India, halottegetes

Kezdőlap utazas.com Fórum Távol-Kelet Ázsia India, halottegetes

 • Indította
  Témakör
 • #41024 Hozzászólás

  Baranyai

  Be lehet egy ilyet utemezni egy indiai turaba, hova erdemes menni, engednek videozni vagy fotozni, latott mar ilyet valaki kozuletek.

17 hozzászólás megtekintése - 1-17 / 17
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #376708 Hozzászólás

  Móni

  Ez nem nézõpont kérdése

  Véleményem szerint egy ember eltemetése magára a gyászoló családra vonatkozik. Nem tudom,hogy Te milyen néven vennéd, ha egy közeli hozzátartozód temetését turiták tömege örökitené meg, mert “más”,mint az õ szertartásuk!!!

  #376707 Hozzászólás

  Otto

  Nezopont kerdese.

  …es igy Busaojarast miert szabad fotozni? Ez nem kultura, tortenelem es szertartas?

  #376706 Hozzászólás

  Laci

  Halottégetés

  Én azt nem értem , hogy hogyan lehet egyáltalán ilyen kérdést feltenni ?!! Kulturálisan tényleg ennyire érzéketlenek vagyunk! Szerintem annak aki egy kicsit is megérti Indiát nem szükséges ilyen fényképeket készíteni. Becsukod a szemed, és az emlékek életre kelnek… Egyáltalán nem kell lefényképezni egy ilyen szertartást. Primitív dolog. Egyébként nem olyan szörnyû a látvány mivel más a környezet. Mi végignéztük ahogy egy halottat “megskalpolnak” ,hogy eltávozzon a szellem , majd rituálisan megfürdették , végül elégették. Segítsünk együtt megõrizni India kultúráját.

  #376705 Hozzászólás

  Daniel

  Varanesi – Manikarnika Ghat

  Szoval, par napos utannajaras utan megtalaltam az illetekes embert es allitolag 100 rupia (580 forint) elleneben engedne, hogy kozvetlen kozelrol fenykepzzen valaki. Az egesz alapvetoen a halottegeto maffia, a csalad altalaban megengedi a fenykepezest…

  #376704 Hozzászólás

  Peva

  Hindu templomo, halottegetes

  Indiaban voltam mindenfele templomban, mindenhova beengedtek, de a legszornyubb a “Parkany-templom” volt, ahol ezek az allatok szentek, es etetik, meg itatjak oeket. En azt csinalatam, hogy zoknit vettem fel a templomba toertenoe belepes eloett. Na itt volt az, hogy a zoknit nem mostam ki este, hanem eldobtam.
  Egyeduel Nepalban jartam ugy, hogy nem engedtek be egy hindu templomba.
  Kathmanduban a Bagmati folyo partjan szinten van halottegetes és a szemben lecoe lepcsoeroel teleobjektivvel lehetett fotozni. En ugy ereztem hogy nem szentsegtoeres, hogy egy kepet keszitettem.
  Reszleteket az e-mailen szivesen adok.
  Uedc podlo

  #376703 Hozzászólás

  íl

  íl

  Eszter & Viki

  #376702 Hozzászólás

  Magos György

  Hol láthatsz halottégetést?

  Indián kivül nyilván minden olyan szomszédos országban láthatsz halottégetést, ahol hindu vallású emberek élnek. Meg tudom erõsíteni az elõttem írtakat. Varanasiban nem nézik jó szemmel a kiváncsiskodó és fõleg nem a fotozó, videozó túristákat. Engem például négy éve kõvel megdobáltak, amikor tisztes távolról videoztam a halottégetõ gathat. Tavaj amikor ismét ott jártam, már meg sem kiséreltem felvételt készíteni. Viszont az tényleg igaz, hogy Nepál fõvárosában Kathmanduban az ottani hinduk rám se hederítettek, amikor az ottani Gathnál videóra vettem a szertartást.
  Vasárnap indulok Sri Lankába, lehet, hogy ott is találkozom hasonlókkal, bár ott fõleg buddhisták élnek.
  Ami a hindu templomokba való belépést illeti, csak egy helyen, Kerala állam fõvárosában Trivandrumban jártam úgy, hogy nem engedtek be. (Tiltás persze több helyen is van, de nem mindenhol veszik nagyon komolyan.)

  #376701 Hozzászólás

  Gabesz

  fotó

  Benáreszben nem szeretik ha fotózol, de Katmanduban minden további nélkül készíthetsz fotókat. Erre nagyon diszkréten van lehetõséged. Eredmény: http://members.tripod.com/~gabesz

  #376700 Hozzászólás

  buzás balázs

  Re: égetés

  Szerintem izlésesen is lehet fotózni, csak a dokumentálás jellegével.

  #376699 Hozzászólás

  gagarin

  Vissza a halottégetéshez

  Én tanuja voltam kb 2 méterrõl egy ilyen eseménynek, ott álltunk közvetlenül a gyászoló család mellett.

