Irak-Bagdad

Kezdőlap utazas.com Fórum Útleírás Irak-Bagdad

 • Indította
  Témakör
 • #1377 Hozzászólás

  Ildikó

  Az ország iszonyúan el van szegényedve, de az emberek ennek ellenére is nagyon kedvesek és vendégszeretök. Bagdad csodálatos …….lenne, ha: nem lenne ennyire piszkos, szemetes (néhol térdig ér), és ha az épületek és utak nem lennének ennyire lerobbant állapotban. Bagdadban érdemes megnézni a világ elsö egyetemét (al-Musztansziríja), az iraki múzeumot, a Bagdad múzeumot, a kézmüves negyedet (a Rashid Street-töl jobbra és balra), a piacot, és talán be lehet iktatni egy kis csónakázást a Tigris folyón. Persze ennél még sokkal több látnivaló akad.
  A közbiztonság meglepöen jó, a szegénység ellenére is. Igaz, hogy sok a koldus, de nem kell töle tartani, hogy kikapják a kezedböl a kamerát.
  Fantasztikus még a Bagdadtól Délre Kb.100 Km-re,fekvö Babylon, már ami megmaradt belöle, és Északra kb.100 Km-re fekvö Samarra.
  Politikáról, vallásról beszélni nem okos ötlet, jobb, ha kerüljük a témát. Lányok, a jobban teszik, ha popsit eltakaró, lehetöleg hosszú ujjú ruházatot választanak, még így is feltünést kelt az ember, mert az iraki nök 80%-a földig érö fekete leplekben jár, amiböl csak az arcuk látszik ki.
  Számomra bosszantó, hogy a Bagdad, a kultúra ösi városa “romokban hever”, de a hatalmasnál-hatalmasabb katonai emlékmüvekre iszonyú összegeket fordítanak. Nem is beszélve a 20 méterrenként látható Saddam Hussein festményekröl és bronzszobrokról….!
  A különleges orientális atmoszférát azért ez sem tudja elrontani. 5-Ször naponta megszólal a mecsetek hangszóróiból az ima (salat).

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 62
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #56881 Hozzászólás

  KunG

  Kristóf

  Bocs, már ezer éve nem néztem ezt a témát. Szóval az iraki követségségen azt mondtam, hogy a szakdolgozatom témája az embargó, és még vmi papírt is vittem róla. Nagyon kedvesek és segítõkészek voltak, bár a beadás után fél évvel hívtak fel, hogy megvan a vízum.

  KunG

  #56880 Hozzászólás

  Jahny
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Képek Irakból

  Üvd mindenkinek !

  Itt találtok pár darab friss képet Irakból, ha érdekel nézétek meg érdemes.
  Belépés után a beküldött képeknél (Netty képei)megtalálható.
  Elnézést a zavarásért.Sziasztok:-)

  http://jahnykepei.try.hu

  #56879 Hozzászólás

  Fatima

  Kekeckének és a többieknek

  Tudom, most már más a téma, de úgy tudom, a sivatag (mindenféle sivatag: kõ- és homok-)arabul Sahara, biztos azért írta így Ildikó még a topic elején.

  #56878 Hozzászólás

  Kristóf

  vízum

  Hogyan sikerült Szaddám idején vízumot szerezned? ( Ezt akkor is megkérdeztem, de gondolom nem akartad leírni a trükköt, amikor még aktuális volt, de most már nincs tétje a dolognak. )

  #56877 Hozzászólás

  KunG

  Gábornak és Kristófnak

  bocs, csak most néztem be, gondolom már nem aktuális. A Bradt utikönyvet közvetlenül az elõtt adták ki, mikor menni akartam 2003 elején. 270 oldal, angol, fényképekkel és térképekkel. Egyébként van egy frankó Gizi map Irak térképem is.

  Kristóf: talán a legjobbkor mentél, mázlid volt. Mi nem mertünk bemenni 2003 elején, pedig még vízumot is szereztünk nagy nehezen.

