtól cirka 7-éve úgy akarták elvinni az autóját hogy mellette állt!

  Mi mikor Várnában voltunk egy napot, elmentünk a Delfináriumba, akkor leparkoltunk, ebédeltünk egy étterembe és ott hagytuk a kocsit úgy mint itthon és semmi baja nem volt!

  Bármilyen kérdésed van szívesen válaszolok!

  Helyeket is tudok ahova érdemes elmenni, és képeket is tudok neked küldeni
  EUROT váltsatok LEVÁRA!Minden utca sarkon van, váltó, de a szállódák is váltanak!

  Most nekem azt mondták 1.95-2 LEVA =1 EURO! Most jobb mint tavaly, mert tavaly 1.90-et adtak 1 EUROÉRT!

  Az OTP ATM-EK JÓL VÁLTANAK!!!!!

  Az emberek nagyon segítõkészek és nagyon rendesek, kedvesek! Nekem csak jó tapasztalataim vannak, a kisfiam, most 3-éves, és közel egy éven át emlegette hogy mikor megyünk vissza! És ami nagyon fontos! RETTENETESEN TISZTÁK AZ UTCÁK! SZEMÉT CSIKK NINCS! Én a sötétben mezitlább jöttem mentem az utcán!

  Elövettem a tavalyi számlákat!

  ROVINETTA: (autó ut dij ami kötelezõ a Románoknál)

  1 hónapra volt 3,6 EURO Most: 4 euro Balchikon egy éttermi számla, ami

  tartalmazott:

  egy nagy adag sültkrumplit, kechapot, rántott fetta-sajtot ami 6db nagy tenyérnyi 1,5 cm-er vastag karikából állt, 2db cola, 1 sör-kamenyica (jelegzetes nagyon finom bolgár sör), 2 capuchino,- ez volt nekünk borra valóval 9 leva!

  Gyógyszertárban egy nagyon jó orrspray volt 4-leva, ami nálunk 1200 Ft -os! És jobb

  a ható anyagtartalma!
  VÁRNÁBAN egy 3-om személyes fõétkezés, ami állt cápa húsból-tenger vizben fõt rizsbõl, valami banános tejszines tésztás kütyûböl, és sült burgonya rántott hussal, 3-om cola, ez volt 16-leva! Itt már drágább! Amit irtam is!

  egy sör 0.9 stochynki-ez a kisebb pénznemük!

  egy cola 0.90-1 leva

  van 100% os gyümölcs levük, nagyon finom! A fiam imádja, 1 leva.

  Finom a kenyerük (barna magvas), a sopszka saláta, fent északon ahova ti is mentek ott nem ismerik a baklavát és a szevabcsicsát! Ne is keressétek!Szóval egy szónak is száz a vége! Mi tavaly, 3-an napi 50 levából éltünk de akkor habzsi dörzsi volt! Igaz nekünk a szállásunkban volt reggeli és vacsora!

  A ruhák, vagy drágábbak mint itthon vagy egy árban vannak! nem érdemes!

  A paskoló P-vel jelölt és alatt az árak vannak kiirva, 1-óra 1-nap és a többi!

  OROSZ SZOTÁR FELTÉTLENÜL! MINDEN CZIRILLLLLL BETÜVEL VAN IRVA!!!!

  Az õrzött parkolok le vannak kerítve, és Ör van, nagyon figyel, sasszem!

  Papirt ad mikor beteszed a kocsidat, és azzal is hozhatod el!

  Nessebár a legösibb város! Nagyon szép!

  Amit ne hagyatok ki!
  BALCHIK- emelkedös, kissé nehéz tura! kicsi-városka!A tenger part tele hullám-törövel, kikötõje csoda szép!

  ALBENA gyönyörû! Homokos tengerpart!Balchik után 7-km. HOTEL KOMPLEXUM! Egyetlen egy bejárata van, sorompos rendszer! Rendörökkel, Biztonsági örökkel tele! Csak csipkártyával egy sorompon mehettek át, és tavaly 1 napra úgy hogy nem ott van szállásod úgy lehetett bemenni, fõtõl függetlenül 4-leváért! Gyönyörû a tengerpart!- itt már 3x olyan drága minden mint Balchikon!