  Hát, meg kell mondanom.. elég szarul éreztem magam. Nem mintha a halott izgatott volna, de gondoljatok bele – ez egy temetés! Ez nem vidámpark. Minket egy nyilván baksisban reménykedõ (a balga) helyi fószer hívogatott oga a ghat-hoz, hogy nyugodtan mejünk csak oda, õ itt a gátõr(ghat-õr), lehet, lehet. A fejem majd leégette a máglya. Azért nem volt olyan jó érzés ott állni a család mellett, akik egy rokonukat jöttek temetni, mi meg ott kukkolunk. Szerintem fényképezni egyenesen ízléstelen függetlenül attól, hogy szabad-e.
  PS: persze a fószer aki odavitt utána pampogott a jattért, dehát hiába…
  Szóval ha tehetitek nézzétek meg, mert az egész szertartás érdekes, de csak távolságtartóan és illedelmesen…
  Üdv, g.

  #376698 Hozzászólás

  SzPP

  Indiai templomokban szabadon koszalhatsz …

  Indiában a Józsi barátommal két hónapot töltöttünk és gond nélkül látogattunk meg mindenféle templomot, hindu templomtól kezdve mindenfélét. Nem tapasztaltunk semmi olyan jelet, ami arra utalt volna, hogy valamelyiket is nem lehetne meglátogatni.
  Némelyikben akár egy elefánt hátán egy kis körsétát is tehettünk volna egy pár rúpiáért.
  Én inkább úgy vettem észre, hogy nagyon toleránsak voltak velünk fehér emberekkel. Nem lehetett összetéveszteni bennünket az õslakossággal, mert egyrészt én akkor is kövér voltam (95 kg), ami indiában elég ritka, másrészt nagy bozontos szakállas, igen fehér bõrrel, szõke hajjal. Szóval kilógtam a sorból, de ennek ellenére mindenütt igen barátságosak voltak velünk, a templomaikban is. A nagy élményem Indiával kapcsolatban az, hogy a vadon élõ állatokhoz is nagyon közel lehet menni, nem félnek az emberektõl. Halott égetést ugyan nem láttunk, de halottas menetet igen, követni kellett volna õket ahhoz, hogy megnézzük, hogyan temetik el a halottaikat. Nem csak égetni szokták a halottaikat, hanem Bombay-ban például kiteszik a keselyüknek a halottakat, de ez gondolom egy egészen más népcsoport, egészen más szokásokkal, hiszen India óriási, rengeteg különféle beszélt nyelvvel, és nyelvjárással.

  #376697 Hozzászólás

  Nagymajtényi Gábor

  Válasz Resi-nek.

  Minden csónakos ezt mondja…
  Sõt javasolja hogy vegyél postcardot az állami boltban…
  Szerinted melyik tanuk tudott valamit is a fényképezésrõl?
  Hindu templomba sem tehetnéd a lábad soha, ennek ellenére karácsonykor egy templomukban hallgattam koncertet.
  Szabályok nem nagyon vannak. Érezni kell mit lehet, mit nem, jó ha elõre megkérdezed.

  #376696 Hozzászólás

  Nagymajtényi Gábor

  Lehet….

  Varanasi> Ne a Main Ghat-nál próbáljátok!
  A Khedar Ghat-nál minden további nélkül engedik. Max. baksis a srácoknak.
  Vigyázzatok mert nekem ennem is kellett a sütögetés mellett. A félig elégett ember szaga, látványa strong.

  #376695 Hozzászólás

  bb

  hulla burning

  Varanasiban a halottegetok fonoke penzert (Manikarnika Ghat) engedi a fotozast egy toronybol. Este meg jon egy masik csavo, hogy mesz vele a rendorsegre. Aki latja verje meg, es dobja a Gangeszba. Mi sajnos alku utan jattoltunk, mert nem lehetett aznap lelepni, reggel meg lecsuktak volna gyilkossagi kiserletert. Szoval, csak ovatosan.

  #376694 Hozzászólás

  Resi

  resi@alarmix.net

  En tavaly nyaron jartam be India nagy reszet es csonakaztunk is a Gangeszen Varanasiban.
  Sikerult nehany fotot csinalnunk a halottegetesrol de csak a vizrol. Nagyon nem szeretik a turistakat a szertartasaikon. Fenykepezni meg azert nem illik, mert igy meglopod a halott szellemet, ami kesobb visszauthet… Nekunk ezt magyarazta a csonakunkat iranyito indiai uriember. Szoval nagyon nem kedvelik a fotozokat, de ha ugyes vagy nehany lopott kepet biztosan tudsz csinalni.

  #376693 Hozzászólás

  lali88@yahoo.com

  Benares, alias Varanasi

  En ott lattam, viszont fotozni nem nagyon lehet. Barataim Nepalig is eljutottak es ott gond nelkul megorokithettek az egesz ceremoniat. Viszont ne felejtsd el hogy mirol van itt szo, vegul is olyan mintha a turistak a temetesi szertartason csamcsognanak…

  #376692 Hozzászólás

  B.

  megint en vagyok

  Indiaval szomszedos orszagokban, Banglades, Burma, Nepal, van ilyen?

17 hozzászólás megtekintése - 1-17 / 17
Hozzászólás: India, halottegetes
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.