Horvátország: Winnetou hazája

Kezdőlap utazas.com Fórum Telekocsi Horvátország: Winnetou hazája

 • Ennek a témakörnek tartalma 1 résztvevő és 0 hozzászólás.
 • Indította
  Témakör
 • #51796 Hozzászólás

  Amikor kiejtjük az apacsok törzsfõnökének a nevét, lelki szemeink elött azonnal megjelennek a 60-as évek elején forgatott Harald Reinl rendezésében bemutatott film jelenetei, amelyek önzetlen barátságról, fennkölt küldetésrõl és számtalan kalandról szólnak. Szinte halljuk Martin Böttcher fülbemászó zenéjét, amely még ma is a filmzene történelmének egyik gyöngyszeme. A Winnetout alakító Pierre Brice és Old Shatterhand (Lex Braker) alakjainak felidézése mellett minden bizonnyal eszünkbe jut a gyönyörû természet, a vadregényes környezet. Az Ezüsttó kincse, a Winnetoua sorozat három filmje, Old Shatterhand vagy Winnetou és Shatterhand a halál völgyében – csaknem ugyanaz a 120 fõs csapat forgatta mind a 12 filmet a mai Horvátország meseszép vidékein. A filmek mindegyikében csaknem kétszáz ló szerepelt.

  Hol forgatták a filmeket és mit láthatunk mindebbõl Horvátországi nyaralásunk kapcsán?

  Ha északról haladunk, legelõsször a Plitvicei tavakra bukkanunk (jelenetek a Medve folyónál), majd Split felé tartva Vrliky mellett is elmegyünk, ahol Rollins megtámadta Gyors Leopárdot. Az Adria partján Rijeka mellett (Grobnik Polje – Fort Niobara és Platak – az Assiniboinok tábora), Karlobagban, ahol Old Shatterhand megmentette a katonákat, a Paklenica NP-ban (Zrmanja folyó kanyonja) égtek a tutajok, Winnetou halála (a Tulove Grede sziklákon a Mali Alan hágónál), ?ibenik közelében pedig a hatásos Skradinsky vízesés a Krka folyón amely az Apacsok táborának helyszíneként szerepelt. Az ókori Trogir a filmben Santa Fe városává alakult át, majd délre, Split közelében keletkezett New Venago (Stobreèi kõfejtõ). Mivel a Szlovákii nyaralók jelentõs része éppen az Omisi riviérát célozta meg, a legszebbet a végére hagytuk : a közkedvelt, homokos strandokkal megáldott Omis nyaralóhely. A város impozáns sziklák lábánál fekszik, s a várost átszelõ Cetina folyó közvetlenül a központban ömlik a tengerbe. A hegyi folyócska vadregényes kanyonja Horvátország egyik legszebb természeti öröksége. A vizisportok szerelmeseinek igazi paradicsoma (rafting, kanoisztika, tutaj). A lélegzetelállító sziklafalak tövében élvezetes túra felcsónakázni a Cetina folyón Radmanova Mlinicébe, s közben átengedni magunkat a Winnetou film által kiváltott gondolatoknak, a már gyermekkorunktól õrizgetett vágynak, hogy megismerkedhessünk mindezekkel a szépségekkel- írta cikkében Miroslav Kantner a http://www.fenixtravel.com/horvatorszag weboldal alkotója. Látogassatok el az oldalra, meglátjátok, érdemes.

Hozzászólás: Horvátország: Winnetou hazája
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.