  KALIAKRA FOK! Egyszerûen mesés!

  Várnától 40-50 km-er! tölle úgy 5 km-e van egy öböl, a fiam imádta! Hullám nincs!

  KAVARNA, csodaszép a partya!

  VÁRNÁBAN: Delfinárium

  #124731 Hozzászólás

  Katalin5
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  info

  Sziasztok!

  Látom, már nagy tapasztalatotok van,mi meg még sosem voltunk.
  2 kiskorúmmal szeretnék idén Bulgáriába utazni. Van ötletetek hova menjünk repülõvel, aztán hol találunk szállást 3-unknak tengerpart közelében? Itthonról érdemes lefoglalni? Hol? A reptérrõl hogy jutunk el? Kb milyen költségekre számíthatunk kb. 10 napos nyaralásra?
  Esetles más családosok csatlakoznának? Gyrekek: 10,13.
  köszi elõre is mindenkinek,
  Katalin

  #124730 Hozzászólás

  nacionalista

  horvátok

  barmok, nem szívesen megyek hozzájuk

  #124729 Hozzászólás

  Péter

  Marzio

  Be kell tartani az ottani szabályokat ennyi és nem 150-el menni,ahol csak 70-el lehet. Itthon lehet ezt meguszod, de ott nem. Hála Isten, csak büntessék meg az ilyeneket. Nagyokat kacagtam,amikor egy Bmw-és ,természetsen magyar ott elõzött,aztán 500 méterre meg az út jobb oldalán leállította a rendõr:))

  Horvátok úgyanúgy lejmolnak

  #124728 Hozzászólás

  boom

  Románián át

  ugyan olyan hosszú románokon át, csak 2 órával tovább tartana az út, mert feleannyi autópálya nincs mint szerbeken át.

  #124727 Hozzászólás

  kp

  Blachowskinak

  Melyik szerb határra gondolsz?
  Én viszonylag gyakran járok ki Szerbiába, de a magyar-szerb határon még nem volt gondom. Akár ki-, akár bejövök nincs semmi különösebb procedura, max az útlevelet nézik meg és a csomagtartót nyittatják ki, de visszafele általában még ezt sem. El tudom képzelni, hogy létezik ember, akit “megszopattak”, de azért én nem általánosítanék.

  #124726 Hozzászólás

  Marzio

  Blachowskinak

  Dehogynem, csak jobban! Ehhez hozzá jön a bolgár rendõrök lejmolása.

  #124725 Hozzászólás

  Blachowski

  hehe

  homokos partnak itt van a Balaton…

  #124724 Hozzászólás

  az

  Budva

  olyannyira homokos,mint a Zlatni Rat Bracon. arra is azt mondják,hogy homokos,közben kavicsos az egész.
  Maradjunk abban,hogy Montenegróra is inkább a sziklás partszakaszok a jellemzõek.

  #124723 Hozzászólás

  Blachowski

  aham

  de gondolom határon nem szopatnak annyit mint a szerbeknél.

  #124722 Hozzászólás

  Marzio

  Blachowski

  Attól, hogy EU. tagok lettek, még nem jött el a kánaán, semmivel sem vagy nagyobb biztonságban mint a szerbeknél. Viszont Szerbiában majdnem végig autópályán tudsz menni, míg Románián keresztül minden apró falun nagyvároson keresztül kampalyogsz, ráadásul a Ro-Bg. határon a híddíj, meg a mindenféle ökoadó tudtommal direkt összhangban van a szerb pályadíjakkal. Úgyhogy olcsóbb nem lesz (talán picivel), viszont sokkal lassabb. Ráadásul az utak Észak-Bulgáriában még rosszabbak mint az ország többi részén!

  #124721 Hozzászólás

  Blachowski

  eu

  Románián keresztül ment már vki Bulgáriába? most hogy õk is eu tagok inkább kihagynám a szerbeket…

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 62
Hozzászólás: Horvátország kontra Bulgária, melyik a jobb?
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.