  KunG

  #56876 Hozzászólás

  Ildikó

  Kristóf

  Babilont amerikai bázissá alakították???????? Az ész megáll!!!!!!!!
  Én kezdtem el ezt a topicot (még 2002-ben) és most csak véletlenül vettem észre, hogy újra felkerült. Nem is tudom mit lehet erre a helyzetre, káoszra és fejetlenségre mondani, ami ott végbemegy.
  A párom családja borzasztó idöket él át. Sikerült ugyan pénzt küldeni nekik, de minden örült drága (legalábbis a korábbiakhoz képest), nincs gyógyszer, orvosi ellátás, munkáról, iskoláról nem is beszélve. Az anyukája szívrohamot kapott (ezt mondják, de szerintem más lehet az, orvosnak nem tudták megmutatni), és 3-4 hónapja részben le van bénulva. Mi lesz ebböl?
  Kristóf, te egy igazi hös vagy esküszöm. Én most a Világ összes kincséért sem indulnék el oda.

  #56875 Hozzászólás

  francois

  Gabornak

  Elnezest, de csak most tertem vissza ehhez a temahoz, es azt hiszem, mar nem kell megvalaszolnom a 2003. december 09-en feltett kerdesedet. Egyebkent elvallaltad az iraki munkat?

  #56874 Hozzászólás

  wape

  KunGnek

  Értem, köszi
  péter

  #56873 Hozzászólás

  bb

  nezzetek at

  az Irak forumra

  #56872 Hozzászólás

  Kristóf

  Szeptemberben

  2003. szeptemberében “hátizsákosként” töltöttem Irakban egy hetet. Jártam Bagdadban, Ramadiban, Falludzsában, Hillában, Kerbalában, Negefben, Kirkukban, Suleymaniában és Arbilban. Vízum egyáltalán nem kellett ( Jordánia felõl léptem be. ), de pecsételtek az útlevélbe. Iraki oldalon az új iraki rendõrség ellenõrzött, az amerikaiak csak biztosították a határállomást. Az irakiak nagyon barátságosak, sokan meghívtak a házukba, de fontos, hogy már a legelején tisztázzad, hogy európai vagy, és nem amerikai, õk ugyanis az átlagemberek körében is közutálatnak örvendenek. Európa valahogy úgy hangzik arabul, hogy “oroppa”. Én mindenkinek azt mondtam, hogy újságíró vagyok, így biztonságosabb. Arabul úgy hangzik, hogy: “ana szahafi”. A legjobban az amerikaiakkal kell vigyázni, rám is csõretöltött géppisztolyt fogtak, és úgy kutattak át, amikor lefényképeztem az Olajügyi Minisztériumot, amit amerikai bázissá alakítottak, pedig sem a külsõm, sem pedig az öltözködésem nem hasonlított egy helyiére.
  A helyiek – ahogy már írtam – nagyon barátságosak, és udvariasak, de Ramadi Falludzsa és Tikrít küörnyékén nagyon kell vigíázni, Ramadiban engem is majdnek meglincseltek a szunnita arabok, akik körében Szaddám nagyon népszerû, de azonnal tisztáztam, hogy nem amerikai vagyok, ezután megenyhültek. Máshol nem volt konfliktusom. Kurdisztán ( Arbil, Dahuk, Suleymania ) nyugodt és békés, és valószínûleg az egyedtlen hely Irakban, ahol szeretik az amerikaiakat. Az országon belüli közlekedés egyébként tûrhetõ ( naponta vonat Bagdadból Bászrába és Moszulba, és buszok mindenfelé )és nagyon-nagyon olcsó! Éjjel lövöldözés, és robbanások hallatszanak Bagdadban, de a kisvárosok nyugodtak. A régi emlékek közül csak Babilont próbáltam megnézni, de – mivel amerikai bázissá alakították – csak párszáz méterrõl láthattam. Meg akartam látogatni az egyik haveromat is, aki szerzõdéses katona, és Hillában van, de nem engedtek be a bázisra, és kihívni se voltak hajlandóak, így csak üdvözölni tudtam.

  #56871 Hozzászólás

  Gabor

  Bradt konyv

  Kun Gabor,
  kb. mikor irtak azt a konyvet? Angol vagy Magyar nyelvu? Bp-i vagy, vagy ha nem es postazni kell, tudsz egy boltot bp-n, ahol van, es bele lehetne lapozni?
  G.

  #56870 Hozzászólás

  KunG

  wapenek

  Szia wape,

  nem utikönyvet akarok irni, van egy felesleges Bradt Irak könyvem, ennyi.

  #56869 Hozzászólás

  wape

  KunG-nek

  En megirnam a torenelem, (meg esetleg nepcsoportok reszt) az utikonyvebe, ha ez valami uj magyar kezdemenyezes.
  udv
  p

  #56868 Hozzászólás

  Gabor

  KugG

  Reszemrol hajlok a menesre, de meg barmi is lehet. Ha megyek, kell majd az utikonyved. A cimem anga@freemail.hu, dobj ra egy mailt valami elerhetosegeddel, hogy gyorsan meg tudjalak majd keresni, ha rakerul a sor.
  G.

  #56867 Hozzászólás

  KunG

  Thorn Tree

  Szia,
  gondolom tudsz angolul, nézd meg a http://www.lonelyplanet.com Thorn Tree nevû részt, és Middle East vagy keress iraq-ra. Van néhány turista, naprakész infóval. Ha mész és érdekel egy Irak útikönyv, írj ide.

  #56866 Hozzászólás

  Gabor

  koszi a valaszt,

  ki tudnad egy kicsit fejteni, milyen komoly veszelyek varnak az Irakban koszalo europidokra? Azon kivul, hogy utaljak vagy lekopik oket, ami kb. semennyire sem erdekel.

  En is elmondok egy tortenetet, egy cimbim volt Kazahsztanban meg a szovjet idokben, es betevedt valami sikatorba, es egyszerre csak elalltak a helyiek a ket kijaratat. Mar frankon erezte a vesztet, amikor megkerdeztek hogy “ruszki?” mire gyorsan mondta hogy “vengerszkij” es akkor szetnyiltak elotte, es elmehetett.

  Effele incidensek vannak? (Es ha igen, mit kell valaszolni? :))

  Egyebkent voltak mar bevallalasaim eletemben, de a kozel-keleti viszonyok es gondolkodasmod szamomra teljesen ismeretlen, es amennyire lehet, szeretnem elkerulni az esetleges kommunikacios zavarokat.

  G.

  #56865 Hozzászólás

  francois

  Ne utazz, hacsak nem vagy megrogzott kalandor

  En nem ajanlom most Irakot. Senki nincs biztonsagban, aki europai kinezetu, de meg a helyiek sem. Oltozhetsz barhogy, amint megszolalsz, rogton kiderul, hogy idegen vagy. Ha mindenkeppen menni akarsz, akkor a legjobb olyan munkat vallalni, amit valamelyik nagyobb katonai bazison kell vegezni, es ott is kell lakni. Azok kozul en a brit taborokat tartom meg a legkevesbe veszelyesnek.

  #56864 Hozzászólás

  Gabor egy masik

  Iraki viszonyok

  Udv All,

  jelentkeztem egy iraki munkara, addig is, amig eldontik kellek-e nekik, szeretnek tajekozodni. Van itt valaki a forumon, aki mondjuk az utobbi fel evben szemelyesen volt Irakban/Bagdadban? Milyenek a tulelesi eselyek? Hogy lehet az ellen vedekezni, hogy az embert amerikai megszallonak nezzek a gerillak? (Mittomen, szakallnovesztes, helyi viselet, akarmi.)
  A szoban forgo penzosszeg nagyon csabito es nagyon kellene; es amennyire innen meg tudom itelni, a riziko jo ha 1:50, de ezen nezetem lehet, hogy teljesen teves.

  G.

  #56863 Hozzászólás

  hussein

  na hat akkor

  nezzuk csak.Az utazasnak semmi akadalya.Most mar nem kell AIDS teszt mgkonnyitettuk a vizumot.Viszont kotelezo bemutatni a kovetkezo papirokat.Felsofoku vegzettseg kozel es gerillaharcokbol.Kezifegyverek hasznalata.Nem art ha van sivatagi tulelo felszerelesed es jol beszeled az angolt.(amerikai tajszolas elony).Egy ket jotanacs.Mindig te tuzelj eloszor.Irak nagyon biztonsagos hely ha mindenre tuzelsz ami mozog.foleg a kis barna baratsagos helyiekre akiknel szinten van olyan jatekszer ami nalad.A muzeumokkal ne torodj.Atrendezes alatt vannak.
  Kellemes nyaralast kivanok!

  #56862 Hozzászólás

  farangutan

  minek?

  mit fogtok latni szerinted???

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 62
Hozzászólás: Irak-Bagdad
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.